Зошто национализам?

• Креатор на темата Креатор на темата Viki Cheda
  • Време на започнување Време на започнување
Ме мачи една работа која не можам уште да си ја објаснам. Сите се загреани за разни митинзи да не се смени името на Македонија, сите се караат, дебатираат, се маваат у гради дека се МАКЕДОНЦИ и кога ќе прашаш некого што би направил ако се деси нешто страшно, на пример војна, ти одговара дека има бугарски или грчки пасош и одма бега. И сега што би кажале на ова? Стварно ми е преку глава од овие „националисти“ кои вака си ја продаваат државата.

Моментот кога некој ќе има грам идеја зошто постои национализмот е моментот кога ќе го снема.Фејс ит и вие не знаете зашо се тепате.

Во медицинската литература познат и како мазохизам.
Национализам...религија...сакај некој апсктрактен измислен ентитет кој не може да возврати или да има било каква позитивна интеракција....лоботомија...
Но позади тој апстрактен и измислен ентитен стојат многу конкретни и реални луѓе на кои тоа им носи корист...

Don`t throw away your emotions into garbage.
Love the trees,love the bees,love the whales,love the freakin` snails
If you`re in a dire need to love something,love something...cute at least....:vozbud:

Ти,Хитлер и Буш...soul mates....:pipi:

be_afriad.jpg

Сакаш да ми кажеш дека секој што си го сака својот народ и својата држава е ПАРАНОИЧЕН??? Хах национализмот значи припадност некаде, значи постоење. За тебе љубовта кон својот народ и држава веројатно е само збор без никакво значење :toe: Не мора секој да кажува дека ја сака својата држава и дека го сака својот народ со збор, туку треба со дела да покажува.

--- надополнето ---

Ме мачи една работа која не можам уште да си ја објаснам. Сите се загреани за разни митинзи да не се смени името на Македонија, сите се караат, дебатираат, се маваат у гради дека се МАКЕДОНЦИ и кога ќе прашаш некого што би направил ако се деси нешто страшно, на пример војна, ти одговара дека има бугарски или грчки пасош и одма бега. И сега што би кажале на ова? Стварно ми е преку глава од овие „националисти“ кои вака си ја продаваат државата.

Веројатно се дружиш со погрешни луѓе. Верувај ми дека сите не се такви. Јас имам куп пријатели кои со дела ја бранат Македонија и кои со дела покажуваат зашто сме поразлични од нашите соседи.

Послушајте националисти

Послушајте националисти,

да ви кажам еден збор

глупи сте колку што сте и тешки

и веза од ништо немате.

Се правите дека сте патриоти.

а вие квислинзи сте,

сите ги мразете

ко што они вас ве мразат

Ех да беше жив сека Че

вас да ви кажеше

што е патриотизам

и борба за државиче

Твоја е поемава?

Сакаш да ми кажеш дека секој што си го сака својот народ и својата држава е ПАРАНОИЧЕН??? Хах национализмот значи припадност некаде, значи постоење. За тебе љубовта кон својот народ и држава веројатно е само збор без никакво значење :toe: Не мора секој да кажува дека ја сака својата држава и дека го сака својот народ со збор, туку треба со дела да покажува.

--- надополнето ---

Веројатно се дружиш со погрешни луѓе. Верувај ми дека сите не се такви. Јас имам куп пријатели кои со дела ја бранат Македонија и кои со дела покажуваат зашто сме поразлични од нашите соседи.

Болдираното...точно :pipi:

Национализмот е измислен во 18-ти век со одредени цели.

Припадност некаде :)
Па колку што знам и со држава и без држава ќе постоиш и ќе припаѓаш некаде...

А што е тоа љубов кон „својата држава и народ„ ?
Како се манифестира?
Се вљубуваш...романтики...секс...?

:toe:
:)

Погрешно канализиран патриотизам.

Погрешно канализиран патриотизам.

Како се вика правилно канализираниот?

Ако се земе во предвид дека давачките кон државата кумулативно се околу 50% (барем толку беа,сега може да се и повеќе) излегува дека половина од работниот век човек го троши работејќи за “државата“ чија инкарнација, ако се остават настрана името,знамето,грбот и химната - се луѓе (or at least they pass for ones...). Тие луѓе во моментов се околу 200.000 и се многу благодарни на љубовта која им се дава.
Колку романтично е она „се враќам за 15 минути“...како ја исполнува душата...
А сите оние предизборни ветувања...ах...кој маж и која жена не би се почуствувале исполнето...

