Петар Богдани - MACEDONE

• Креатор на темата Креатор на темата Bratot
  • Време на започнување Време на започнување
Фраш'р значи БУКА, т.е. дрво, на Албански.
Пешкопеја, значи бискупија, ама еве некои антиквизатори викаат бил Македонски град и значел место кај шо се оди ПЕШКИ.

Фраш'р значи БУКА, т.е. дрво, на Албански.
Пешкопеја, значи бискупија, ама еве некои антиквизатори викаат бил Македонски град и значел место кај шо се оди ПЕШКИ.

пешки пеја, поградец, гора, грдец пустец, и тн и тн и пола албанија знаеме што точно значат на Македонски

и така натака стигнуваме до БОГ ДАН потпишан како Македонец среде националниот музеј во Албанија.

отсуство на факти и објаснувања или можеби фрустрации што се живее во малцинска средина се небитни, можеби делото ке го разгледуваме подоцна но дека бил чист Албанец или албанец воопшто не држи вода.освен ако не го објасниш поинаку

до гдин Брат - шутурко не знам во која конотација е во СК но наш селски речник е штур шутур со знаење, не беше навреда туку констатација за логиката на постовите...и ...то..

пешки пеја, поградец, гора, грдец пустец, и тн и тн и пола албанија знаеме што точно значат на Македонски

Уште еден доказ дека секој со својот јазик може да тумачи зборови дури и во Кина. Непрофесионално од твоја страна. Потрудисе повеќе.

и така натака стигнуваме до БОГ ДАН потпишан како Македонец среде националниот музеј во Албанија.

Уште еден доказ како некој не треба да се меша онаму каде што не му е работата и онаму каде што не му е местото. Уште еден аналфабет, со научно-историски амбиции.

отсуство на факти и објаснувања или можеби фрустрации што се живее во малцинска средина се небитни, можеби делото ке го разгледуваме подоцна но дека бил чист Албанец или албанец воопшто не држи вода.освен ако не го објасниш поинаку

Ова што го кажа, е само едно добро сведоштво на ограничени можности на размислување како последица од оштетувањата што ти ги нанела националистичката пропаганда. Ќе ти помини како на кутре.

до гдин Брат - шутурко не знам во која конотација е во СК но наш селски речник е штур шутур со знаење, не беше навреда туку констатација за логиката на постовите...и ...то..

Ова е веќе позната реторика, на маалски медиокритети, кои за жал, потиснати од катадневната медиумска пропаганда, решиле да дадат удел во националистичките прашања на својата држава, па решиле да исправаат криви правдини, и така да (им) влезат во АНАЛите на нивното национално и националистичко тло. Тие дечишта не знаат дека со нивната егзистенција се прави токму она што тие не би посакале.

Значи обесисе, спаси го твојот народ од брука како тебе. (да бев како таткоти и мајкати, уопште како дете ќе те смакнев... ова ништо лично, чисто професионална дијагноза)

немало многу албанци-муслимани во тој период .
п.с.А је све мислев ти требаат овие работи за некој друг форум , па ги најдов на брзина:)

Имало албанци муслимани, но се конвертирале само мажите, и така патријархатот го носел бајракот на целото семејство. Жените дома си биле католици или православни. За тоа нешто најдобро пренесува и еден добар фељтон од Утрински:

Според Бартл, исламизацијата во Албанија најпрво имала чисто формален карактер – поединци ќе прифателе муслимански имиња и само понекогаш оделе во џамија, а ги задржувале христијанските погледи, дотолку повеќе што не се практикувало подучување на новата вера. „Така се случувало новопечените муслимани и натаму да ги крстат своите деца, а муслиманите и натаму да ги слават христијанските празници и да посетуваат христијански светилишта. Често се случувало верата да ја промени само главата на семејството, додека жената и децата ја задржувале старата вера. Мешаните бракови на христијани и муслимани во северноалбнаските планински подрачја не биле реткост“, пишува германскиот професор.

Истовремено, тој додава дека во тоа време било раширено криптохристијанството. Имало Албанци што кај власта се декларирале како муслимани, а всушност, си останувале христијани и натаму си оделе на христијански миси, се венчавале во црква, постеле и ги почитувале христијанските празници. Има дури и такви случаи кога половина членови од еден ист клан да го прифатат исламот, а половина и натаму да останат христијани. Тоа не им пречело ниту на едните, ниту на другите. Односите меѓу нив си останувале како и порано, се сметале за свои и меѓу себе се бранеле.

http://utrinski.com.mk/?ItemID=55C7FE046A44CB49A001498679754C16

По вашата закржлавена логика ќе испадне дека и овој е Македонец:

Pjetër Budi (1566-1622), known in Italian as Pietro Budi, was the author of four religious works in Albanian. He was born in the village of Gur i Bardhë in the Mati region of the north-central Albanian mountains. He could not have benefited from much formal education in his native region, and trained for the priesthood at the so-called Illyrian College of Loretto (Collegium Illyricum of Our Lady of Luria), south of Ancona in Italy, where many Albanians and Dalmatians of renown were to study. At the age of twenty-one he was ordained as a Catholic priest and sent immediately to Macedonia and Kosova, then part of the ecclesiastical province of Serbia under the jurisdiction of the Archbishop of Antivari (Bar), where he served in various parishes for an initial twelve years. In 1610 he is referred to as ‘chaplain of Christianity in Skopje’ and in 1617 as chaplain of Prokuplje.

т.е. Пјетр Буди, кој учел во Илирскиот колеџ во Италија, каде убаво пренесува авторот, многу АЛБАНЦИ и ДАЛМАТИНЦИ (Илири) се школовале.
Истиот дошол за Македонија и Косово, каде си вршел служби.

Како и овој, исто така и Богдани пишувале на злогласениот Гего-Кафкаски дијалект:

Budi’s first work is the Dottrina Christiana or Doktrina e Kërshtenë (Christian Doctrine), a translation of the catechism of Saint Robert Bellarmine (1542-1621), which was published in Rome in 1618. Of more literary interest than the catechism itself are Budi’s fifty-three pages of religious poetry in Albanian, some 3,000 lines, appended to the Christian Doctrine. It constitutes the earliest poetry in Gheg dialect. Much of it was translated from Latin or Italian, though some is original.

Да не се чудите после, јас ќе отворам теми, кај шо ќе дискутираме, за ваквите феномени.:nenene:

Како многу поразителен факт за вас и останатите луѓишта кои не разбирате ништо, а и вие кои разбирате а ќутите, Пјетр Буди ни пренесува една сликовита панорама за местото од каде што потекнува:

The province of Albania is situated in the most distant region of Macedonia, having to its west the Adriatic Sea. To its east it is bordered by Greece and to the north by the Serbs and Bulgarians. It is all ruled by the Turks and in some of the lower regions it is badly oppressed. This province has fourteen bishoprics which have all been vacant and without pastors for years now, with the exception of Stephanensis and Albanensis.

http://www.albanianhistory.net/texts16-18/AH1621.html

Ова е дел од панорамата, другиот дел, побарајте самите.

Да не кажете после дека Македонија вака, Македонија така. Изгледа и Албанија била дел од Македонија, и луѓето, т.е. Албанците со право се нарекувале Македонци. :)

Оп-са-ИХА!

Абе да чува и да брани Господ.

Кој стаса македонец е, а ние демек не сме биле... :facepalm:

Пикасо докара инфаркт на Братот

Oчевидно и вас ве докарал ако не и тебе лично па затоа сте толкова фрустрирани и избезумени од радост сега кога Македонец и Албанец се фатија за гуша на темава (сликовито кажано, не буквално се разбира).

Знаеш што Татарче, ваквите и други пројави се повеќе и повеќе будат сомнежи во искреноста на вашите тврдења дека сме "еден народ" и дека сте ни "браќа"! Ај остај што ни ги саботиравте сите можни востанија од Кресненско и Разловечко па наваму се до Илинден, остај шо не колевте и стрелавте за време Втората Светска Војна, сега од немукает дури и онлајн сојуз по форумиве со Албанците си правите, по точно чекате да фатиме да спориме со некој не-Македонец за да почнете вие да се ситите. :drk:

Многу курвински подмолни копилиња сте, тоа да го знаете.

Вие сте за срам.

Повелете дивејте и понатаму, освен нашиот презир ништо друго не добивате!

Абе чекај, каде ја гледав јас на една тема дека Албанците биле Бугари поставена од некој од вас?

Ама кај пиши таму Македонија? :)

Аха бидејќи не пиши Македонија, тогаш се подразбира дека е Албанија, ИАКО не пишува ни тоа?

Срамота!

Ова беше ЕПИК ФЕЈЛ!
Како тоа грешен, коа изворот е научен. Тебе така ти одговара, и така си куцаш. ОК.
Така му одговара на србскиот полтрон, Салитос, така куца, се фати за една сламка, и се мафта со неа те лево те десно. Ниеден друг историски извор не кореспондира со него, а најмалку три се наоѓаат за побивање на истиот.

Изворот си е извор и тоа не ја исклучува опцијата да греши.

