Реакции на Законот против пушење на јавни места

Дали законот ке влијае врз економијата и слободното право на избор

• Вкупно гласачи
    714

HEATHY

BARCA!
Член од
21 јуни 2009
Мислења
1.231
Поени од реакции
154
Не сум пушач, законот до некаде е во ред, но престрог е.
Забрането пушење во ресторани и фастфуди, кај што се служи храна.. не можам да јадам пица пример и да собирам чад од цигари..
Пушење во пабови, барови, кафичи, дискотеки... кафе без цигара за некој е смрт... затоа би требало само во рестораните да не се пуши, а тоа би било дискриминирачко. Најарно им беше кога имаат одделни простории за пушачи и непушачи. Ама тоа е...

П.С. Остваруваме :smir:

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728
90% od zabolenite

ne znam kako bilo svateno ama j nemav losa namera:toe:
Јас ти болдирав, а и поназад агресивно настапуваш према пушачите. Полека малку, смири се.

Искрено, ова со електронскиве цигари е глупост. Скапи се и повеќе ти се исплати да излезеш надвор да пушиш отколку да купуваш такви.

Олимпија

Македонија во срцето!!!
Член од
26 март 2008
Мислења
5.624
Поени од реакции
9.146
90% od zabolenite

ne znam kako bilo svateno ama j nemav losa namera:toe:
Зарем е толку тешко да се разбере една просто-проширена прашална реченица?:uvo:
Да не не' ме разбереш пак, дај ми СТАТИСТИКА НА ЗАБОЛЕНИ ЛИЦА ОД БЕЛОДРОБЕН КАНЦЕР И ДАЛИ МОЖЕ ДА СЕ ИЗЛЕЧИ.

Член од
29 октомври 2008
Мислења
596
Поени од реакции
13
Зарем е толку тешко да се разбере една просто-проширена прашална реченица?:uvo:
Да не не' ме разбереш пак, дај ми СТАТИСТИКА НА ЗАБОЛЕНИ ЛИЦА ОД БЕЛОДРОБЕН КАНЦЕР И ДАЛИ МОЖЕ ДА СЕ ИЗЛЕЧИ.
da,napisimi sto sakas i dedo mraz da ti donese za nova godina ok?

koga ke odovoris na moeto prvo prasanje vrati strana,posle ke ti bide odgovoreno na tvoeto vtoro:smir:

Олимпија

Македонија во срцето!!!
Член од
26 март 2008
Мислења
5.624
Поени од реакции
9.146
da,napisimi sto sakas i dedo mraz da ti donese za nova godina ok?

koga ke odovoris na moeto prvo prasanje vrati strana,posle ke ti bide odgovoreno na tvoeto vtoro:smir:
Види сеа, прво прашање поставив ЈАС.
Околу твојата писменост и способност да се сконцентрираш и да ми одговориш на поставеното прашање не сакам да навлегувам.
п.с.napisimi се пишува одвоено напиши ми.:pipi:

Романтичарка

надежна форумџика
Член од
31 октомври 2009
Мислења
382
Поени од реакции
91
Ај ај.Инаку како ќе заштедите малце на цигари,а и ќе ја поштедите малце природата.
Ќе Ви биде тешко да излагате да се мрзнете на ладното.

Член од
13 август 2008
Мислења
827
Поени од реакции
101
Целосно го подржувам законот за пушење.

THE_CHOSEN_ONE

1903-2012
Член од
13 август 2007
Мислења
3.724
Поени од реакции
1.333
Да се мењаше името немаше да иштанцате ни пола од овие 112 страници.

igor108367

Dark Lord Sauron
Член од
25 јануари 2009
Мислења
2.516
Поени од реакции
113
непушачите да одговорат дали знаат колку лица во Македонија годишно заболуваат од рак на бели дробови и дали постои можност истиот да се излечи?

Чекам одговор :pipi:

За да не биде крив Бог ќе си организираат референдумче...затоа ги гласаа :toe:
За маќедонија за жал статистки нема но еве за општи и од америка

Most statistics concerning lung cancer include both small cell and non-small cell lung cancers.

Lung cancer (both small cell and non-small cell) is the second most common cancer in both men (after prostate cancer) and women (after breast cancer). It accounts for about 15% of all new cancers.

The American Cancer Society's most recent estimates for lung cancer in the United States are for 2009:

About 219,440 new cases of lung cancer will be diagnosed (116,090 among men and 103,350 among women).
There will be an estimated 159,390 deaths from lung cancer (88,900 among men and 70,490 among women), accounting for about 28% of all cancer deaths.
Lung cancer is by far the leading cause of cancer death among both men and women. More people die of lung cancer than of colon, breast, and prostate cancers combined.

Lung cancer mainly occurs in older people. About 2 out of 3 people diagnosed with lung cancer are older than 65; fewer than 3% of all cases are found in people younger than 45. The average age at the time of diagnosis is about 71.

Overall, the chance that a man will develop lung cancer in his lifetime is about 1 in 13; for a woman, the risk is about 1 in 16. These numbers include both smokers and non-smokers. For smokers the risk is much higher, while for non-smokers the risk is lower.

Black men are about 40% more likely to develop lung cancer than white men. The rate is about the same in black women and in white women. Both black and white women have lower rates than men, but the gap is closing. The rate of lung cancer has been dropping among men for several years and is fairly stable among women.

Statistics on survival in people with lung cancer vary depending on the stage (extent) of the cancer when it is diagnosed. Survival statistics based on the stage of the cancer are discussed in the section, "How is non-small cell lung cancer staged?"

Despite the very serious prognosis (outlook) of lung cancer, some people are cured. More than 400,000 people alive today have been diagnosed with lung cancer at some point..

http://www.cancer.org/docroot/CRI/content/CRI_2_4_1x_What_Are_the_Key_Statistics_About_Lung_Cancer_15.asp?sitearea=

Tobacco use is the major cause of lung cancer in the United States. About 90% of lung cancer deaths in men and almost 80% of lung cancer deaths in women in this country have been attributed to smoking.2 Experts agree on the importance of preventing adolescents from starting to smoke, helping smokers to quit, and reducing exposures to environmental tobacco smoke and other substances known to cause lung cancer.14

http://www.cdc.gov/cancer/lung/pdf/0809_lung_fs.pdf

А што се однесува до референдумот во Македонија 30% од поулацијата се пушачи од кој на пола и повеќето не им е ни гајле што не може во кафич да се пуши, како на пример татко ми и дедо ми кои испаѓаат еднаш годишно во некоја кафана, така да џабе е и да се организира кога нема кој да излезе да гласа.

Еве и за Македонија статистика (не успеав да најдам некоја пдоообра но од едно испитување од 2006 година)

Од 91 пациент што е земен во тест групата само 3-ца биле непушачи. повеќе имфо за целото испитување во овој документ.
http://www.google.com/search?hl=en&q=lung+cancer+macedonia+statistics&aq=f&oq=&aqi=

A дали е реѕка оваа појава кај нас во Македонија прочитај го ова

The Minister pointed out that in the Republic of Macedonia according to the latest statistics there are 43 new diagnosed patients with lung cancer in relation to a 1000 inhabitants and in relative numbers stated that is between 860 and 870 people.

http://moh.gov.mk/eng/index.php?news=349

Милојко

Идем Куме Кући
Член од
17 ноември 2008
Мислења
3.072
Поени од реакции
554
Браќа пушачи свесен сум за вашето големо Срце :tv:

Кој може нека титне . Треба да им помогнеме на браќата Хаичани.

070 143 403
075 143 300
077 143 900

Член од
4 декември 2009
Мислења
147
Поени од реакции
10
Значи, јадење трици до стоеднаиназад !

Многу ми е драго кога ке ве видам, тоа непушачите у биртија, у ресторан, у клуб, у дискотека, дишете чист ваздух...
Триесет души внатре у воздушна бања, а 300 надвор...

Ајде на јутјуб гледајте си го хитлетор гujo ...

Член од
28 март 2006
Мислења
17.773
Поени од реакции
12.237
Реакција на законот...земам Rinolan

За маќедонија за...
Една корекција ако дозволиш Игоре за името, Македонија сме :wink:

А што се однесува до референдумот во Македонија 30% од поулацијата се пушачи од кој на пола и повеќето не им е ни гајле што не може во кафич да се пуши, како на пример татко ми и дедо ми кои испаѓаат еднаш годишно во некоја кафана, така да џабе е и да се организира кога нема кој да излезе да гласа.
Затоа структура на таков референдум (ако уопште се прави пошто за ништо нема не па за ова) ќе е сигурно слична на старосна структура на кајгана.
У ствари не ни треба референдум...не е више у мода.

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_smoking_bans

Не се пренемагаат многу европските држави за да одржат диктатура као кај нас
Неколку примери
Austria

Austria has implemented several laws which limit or outlaw smoking in certain areas:
Smoking is prohibited in all offices with certain exceptions such as bars, discos, restaurants etc. If all employees agree on allowing smoking in a work place, smoking may continue.
Smoking was banned from all trains and train stations when Germany introduced such a ban in 2007.[5]
As of January 2009, a new law was put in place which mandates all restaurants, bars, discos and pubs which are larger than 80m² to introduce smoking rooms and non-smoking rooms. Below 50m² the owner may opt to either be a smoking or non-smoking place, between 50m² and 80m² there is an option under certain circumstances. The law provides for a very long transition phase.[6] Despite a flood of thousands of complaints especially in Vienna, the lack of control by authorities and the vague language in the law as well as the transition phase render the law virtually ineffective as of May 2009.
Белгија
January 2007: Smoking banned in restaurants and bars, except in the ones that serve "light meals" (e.g. cold meals, pizzas and warm meals that are served with bread instead of french fries) and have less of 30% of their sales from food servings. Small bars are also not included in the ban. Most large bars, such as concert venues, do little to enforce the ban.
September 2008: Smoking no longer allowed in schools.
January 2010: After a general smoking ban, including all types of bars had been discussed, this has been watered down to a smoking ban applying only when food is served.[7]
дискутирале, не иделе со глава у ѕид.

Чешка
Currently, there is a law in force that bans smoking in all public places such as institutions, hospitals, bus stops and other public service stops, but not in restaurants, bars and clubs. Every restaurant must have separated room for non-smokers.
Тргнав земја по земја во Европа али многу ќе фати...
Битно дека на многу места инз Европа има отстапки, компримиси, комбинирани решенија, оставено е на сопственикот...и така натаму. Дури на пример Швајцарија некои кантони немаат ниту соодветна примена на забраната.

А што и јас ги земам за пример европските...ние сме башка случај.

Член од
18 јануари 2009
Мислења
1.407
Поени од реакции
339
Непушач сум и ми смета на здравјето. Коа викам ми пречи на здравјето не мислам на тоа дека ќе живеам подолго некој си месец или година туку од чадот ми се инјекцираат очите, а чат пат фаќам и некој хордеолум, шо знае да биде мн зезнато. Го подржувам законот.

Порано со друштво секој четврток си резервирвме една малечка дискотека и местенцето мало, а појќе од пола од друштвото пушеа и се усмрдуваше се. Џабе шо ќе им упатуваш молби. Не молби да не пушат, туку да не претеруваат со пушењето. Еднаш ми текна генијална идеја :-P Купив пури и со еден другар почнавме да чадиме. Уште на првата почнаа сите да се жалат како им пречело, ќе се исмрделе, бла, бла, бла. Хмммм чудо големо, демократија бе, секој си праи шо сака, ќе си пушам, ако ви пречи ваш проблем. Исчадивме уште по две три без око да ни трепне. Утрето трахеата ме печеше, ама имав некое чуство на задоволност, бар им покажав како е кога некој те труе против твоја воља.

S

smart ass

Гостин
Overall, the chance that a man will develop lung cancer in his lifetime is about 1 in 13(аутокад ЈУС); for a woman, the risk is about 1 in 16. These numbers include both smokers and non-smokers. For smokers the risk is much higher, while for non-smokers the risk is lower.

http://moh.gov.mk/eng/index.php?news=349
Нигде во светот не пише дијагноза Канцер предизвикан од пушење(општо-оти и :pusk: пушење е казниво 1500евра така??)..

значи имаме труење од салмонела.
ХИВ,ТБЦ....

Патем колку за инфо-во килограм скара има катран колку што има во 400000 цигари!!!!!! (оти нема антискара кампања-катран ИМААА!! канцер на дебело црево-од скара??

Ај сеа или В на Р.М да го едитира законов во интерес на здравјето-СИТЕ ОБЈЕКТИ Електрична скара):vozbud::pos2:

Black men are about 40% more likely to develop lung cancer than white men.
хммм...
ај беља работа-па вајт америкаа,франција,германија-само преку ТУТУН.

Kajgana Shop

На врв Bottom