Weisthor
Поени од реакции
10

Профил пораки Последна активност Теми и мислења За мене

 • Хаха, не ја пее тој, ако можеш да сетиш, во позадина друг пее, некој албанец, а овој некој nigga во Бон Стил во Косово. Сигурен сум дека и тој би ја пеел добро, со онаа Блуз интерпретација... :)
  Турските трупи се стационирани некаде кај Солун, во тоа време кога Топиите (албанци) се борат против Балшите (Србско-Црногорско-Албанско феудално семејство), Топиите со помош на Папата и негови парични придонеси, бараат помош исто од Хајредин Паша кој со Селџуците им помага на Топиите кои ги разбиваат Балшите, баш за градот Драч.

  Потоа, апетитите на оној кој дал помош се зголемуваат и таму накај Дебар му ги кратат маките, но истите аскери во Берат каде што се најмногу стационаирани, градат и Џамија, во 1389 година, а градот е освоен покасно од Турските освојувачи во 1417 година.

  Засега тоа е. Знам дека Хајредин паша, му помага на Карл Топија кој е во сојуз со Папата, а самиот е православен и е во непријателство со Византија.

  Лош период. Не се знае кој со кој.
  Знаеш што е лошо, што народот е секогаш она што сака да е, но интелектуалците го прават нешто друго.
  Интелектуалците од време, знаеш и сам што мислеле.

  Затоа Македонија не го лапна суверенитетот и државата која ја заслужуваше, затоа што немаше единство. Некои сакаа да се Бугари, некои Македонци, а тука искористија и Грците и Србите.

  Писмата ги има професор, историчар, и не само тие, туку други писма, договори за оружје со Михаил Грамено и Черчиз Топули, и ред други, на Хасан Приштина и Иса Болетини, со останатите Македонски револуционери.
  Не сум веќе, ама да бев, јас ќе ги избришев бидејќи беа апсолутен оф топик! Има тема за препукување, има тема за цитати, овде претеравте!
  Според него, Конгресот требало да се одржи во Елбасан, но бидејќи во Битола ги извршиле сите подготовки, не било добро да се противат. „Натаму постои уште една друга причина: одржувајќи го состанокот за азбуката во Битола ќе и' кажеме на Европа дека Битола е наш град, а не на Бугарите, како што мисли целиот свет. Те молам, затоа, потруди се да најдеш сила за да не излезат други проблеми; во спротивно, албанскиот јазик целосно ќе се изгуби токму онака како што сакаат нашите непријатели и оние што бараат да го пишуваме албанскиот јазик со арапски букви, работа што сама по себе, се разбира, се случи“, стои во писмото на Гуракуќи.

  http://utrinski.com.mk/?ItemID=9E3E0C506095B94CB0D131378384A17E
  Тоа најдобро може да се заклучи од едно писмо на писателот Луиѓ Гуракуќи, кој подоцна ќе стане министер за просвета во привремената влада на Исмаил Ќемали по прогласувањето на независноста на Албанија, а ќе биде ликвидиран во 1925 година од кралот Зогу. Ова писмо што Гуракуќи ќе му го испрати на еден свој пријател, д-р Тодороска го цитира во својата книга за албанско-македонски односи.
  Петар Парчевич е човек роден 1612,умрел 1674.Бил е католически епископ. Рода му е от Чипровци. Дадена му е графска титла от германскиот император. Оди во посета на многу држави, за да сформира антиотоманска коалициja.
  Ако си македонец, тогаш нема да те вреѓа она што јас лоцирам група на сељаци наречени неомакедонци.
  Нели?
  Сељанка бе, иритира... уште тера по оние стари националистички патеки... мегаломанија,...
  Де, де, сега на феминизам ли че се вадиме, ааа не можи! 21 век и сите имаме еднакви права! Нема позитивна дискриминација! хахааа
 • Вчитување…
 • Вчитување…
 • Вчитување…
На врв Bottom