Нема работа во државна служба со тригодишен факултет

• Креатор на темата Креатор на темата Zona Pelucida
  • Време на започнување Време на започнување
Се најавува измени во законот за државни службеници со што ќе се овозможи лицата со 180 кредити да бидат вреднувани при вработување исто како и оние со 240 кредити, значи со ВСС, но тие со 180 кредити ќе можат да работат на пониски звања со помала плата од оние со 240 и повеќе кредити.

Неможам само да сфатам како можи државата која што е потписник на Болоња да самата не го спроведе тоа во сопствените институции.

Вчера баш во весник налетав на оглас, за државни службеници од областа на Информатиката. 240 ЕКТС. Чекај? А тие со 180? Што со нив? Зошто сме ги давале парите на државата да студираме кога таа не девалвира во сопствените институции???

Плус тоа, ова е 2-3 дневна работа. Агенција за државни службенци има ингеренција за ова.

Инаку во МВР си направија систематизација (си имаат право) и оние со 180 ЕКТС се водат како дипломирани.

Буџетари, а? :)
Едно прашање до заинтересираните за оваа тема. Малку е оффтопик, ама шо!

Зошто би одбрале да работите во јавна администрација?!?!

Се најавува измени во законот за државни службеници со што ќе се овозможи лицата со 180 кредити да бидат вреднувани при вработување исто како и оние со 240 кредити, значи со ВСС, но тие со 180 кредити ќе можат да работат на пониски звања со помала плата од оние со 240 и повеќе кредити.

Па нормално дека не ни може да бидат исто вреднувани. Таа разлика некаде мора да се одрази. Не можеш на исто рамниште да поставиш некој што студирал 3 и некој што студирал 4 години.

Освен тоа, еве пример со електро. По стара програма, факултетот беше 5 години, а сега по нова е 3 години. И како можеш сега едните и другите да ги изнедначиш?

Па нормално дека не ни може да бидат исто вреднувани. Таа разлика некаде мора да се одрази. Не можеш на исто рамниште да поставиш некој што студирал 3 и некој што студирал 4 години.

Освен тоа, еве пример со електро. По стара програма, факултетот беше 5 години, а сега по нова е 3 години. И како можеш сега едните и другите да ги изнедначиш?
Така фино. Тоа е нова програма. Технологијата напреднува, европа напреднува, мора и ние да напреднуваме. Каде во европа има факултет со 4 или 5 години? Секаде е 3+2.

Никој не ви е крив што сте се родиле порано... Исто ко ние што неможеме да ги кривиме помладите генерации.

Знаеш колку ни е полесно денес студирањето? Немаш појма:) Се имаме на интернет, а порано студентите се мачеле од копирани скрипти да учат, па има оставено во копирница, па нема...

Па не знам колку се напреднува сега кога се им е сервирано, дури и прашањата за колоквиум. Сега само олеснет им е начинот за да завршат факултет, а знаењето не може да биде исто.
Од целиот тој напредок кај нас се применува само начинот, не и квалитетот.

Па не знам колку се напреднува сега кога се им е сервирано, дури и прашањата за колоквиум. Сега само олеснет им е начинот за да завршат факултет, а знаењето не може да биде исто.
Од целиот тој напредок кај нас се применува само начинот, не и квалитетот.
Не се применува ни начин ни квалитет, кога сме кај тоа.

Ама одлукава им е навистина брлијантна во моменти кога 98% од факултетите се со 3 годишни студии, а цената на постдипломските до скоро беше астрономска...

Не се применува ни начин ни квалитет, кога сме кај тоа.

Ама одлукава им е навистина брлијантна во моменти кога 98% од факултетите се со 3 годишни студии, а цената на постдипломските до скоро беше астрономска...

Одлката е далеку од брилијантна и очигледно дека треба уште многу да се поработи на тоа, а што се однесува до цената на постдипломските, не е ни сега нешто многу намалена.
Не викам дека е сега ова како што треба, ама па треба и да се најде некаков друг начин наместо да се изедначат оние што студирале 3 години и оние што студирале 4 или 5

Одлката е далеку од брилијантна и очигледно дека треба уште многу да се поработи на тоа, а што се однесува до цената на постдипломските, не е ни сега нешто многу намалена.
Не викам дека е сега ова како што треба, ама па треба и да се најде некаков друг начин наместо да се изедначат оние што студирале 3 години и оние што студирале 4 или 5
Намалени се цените и тоа доста :) од 1200 евра годишно за постдипломски пред две години сега се на 600 евра :) Ама сепак нешто што ми фаќа око во целава работа е тоа што ќе се создаде маса на магистри, бидејќи само за такви ќе има работа... т.е работа која е повеќе платена од тоа што би бил платен некој кој завршил само 3 години студии

Намалени се цените и тоа доста :) од 1200 евра годишно за постдипломски пред две години сега се на 600 евра :) Ама сепак нешто што ми фаќа око во целава работа е тоа што ќе се создаде маса на магистри, бидејќи само за такви ќе има работа... т.е работа која е повеќе платена од тоа што би бил платен некој кој завршил само 3 години студии

На кој факултет тоа? Конкретно, ја завршив на економски и не знам дека е намалена цената, не сум слушнала.
Ееее после за да се издвоиш од масата може ќе треба и докторат да имаш :) Во последно време сум слушнала за на неколку места како ми се жалат дека ако сакаш да напредуваш на работа мора да си магистер, затоа што сега скоро секој факултет има. Ама како пошла работава, за неколку години за да напредуваш спасот е или докторат или два факултети да имаш :)

На кој факултет тоа? Конкретно, ја завршив на економски и не знам дека е намалена цената, не сум слушнала.
Ееее после за да се издвоиш од масата може ќе треба и докторат да имаш :) Во последно време сум слушнала за на неколку места како ми се жалат дека ако сакаш да напредуваш на работа мора да си магистер, затоа што сега скоро секој факултет има. Ама како пошла работава, за неколку години за да напредуваш спасот е или докторат или два факултети да имаш :)
На Биотехнички и Јавна Администрација.

можеби не сум во право
но ако и на постдипломските ги намалат цените тогаш сите ќе сакаат да имаат постдипломски
и сите ќе бидеме магистри и д-р.

е тек тогаш што ќе правиме и кај ќе најдеме работа сите ?

Samo nekoj da mi objasni, od ovaa godina site studii se 3+2, spored bolonjska deklaracija. Znaci nema izbor vo visokoto obrazovanie. Kako togas pravat selekcija vo drzavni sluzbenici. baska eve eden primer. Praven (drzaven) e so 3 godini od 2005 godina. Toa znaci deka toj sto zavrsil 3 godini i se steknal so titula diplomiran pravnik pomalce vredi od onoj sto zavrsil pred nego?? Se somnevam....I vtora rabota. Neka nekoj mi objasni kako VII/1 diplomite, poslednite se izdadeni 2006/2007 godina, koi vredat 200 EKTS gi poistovetuvaat so 240 EKTS. Kolku sto se sekjavam 200 ne e isto sto i 240, neli???

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom