Салеп

• Креатор на темата Креатор на темата Сабазиј
  • Време на започнување Време на започнување
ооо салепот многу го сакав како девојченце.
убав е пробајте го.

Кај има салеп у Тетово?

Има у Маестро, ептен е вкусен.

--- надополнето ---

Ииииј интересна работа :)
Последно време имам проблеми со дишни патишта па не е лошо да се проба, плус има и други добри дејства:icon_lol:
Викате и во аптека го има? :) И , малце глупо прашање, што вкус има? Има на нешто да наликува?:pipi:

Никад не сум пиел ова, впрочем прв пат слушам за вакво нешто и досега во ниту еден кафич не сум сретнал да служат салеп.
И како што праша РедХед, каков вкус има?

Малце на сутлијач мене ми личи.

Go obozhavam salepot :vozbud:lani go piev eptem i so mnoooooooogu cimet- go sakam zhezhok- ne polu ostinat , go kupuvav turskiot od market vo chair-ama ovaa godina ne sum se napil nitu ednash- go zaboraviv(sega temava me potseti na nego, ke moram da si kupam- super e za zimskiov period)
vo gejlada salepot go prodavaat na ulica (vprochem,kako i se ostanato-hahhahaha-krofni, pchenka, bostan...po plazhi) http://farm3.static.flickr.com/2184/2250128949_7dcdac0580.jpg

Go obozhavam salepot :vozbud:lani go piev eptem i so mnoooooooogu cimet- go sakam zhezhok- ne polu ostinat , go kupuvav turskiot od market vo chair-ama ovaa godina ne sum se napil nitu ednash- go zaboraviv(sega temava me potseti na nego, ke moram da si kupam- super e za zimskiov period)
vo gejlada salepot go prodavaat na ulica (vprochem,kako i se ostanato-hahhahaha-krofni, pchenka, bostan...po plazhi) http://farm3.static.flickr.com/2184/2250128949_7dcdac0580.jpg

Баш во Солун прв пат пробав салеп, преубав беше, и од тогаш го обожавам. :)

Има у Маестро, ептен е вкусен.

--- надополнето ---

Малце на сутлијач мене ми личи.

Или јас не знаев да го направам(го правев со вода), ама повеќе е како чај, не е воопшто густ, како што прочитав тука дека треба да биде...

Или јас не знаев да го направам(го правев со вода), ама повеќе е како чај, не е воопшто густ, како што прочитав тука дека треба да биде...

Па јас тие што сум ги пиела се густи, скоро како пудинг густи.

Јас го правам така што ставам 2-3 лажички салеп во чаша за млеко, и потоа го посипувам со зовриено млеко. Посипувам малку по малку, за цело време мешам со лажичка. Може и да се стави во садот во кој се загрева млекото, ама така се прави премногу густ. и можно е да загори садот, па после е тешко за миење.

Јас го правам така што ставам 2-3 лажички салеп во чаша за млеко, и потоа го посипувам со зовриено млеко. Посипувам малку по малку, за цело време мешам со лажичка. Може и да се стави во садот во кој се загрева млекото, ама така се прави премногу густ. и можно е да загори садот, па после е тешко за миење.

Го купуваш рефус од некаде или како? Дека јас купив во ќесички, во една ќесичка едвај една лажичка прашок да има.

Пакување од 100 грама мислам дека беше, турско производство.

Салепот во кафе Li e најдобар.

Чаршијата треба да го врати мирисот на салепот- макар и едно улично во оние големите самовари- ммммммммм милина- шеткаш и тој минува крај тебе и ти подава врееееееел салеп , онака на минување, од нога го пиеш и продожуваш -мераци:vozbud:а ла атина :icon_lol:

Леле анонимнвава сограѓанка из Тетова абе се уби од барање на салеп :)

Го најде?! :vozbud:

Ова за мене? Леле колку си возбуден, не сакам да замислам што ќе се деси ако ти кажам виц. Ќе свршиш јеботе.

:pipi: И јас ќе треба да покренам иницијатива да пробам салеп, прв пат слушнав за салеп одаамна поточно од серијана "Наше мало" се дур не се расчитав на темава не ни имав желба да дознаам што е тоа САЛЕП. :vozbud: Барав ете на youtube и нешо најдов, едвај. :ojea: Убоо му текнало на Сабазиј да ја отвори темава инаку ќе останев не салепосан уште долго време. :uvo: Поздрав салепџии :helou:

За оние што ме прашуваа по ПП, татко ми го купил салепот на бит-пазар. Кафеаво картонско кутифче, ме мрзи да го гуглам, уште поголема мрза сум да го сликам со мобилен.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom