Гледам информации на форумот дека клими инвертор произведени во Јапонија го имаат потребниот квалитет за повеќе годишно греење и ладење. Ме интересира мислење дали климите на Тошиба произведени во Тајланд се еднакво квалитетни како оние произведени во Јапонија. Оваа го прашувам бидејќи сум заинтересирана да купам клима Тошиба клима но во продавницата ми рекоа дека климата е произведена во Тајланд па дали тие клими го имаат истиот квалитет.
две работи ке ти кажам... првата е дека се согласувам со др.змиго дека јапан се по квалитетни од тајван. како и да е и јапан и тајван се за 5 скали подобри од било кој кинез.Фала на одговорот. Климатизерите Тошиба ги видов во Енергија (http://www.energija.com.mk/) каде имаат модел на промоција за 49990 со вклучена монтажа, мисалм дека моделот е AvAnt 3.5kW
Fujitsu климатизерите што ги продават позади собранието на РМ (продавницата се вика Јорк) се произведени во кина по лиценца на Fujitsu... или евентуално за инвертор Fujitsu, кој за 630 Евра го нуди фирма која неможам никако да запомнам како се вика. Позади собрание на РМ паралелно со Леснина, Краш.... го има на излог - убавецот Фуџитсу (би требало да е оригинал јапонски) 3,8/3,2 Kw со солиден COP, кој овозможува економично греење и потрошувачка помала од 1 Кв/час....
Fujitsu климатизерите што ги продават позади собранието на РМ (продавницата се вика Јорк) се произведени во кина по лиценца на Fujitsu
Jas ti kazuvam od iskustvo od 20 godini deka gree parnoto i nema vrska so taa tvoja fizika zatoa sto toa ne e klasicno parno i jas ziveam vo kuka a ne vo stan i nema problem, ako sakas ti mozes da go isklucis ama ne moze da postigne temperatura koga e mnogu ladno nadvor. panelite sto great ne se zeski tuku malku se zagreani i gi zagrevaat premetite i telata a ne vozduhot zatoa nema vrska so tvojata fizika. edinstven problem e sto e skapo jas so 9000 denari zagrevaam 2 spalni i dnevna kolku za primer da ti kazam, ne znam samo dali zboruvame za istata instalacija mozebi stanuva zbor za razlicen tip na grenjeкој те излажа да ставиш таванско, комшијата што живее спрат над тебе? :helou:..... И што има тука убаво во: Вклучуваш во Ноември (веројатно мислиш Октомври!?)... а исклучуваш во Април? (Без исклучување навечер и кога нема никој дома!!!) Навистина негледам што е убаво да ми го грее станот кога нема никој дома од 8,00 до 16,00!? ... Моите комшии што имаат инсталирано вакво греење, плаќаат сметки по 8-9,000 месечно за еднособен стан, а живи незагреани!.... Ми се чини за ваков тип греење треба висина поголема од 3м и дека е само за деловни објекти.... Сепак малку знаеме физика, а таа не учи каде оди топлиот воздух - горе, кај комшијата!
Не, не... токму за таванско греење станува збор како вели соседот од најновата генерација (го инсталира пред 2-3 години) во дневна, во една спална, во ходникот WC-то, мало кујниче и сметката за струја од Ноември до Март блиску до 9,000, а станот како реков погоре мал цца 42-3 М2.... инаку самиот си ги кажа слабостите на овој тип греење: при ниски температури неможе да постигне температура (затоа мора нон-стоп да е вклучено).... не е економично те скапо е, а ако примети тема на потфорумот е ЕКОНОМИЧНО ГРЕЕЊЕ (ЗАГРЕВАЊЕ ПРОСТОРИИ)..... ги загреваат предметите а не воздухот!? Тоа значи нешто слично како микро-таласна печка: нешто зрачи и загрева садот ладен, а месото испечено!? Ова обратно би требало да биде!? Ги загрева предметите..... а главата човечка ја загрева ли? Или таа не е предмет, па не ја загрева? Јас сум висок 192, таванот ми е на висина 240, значи помалку од 50 цм до грејното тело....!? Е сега не стојам јас дома постојано, но човек кога нешто работи во кујна спрема лапачки, чисти, мие садови, пегла .... на пример се случува и со саати да стои! Па види пријателе, не би ми било убаво чуството главата да ја држам на 50 цм од грејно тело, колку и тоа да не испушта голема топлина, сепак зрачи нешто како што велиш, а тоа нешто не би сакал да го осетам во својата глава, верувај ми.... или замисли ситуација детско креветче на спрат со висина 160-170, детето ќе спие на 60-70 цм од грејното тело што зрачи, или навечер нема да загреваш!?.... Што не оди не оди!Jas ti kazuvam od iskustvo od 20 godini deka gree parnoto i nema vrska so taa tvoja fizika zatoa sto toa ne e klasicno parno i jas ziveam vo kuka a ne vo stan i nema problem, ako sakas ti mozes da go isklucis ama ne moze da postigne temperatura koga e mnogu ladno nadvor. panelite sto great ne se zeski tuku malku se zagreani i gi zagrevaat premetite i telata a ne vozduhot zatoa nema vrska so tvojata fizika. edinstven problem e sto e skapo jas so 9000 denari zagrevaam 2 spalni i dnevna kolku za primer da ti kazam, ne znam samo dali zboruvame za istata instalacija mozebi stanuva zbor za razlicen tip na grenje