Најавени измени во законот за увоз на автомобили

JeepMkd

Scratch model builder
Член од
25 јуни 2008
Мислења
1.576
Поени од реакции
468
Да ама 2500 долари неможеш да носиш некоја ефтина кола нели? Ќе земаш нешто луксузно, ШТО ако размислиш подобро тие 2500 долари ќе ги даеш на истиот модел но позачуван од Германија.

Не знам колку се исплаќа сето ова што го збораме да се прави. Факт е дека американските се големи и убави. И јас реално би размислил.

Сепак...нема да се исплати за просечен купувач до 3000 евра или 5000 евра. 2500 долари за транспорт...факд ап шит!
Зборувам за мерак правење... А за секојдневно возило на толку европски американец нема потреба. Само фрлање пари за бензин, регистрација и заебанции за делови пошто и нивните возила не се беспрекорни.

Член од
31 јули 2008
Мислења
2.065
Поени од реакции
666
Ме интересира, можи ќе е оф прашањево, дали е казниво доколку е истечен рокот од цол таблите, а колата се вози....?

sanos_a

www.autobusi.net/
Член од
12 декември 2008
Мислења
554
Поени од реакции
83
не е казниво ама е ризично да ја возеш колата затоа што немаш осигурување за колата односно немаш зелен картон. ризично за возење е за недај боже некој да те удри

Lajce

Не за сркање
Член од
19 април 2006
Мислења
997
Поени од реакции
116
не е казниво ама е ризично да ја возеш колата затоа што немаш осигурување за колата односно немаш зелен картон. ризично за возење е за недај боже некој да те удри
Како тоа не е казниво? По која логика? Прочитај го законот за безбедност во сообраќај и ке ти стане јасно.

Со изминати цол и со тоа и осигурување колата не ти е регистрирана и казната е казна за управување со нерегистрирано возило или во пари 500 еврони.

Тоа што некои полицајци прогледуваат низ прсти незначи дека и не е казниво тоа дело.

Член од
7 март 2009
Мислења
1.163
Поени од реакции
829
Како тоа не е казниво? По која логика? Прочитај го законот за безбедност во сообраќај и ке ти стане јасно.

Со изминати цол и со тоа и осигурување колата не ти е регистрирана и казната е казна за управување со нерегистрирано возило или во пари 500 еврони.

Тоа што некои полицајци прогледуваат низ прсти незначи дека и не е казниво тоа дело.
Да,казниво е,пред 15-тина дена го глобиле еден мој сограѓанин,човекот си ја возел колата низ Скопје,му била осигурана со полиса,ама цол таблите му биле истечени,човекот чекал извештај од Интерпол дали е крадена,А НИКОЈ НЕ МУ КАЖАЛ ДЕКА НЕ СМЕЕ ДА ЈА ВОЗИ,ДУРИ И ЏАНДАРИШТАТА НЕ ЗНААТ КАКО ДА ТИ ОДГОВОРАТ,ЛИЧНО ЈАС ПРАШАВ ПОВЕЌЕ ОД НИВ,СИТЕ ДАВААТ РАЗЛИЧЕН ОДГОВОР.ја возел фактички само осигурана а без табли(можеби требало да стави пробни,ама и тоа е трошок).Значи,сега јас како граѓанин на оваа држава,сум крив ако ги платам сите давачки спрема државата,извадам полиса за колата и ред други пропратни трошоци,а потоа ќе треба да чекам 1-2 месеца за да ми стигнал извештајот од Интерпол дека колата не била крадена??? и дури потоа ќе ми издадат табли.Ова е комедија закон и мора подитно да се смени.
Ако ова е исправно,тогаш најубаво е сите да се преселиме во некоја посаглам држава кадешто има саглам закони и администрација.Како за утеха,и ЕУ и Бугараната е крива,затоа што не смеат да продаваат коли на странски лица,ако претходно не се проверени во Интерпол.Значи и ЕУ не е тоа што мислиме дека е.:smir:

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Значи,сега јас како граѓанин на оваа држава,сум крив ако ги платам сите давачки спрема државата,извадам полиса за колата и ред други пропратни трошоци,а потоа ќе треба да чекам 1-2 месеца за да ми стигнал извештајот од Интерпол дека колата не била крадена??? и дури потоа ќе ми издадат табли.Ова е комедија закон и мора подитно да се смени.
Ова не е од фчера.... вака е од ко почна увозот во 2001. Се ќе платиш, и на крај има можност интерпол да ти ја одземи колата.

T

Tetro

Гостин
Значи,сега јас како граѓанин на оваа држава,сум крив ако ги платам сите давачки спрема државата,извадам полиса за колата и ред други пропратни трошоци,а потоа ќе треба да чекам 1-2 месеца за да ми стигнал извештајот од Интерпол дека колата не била крадена??? и дури потоа ќе ми издадат табли.Ова е комедија закон и мора подитно да се смени.
Се чека и до 3 месеца (а некаде и повеќе), и тоа не од страна на Interpol каде проверката на едно возило од полиција кај нас се врши за преку сила 10 минути (ако замрзне пц-то на службеникот и го рестартира). Администрацијата кај нас се мрзливи за да сработат нешто како што треба и да го завршат тоа на време. :helou:

|Volkswagen|

Тастатурата е посилна од мечот!
Член од
21 јули 2009
Мислења
2.736
Поени од реакции
907
Оки дали тоа значи дека овие од плацевите се со помината процедура?!

Или можат да ме заебат?!

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Оки дали тоа значи дека овие од плацевите се со помината процедура?!

Или можат да ме заебат?!
Јок.... почната е процедурата, ама не се увезени до крај. Откако се ќе исплатиш и комплетираш доаѓа моментот за чекањето. Така да ако не е на МК табли колата на плацот, му требаат некои 1-2 месеци да дојдат таблиците.

|Volkswagen|

Член од
21 јули 2009
Мислења
2.736
Поени од реакции
907
Пффф...и шо сеа да ја купиш да чекаш 2 месеци? Абе ајде? :))) Бо болесници еј!

А оние што викаат „1800 евра до регистрација“ значи дека и тие се во таква процедура а?

sanos_a

www.autobusi.net/
Член од
12 декември 2008
Мислења
554
Поени од реакции
83

кога идеш на хомологација на колата и направеш технички преглед и значи колата е технички исправна. за техничкиот преглед имаш документи кои ги даваш на полиција кога ке те запре и немаш никакви проблеми и дури ако имаш и осигурителна полиса извадена од кај нас нема шанси да те казне затоа што кога ке ја регистрираш колата во сообракајна ја пишува датумот кој е и на полисата и така да кога идеш на суд за казна го добиваш случајот :helou:

--- надополнето ---

него нека каже некој што е со продолжувањето на рокот за увоз на автомобили според сегашниот закон. како што слушнав и прочитав во весник наводно ке го продолжиле законот до нова година. дали има некој повеке информации?

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Пффф...и шо сеа да ја купиш да чекаш 2 месеци? Абе ајде? :))) Бо болесници еј!

А оние што викаат „1800 евра до регистрација“ значи дека и тие се во таква процедура а?
Сите се такви бе брат.... Муабетот е до регистрација, шо значи сите документи комплетирани, уште 2 месеци чекање во мвр за регистрацијата. Вујко ми донесе Астра Г пред 2 месеци од германија, дури пред 1 недела ги зеде таблиците... Па сега ти видиси.

|Volkswagen|

Член од
21 јули 2009
Мислења
2.736
Поени од реакции
907
Ухуууу...И не смееш да ја возиш 2 месеци :)

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Ухуууу...И не смееш да ја возиш 2 месеци :)
Гледај шо е глупото.... најглупото... во најглупата држава.

Спремаш сите документи, доаѓаш до моментот регистрација. Ја врвиш колата на технички преглед, плаќаш регистрација и осигурување. Па ги носиш документите во мвр (да речиме на 1.10 си ги однесол). Чекаш 2 месеци и ти стигаат таблиците. Е сега, парадоксот е... во тие 2 месеци возилото не смееш да го возиш, бидејќи ти е нерегистрирано Т.Е. немаш таблици, АМА регистрацијата и осигурувањето ТИ ТЕЧАТ!!!! Шо значи кога ќе ти дојдат табличките, 2 месеци од регистрацијата ти отишле јабана.

Ај сеа некој нека ми го објасни ова... како е можно? Ако ми е регистрирана колата, оти да не ја возам 2 месеци? Сум дал пари, сакам да возам. Ако ми е нерегистрирана, шо кур ми кратат 2 месеци од регистрацијата?????

|Volkswagen|

Член од
21 јули 2009
Мислења
2.736
Поени од реакции
907
Епа ќе се напрајш на три-и-пол бе :)

Ќе си ги земиш документите од технички (оние зелените со печат) ќе си земиш осигурање и пали дома :) И вози ја.

Е сега, ако те застани полиција. Повели паше документи. Имам регистрација, имам осигурање е добро нема таблици ама шасијата е заведена. И да се случи нешто не дај Боже може лесно да се докажи дека е тоа возило :)

Џиш, така ја возев портокаловата буба една недела. Владе со црното пегличе исто. Ќе не застанеа. Бап папката со документите. Нема право да те казни.

Дупки во законот :))

2) Дали нема таблички или процедурата е проблем? Пример купвам кола од Скопје на СК таблици. Нели треба одјава и треба да ги предадеш таблиците во АМСМ (и притоа да ти извадат пробни, што ретко се случува). Е сега идам Битола и ќе ми речат „Е батка извини два месеци ќе чекаш?“. А што ако ми помини регистрацијата до тогаш? :)))

Или пластичен пример. Буба на СК таблици регистрацијата му изминува на 5 август. Одам СК, ја купувам, ја одјавувам во МВР. Одам во АМСМ ги предавам таблиците. Се враќам Битола и одам Стрелиште и ми викаат „Извини батка 2 месеци чекање“? :)))

Kajgana Shop

На врв Bottom