Побарај превод, ќе се увериш самиот.

Башка англиското значење ОФ МАЦЕДОНИЈА се интерпретира како Македонскиот во случај кога тоа се употребува на овој начин.

Доколку означувал само определба за местото од каде доаѓа тогаш ќе беше ФРОМ Мацедониа.

Улогата ти е да бидеш модератор и да модерираш, а не да нервираш и многу ниско да паѓаш. Во неговото дело на две места (тоа е повеќе од едно твое, што не го има тоа значење што ти му го даваш, ФЕЈК значење, националистичко) се самоопределува како Арбан. Секако, тебе тоа не ти одговара ќе тропаш. ПА ТРОПАЈ БЕ, ме болат ташаците.

Понекогаш треба човек да се послужи со јазикот на простите маси за да биде разбран од истите. Покажи почит за да ја добиеш мојата за возврат.

Абре кај го прочита ова жити очите?
На здрави очи, некој го праиш ќор, или сам се праиш ЌОР. После ќе ми кажеш не си тенденциозен?

Шо пиши тука бе? Кај е ГЛАГОЛИЦАТА и КИРИЛИЦАТА и СЛАВЈАНСКИОТ ЈАЗИК!? Оти бе вака се инаетите и со сила испаѓате будали?

Се однесува на јазикот во Илирскиот колеџ од Лорета, затоа не скокај ко прле пред магаре.

Не е проблем во името Македонија, проблем е што ТИ денес тоа име го рамниш со тебе. Сите во минатото што некаде се нарекле како Македонци, ти го рамниш со тебе! Тука ти лежи проблемот. Тука е целиот проблем. Националистичките држави и имиња, гониги, тука се расправа за Историја.
Закон во историјата е дека човек што шета низ политички форуми, дебати, се инволвира во политички теми (како тебе), не може да остане доследен на историската етика и индиферентност која ја бара самата НАУКА! Тоа е наука, не е чаршиски муабет, па ај Грците биле вакви, Србите такви, Хрватите онакви.

Аргументи ад хоминем, не се занимавај со мене. Ако не те бива за водење аргументирана дискусија не ни влегувај во расправија со луѓе на кои не си им дораснат.

Она што некад било Македонец, не значи и дека денес е истото Македонец. Имало Македонија и во Тракија (во тоа време), имало Македонија и во Романија. Сега национализмот твој, ќе каже дека тие луѓе се баш тие Македонци како тебе. Фејл, тука нема такви глупости. Растоварисе од тие предрасуди.

Хех... мојата историја е препрека за твојот национализам основан на фантастични приказни.

Тоа што вашите национални митови пропаѓаат и пред најмалите искушенија не ги прави предочените факти националистички, туку твојата селска тврдоглавост и неспособност да си признаеш дека си историски хибрид.

Еве од коа постоеле бе пријателе:

It can be seen that there are various languages on earth. Of them, there are five Orthodox languages: Bulgarian, Greek, Syrian, Iberian (Georgian) and Russian. Three of these have Orthodox alphabets: Greek, Bulgarian and Iberian. There are twelve languages of half-believers: Alamanians, Franks, Magyars (Hungarians), Indians, Jacobites, Armenians, Saxons, Lechs (Poles), Arbanasi (Albanians), Croatians, Hizi, Germans.

http://albanianhistory.net/texts15/AH1000.html

Тука ви не егзистовате. Сфаќаш... Од кога постои овој ЕТНОС?

Офф леле лошо е кога секој обид те тоне повеќе во калта.

Македонците не биле халф беливерс. А да не споменувам колку други народи не се споменати во “листава“.

Него она што требаше да го постираш е следново:

What is possibly the earliest written reference ...

It divides the world into seventy-two languages and three religious categories: Orthodox, half-believers (i.e. non-Orthodox Christians) and non-believers. Though the Serbs go unmentioned, the Albanians, still a small conglomeration of nomadic mountain tribes at this time, find their place among the nations of half-believers. If we accept the dating of Grujic, which is based primarily upon the contents of the text as a whole, this would be the earliest written document referring to the Albanians as a people or language group.

Пишувано од Србин, врз основа на наводен манускрипт од 17 век. Честито!

Сфаќаш... Полека лека, ќе сфатиш... Интелектот се гради, се учи, се прифаќа она што не ти се допаѓа... и така... полека лека...

Доколку претпоставиме дека има основи да се гради врз нешто, кај тебе интелектот доцни во развојот како резултат на затупеноста.

И не, немораш да го прифатиш тоа што не ти се допаѓа. Можеш да живееш покрај него можеби, но никогаш нема да се премостат културните разлики.

Уште еден доказ дека секој со својот јазик може да тумачи зборови дури и во Кина. Непрофесионално од твоја страна. Потрудисе повеќе.

Поради чиста радозналост ке се спуштам на твоето ниско ниво.

1. Објасни ги со друг јазик (топонимите на половина албанија) и конкретно личноста за која разговараме сосе неговиот потпис.

2. Жити аљбанската севистина дај објаснување...што значи БОГДАН на албански..и што побогу се потпишал како Македонец?

Кратко без ескивирање ќе молам.

А бре повторно мешате баби и жаби. Јас барем никаде не видов да се споменува Албанец. Албанија се споменува како географска одредница. Овој или оној од Албанија и сл. Додека Македонец се среќава како национална определба. Па и тука, Петар Богдани е Македонец од Албанија. Како денес да нема Македонци од Албанија...

Помирете се еднаш за секогаш дека Албанците како нација почнуваат со вообличување во 19 век, за разлика од Македонците кои како нација постојат најмалку 2500 год. и секое споменување на овој или оној како од Албанија не значи дека е Албанец во национален (современ - ако постои воопшто современ Албанец) смисол, туку дека само потекнува од таа територија...

Еј, колку и да им знам тактиките на Бугарите, пак сум изненаден како толку бргу ја осраа и ова тема. Изгледа братот не е онлине да расчисти.

Сега по темата. Не можам да разберам каков е проблемот дали Петар Богдан е бил Албанец или Македонец или било каков .

Едно е сигурно - тој е од Македонија. Тоа треба да биде доволно да биде славен и почитуван човекот во Македонија.

Исто како Мајка Тереза. Овде са се раѓале многу велики луѓе и секој треба да се почитува. Зошто да не му се изгради и него споменик во проектот Скопје 2014 ? Само ако бидеме сложни можеме да ги надминеме надворешните непријатели и постоиме како држава.

Р.Ѕ. А дали има преведено нешто од неговите трудови на Македонски ? Ќе ги замолам колегите Албанци да дадат некој линк ако има таков.

А дали има преведено нешто од неговите трудови на Македонски ? Ќе ги замолам колегите Албанци да дадат некој линк ако има таков .

Јас колку знам, НЕМА ..

Во првата и втората страница имаш нешто повеке за него во истиот Топик .

Инаку го поздравувам твојот пост. :)

Е тоа веќе е срамота... Да е роден во Македонија и да нема ништо преведено од него на Македонски. Ја имам читано темата ама и Латинскиот и Албанскиот ми се слаби јазици.

Е тоа веќе е срамота... Да е роден во Македонија и да нема ништо преведено од него на Македонски. Ја имам читано темата ама и Латинскиот и Албанскиот ми се слаби јазици.

Научи ги, никогаш не е касно.

Што се однесува на тоа дека е од Македонија, е. Но, некој тоа по автоматизам го класифицира како македонец.

Нормално, сходно на тоа, и :

Мајка Тереза е влаинка/македонка (а самата со свои зборови си напишала албанска крв)
Наим Фрашери е влаин/македонец (а ја основал замисли албанската азбука, и пишува "Албанија, мајко моја")
Пјетр Богдани е македонец, а ниедно дело на македонски не го напишал, напротив на албански, и учел во школо каде албанци учеле, а не македонци.
Пјетр Буди е македонец нели, а исто така пишувал на албански, за албанската историја, и е познат како албанец од тогашната историја.
Скендербег е исто македонец, а ги соединил албанските семејства во Лежа, се борел под албанското знаме, за албанска територија, и бил во сојуз со италијанците кој до ден денеска постои помеѓу guess who...албанците и италијанците..
Мухамед Али Паша е исто така македонец, кој јебига збор не кажал на македонски дур бил жив, неговата ложа владеела со Египет цели 150 години се до 1956та година, и цел Египет го знае како албанец..
Јон Кукузели, да ти бил црногорец/македонец/шо тијазнам шо...а типот си пишувал за Албанија, албанска историја на албански јазик...
Сестрите Киријази, Франг Барди, Ибе Паликуќа, Емин беј Кумбара, Иса Булетини....

Многу, многу личности кои би требало Македонската историја да ги слави ама ете...зашто, и сам знаеш. До кога, тоа е ваш избор. Албанците си ги слават, си ги ценат, и си ги пеат во песните кои што си останале од колено на колено. Да беа македонци, ќе си ги пеевте вие.

П.С ... колега еден на работа пред месец дена си го промени презимето во неговото оригинално семејно презиме, Ѓаку. "Чистокрвен" македонец, барем така се изјаснува...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom