Убаво си кажа!Се разбира дека може и тоа на чесен начин, само треба макотрпна работа, истрајност, упорсност и да можеш да се приспособиш на македонскиот стандард и пазар, меѓутоа мора да се прошириш и на странски пазари, во Македонија и на Македонски пазар е скоро невозможно да се заработат 1 милион евра, доколку си почнал од многу мал износ на пари си ги инвестирал во нешто. Следната генерација ке биде полна со милионери, сите оние кои ќе ги преземат фирмите на своите родители и сите оние кои сепаметни да се прошират ќе успеат.
Убаво си кажа!
Кај нас НЕМОЖИШ! Единствено во акции! Има примери кај што им се трефна на многу луѓе. Битолска млекара е еден пример. Еден 15 000 000 евра ќарил, ама се крие за данокот )))
Има многу што почнале од 0. Нема да споменувам имиња ама најбогатиот човек во Македонија (Не е Трифун, Леов...не е веќе толку експонирано лице), започнал бизнис со молерска задруга т.е. заврши економски факултет 65-66 година. Почнал да молерисува. Собрал 7 другари, оформиле задруга или како и да се викало (тогаш немало ПП) наречена „Пелистер“. И од 7 ..па...15..30...молери. Оп после тоа парички праиш градежна фирма. Градежна фирма цела Југославија (огромен пазар). Фала Богу бил лаком и заминал за Ирак и Германија. Ирак за време на Хусеин. Градел таму, градел и Германија (за МНОГУ пониски пари носејќи работници од Македонија). Од зделка од 100,000 до 10 милиони марки. Годишно по 10-тина такви зделки.
Го работи тоа 30 години. Се што гледате нова зграда во Охрид, Хотели сите се негови. Фирми ќерки. Исто и фармацевтскиот бизнис го превзема од Зегин како примат и најдобар. Успат и блиски врски со српска влада па го ставаат аташе кај нас.
Еве како се прави бизнис
А иначе,...
Не гледате што се дешава во Скопје? Audi Q7 од 80,000 евра како Тиковци ги има. На секој поголем паркинг по едно има! Од каде пари бе? Сите имаат ниви, овоштарници?
Илијадници ги има низ Скопје такви. Од каде бе пари? Дајте и јас да брцнам од таму.
Мизерија. А ќе те ебаваат во памет за 100 евра или 200 евра а имаш факултет...
Apsolutno tocno!za zal kaj nas po ulicite se pretezno egzibicionisti paraderi i sezonski uspesni kvazibiznismeni a mnogu malku vistinski uspesni pretpriemaci.Tie istite samonareceni biznismeni prviot priliv na pari,go koristat za eksponiranje i promoviranje(percenje) pred drugata raja.Za zal,na toa mnogu ostanuvaat i namesto pametno da gi vlozuvaat sredstvata prvo udiraat na besni vozila,nezdravo skapi nedviznini i najcesto potoa kukaat deka i tie se `zrtvi na tranzicijata` i na `nezdravoto ekonomsko okruzuvanje i nelojalna konkurencija` a uostalom sami si ja secat grankata na koja sedat...klasika vo site postsoc zemji,ne samo kaj nas.Баш се радувам кога ќе слушнам вакви успешни приказни, луѓе кои успеале од 0, Треба да си многу упорен и никогаш да не велиш доста секогаш може повеќе, во Македонија познавам многу интелегентни луѓе кои почнал бизнисот да му оди во права насока, но застанале бидејќи се плашеле од проширување, баш тоа е најголемиот проблем со претприемништвото и со претприемачите се плашат од проширување. Во Македонија нема компанија која извршила емисија на акции и се префрлила од ДОО во АД, тоа е така поради што се плашат некој да не им го земе бизнисот и не сакаат да делат профитот, а во развиените земји тоа е нормално процес на развој на компании.
Пробај да ги најдеш приказните како успеале на Здравје Радово и на Kegi Shoes, ги имаат едни од најинтересните приказни во Македонија според мене, тие мислам дека веќе се милионери а почнале од 0, се разбира дека направиле нешто нелегално со својата кариера, прикриле некој данок, не платиле ддв, не пријавиле работник и слично меѓутоа тоа го има секаде и на еден начин е нормална работа. Сите кои се збогатиле на чесен начин тешко можеш да ги видиш низ Скопје тие немаат време за коли за кафани за кафиња и за експонирање во јавноста, а сите оние кои се експонираат тие се преку ден збогатени луѓе и воедно најголемите виновници за ситуацијата во која се наоѓа Македонија.
И треба да знаеме дека предизвик е да имаш 1 милион евра ЗАРАБОТЕНИ во Македонија, тоа е исто како да си заработил 10 милиони евра во некоја развиена земја.
Apsolutno tocno!za zal kaj nas po ulicite se pretezno egzibicionisti paraderi i sezonski uspesni kvazibiznismeni a mnogu malku vistinski uspesni pretpriemaci.Tie istite samonareceni biznismeni prviot priliv na pari,go koristat za eksponiranje i promoviranje(percenje) pred drugata raja.Za zal,na toa mnogu ostanuvaat i namesto pametno da gi vlozuvaat sredstvata prvo udiraat na besni vozila,nezdravo skapi nedviznini i najcesto potoa kukaat deka i tie se `zrtvi na tranzicijata` i na `nezdravoto ekonomsko okruzuvanje i nelojalna konkurencija` a uostalom sami si ja secat grankata na koja sedat...klasika vo site postsoc zemji,ne samo kaj nas.
Браво King David драго ми е што почнуваат тивко да се јавуваат и оние кои КОНКРЕТНО работат на својот милион Ти си го направил веќе првиот НАЈБИТЕН чекор: ЈА ЛОВИШ МЕЧКАТА.....може ќе ја уловиш , може не..., но чекајќи ја во некој кафич или кладилница таа да ти дојде на нога....СИГУРНО НЕМА!!!Убаво прашање ,
јас мислам дека на чесен начин во македонија може да се заработи 1 милион долари или евра,во период од 5 год минимум па нагоре,имам срека да познавам 3 луге од македонија кој се веке милионери и имаат повеке од 1 милион,кко личности не се познати вој авнста по име и намерно се држат настрана од публицитет.
Едниот веке има фирма од1993 год и првиот милион го направи уштево1999 год,другиот бизнисот го започна во1998 год и за 5 год успеа да заработи повеке од 1 милион,и третиот што го познавам започна со бизнис во 2000 год и а 5 год успеа да заработи повеке од 1 милион.и почаа со малку пари и со смешен капитал,никој од нив не е дел од некоја политичка партија,ниту се бави со грдежништво,лихва или нешто слично,двајца од нив се бават со производство а третиот нуди услуга т.е мониторинг услуги.
Еве и јас неколку години се бавам со бизнис и реално доста е тешко да се заработи во македонија ,почнав доста млад на 23 год и во овие 5 год имаше доста падови,почнав со мал капитал и на старт го изгубив од незнање,по третата год од мојата рабта повторно почнав со 50 е и задолжување од 10 000 денари за амбалажа,ми требаа повке од 8 месеци да прсоберам некоја пара,за да можам да набавам суровина за производствои да имам можност поеке да продавам. да застанам малку на цврсте нозе митреба повеке од 2 години,
во 4 год од работењето го направив првиот 1 милион денари,во 5 година тоа е околу 3,5милиони денари и ако ми успее и сегашниот план до крајот на годината би го зголемил прометот до 7 милиони денари.за мене лично тоа е голем успех.
за да се постигне некој успех пред се е е потребна напорна работа ( не мора да се мисли на физчка работа) туку треба активност во зависност од сверата во која се работи,бидејки конкурецијата никогаш не спие.
concrete bas taka davam se od sebe da postignam maksimuot ,ne e bitno dali ke se zaraboti 1 milion poveke ili pomalku,licno mene poveke me ispolnva rabotata go ziveam svojot son,parite ne se bitni,a toa so go rabotam me pravi sreken.Браво King David драго ми е што почнуваат тивко да се јавуваат и оние кои КОНКРЕТНО работат на својот милион Ти си го направил веќе првиот НАЈБИТЕН чекор: ЈА ЛОВИШ МЕЧКАТА.....може ќе ја уловиш , може не..., но чекајќи ја во некој кафич или кладилница таа да ти дојде на нога....СИГУРНО НЕМА!!!
Ова сериозно го мислиш, со „чесна работа, труд, енергија и живци.....тогаш не сум знаел дека таткоми е милионер..Верувам дека може ( со чесна работа ), меѓутоа треба многу труд,енергија, коњски живци, што подалеку од политика и партии... и нормално среќа.. И секако производите и услугите да се насочат и кон странските пазари, извоз,зошто само со продажба во Македонија,тешко,пазарот е мал и премногу отворен,конкуренцијата жестока во секоја свера на економијата
Ама после чесна работа,труд, енергија и живци напишав и среќа. Со среќа човек во живот може се да постигне па и да биде милионер во Македонија..има случаеви,ретки се ама ги имаОва сериозно го мислиш, со „чесна работа, труд, енергија и живци.....тогаш не сум знаел дека таткоми е милионер..
-praj sto ke pravis , nekoj odmor da si napravis......http://forum.kajgana.com/member.php?249-concrete .........................
5 godini ne sum bil ni na odmor
ali ima edna pogovorka
ako sakas da zivees luksuzno otkazi se od luksuzot odma i fati e za rabota.
me interesira ti so sto se zanimavas i od prilika na koja vozrast si .
toa samo pod uslov, ako kladilnicata e tvoja sovet: KUPI KLADILNICA!!!Uste si stojam na moeto .. sekoj den po 500 denari na 2.05 koef vo kladilnica .. malce po malce ke dojde milionceto :helou:
he, tatko ti verojatno raboti samo so svoite race i deset prsti. ako taka gledas..rudarite bi trebalo da se NAJBOGATITE lugje na ovoj svet.....Ова сериозно го мислиш, со „чесна работа, труд, енергија и живци.....тогаш не сум знаел дека таткоми е милионер..