Филмови, режисери, актери: Генерална дискусија

Д

Дамјан_Amstaff

Гостин
Дури и некој ко вас двајца.
Не можам, ве читам цело време како серите на ремек дела и заклучив дека нешо поинакво, не spoon-fed и едно поинакво филмско искуство ви е срање, тапа џексон и некоја друга глупа досетка.

Даме сине, Син Сити е уникат од филм! Лудило. Ама океј, јас се кладам дека и Fight Club ќе ти е боза, крајот ќе го мразиш итн...
Влатко знам дека не си нуб и глуп, ама морам да те чепнам за The Fountain. Филмов е фантазија, според мене најјакиот од Аронофски. Едно поинакво кинематско искуство, различен филм, го обожавам.

Немам ништо против вас, овде сме да дискутираме за вкусовите(да не се мамиме:)), да размениме меѓусебни гледишта. И мене порано ми беше глуп Space Odyssey, Pulp Fiction и останати јаки филмови, ама со тек на време сфатив дека филм не е само "убиј ги сите и врати се сам".
Можеби Sin City не ми се допаѓа како што кажа Влатко бидејќи не сум љубител на стрипови ,всушност не ни имам прочитано стрип. Велиш дека Sin City е уникат од филм ,океј можеби за тебе е можеби е за тие што повеќе се разбираат во филмови ,но за мене како 16годишник со не толку филмови изгледани како тебе....не ми се допаѓа ич Син Сити.
Не го разбирам ова "Дури и некој ко вас двајца. "....

Fight Club не сум го гледал бидејќи не сум љубител на Бред Пит ,но многумина велат дека одлично ја изиграл улогата па ќе го погледнам...и баш ќе видам дали е боза.

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.649
Поени од реакции
59.607
А може и да почекаш некоја година за филмови како Fight Club и Sin City, поинаку ќе ги гледаш тогаш :)

I

Intex

Гостин
А може и да почекаш некоја година за филмови како Fight Club и Sin City, поинаку ќе ги гледаш тогаш :)
На кое поинаку мислиш? Некој беден римејк, или wow 3D преработка? :D

Да се надоврзам на муабетот. Фајт Клаб е филм кој многумина го сакаат, и многумина го мразат, оти не го разбрале, не за друго. Со Sin City е иста приказна. Мене ми беше чудо од филм, ама на некој Van Wilder може да му е помил. Скоро цела филмографија на Кјубрик е таква. Човекот е може најомразен режисер на некои, мене ми е во листата на луѓе шо сакам да ги запознаам таму горе.:D:P

П.С. Некој го гледал Black Swan (а.к.а. новиот на Аронофски)?

zee German

mpkfa
Член од
12 август 2009
Мислења
6.443
Поени од реакции
6.116
Најверојатно мислеше поинаку не во поглед друг 3д или римејк туку со поинакво мислење према нив.Поинаков поглед :).

--- надополнето ---

Иначе најубо почвење за гледање такви филмој негде 17-18 години ,бар според мене :) (ма да фајт клаб и син сити ги имав гледано многу порано :) а и тогаш ми се допаднаа)

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.649
Поени од реакции
59.607
Не мислев на римејк, на истите филмови мислев, само друга перцепција ќе има тогаш. Sin City и така и така, Fight Club треба малку и години за да се соџвака. До тогаш, Van Wilder will do :)

Болиглава

A cold fact
Член од
16 јуни 2007
Мислења
4.701
Поени од реакции
2.353
И обратно, не мора секој поинаков филм или некој што е обожаван од многумина, да ми се свиѓа аутоматски...Ај сега Аватар да ми се свиѓа неенормално само поради ефектите или за Инсепшн да викам - Уау- само поради приказната. Свака му част на Нолан за идејата ама не ми се свиѓаше како е реализиран. И не ти држи вода тврдењето, (барем за мене, не можам да зборам за други,) иначе не би ми се свиѓале 2001, Пи, Блоу Ап, и др. Кај беше кога го критикував оној како се викаше со Лиам Нисон кога ќе му ја киднапираат ќерката, поради клише приказната...? :)

Син Сити, првиот пат кога го гледав, ми беше супер, ама за многу филмови кога ќе ги изгледаш добиваш погрешен впечаток кога ќе ги гледаш првпат, уште си под импресии. Вториот пат кога го гледав Син Сити, ми пречеше нон-стоп дрдорењто од главните ликови и со некои други работи, му ја намалив оцената на филмот. Иако супер одглумија моите 2 омилени актери Рурк (он е Рорк уствари ама пуста навика) и Вилис, така да давам реална оцена, според мене.

Тебе најверојатно омилен режисер ти е Аронофски и не можеш да поднесеш кога некој пљука по него. Као прво, имам слобода да напишам што сакам, кој не се согласува, добро. Као второ, Аронофски не може да сними лош филм ? Финчер го направи Фајт Клаб, Севен па после тоа Зодијак? Кој за мене е подпросечен филм. Ридли Скот, Спилберг немаат лоши филмови или сите им се супер? Д Фоунтејн ич не допре до мене, не уживав во ниеден момент, ефектите не ме освоија, и нормално ќе кажам дека ич не ми се свиѓа... не можам да кажам дека ми бил супер затоа што им се свиѓа (скоро) на сите.
:)
Напротив, не се водам според критичари и оценки. Kick-Ass, Watchmen, Avatar... joк!
Океј, можда погрешно те преценив, ама да ти кажам право сакам вака да дебатирам овде многу повеќе него во општи муабети. :)

Син Сити го имам и јас 2 пати гледано, останвам на своето мислење дека е страва филм.

Аронофски ми е еден од поомилените, да иако Борачот ми беше просек филм.
(Некој подолу праша за Black Swan, премиера е на 1ви декември, така да имаме уште бајаги време за добра снимка.)

Секој режисер имат утка, пад во форма не знам како да го наречам. И до утре можит да дебатираме, битно тро од тро се разбравме. :)

Можеби Sin City не ми се допаѓа како што кажа Влатко бидејќи не сум љубител на стрипови ,всушност не ни имам прочитано стрип. Велиш дека Sin City е уникат од филм ,океј можеби за тебе е можеби е за тие што повеќе се разбираат во филмови ,но за мене како 16годишник со не толку филмови изгледани како тебе....не ми се допаѓа ич Син Сити.
Не го разбирам ова "Дури и некој ко вас двајца. "....

Fight Club не сум го гледал бидејќи не сум љубител на Бред Пит ,но многумина велат дека одлично ја изиграл улогата па ќе го погледнам...и баш ќе видам дали е боза.
Ме бендисвит шо си искрен со себе.

И не го потценви Бред Пит, ќе се изненадиш од него со тек на време.

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.683
Поени од реакции
34.186
Ќетепукам!

Ја разбирам таа бунтовна фаза, хејтам глумци кои се убави, ваљда мислиш затоа се познати па аутомацки се overrated и си ха-це. Бред Пит не е Едвард Кулен калибар. Да не навлегувам во детаљи, слободно гледај кој било филм од него, скоро нема утка. (освен Burn After Reading) Јес да all-time-favourite ми е fight club, aма Пит најубаво ми одглуми во 12 monkeys и Мееt Joe Black. Па иде фајкла, se7en, Troy, etc..

Иначе бел бумбар и за The Fountain. 9ка му дадов јас..

Член од
6 јуни 2009
Мислења
3.094
Поени од реакции
445
aма Пит најубаво ми одглуми во 12 monkeys и Мееt Joe Black. Па иде фајкла, se7en, Troy, etc..
Пит добро одглуми во Џо Блек?? Цел филм ко здрвен беше... можеби беше до ликот, не до него. Односно целиот филм е таков, „здрвен“, нема динамика, а трае цели 3 саати.

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.683
Поени од реакции
34.186
Пит добро одглуми во Џо Блек?? Цел филм ко здрвен беше... можеби беше до ликот, не до него. Односно целиот филм е таков, „здрвен“, нема динамика, а трае цели 3 саати.
Таков беше ликот. Онака, пола изгубен, пола морбиден. Невообичаена смирена улога за него, дури му поверував. :)

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492

Das Boot. Може да го најдете во скратена и подолга верзија. Важи за еден од најдобрите ако не и најдобар филм поврзани со подморници. Дејствието се случува во 1941, германски У-подморница во Атлантикот во лов на конвоите од САД за Британија. Добро прикажани условите во гераманските У бродови кои што биле доста тесни за посадата која ја имале. За љубителите на овој жанр на филмови и филм што мора да се погледне.
Fucking Masterpiece!

Mulholland Drive

Не ме изненади премногу филмов али ме заинтригрира крајно затоа што во еден момент почувстував досада но затоа веднаш во наредната сцена буквално се внесов ...
Од друга страна- Класична љубовна љубоморна сторија со плот и приказна која не оди хронолошки подредена односно вистината во приказната се открива на
самиот крај а останатот е сон во кој се манифестира грижата на совест,замислата за совршен живот и совршена љубов.
Филмов, тие што го немате а имате намера да го гледате -да го гледате во време кога никој не ве бара на телефон,никој не ви ѕвони на врата и тако даље за да не го паузирате...

8.5/10

Следен за гледање ми е Lost Highway од истиот режисер кој на половина на филмоманиве овдека им е идол ,на некој начин :)

Не би рекол идол но чоек кој го сметам за еден од најинвентивните и омилени режисери! пред се кога се работи за мистерии и многу длабоки психолошки филмови, Mulholland Drive е совршенство од филм со прекрасна арт стајл фотографија и перфектнo-педантна сценографија која го одзема здивот!

Сцената во клубот Сајленсио (Llorando) е нешто што ќе остане врежано во мене цел живот!

П.С. Lost Highway= исто така masterpiece, oбрати внимание на забавата (сцената) која ќе ја посети парот :)

Д

Дамјан_Amstaff

Гостин
Ќетепукам!

Ја разбирам таа бунтовна фаза, хејтам глумци кои се убави, ваљда мислиш затоа се познати па аутомацки се overrated и си ха-це. Бред Пит не е Едвард Кулен калибар. Да не навлегувам во детаљи, слободно гледај кој било филм од него, скоро нема утка. (освен Burn After Reading) Јес да all-time-favourite ми е fight club, aмаПит најубаво ми одглуми во 12 monkeys и Мееt Joe Black. Па иде фајкла, se7en, Troy, etc..

Иначе бел бумбар и за The Fountain. 9ка му дадов јас..
И во Inglorious bastards.

Мислам и дека во The curious case of Benjamin Button ја изигра солидно улогата.
Или можеби така мислам бидејќи ми се допадна филмот.

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.683
Поени од реакции
34.186
И во Inglorious bastards.

Мислам и дека во The curious case of Benjamin Button ја изигра солидно улогата.
Или можеби така мислам бидејќи ми се допадна филмот.
Затоа еtc.. да не ги броев.
Мада малце засенет беше во Inglorious Basterds oд Christoph Waltz. :)

Д

Дамјан_Amstaff

Гостин
Shutter Island Вреди ли да се гледа ? Сакам да го изнајмам од видеотеката на макс ТВ ,но 100 денари бадијала да ги дадам нејќам. Гледам на imdb има 8/10 оцена ,го погледнав трилерот можеби ветува нешто.... Па што сугерирате ? (не можам да го симнам поминав лимит : ) ) .

Член од
27 јуни 2008
Мислења
1.543
Поени од реакции
42
Shutter Island Вреди ли да се гледа ? Сакам да го изнајмам од видеотеката на макс ТВ ,но 100 денари бадијала да ги дадам нејќам. Гледам на imdb има 8/10 оцена ,го погледнав трилерот можеби ветува нешто.... Па што сугерирате ? (не можам да го симнам поминав лимит : ) ) .
Вреди,ептен е добар :smir:

Член од
14 април 2007
Мислења
1.812
Поени од реакции
1.047
Дечко вака те гледам, можеби сакаш да гледаш филмови, да дискутираш ама има уште мнгоу да гледаш и да учиш за филмовите.
Не се вика трилер, туку трејлер. Трилер ти е жанр на филм како што се хорор, комедија. Јас те сфатив шо сакаше да кажеш ама ај да ти кажам да си знаеш за друг пат.
И не почнувај со такви филмови како што се Shutter island, земи нешто полесно за гледање, а не психолошки трилери.

пис

Kajgana Shop

На врв Bottom