Зошто национализам?

• Креатор на темата Креатор на темата Viki Cheda
  • Време на започнување Време на започнување
Иако темава ми личи на 1001 слична...се тргнува од национализам, се стига за неколку часа до антика :)
Зошто ИСТОРИЈА а не НАУКА
И историјата е наука, човеку.
Не знам колку се, но ги има. Имам еден таков во мојата фамилија, и околу 200 во прилепскиот бизнис центар... Не реков дека не знае целиот македонски народ. Мислам дека со проблемот со нашиот сосед, многу голем дел од населението се запозна со историјата на македонскиот народ.
Може да не запознаеш со дел од нашата историја која е во тесна врска со јужниот сосед (или источниот, ама се мислам целиш на јужниот)? Која е твојата верзија на тој историски период од нашето постоење?

.
Може да не запознаеш со дел од нашата историја која е во тесна врска со јужниот сосед (или источниот, ама се мислам целиш на јужниот)? Која е твојата верзија на тој историски период од нашето постоење?

Не спомнав никаква верзија на историја. Јас мислам дека доколку не настанеше (т.е. не се разгореше) проблемот со името со Грција, народот немаше толку многу да копа по историските книги. Вака, за да народот има контра-аргументи, мора да прочита нешто па да дебатира на тоа кој какво име ќе има и кој бил македонец, кој грк...

Ако мислиш дека македонскиот народ тера кон национализам, дај кажи за пример една држава која што е по твој терк - антинационалистичка, без историја, без војска, само со лаборатории и факултети и цветни градини.
Не мора тоа да е некоја денешна држава, кажи една држава низ историјата чив народ не бил "националистички " настроен, па ќе пробаме да ги копираме нив :toe:

Не спомнав никаква верзија на историја. Јас мислам дека доколку не настанеше (т.е. не се разгореше) проблемот со името со Грција, народот немаше толку многу да копа по историските книги. Вака, за да народот има контра-аргументи, мора да прочита нешто па да дебатира на тоа кој какво име ќе има и кој бил македонец, кој грк...
Не, кој си се занимавал со оваа проблематика, истото го продлабочува благодарение на поголемите ресурси од интернет и сознанијата од поновите откритија (преку археолошките наоди, реконструкција на старите јазици и писма...). Оној што не го интересира, нема ни да се замара да чита.
Оваа поделба ја имало од секогаш, со таа разлика што порано не се давала можност (ниту имало толку извори на податоци) на првата група да се запознае со нашата историја. Сепак мислам дека сеуште изворите на податоци и нови сознанија не ни се така лесно достапни на поширокиот аудиториум.
И дефинитивно добро е да се чита и да се добиваат нови, со наоди и ископини основани сознанија...да не се остане на она што ни го сервирале од пред неколку децении.

Што се однесува до дебатирањето, за истото воопшто не сакам да дискутирам ниту дебатирам. Јас сум македонец, тоа и ќе останам, а што за мир у куќа и пари од големите сили сум морал да учам дека Александар (и неговиот учител) и Филип биле од грчки племиња...тоа е друга работа. Општо, јас не мора да изучувам историја и да знам кое племе кај се улогорило за да знам дека и јас и илјадници поколенија наназад сме македонци.

За изворите, еве нешто што во меѓувреме се открива, дешифрира и утврдува, а за што порано немало волја или не смеело да се копа

Profesorot po praistoriska arheologija na Solunskiot Univerzitet g-n G. H. Hurmuzjadis vo 1996 godina objavi publikacija za “ Dupjak od Kostursko “(Tó Disphlió KastoriáV)t.e. za “ Edna ezerska praistoriska naselba(¢EnaV limnaíoV proïstorikóV oikismóV)” kade, pokraj raznovidniot arheolo{ki materijal, objavi i eden natpis so starost utvrdena so S14 od 5260 g.p.n.e. Avtenti~niot dreven MAKEDONSKI NATPIS od drvenata {ti~ka ja ima slednata zapi{ana forma:
i istiot, od na{a strana vo mart 1997 godina oddesno nalevo de{ifriran i transkribiran, glasi:

75.gif
“ [‘PEL VII KOL’[TE “

{to soodvetno preveden na sovremen makedonski literaturen jazik glasi:
“ [UPEL VII KOLI[TE “
ili
“ [UPLIV, SEDMO KOLI[TE “
odnosno ~itaj:
“ DUPJAK VII KOLI[TE “
Или за овој текст, истиот би бил окарактеризиран како вмровски (зборот нема врска со името на сегашните партии) и неговиот автор и поддржувачи би биле испратени да мало раде на аутопуту братства и јединства
Makedoncite vo 5260 g.p.n.e. znaele da podigaat ezerski naselbi so drvena konstrukcija, so objekti na drveni platformi podignati na koli{ta (kolci) nad vodnata povr{ina, odnosno nakolni `iveali{ta na Kosturskoto Ezero.
Sli~ni praistoriski naselbi vo Makedonija imalo i na Ohridskoto, Dojranskoto i Prespanskoto Ezero, Katlanovska Blatija kaj Skopje, a vo Zapadna Evropa se registrirani vo golemite ezera na Germanija i [vajcarija.
Imeto na mekedonskata ezerska nakolna neolitska naselba [‘PEL na bregot na Kosturskoto Ezero, imeto na makedonskoto selo DUPJAK, kako i imeto na drevniot makedonski grad RUPI[TA (Arg), koj bil rodno mesto na mnogumina vladeteli od drevnata MAKEDONSKA DINASTIJA, imaat soodvetna sinonimska osnova koja proizleguva od osobenostite na reljefot na lokacijata, t.e. od prisustvoto na [UPLINI, DUPKI ili RUPI, odnosno od prisustvoto na PE[TERI na spomenatiot teren pokraj bregot na Kosturskoto Ezero. Site tri navedeni imiwa se so MAKEDONSKI KOREN i nivnata osnova ja odrazuva fakti~kata sostojba na podzemnite oblici na morfologijata na predelot. Sledstveno, [‘PEL, DUPJAK i RUPI[TA imaat isto zna~ewe.
А општо, зарем не сметаш дека и јужниот сосед "открива" нова историја? Дека сега постојат грчки македонци па за истиот поим и тие се трудат да "створат" докази и истите да ги прокопаат за да дебатираат?
Насилството раѓа насилство, омразата ствара контраомраза, негирањето -контранегирање...не барајте вина во македонецот, затоа што мме кој прв почна-барајте ја подолу кај јужниот сосед.

Интересно прашање од Страстниот
Ако мислиш дека македонскиот народ тера кон национализам, дај кажи за пример една држава која што е по твој терк - антинационалистичка, без историја, без војска, само со лаборатории и факултети и цветни градини.
Не мора тоа да е некоја денешна држава, кажи една држава низ историјата чив народ не бил "националистички " настроен, па ќе пробаме да ги копираме нив :toe:
би почекал на одговор, баш ме интересира :)

Не, кој си се занимавал со оваа проблематика, истото го продлабочува благодарение на поголемите ресурси од интернет и сознанијата од поновите откритија (преку археолошките наоди, реконструкција на старите јазици и писма...). Оној што не го интересира, нема ни да се замара да чита.
Оваа поделба ја имало од секогаш, со таа разлика што порано не се давала можност (ниту имало толку извори на податоци) на првата група да се запознае со нашата историја. Сепак мислам дека сеуште изворите на податоци и нови сознанија не ни се така лесно достапни на поширокиот аудиториум.
И дефинитивно добро е да се чита и да се добиваат нови, со наоди и ископини основани сознанија...да не се остане на она што ни го сервирале од пред неколку децении.

Што се однесува до дебатирањето, за истото воопшто не сакам да дискутирам ниту дебатирам. Јас сум македонец, тоа и ќе останам, а што за мир у куќа и пари од големите сили сум морал да учам дека Александар (и неговиот учител) и Филип биле од грчки племиња...тоа е друга работа. Општо, јас не мора да изучувам историја и да знам кое племе кај се улогорило за да знам дека и јас и илјадници поколенија наназад сме македонци.

За изворите, еве нешто што во меѓувреме се открива, дешифрира и утврдува, а за што порано немало волја или не смеело да се копа

Или за овој текст, истиот би бил окарактеризиран како вмровски (зборот нема врска со името на сегашните партии) и неговиот автор и поддржувачи би биле испратени да мало раде на аутопуту братства и јединства
А општо, зарем не сметаш дека и јужниот сосед "открива" нова историја? Дека сега постојат грчки македонци па за истиот поим и тие се трудат да "створат" докази и истите да ги прокопаат за да дебатираат?
Насилството раѓа насилство, омразата ствара контраомраза, негирањето -контранегирање...не барајте вина во македонецот, затоа што мме кој прв почна-барајте ја подолу кај јужниот сосед.

Интересно прашање од Страстниот
би почекал на одговор, баш ме интересира :)

KANADA e dosta?
Ste bile tamu?
Prava na edinka?
Govor na omraza?
Praven sistem?
Pretsedatel?
Narode........kade sme nie so nebulozite koi nikoj ne moze da ni gi razbere? Ili nie sme nad site niv?.
Ubaina na zaveduvacite na narodot - si se napolnija so pari - k'e go nadminat Gukanovic.

KANADA e dosta?
Ste bile tamu?
Prava na edinka?
Govor na omraza?
Praven sistem?
Pretsedatel?
Narode........kade sme nie so nebulozite koi nikoj ne moze da ni gi razbere? Ili nie sme nad site niv?.
Ubaina na zaveduvacite na narodot - si se napolnija so pari - k'e go nadminat Gukanovic.
Ако пробаш да смениш од некоја причина (повод де) име на Канада или оспориш граници...што мислиш како ќе си поминеш и што ќе се случи следните 20-30 години во таа држава? Уште згора да им намалиш квалитет на живот и средства како ќе реагираат ненационалистички настроените канаѓани?

KANADA e dosta?
Ste bile tamu?
Prava na edinka?
Govor na omraza?
Praven sistem?
Pretsedatel?

Во право си.
Канада никогаш не била во војна, нема армија, нема споменици, работела само за мирот во светот. :toe: Сакаш да кажеш дека во Канада нема национализам??? canada.gif

Секаде има национализам, и тој до некаде е здрав, се додека не се претера и целосно не се претвори во ксенофобија.

Зошто копија, зар со денешното знаење што го имаме не сме способни да создадеме нешто ново? Пр. http://thezeitgeistmovement.com/
Или па сакаш да кажеш дека општеството кое го опиша погоре не е возможно да се создаде? Пробал ли некој да создаде такво општество?

--- надополнето ---

Ако пробаш да смениш од некоја причина (повод де) име на Канада или оспориш граници...што мислиш како ќе си поминеш и што ќе се случи следните 20-30 години во таа држава? Уште згора да им намалиш квалитет на живот и средства како ќе реагираат ненационалистички настроените канаѓани?

Косовските терористи ја нападнаа Македонија во 2001 година, па што. Пола од населението способно да војува кое што требаше да биде регрутирано се кријаше по дупки и користеа тајни лозинки и сигнали за да знаат кому да му ја отворат вратата кога ќе се појави... Што е првото нешто на кое помислуиваме (барем на кое размслува свесниот човек) кога избива војна? Помислува на неговото семејство. Кога имаш роднини и пријатели, жена и деца - те заболело што се случува во Тетово, таму негде в планина или пак дали државата загубила некој дел. Гледаш семејството да ти биде на сигурно. Верувам исто дека би разлислувале и канаѓаните...

Ок, ете прашувам конкретно доколку некој на некоја држава (демократска велиме, цивилизирани луѓе) во Европа и го одземе името или и го оспори...како ќе реагира таа држава?
Пошто поимот национализам пречесто се користи кај нас, автоматски сметаме дека постои репер за ненационализам кај некоја друга држава со која би требало да се споредиме...значи редно е да видиме некој пример од другите држави каде сметаме дека не владе национализам.

Не, нема ниедна ненационалистичка држава, ниту пак некогаш имало. Државата како држава не би постоела без национализам. Прашањето е - зошто да има држави, зошто не се испробаат алтернативни начини на општествено уредување каде СИТЕ ЛУЃЕ во светот ќе работат за ОПШТОТО добро на целата човечка раса, општо добро за природата. Не смееме да заборавиме дека пред се сме луѓе од исто потекло од религиска, а и научна гледна точка.

[FONT=georgia, bookman old style, palatino linotype, book antiqua, palatino, trebuchet ms, helvetica, garamond, sans-serif, arial, verdana, avante garde, century gothic, comic sans ms, times, times new roman, serif]The love of one's country is a splendid thing. But why should love stop at the border? -Pablo Casals

[/FONT]Heroism on command, senseless violence, and all the loathsome nonsense that goes by the name of patriotism - how passionately I hate them! -Albert Einstein

I am not an Athenian or a Greek, but a citizen of the world. -Diogenes

Can anything be stupider than that a man has the right to kill me because he lives on the other side of a river and his ruler has a quarrel with mine, though I have not quarrelled with him? -Blaise Pascal

True patriotism hates injustice in its own land more than anywhere else. -Clarence Darrow

You'll never have a quiet world till you knock the patriotism out of the human race. -George Bernard Shaw

Џорџ Бернард Шо е доволен за завршување на мојов пост!

Национализмот е фиктивен феномен кој се рефлектира негативно главно од поддржувачите на прозападниот глобализам.Тоа не е фашизам или радикализам.Тоа е една подлога која служи како отскочна даска во базенот на културните натпревари меѓу народите :)
Народи постоеле и ќе постојат,различноста е најдобра мотивација за напредок.

И онака нема иднина темава, не ме терајте шо побрзо да ја ставам кај што и е место. Можеби и ќе успеете да ја вратите во колосек (ако воопшто некогаш почнала да се движи кон нешто неполитичко)

И онака нема иднина темава, не ме терајте шо побрзо да ја ставам кај што и е место. Можеби и ќе успеете да ја вратите во колосек (ако воопшто некогаш почнала да се движи кон нешто неполитичко)

Се надевам дека знаеш дека има разлика од политичко и дневно-политичко т.е. во нашава земја - партиско. Те молам немој да ја вреѓаш политиката со нашиве квази-политичари. :)

Он-топик - Национализмот е добра и лоша работа но е одпадокот кој е на пат да исфрли во човештвово, посебно кога сите се сконцентрирани кон глобализација. Толеранцијата во таков свет нема да постои се дур постои национализмот. Патриотизам - да, али национализам е сосема друга работа.

Зашто национализам?
Како прво балканските земји се најголемите националисти според мене на целиот свет. Таков ни е менталитетот. Исполнет со презир кон останатите земји од балканот заради безбројните војни кои се воделе помеѓу нив, заради алчноста да се дојде до што повеќе територија која расте обратнопропорционално со војната. Зашто национализам? Па можеби затоа што најверојатно некој од твоето семејство загинал во некоја од тие војните. Затоа што секој си го восвишува своето , а омалажува другото. Едноставно тоа е Балканот . Место полно со војни кои во последно време западот најпаметно ги искористува. Во наредните 100 години нема да се исфрли национализмот во Македонија. Затоа што бројот на националисти(според мене ) во моментот е многуууу голем. Инаку мојот татко ме смета за голем националист , а можеби и е во право...
Patriotisam - or you are with us, or you are a terorist

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom