Вака, првин да кажам дека немав ништо против Шпанија се до мечот кој го изиграа со Чиле. Сите кои го гледале натпреварот сигурно знаат дека тоа и не личеше на натпревар, во неколку наврати и коментаторот на HRT2 напоменуваше дека во неговата незнам колку годишна кариера како коментатор таков циркуз нема гледано и неколку пати онака у нервоза викаше дај судијата веќе нека свири крај и нека го прекине овој циркус. Е сега, да играше Нов Зеланд таков фудбал против на пример Бразил, немаше да ми биде криво, знаеме кој е Бразил, а кој Нов Зеланд, но таков (не)фудбал да игра актуелен европски шампион, репрезентација со такви играчи е тоа стварно е жалосно и грозно. Како така Шпанците ја минаа групата, завршија и први на табелата, заслужено, но не и премногу воодушевувачки. Онака просечно! После следеше натпреварот со Португалија, победа на Шпанија со гол од офсајд. Хмммммм... Гледам тука пишувате Шпанија доминирала во тој натпревар, па што? Голот беше нерегуларен и тоа е важно, а не кој повеќе посед на топка има. Ниту против Парагвај не изигра нешто посебно. Единствената онака добра утакмица која Шпанија ја изигра во свој стил беше онаа со Германија. Да разјаснам уште сега дека не сум навивач на Холандија. Ми се допаднаа и едните и другите во финалето, цврста игра кој и да победеше ќе беше заслужено! Единствено што не ми се допадна беше глумењето од страна на шпанците. Да, имаше неколку груби стартови(стартот над Алонсо) но имаше и такви чести театрални паѓања, па мислам дека судијата наместо картони требаше да дели оскари за глума. Како и да е, од досега прикажаното според мене Холандија малку повеќе заслужуваше да биде шампион, но тоа е фудбалот. Честитки до сеие навивачи на Шпанија!