Нема проблем, поистовети го Бог со она од Библијата, то ест од религијата. Тоа што е пропагирано од религијата, повторно на човекот не му нуди помош. Му наметнува правила на игра, му отежнува, не му олеснува.
Сакаш да ми кажеш дека библијата и прди на природата у фаца?
Сакаш да ми кажеш дека некој прави нешто што Несака и се чустува лошо кога го праи истото?
Верникот се чуствува Убаво. Тоа е и Причината поради која Господ за него Постои.
Зошто верникот се чуствува убаво? Затоа што Бог му е одговор на сите маки и Бог му е замена за повеќето дупки у знаење.
За некој помалку, за некој повеќе, секако.
Дур веруваш дека ќе ти биде убаво, ќе ти биде убаво. Пласибо ефект, ништо повеќе.
Онда и за причината зошто сме овде и други “суштински“ прашања немаш целосно дадени одговори. Се вели всушност, во христијанството конкретно, дека врховниот смисол, причините и сл. дур сме живи не можеме да ги дознаеме.
А тоа што Њутон, на пример, бил верник, има врска затоа што веќе одамна се фура пропаганда и лажно се претставуваат религиозните луѓе како затуцани, отупени кретени (за атеистичката пропаганда и како субституира религија кога ќе иам поише време ќе пишувам)
А, треба да знаеш барем нешто за да можеш да даваш квалитативен суд (така е за било која тема). Без тоа, бараташ само со предрасуди, а истото не може да биде валиден став.
Сеа ти ми збориш за предрасуди? А ради истите постот ми го прочита со други очи.
Не реков дека верниците се отупени кретени и затуцани морони or w/e.
Едноставно верниците имаат една алтернатива повеќе од атеистите, а тоа е, кога нешто незнаат, велат дека Бог го сторил и си скратуваат маки.
едит: Ада, тоа што ти не се пронаѓаш у постот, не го прави постот неточен... Али ако фураме веќе таков муабет, кажи ми, лично, ти, зошто си верник? Што те натерало да веруваш во Бог? Каква моќ има Бог врз тебе? Дали вербата во Бог ти олеснува нешто или ти отежнува?