Кога никој не го гледа очигледното дека троши половина живот без да има ништо од тоа освен штета а се теши со некаква “припадност“ која секогаш бега кога се сретнува со економските прашања...и сите оние милиони кои заминале од македонија...од балканот...ах...припадност...

--- надополнето ---

Мислиш дека тоа е направено за доброто на човештвото? Простено, нејќеш историја, ама фино е да знаеш дека ова се случило во време на најголемо к*ромерење меѓу САД и СССР. Превод - Нил сакал да каже дека неговиот е поголем од оној на Јури. Разлистај ја толку омразената историја, ќе дознаеш дека најголемите технолошки напредоци започнале како идеја за подобро убивање на непријателот.

Not quite...
Таа приказна обично така се продава но...
Само еден мал дел е како нус-продукт на воената технологија.

Или браќата Рајт ги најмила армијата на САД - “еј вие двајца доста со поправање точаци направете ни машина шо лета“

Жозеф Ниепс ослепел гледајќи во сонцето за да го разбере ефектот на негативот и за да во почетокот на 19-ти век ја добиеме фотографијата со мисла “еден ден војската ќе слика лешеви“...

Или Исак Њутн цело време мислел како да убие што повеќе луѓе...

Луѓето по природа се љубопитни и сосема способни да пронаоѓаат и усовршуваат било што и во одсуство на воениот буџет кој истите производи ќе ги пласира преку приватни фирми...секако нема да ги дели онака на даночните обврзници...кои ништо посебно не придонеле...само платиле за сето тоа...

Како се вика правилно канализираниот?

Ако се земе во предвид дека давачките кон државата кумулативно се околу 50% (барем толку беа,сега може да се и повеќе) излегува дека половина од работниот век човек го троши работејќи за “државата“ чија инкарнација, ако се остават настрана името,знамето,грбот и химната - се луѓе (or at least they pass for ones...). Тие луѓе во моментов се околу 200.000 и се многу благодарни на љубовта која им се дава.
Колку романтично е она „се враќам за 15 минути“...како ја исполнува душата...
А сите оние предизборни ветувања...ах...кој маж и која жена не би се почуствувале исполнето...

Кога никој не го гледа очигледното дека троши половина живот без да има ништо од тоа освен штета а се теши со некаква “припадност“ која секогаш бега кога се сретнува со економските прашања...и сите оние милиони кои заминале од македонија...од балканот...ах...припадност...

Мешаш поими, патриотизам во стил на љубов кон земјата, традицијата, историјата a не љубов кон системот и администрацијата. И кога веќе си навлезен во лошите стандарди и горчливо-смешните услови за нормален живот, неможеш да ги земеш за мерило за патриотизам, туку тоа е само борба за живот. A brotha gotta eat. А целиот тој очај совршено се совпаѓа со мирната асимилиација од страна на Бугарија рецимо.

Мешаш поими, патриотизам во стил на љубов кон земјата, традицијата, историјата a не љубов кон системот и администрацијата. И кога веќе си навлезен во лошите стандарди и горчливо-смешните услови за нормален живот, неможеш да ги земеш за мерило за патриотизам, туку тоа е само борба за живот. A brotha gotta eat. А целиот тој очај совршено се совпаѓа со мирната асимилиација од страна на Бугарија рецимо.

Не мешам поими, само таквите илузии ги закопав заедно со баба рога и дедо мраз...
Поради што ако не према условите за живот моментално некој би ја “сакал државата“ ?
Заради што имаме посимпатично знаме од Нигерија?
Поубав грб од Соломонските острови?
Химната е појака од Марсељезата?

Really i don`t get it...
На пример со женска си...и ја сакаш затоа што ти е добро со неа или поради некои замислени карактеристики од некого...некогаш...

Има до некаде логика на локално ниво,местата низ кој си живеел,растел,маалото,градот,луѓето,места за кои те врзуваат некои спомени,навики,вкусови,мириси...

Но екстензија на цела држава...хехе...повеќе ги сакаш Дебар и Демир Хисар по дифолт од да речеме...Прага...Будимпешта...:)
Така треба да биде да биде по теорија...но...guess what...

