Филмови, режисери, актери: Генерална дискусија

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
@ Wannabe Happy, Арнофски е одличен режисер, баш по мој терк, ама да кажеш дека неговите филмови имаат уметнички белег што само Арносфски може да го создаде, е неточно. Кјубрик беше 10 класи на сите од тој поглед, а одма после тоа го ставам Линч. Зашто?

Погледни ја само
Или пак
Kјубрик = втор назив за уметност.

:cuc:

¯

¯\_(ツ)_/¯

Гостин
Гонзо,
да с'ибеш векот што ник имаш одбрано имам фори за цела година :pos:
филмот е предвидлив не е некое трилериште, повеќе е драма за ликови кои пораснале во такво опкружување и станале како другите. Бен Афлек реков уште во рецензијата дека си е Бен Афлек нема што тука, а дечкото од Хурт Локер треба да биде неподнослив, тоа му е ликот во филмот, за што патем доби и некоја награда или номинација, има на IMDB. И за кој тинејџерски филм збориш?

За Black Swan, не се работеше за тоа на кого не му се допаднал не го разбрал, затоа ништо не им забележавме на другите на кои не им се допаднал, како на пример тебе. Тоа си е ОК. Забелешки имав на рецензијата според која филмот бил како документарец. И ти да напишеш дека Inception е комедија и тебе ќе ти реплицирам. Или ако за тинејџерски филм мислиш на The Town сметај дека веќе сум ти реплицирал :)
Da be, iskreno za The Town mislev teenage flick e, zemi samo namesto postari stavi pomladi akteri, bas onakva prikazna ima, epten povrsna. Epten.

Za Black Swan, i za komentarot na Silen, znaci koga kritikuvas eden film go kritikuvas na svoj nacin, jas da pisev krtitika za Black Swan, i ja ke recev isto deka koj saka balet neka go gleda :pos: ke go pisev ova od prosta pricina sto em e smesno, em go reflektira toa sto go mislam za filmot.

Znaci ti mu "skokas" na Silen sto pisal takva "glupa" recenzija/kritika, a ne mu skokas na Darling sto od 1 do 10 dala ocenka infinity za filmot, i pisala deka e sovrsenstvo, e mene ova poveke mi lici na nerazbiranje na film, ova na Darling :icon_lol:

--- надополнето ---

Да се надоврзам на дискусијата за Buried:

Не знам што толку се фаќате со запалката требало да ја угаси, да ја чува вака, така, онака... човекот е испаничен до максимум, во тие моменти мислите вие би размислувале до толкави детаљи? И за воздухот во ковчегот, се гледаше дека тоа беше поголем ковчег, имаше некоја комоција до одреден степен во него :smir:
E sea za boldot ke ti skoka IoSono odma :)

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.651
Поени од реакции
59.625
Da be, iskreno za The Town mislev teenage flick e, zemi samo namesto postari stavi pomladi akteri, bas onakva prikazna ima, epten povrsna. Epten.

Za Black Swan, i za komentarot na Silen, znaci koga kritikuvas eden film go kritikuvas na svoj nacin, jas da pisev krtitika za Black Swan, i ja ke recev isto deka koj saka balet neka go gleda :pos: ke go pisev ova od prosta pricina sto em e smesno, em go reflektira toa sto go mislam za filmot.

Znaci ti mu "skokas" na Silen sto pisal takva "glupa" recenzija/kritika, a ne mu skokas na Darling sto od 1 do 10 dala ocenka infinity za filmot, i pisala deka e sovrsenstvo, e mene ova poveke mi lici na nerazbiranje na film, ova na Darling :icon_lol:

--- надополнето ---

E sea za boldot ke ti skoka IoSono odma :)
Не му скокам за оценката никому бе Банџо, ти стави 3/10 па ништо не ти реков :)

Мислам дека нема аргументи дека филмот бил документарец (или како документарец, што ли е разликата?), мислам дека не се работи за тоа што напиша дека се работи, мислам дека Портман одглуми совршено итн... не се слогласувам со ништо од тој пост освен со музиката, и тоа го напишав. Мислам дека е комплетно промашена рецензија и им дава комплетно промашена слика за филмот на тие што ќе го прочитаат.

The Town тинејџерски а? Buried што е, мјузикл?

За оценката никому не му се мешам, за вкусот исто така. Ама ако пишуваш рецензија фер е барем да го погодиш жанрот и отприлика за што се работи. А како што ми пишувале мене дека не се согласуваат со мои рецензии, така и јас ќе пишувам, дискусијата е добра.

Завршив со ова.

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.379
Поени од реакции
30.806

Никогаш не спомнав дека филмот е совршен. Не измислувај приказни за да ти изгледа ставот поверодостаен.
А тоа шо му дадов таква оценка, според мене заслужи, а постојат и многу такви филмови шо заслужуваат таква оценка.
Точка.

¯

¯\_(ツ)_/¯

Гостин
Никогаш не спомнав дека филмот е совршен. Не измислувај приказни за да ти изгледа ставот поверодостаен.
А тоа шо му дадов таква оценка, според мене заслужи, а постојат и многу такви филмови шо заслужуваат таква оценка.
Точка.

Океј, ако од 1 до 10 да дадеш оценка инфинити не е совршенство, јас не знам што e.

И да, и јас се сложувам дека треба на многу филмови да се даде таква оценка, ама Блек Суан е далеку од тие филмови. Мое мислење, нема што да ми скокаш.

ИоСоно, не мешај баби и жаби, никој не рече дека Buried е мјузикл, барем не јас. The Town, замисли го со карактерите од Млади Бунтовници поинтересен ке ти е.

На кирилица пишав бе еј... :icon_lol:

Болиглава

A cold fact
Член од
16 јуни 2007
Мислења
4.701
Поени од реакции
2.353
@ Wannabe Happy, Арнофски е одличен режисер, баш по мој терк, ама да кажеш дека неговите филмови имаат уметнички белег што само Арносфски може да го создаде, е неточно. Кјубрик беше 10 класи на сите од тој поглед, а одма после тоа го ставам Линч. Зашто?

Погледни ја само
Или пак

Секс.
Само шо јас мислам дека Аронофски во The Fountain и во Black Swan се задржа на "уметничкиот" шмек. Wannabe happy ваљда мислеше на посебниот негов стил на приказ, кој јас лично мислам дека е најдобар денес.

Точка.
Мене ме интересират само зш имаше стаено аватар од Black Swan, еден месец пред неговата премиера? :)

Z

zmej gorjanin

Гостин

Погледни ја само
Или пак

Да не се разбереме погрешно, за Линч кажав дека само еден филм имам гледано и тоа прилично одамна така да не можам да зборам за него ама дефинитивно не можам да го споредувам со Аронофски од проста причина што се работи за сосема различни режисери и пристапи (погоре кажав дека неговите филмови се потешко разбирливи за разлика од тие на Аронофски). За Кјубрик се слагам да тоа е една од најдобрите сцени во историјата на филмот ако не и најдобрата плус и омилен ми е од Кјубрик, музиката е неопислива, со таа разлика што Стенли Кјубрик е одличен сликар на општествените појави и сето тоа може да го направи со многу симболизам како во Clockwork Orange, од тој аспект е ненадмашлив додека Аронофски до сега барем во филмовите претежно се занимавал со индивидуалецот. Ако веќе го споредуваме Аронофски пробај со Полански подобро.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Да не се разбереме погрешно, за Линч кажав дека само еден филм имам гледано и тоа прилично одамна така да не можам да зборам за него ама дефинитивно не можам да го споредувам со Аронофски од проста причина што се работи за сосема различни режисери и пристапи (погоре кажав дека неговите филмови се потешко разбирливи за разлика од тие на Аронофски). За Кјубрик се слагам да тоа е една од најдобрите сцени во историјата на филмот ако не и најдобрата плус и омилен ми е од Кјубрик, музиката е неопислива, со таа разлика што Стенли Кјубрик е одличен сликар на општествените појави и сето тоа може да го направи со многу симболизам како во Clockwork Orange, од тој аспект е ненадмашлив додека Аронофски до сега барем во филмовите претежно се занимавал со индивидуалецот. Ако веќе го споредуваме Аронофски пробај со Полански подобро.
Не го споредувам во целост неговото дело него само уметничката жичка, или оној познат dark - abstract art стил, во тој поглед Арносфски неможе да се носи со Кјубрик и Линч од мој аспект, фотографијата/сценографијата кај делата на овие двајца е нешто од моја страна до сега невидено, значи стрикно од таа гледнa точка, и да кажам само дека и покрај ова Арнофски го обожавам :)

A за сцената од Eyes Wide Shut, и за мене е најдобрата што некогаш сум ја видел, заедно со интрото на :cuc: :cuc: каква морбидна музика иде у позадина, и оп на крајот кадарот со хотелот, од птичја перспектива! врв!....перфекција :)

П.С. Нумерата што иде во позадина на Еyes Wide Shut, е дело на Jocelyn Pook и се вика Masked Ball, колку моќна ствар...страшно!! обзема тотално многу многу добра музика, ама не за сечиј вкус... darkwawe/gothic at its best! :) целата сцена за време на ритуалот ја гледав со зината уста....немам доволно зборови да опишам какво влијание имаше на мене.... :cuc:

Едит: Кога го спомна Полански препорачувам да го гледаш The Tenant!

Manga

Golem alat
Член од
21 април 2006
Мислења
7.775
Поени од реакции
5.102
Добра дискусија за режисериве :tv:

Тука би го додал и David Cronenberg that guy is "sick" :lud:

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492

Manga

Golem alat
Член од
21 април 2006
Мислења
7.775
Поени од реакции
5.102
Добар, нема муабет..поготово Videodrom, Crash & The Dead Zone.

Другите негови познати филмови како The Fly или The Brood му се to much за мене, немам стомак за такви работи :)
Crash поготово , ден денес предизикува контроверзија

Интересна дебата за филмот :pos2:

Gruesome режисер е Кроненберг , мнозинството му ги дисаат филмовите поради тоа.

п.с. Линч И Кјубрик заедно би било .. overkill :vozbud:

Z

zmej gorjanin

Гостин
Не го споредувам во целост неговото дело него само уметничката жичка, или оној познат dark - abstract art стил, во тој поглед Арносфски неможе да се носи со Кјубрик и Линч од мој аспект, фотографијата/сценографијата кај делата на овие двајца е нешто од моја страна до сега невидено, значи стрикно од таа гледнa точка, и да кажам само дека и покрај ова Арнофски го обожавам :)

A за сцената од Eyes Wide Shut, и за мене е најдобрата што некогаш сум ја видел, заедно со интрото на :cuc: :cuc: каква морбидна музика иде у позадина, и оп на крајот кадарот со хотелот, од птичја перспектива! врв!....перфекција :)

П.С. Нумерата што иде во позадина на Еyes Wide Shut, е дело на Jocelyn Pook и се вика Masked Ball, колку моќна ствар...страшно!! обзема тотално многу многу добра музика, ама не за сечиј вкус... darkwawe/gothic at its best! :) целата сцена за време на ритуалот ја гледав со зината уста....немам доволно зборови да опишам какво влијание имаше на мене.... :cuc:

Едит: Кога го спомна Полански препорачувам да го гледаш The Tenant!
Ја па мислев дека се работи за романска литургија, плус музиката ја пуштаат наназад, демек као песна на илуминатите кои на тој начин ја исмеваат црквата. Више кога сме кај Дарк Абстракт стилот не можам а да не го спомнам Пи, можда филмот е сниман со буџет од 50000 долара и фотографијата можда не ти е квалитетна али црнобелата слика, глумата на актерот и поставеноста и движењето на камерата, ефектот на параноја е доловон подобро од било каде.

А еве го и саундтракот

ПС гледан ми е Тенант, интересно е тоа што Аронофски тврди дека баш Тенант му бил инспирација за Блек Свон

инаку кога сме кај сцените можда не се дарк али се најпсиходеличните артистички сцени воопшто снимени

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Ја па мислев дека се работи за романска литургија, плус музиката ја пуштаат наназад, демек као песна на илуминатите кои на тој начин ја исмеваат црквата. Више кога сме кај Дарк Абстракт стилот не можам а да не го спомнам Пи, можда филмот е сниман со буџет од 50000 долара и фотографијата можда не ти е квалитетна али црнобелата слика, глумата на актерот и поставеноста и движењето на камерата, ефектот на параноја е доловон подобро од било каде.

А еве го и саундтракот

ПС гледан ми е Тенант, интересно е тоа што Аронофски тврди дека баш Тенант му бил инспирација за Блек Свон

инаку кога сме кај сцените можда не се дарк али се најпсиходеличните артистички сцени воопшто снимени

Mногу, многу моќни сцени си избрал, браво! Pi е филм што буквално ме вжаши,разнесе,стаписа, и преплаши воедно... ретко се гледа таков филм....ремек дело! ако ти се свиѓа таква игра со камерата иако е сосема друг стил, би го препорачал Кловерфилд, све ти се случува пред очи! параноја, страв, паника, адреналин! од све по нешто :)

Иначе да се работи за Романска литургија обработенa од Jocelyn Pook, веродостојна информација имаш :)

И да, The Fountain сцената е...многу многу трогателна, премногу допира до гледачот, браво за тој момент! прилично подценет филм..

Crash поготово , ден денес предизикува контроверзија
Aууу првпат кога го гледав како дете... што ми се деси! пали гаси! :pos2:

Vlatko_Gjorce

Ѓубре
Член од
17 април 2009
Мислења
2.561
Поени од реакции
2.524
Добар, нема муабет..поготово Videodrom, Crash & The Dead Zone.

Другите негови познати филмови како The Fly или The Brood му се to much за мене, немам стомак за такви работи :)
Онда треба да го гледаш Scanners :icon_mrgr мада претпоставувам дека си го гледал.

Како помал кога го гледав Naked Lunch, си викав - WTF? што е со оваа машинава за куцање, бе ??? :icon_mrgr

Член од
31 октомври 2010
Мислења
338
Поени од реакции
59
Имам многу филмчиња кои би ги гледала пак.

1- Љубовна драма - Оркански Висови со Џулиет Бинош - одлична моќна глума на сите актери.
2- Психолошки трилер драма- Под сомнеж со Моника Белучи - кулминација, тензија, расплет и на крај шок. така е но, не е.
3- Акција - Будење- ирско филмче- перфектно за медицински манипулации и криминал со пациенти.

Kajgana Shop

На врв Bottom