Филмови, режисери, актери: Генерална дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата tha CaspeR
  • Време на започнување Време на започнување
Scent of a Woman

Scent_of_a_woman.jpg

Подзаборавен филм кој навистина вреди да се погледне.
Се работи за студент кој за да заработи некој денер оди да чува слеп човек, но работата не ни одблиску онакава каква што тој очекува. Филмот остава наследство во животот, едноставно прави да го цениме животот, прави да сфатиме дека животот може да се живее во една минута како што кажува Пачино во најубавата сцена од овој филм. Се зборува за вредностите на човекот, интегритетот и моралните принципи.

..."There was a time I could see. And I have seen boys like these, yunger then these, their arms torn out, their legs ripped off. But there isn't nothin' like the sight of an amputated spirit..."

10/10

Перфекција! Classy драма!

Перфекција! Classy драма!

Навистина многу моќен филм, уствари за кого како, добив и коментари дека е многу долг и досаден :)...Последниот говор на Пачино е епик се ежам.

Навистина многу моќен филм, уствари за кого како, добив и коментари дека е многу долг и досаден :)...Последниот говор на Пачино е епик се ежам.

Aко де секој има право на мислење, а филм со таква глума на Пачино да биде досаден тоа малце тешко :)

Само толку? Јас на овој филм му давам 11/10 (прв филм кој ми влегува у "надвор од конкуренција" категорија)

pa sakav da se vodam spored ocenkata sto e daena na imdb. poradi prethodonoto iskustvo na ocenuvanje od moja strana, koga ke bev brutalno masakriran od strana na clen na forumov poradi davanje na pogolema ocena od taa sto ja zasluzil filmot (majtap malce:smir:)...za ocenuvanje na film ne me biva zaradi toa sto najcesto odbiram film koj me interesira i 10-kata ja ima uste od samiot start, no ovoj pat citajki recenzii i sitni gluposti me donese do ovaa ocena..inace slobodno bi mu dal 100..a ne 10 :smir:

Оценката е индивидуална. Јас лично на филмов и 8-ка не би му дал, поради неоригиналната идеја и неколку филмски грешки кои ги забележав на прва. :)
Ама тоа е само мое мислење.

А што е неоригинално во Мр Ноубади? Ок е секој си има свое мислење само ме интересираат аргументите за тој став

А што е неоригинално во Мр Ноубади? Ок е секој си има свое мислење само ме интересираат аргументите за тој став

Не викам дека е лош филмот, (пошто ептен ретко оценувам со 10, овој има од мене само 9).
Батерфлај ефект???

Епа ај, Матрикс е чудо од филм, оној првиот, ама од мене заслужил 6-ка, додека Еквилибриум има 9. :)

Не викам дека е лош филмот, (пошто ептен ретко оценувам со 10, овој има од мене само 9).
Батерфлај ефект???

Епа ај, Матрикс е чудо од филм, оној првиот, ама од мене заслужил 6-ка, додека Еквилибриум има 9. :)
Del 1: најдобриот а воедно и едниствениот кој заслужува да биде гледан....тој филм доста ме има инспирирано и те тера доста да размислуваш за животот.Исто така и супер глумци,се на се еден од моите најомилени филмови.
Del 2: нема да коментирам...еден од најлошите филмови што сум ги гледал.
Del 3: со желба дека се подобриле и ги поправиле грешките од 2-от дел се решив да го изгледам, но сум се излажам, затоа што и тој беше еден од полошите филмови што сум ги гледал.
:smir:

Оценката е индивидуална. Јас лично на филмов и 8-ка не би му дал, поради неоригиналната идеја и неколку филмски грешки кои ги забележав на прва. :)
Ама тоа е само мое мислење.
Филмски грешки има во секој филм.
Оригинална идеја немаат ни 1% од филмовите, тоа не е причина да му се намали оцена на филмот. Секако е одлично ако е се оригинално ама обично не е така.
И јас го сакам Еквилибриум кој е нешто како комбинација од 1984 и Матрикс, ама како тоа мислиш Матрикс I 6???

Батерфлај ефект???

Првиот Матрикс си го оценил со 6-ка? Ти тоа сериозно? А Еквилибриумот во иста реченица со 9? Човече, Еквилибриум е копија на Матриксот, истата идеја за пропаганда, пуцање, клериците ко агенти, и се това. Се разочарав, стварно.

Батерфлај ефект???

Хм, во Да батерфлај ефект имавме случај на човек кој што кога си го читаше дневникот успеваше да се врати во минатото, да промени некоја ствар и со тоа да си го промени идниот курс на животот, поради и тоа филмот беше така наречен иако тоа нема благе везе со ефектот на пеперутката.Според оваа теорија (ефектот на пеперутката) една пеперутка од Австралија која полетува и замавнува со своите крилја создава вртлог кој доколку продолжи да се развива во правилни услови може да се претвори во торнадо кое ќе пустоши во Америка. Така Нимо кога се одлучи да го купи поевтиниот пар на фармерки еден работник во Бразил беше отпуштен од фабриката за фармерки. Тој работник наместо да биде на работа остана дома и си свари јајце. Пареата од јајцето која отиде кон небото се кондензираше и резултираше во силни дождови на другата страна од светот, причината поради која Нимо ја изгуби Ана, кога му се избриша бројот од хартивчето кога заврна дожд (типичен пример на ефектот на пеперутката). Во Мистер Ноубади имаме човек кој хипотетички речено може да си ја види или замисли иднината во моментот кога треба да избере помеѓу мајка му или татко му. Тој пробувајќи да ја види иднината во својата свест креира повеќе животи кои што тој би можел да ги живее (теорија на стринговите) во зависност од тоа што ќе избере ( според теоријата на стринговите секој од овие животи (позиции) е можен, доколку успееш да ги предвидиш тие позиции, што во квантна механика е можно, ќе можеш да ја предвидиш и иднината). Кога Нимо сваќа дека што и да избере ќе заврши лошо тој решава да не избере (тука единствено ја наоѓам сличноста со Да батерфлај ефект кога Ештон Качер сваќа дека на било кој начин не може да биде со девојката решава дека треба да олабави и да не го мења минатото), туку напротив се трга од пругата и оди на една ливада каде што ќе дувне лист од дрво, тој лист ќе одлета за по многу години да падне покрај клупата на која лежеше Нимо, точно во кругот на земјата кој што тој го нацрта со креда, во истиот момент во тој круг ќе влезе цурата (пак пример на ефект на пеперутката) и сваќа дека ќе останат заедно засекогаш. Ако на ова мислиш тогаш да има одредена сличност ама дека заради ова е неоригинален Мр. Ноубади тешко, затоа што е покомплексна приказната која што продолжува со тоа што овој Нимо кој што се спои со девојката сега го активираше или го направи реален светот на стариот Нимо кој беше имагинарен или беше неизвесно дека ќе се случи некогаш. Доколку тој останеше имагинарен, односно Нимо не се споеше со девојката, стариот Нимо ќе умреше и тој свет ќе се распаднеше, вака кога стана реален почна да се враќа времето назад за стариот Нимо. Зошто? Затоа што универзумот не може да умре или да го снема туку може само да почне да се собира наназад, кога ќе почне да се собира наназад ќе почне и да се враќа времето наназад како во случајот на стариот Нимо. Она што режисерот сакал да го направи е всушност да ги претстави принципите и законите на универзумот преку повеќето животи на еден возрасен човек кој се вика Нимо и кој живее во свеста на детето Нимо кое може да си ја предвиди иднината, би рекол дека филмов има многу повеќе врска со квантна механика за разлика од Да батерфлај ефект кој е психолошка мистерија.

И веќе ако гледаме така на работите тогаш The butterfly effect е апла плагијат на Back to the Future

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom