Треба да се врати задолжителното служење. Секој треба да се научи на основни правила и дисциплина. Какви дибеци има сеа, на државава не и се пишува добро.
А воената обука има?За задолжителна воена обука да, ама за редовна војска не гледам никаква цел.
Имам 16 години.
Искрено се надевам дека ќе се воведи пак редовна војска.
Бидејќи сакам да и служам на државата.
Исто така со редовна војска се стекнува ред , дисциплина и почитување !
Сакам да одам во војска, без разлика на цената.
Мн строг бе ти....Treba po moznost kako predskolska voena obuka da ima a veke od peto do osmo da biraat vo koja specijalna edinica sakaat da bidat
Тотално се согласувам со тебе.Респект:salut:Абе каква редовна војска треба да се васпитаат младите да имаат почит кон животот и да бидат љубители на вистината а не да се трујат со политика и национализам. Ако дојди коса до рамена сакал нејќел ќе научиш да си го спасуваш газот на секаков можен начин...во војна нема големи херои како во приказните што се продаваат има само исплашени луѓе што мораат да трпат срања и да се снајдат во посрана ситуација за да преживеат.
И после више летото накај прва година 25 дена на карпалак селекција..ја така мислам..се согласуам со тебе момак +1:bravo:Treba po moznost kako predskolska voena obuka da ima a veke od peto do osmo da biraat vo koja specijalna edinica sakaat da bidat
јас бев доброволец и не сум воодушевен од тоа што го видов, мамини мази дојдоа во војска мислејќи дека ќе одат на летовање, војска треба да се воведе за секој млад човек, тоа е вистинска лекција за животот, знам дека имаше деца што незнаеја да си ги здиплат алиштата, најголема тешкотија им беше креветот да си го кренат, бираа што ќе јадат, ама после многу работи се сменија, треба некој да ја научи денешнава младина на тоа што е ДИСЦИПЛИНА!Имам неколку другари што служеа војска. Не можам да кажам дека војската кај нив предизвикала некои позитивни промени. А, богами, ни тие самите не беа нешто претерано воодушевени.
Ло-бо-то-ми-ја.
Дај не сери ќе и служиш на државата...како,ќе јадеш грав од конзерва?
Ќе ја браниш државата...пошо нели она ти овозможи се што посака.
Оди,гини,дај го животот,нека ти го истурат мозокот што можеш да го искористиш за себеси.
Ако ти мислиш дека во војска ќе научиш ред и дисциплина ондак гадно си се заебал.
Тоа ти требало да го научиш у основно,најкасно у средно.
Таму те спремаат да бидеш човек.
Ако на 19 години ти си ментално недоразвиен,касно палиш.
Почитта е за слабаци,дете.
јас бев доброволец и не сум воодушевен од тоа што го видов, мамини мази дојдоа во војска мислејќи дека ќе одат на летовање, војска треба да се воведе за секој млад човек, тоа е вистинска лекција за животот, знам дека имаше деца што незнаеја да си ги здиплат алиштата, најголема тешкотија им беше креветот да си го кренат, бираа што ќе јадат, ама после многу работи се сменија, треба некој да ја научи денешнава младина на тоа што е ДИСЦИПЛИНА!
Ло-бо-то-ми-ја.
--- надополнето ---
А воената обука има?
Да знам да пукам со пушка?
Да знам да го примам у чмар?
Да знам да копам ровови?
Да знам да се клањам на авторитет?
...
and on and on
Не,Благодарам.
--- надополнето ---
Дај не сери ќе и служиш на државата...како,ќе јадеш грав од конзерва?
Ќе ја браниш државата...пошо нели она ти овозможи се што посака.
Оди,гини,дај го животот,нека ти го истурат мозокот што можеш да го искористиш за себеси.
Ако ти мислиш дека во војска ќе научиш ред и дисциплина ондак гадно си се заебал.
Тоа ти требало да го научиш у основно,најкасно у средно.
Таму те спремаат да бидеш човек.
Ако на 19 години ти си ментално недоразвиен,касно палиш.
Почитта е за слабаци,дете.
Дисциплина не значи само да правиш тоа што друг ќе ти каже, дисциплина значи да следиш одредени режими што понекогаш и не се по твоја воља - за поголема цел. Чист пример јас пред да одам во војска никако не вежбав освен што спортував, после воениот рок ја задржав праксата веднаш после будење да вежбам утринска гимнастика, точно по редослед како што беа утринсклите вежби во војска, кога имам време трчам околу населба но секогаш тоа не е изводливо. Поентата не е јас да се фалам овде, туку дека и во студени денови кога те влече креветот, и во мамурни утра кога алкохолот ме совладува или сум премногу сонлив, дисциплината кон самиот себеси ме тера да си ја терам таа пракса која се покажа премногу добра сега кога работното место ми е пред компјутер, сите мои колеги офкаат по цел ден дека ги боли грбот, ама не и јас. гет д поинт?ДИСЦИПЛИНА? Тоа е вродена особина или си или не си дисциплиниран, со сила дисциплина не бидува или ако навидум ја биде кратко трае.
Секој човек е добар во одредена работа, секој човек може на овој или оној начин може да биде корисен за државата, да служи и да придонесува за нејзиниот напредок...ЗАТОА и само ЗАТОА треба да има платена војска составена од професионалци!!! ПИРИОД!
Е јас не сакам да бидам заедно со офкачи кои се обучени како да ракуваат со оружје гет д поинт? Како што напиша погоре TheIks дисциплината се стекнува многу, многу порано или ќе кажам дека таа е вродена особина т.е. потенцијал кој секој не може да го има и пак ќе кажам дека редовната војска нема никаква смисла т.е. тоа е само губење време. Ако ти за неколку месеци успееш од бараба да направиш дисциплиниран човек за цел живот јас и многу други ќе бидеме воодушевени...сега кога работното место ми е пред компјутер, сите мои колеги офкаат по цел ден дека ги боли грбот, ама не и јас. гет д поинт?