Како мислиш тоа „само“ борба за живот?
Борбата за живот чини време а од време се состои животот.
Надвор од религиозната лоботомија...имаме еден живот...а светот е голем...
Настрана љубовта кон традицијата,културата,историјата...на USA...:pos2:мислам кого лажеме по дифолт некој ќе слуша традиционална музика,ќе воздивнува на народните носии и ќе се присеќава како Јордан Пиперката бил сардисан од аскерот кога на еден клик away ти е целокупното музичко творештво од светот...традиции.легенди,митови,литература,филмови,уметност...од целиот свет...мене на пример никогаш не ме привлекувале народните кукања и лелекања од типот “параходооооооо пристигнаааааа“ и сега треба да се фолирам нешто или...

Patriotism - Empty stomach - 0-1
Patriotism - Chasing your dreams - 0-2
Patriotism - Personal preference - 0-3
Patriotism - Wet pussy - 0-4

Loosing streak mate...:vozbud:

It was always like this from the time they invented the bloody thing 200+ years ago, still is, and always will be...

In the meantime...

:vozbud:

Болдираното...точно :pipi:

Национализмот е измислен во 18-ти век со одредени цели.

Припадност некаде :)
Па колку што знам и со држава и без држава ќе постоиш и ќе припаѓаш некаде...

А што е тоа љубов кон „својата држава и народ„ ?
Како се манифестира?
Се вљубуваш...романтики...секс...?

:toe:
:)

Ти бе што тропаш? Значи сепак некаде ќе припаѓаш, ако не си Македонец ќе бидеш нешто друго! Ќе живееш во некоја држава, во која ќе живее народ и која ќе има име. Тогаш од именката држава ќе се изведе придавка народ. Многу е лесно. Не е патриотизам само да се тАпкаш в гради дека ги сакаш државата и народот. Партиотизам понекогаш е и одбраната на својата држава од глупостите на политичарите. Има различни форми на партиотизам. Како се манифестира љубовта кон државата и кон народот? Се трудиш да бидеш што подобра и што поуспешна личност, без комплекси, а понекогаш и без многу компромиси.

Ова не знам колку време е смислувано, ама не е многу паметно напишано :pos2:
Велиш национализмот е од 18. век? Не е точно! Скоро сите Римски владетели трубеле за љубовта кон Рим. Значи ова не ќе да е ново, оти Рим одамна не е Република :pos2: Пролистај го Цезар, додуша имаш и кај Платон нешто многу интересно. Разлистај ја Државата, ќе видиш има интересни работи, за тебе многу нови работи.

ПАТРИОТИТЕ СЕКОГАШ ЗБОРУВААТ ЗА УМИРАЊЕ ЗА СВОЈАТА ДРЖАВА, НО НЕ И ЗА УБИВАЊЕ!
Правете разлики од идиотизам и патриотизам! Ако си ја сакаш својата држава и својот народ, значи дека имаш големо срце штом сакаш толку многу луѓе :smir:

П.С. За разлика од тебе јас се восхитувам кога ќе видам народна носија. Начинот на која е изработена, шарите, боите кои се употребени, времето кое е потрошено за да изработат. Да, мене тоа ме прави да се чувствувам прекрасно, да се восхитувам на луѓето кои ја изработиле. Ме потсетува на минатото на мојот народ, ме потсетува на моите дедовци и баби. Јас и ти сега носиме фармерки, ама порано носеле носија, и моите предци и твоите, сеедно дали тебе ти се допаѓа тоа или не. Никој не те тера да свршуваш, да паѓаш у трансови кога ќе чуеш за делото на некој народен херој (читај за што се борел и како бил убиен), ама кога ќе чуеш како Христо Узунов со неговата чета умреле, е тогаш крвта малку ќе ти зоври. Колку и да се бунтуваш сега, некои работи никогаш не се менуваат.

Дома твоите ти кажале дека роднините не ги бираш? Тие се твојата крв, тие се она што си ти, се друго можеш да промениш освен идентитетот. Она што тече во твоите вени не се менува :toe:

Затоа што до ден денешен неможам да се разбудам и да се израдувам дека живеам во своја, наша и суверена држава.

Не мешам поими, само таквите илузии ги закопав заедно со баба рога и дедо мраз...
Поради што ако не према условите за живот моментално некој би ја “сакал државата“ ?
Заради што имаме посимпатично знаме од Нигерија?
Поубав грб од Соломонските острови?
Химната е појака од Марсељезата?

Really i don`t get it...
На пример со женска си...и ја сакаш затоа што ти е добро со неа или поради некои замислени карактеристики од некого...некогаш...

Има до некаде логика на локално ниво,местата низ кој си живеел,растел,маалото,градот,луѓето,места за кои те врзуваат некои спомени,навики,вкусови,мириси...

Но екстензија на цела држава...хехе...повеќе ги сакаш Дебар и Демир Хисар по дифолт од да речеме...Прага...Будимпешта...:)
Така треба да биде да биде по теорија...но...guess what...

Како мислиш тоа „само“ борба за живот?
Борбата за живот чини време а од време се состои животот.
Надвор од религиозната лоботомија...имаме еден живот...а светот е голем...
Настрана љубовта кон традицијата,културата,историјата...на USA...:pos2:мислам кого лажеме по дифолт некој ќе слуша традиционална музика,ќе воздивнува на народните носии и ќе се присеќава како Јордан Пиперката бил сардисан од аскерот кога на еден клик away ти е целокупното музичко творештво од светот...традиции.легенди,митови,литература,филмови,уметност...од целиот свет...мене на пример никогаш не ме привлекувале народните кукања и лелекања од типот “параходооооооо пристигнаааааа“ и сега треба да се фолирам нешто или...

Patriotism - Empty stomach - 0-1
Patriotism - Chasing your dreams - 0-2
Patriotism - Personal preference - 0-3
Patriotism - Wet pussy - 0-4

Loosing streak mate...:vozbud:

It was always like this from the time they invented the bloody thing 200+ years ago, still is, and always will be...

In the meantime...

Идеализирав. Како треба да е. Дека постои како концепт. Не сум фан на цела таа идеологија, уште не сум пишан бугарин, уште не сум напуштил земјата по подобро утре фала курцу, но сепак не се класифицирам како патриот. Но сеуште мислам дека има некој со став: Ја сакам Македонија fucking period. А кога наидуваме во ситуација: Ја мразам Грција само за да докажам дека ја сакам Македонија.. е тука е мешање поими и вредности. Недимензионирана "љубов" кон татковината која се манифестира со непотребно мразење на друга земја, нагон за уништувње, бла бла факин бла. :) Разликата меѓу патриотизам и национализам според мене. Either way, не произлегува ништо конструктивно и од двете.

Мене ме учеа дека сум делел горе-долу иста ДНК со видот хомо-сапиенс-сапиенс (и со понекои мајмуни,лемури...) крвта...хех...со некои роднини до трето колено (по теорија род,племе - во реалноста...што подалеку од нив тоа подобро...:pos2:) што значи на генетско ниво сме роднини сите ние 6,8 милијарди раја што се мотаме наоколу по планетава.
Шо знам баш и не ги познавам сите за да ги сакам (членката погоре ги сакала сите во РМ...:) ) или да ги мразам или да сум индиферентен...немам некои емоции однапред зададени но не сакам да страдаат за глупости...
Од муабети шо сум слушал...се делеле меѓу себе и се убивале ради некое замислено другарче,боја на кожа и дали било подобро да те краде X или Y...

Така да...патриот сум на ниво на планетата Земја...:vozbud:
Ама оние Алфа-драконијанците и Зета-ретикуланците не можам да ги поднесам! ццц... Стока галактичка бре!
Само нека пробаат нешто !!!

Мене ме учеа дека сум делел горе-долу иста ДНК со видот хомо-сапиенс-сапиенс (и со понекои мајмуни,лемури...) крвта...хех...со некои роднини до трето колено (по теорија род,племе - во реалноста...што подалеку од нив тоа подобро...:pos2:) што значи на генетско ниво сме роднини сите ние 6,8 милијарди раја што се мотаме наоколу по планетава.
Шо знам баш и не ги познавам сите за да ги сакам (членката погоре ги сакала сите во РМ...:) ) или да ги мразам или да сум индиферентен...немам некои емоции однапред зададени но не сакам да страдаат за глупости...

Јас ти кажувам дека патриотизам не е мразење на се живо диво, а ти ми викаш дека си братучед со мајмуни :toe: Премногу генерализираш и си контрадикторен на сам себе, ама тоа е твој проблем, не мој. Јас се откажувам, не сфаќаш, не се мачам за џабе!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom