Реакции на Законот против пушење на јавни места

• Креатор на темата Креатор на темата *-----*
  • Време на започнување Време на започнување

Дали законот ке влијае врз економијата и слободното право на избор

• Вкупно гласачи
    714
Не гледај јас сум да се направи локалите да им се даде право да се поделат на зони за пушачи и непушачи ако сакаат и ако имаат капацитет. А инаку нема такви локали, барем нема во Скопје, не сум чул дека има, никој не се откажува од пола бизнис ако не море.

Епа според мене глупаво е да се подели пола за пушење пола не доколку нема физичка граница, а како што кажа кај нас нема такви локали а и да има на една рака да ги наброиш.

Абе се кладам имало и предходно, ама дури сега си засегнат да приметиш... :)

Сега, сигурно не се работи за нешто поврзано со нуклеарна физика, аверувај не е ни само до малтер, цигла, лопата и по некој мајстор.
Тоа што за аеродромот во Виена (како што warmaster спореди) е лесно изведливо за Љуц е High Tech, верувај...

Јас кажав сличај за во Тампа Америка и многу лесно е изводливо верувај.

Туку работата е што кај нас ставаат едно вентилаторче над вратата и ќе направат спуштен плафон демек има вентилација, а од вентилација ни в нема.

Еден пример во еден понов ресторан во тетово кога се градеше побара класа вентилација и тој што монтира му рече дека скапо ќе чини. Одговорот на газздата беше јас не прашувам колку ќе чини туку да функционира, ти направи го па ако не чини јас ќе ти кажем. Е тамо се прават свадби од 500 души и ни чат ни смрдеа ни ништо се осеча. Сепак таа хај тек и кај нас ја има.

СУм бил во затворена дискотека во лето со феноменална венилација каде незнаеш дали си надвор или внатре. Занчи може да се изведе доколку се сака.

Епа според мене глупаво е да се подели пола за пушење пола не доколку нема физичка граница, а како што кажа кај нас нема такви локали а и да има на една рака да ги наброиш.

Па на физичка граница и мислев, а има не е тешко кај поголемите да се направи, да се додаде еден ѕид, ама кај нас најголемиот дел од локалите се 5 метри широки и не може да се делат, е сега јас не сум крив за тоа, нека се стави кој не може не му е дозволено да се пуши кој може да го овозможи тоа бујрум, а ако се направи така ќе се најде и начин, ќе се спојуваат, прошируваат локали и сл.

И како ќе ми помогне мене таа вентилација кога некој пола метро до мене чури. Колку и да е добар системот димот негов ќе дојде до мене. А јас на пример имам болно грло и кашлам од чад на цигари.

А да не се спомнува пасивно пушење и колку е штетно, никој нема право да ме оптеретува со тоа ако не сакам.
зошто воопшто дозволува државата да се произведуваат/продаваат цигари,нека забрани секакво производство и увоз на цигари и со тоа ќе го реши проблемот а ќе ги заштити и пушачите(мене)...

Па на физичка граница и мислев, а има не е тешко кај поголемите да се направи, да се додаде еден ѕид, ама кај нас најголемиот дел од локалите се 5 метри широки и не може да се делат, е сега јас не сум крив за тоа, нека се стави кој не може не му е дозволено да се пуши кој може да го овозможи тоа бујрум, а ако се направи така ќе се најде и начин, ќе се спојуваат, прошируваат локали и сл.

Сепак може да се најде некоја варијанта, или пак помалите каде неможе да се направи тоа нека имаат помали даноци или нешто слично. Тие што ќе имаат опција за пушење да платат поголема лиценца па така да се компензира загубата.

И како ќе ми помогне мене таа вентилација кога некој пола метро до мене чури. Колку и да е добар системот димот негов ќе дојде до мене. А јас на пример имам болно грло и кашлам од чад на цигари.

А да не се спомнува пасивно пушење и колку е штетно, никој нема право да ме оптеретува со тоа ако не сакам.

/smoker mode on
Види бе батка јас си иам право да пушам и тоа што се трујам сам себе се трујам. А тебе ич ку* да не те боли што правам јас, ако ти смета не доаѓај.

Па кај се видело тоа пиво или кафе без цигара да има. Шо те е*ам ако те болело грлото, од кај знаеш дека не те боли од Окта и од белата техника у Вардар или од депонијата у Тетово, а?

Ќе падне законов бе, у Германија се запали тој преседникот и одма го вратија законот а у Италија љут пушач го гаѓаше Берљускони со штека!
:mist:

/smoker mode off

:)

И како ќе ми помогне мене таа вентилација кога некој пола метро до мене чури. Колку и да е добар системот димот негов ќе дојде до мене.

Колку и да е добар системот.....секогаш ентропира односно те е*е.
А верувај...пушачите ништо лошо не ти прават...
.ЕЈЈ:vozbud: чекај малце јас сум пушач,ама не ми сметаат ни пушачи ни непушачи-ама не сакам да бидеш еве поламетро до мене-не делам воздух со тебе....:pos2:

А јас на пример имам болно грло и кашлам од чад на цигари.

И јас се нервирам кога ќе видам вработени во паркови и зеленило.ама тоа не е причина да барам да ги казнат.

експерт со вакви слики те молам немој... цел живот да си пасивен пушач па пак нема да ти биде белиот дроб ко овој шо е од десно.. на крај краева и со едниот и со другите се живее НЕЛИ???

Мислев на активните пушачи. А дали може да се живее и со едниот и со другиот ти одлучи.

Ај кажи сега дека тоа е достапно за некој обичен сопственик кој како што кажа/кажавте со лажна вентилација/спуштен плафон и со неколку цигли и малтер ќе ја замачка работата?

Eпа неможе секој да биде газда со 1000 евра. Кај нас со сув газ сакаат риби да фаќаат. И не е Хај тек туку реална а не лажна вентилација како вентилаторите над врата. И секој посериозен инвеститор може да си го дозволи тоа.

зболување како последица од пасивно пушење.... сакаш да кажеш и ти нешо вакво заболување имаш или можеш да имаш?? океј можеш.. шансите колкави ти се? мноооогу мали.. да беше така до сеа немашое бели дробови да постојат. ке ги прекрстеа во црни дробови нели секој има вдушано чад од цигара и тоа не еднаш.. поготово кај нас македонциве...

се живее и со двата.. може и доказ да ти дадам ако сакаш.. идеме утре на снимање мене нека ме снимаат.. жив здрав сум...
Колкави биле шансите???
Поголеми отколку што мислиш... И при кој здрав разум јас да се сложам да се коцкам со сопстеното здравје заради ТВОЈАТА зависност?!?!?!

зошто воопшто дозволува државата да се произведуваат/продаваат цигари,нека забрани секакво производство и увоз на цигари и со тоа ќе го реши проблемот а ќе ги заштити и пушачите(мене)...

Не знам и јас тоа се чудам. Што е до мене зошто забранува марихуана и тешки дроги, кој сака нека се дрогира и труе, ама нека се труе самиот себеси и нека не ги замара другите околу него.

/smoker mode on
Види бе батка јас си иам право да пушам и тоа што се трујам сам себе се трујам. А тебе ич ку* да не те боли што правам јас, ако ти смета не доаѓај.

Па кај се видело тоа пиво или кафе без цигара да има. Шо те е*ам ако те болело грлото, од кај знаеш дека не те боли од Окта и од белата техника у Вардар или од депонијата у Тетово, а?

Ќе падне законов бе, у Германија се запали тој преседникот и одма го вратија законот а у Италија љут пушач го гаѓаше Берљускони со штека!
:mist:

/smoker mode off

:)

Е слушај сега батка ваму ти, мене не ме интересира дали ти се труеш или не, до сега кога ми пречеше јас се тргав и тоа ми се случувало често, од сега кога тебе ќе ти пречи што не можеш да пушиш ти ќе се тргаш, до нова година се замарав јас од нова година ќе се замараш ти. А законот ќе остане може да го ублажат ама нема да го скинат.

Колку и да е добар системот.....секогаш ентропира односно те е*е.
А верувај...пушачите ништо лошо не ти прават...
.ЕЈЈ:vozbud: чекај малце јас сум пушач,ама не ми сметаат ни пушачи ни непушачи-ама не сакам да бидеш еве поламетро до мене-не делам воздух со тебе....:pos2:

И јас се нервирам кога ќе видам вработени во паркови и зеленило.ама тоа не е причина да барам да ги казнат.

Донеси ми било каков доказ дека тие вработени ти штетат по здравјето како што мене ми штети пасивното пушење и прв ќе земам плакта и ќе протестирам да се донесе закон против нив (или тоа што го работат не разбирам што точно ти пречи кај нив па не знам како да го формулирам) и да се казнуваат.

Сепак може да се најде некоја варијанта, или пак помалите каде неможе да се направи тоа нека имаат помали даноци или нешто слично. Тие што ќе имаат опција за пушење да платат поголема лиценца па така да се компензира загубата.

Законот за да е малку драстичен е драстичен, ама е потребен. А варијанти ги има многу ама тешко да се имплементираат, особено ако нема желба или ако се гледа само да се пројде инспекција како кај нас.

зболување како последица од пасивно пушење.... сакаш да кажеш и ти нешо вакво заболување имаш или можеш да имаш?? океј можеш.. шансите колкави ти се? мноооогу мали.. да беше така до сеа немашое бели дробови да постојат. ке ги прекрстеа во црни дробови нели секој има вдушано чад од цигара и тоа не еднаш.. поготово кај нас македонциве...

се живее и со двата.. може и доказ да ти дадам ако сакаш.. идеме утре на снимање мене нека ме снимаат.. жив здрав сум...

Дозволи:

The US Surgeon General, in his 2006 report, estimated that living or working in a place where smoking is permitted increases the non-smokers' risk of developing heart disease by 25–30% and lung cancer by 20–30%.

За мене ова е многу за тебе не знам.

http://en.wikipedia.org/wiki/Passive_smoking#Risk_level

Колкави биле шансите???
Поголеми отколку што мислиш... И при кој здрав разум јас да се сложам да се коцкам со сопстеното здравје заради ТВОЈАТА зависност?!?!?!
никој не ти рече да се коцкаш ти со своето здравје заради мојата зависност... реков во претходните постови како би се решило ова... посебни простории и сите задоволни! ни ти се коцкаш ни здравје ти е нарушено ни НИШО!!! ја задоволен си пушам цигара на никој не му сметам неам грижа на совест и така натака!!! а ова со дробовиве сериозно.. да беше тоа толку едноставно мислам дека у македонија ке имаа сите само црн дроб.. бле немаше да го има како израз.. знаеш и сам колку пушачи има у земјава.. еве ти чист пример види пшо анкетава 60 40 нека се.. пак е многу НЕЛИ... друго.. колку другар и другарки имаш пушачи.. ете ти и друго мерило...

да не те плашам ама изгледа рано е, сакаш да ти ја опишам смртта?
сакам сакам сакам!!!:vozbud: најмногу на цел свет сакам!!! само немој да ми кажеш една цигара скратува 3 минути или 7 секунди од својот живот.. плис таков муабет немој ни да си помислил да ми кажуваш...

Дозволи:

The US Surgeon General, in his 2006 report, estimated that living or working in a place where smoking is permitted increases the non-smokers' risk of developing heart disease by 25–30% and lung cancer by 20–30%.

За мене ова е многу за тебе не знам.

http://en.wikipedia.org/wiki/Passive_smoking#Risk_level

и ти на ова колку веруваш да те прашам искрено??? ако ми кажеш дека 100% веруваш никад не ти реплицирам веќе... да се водело статистика на се и свашта и секој да си пишува шо сака и кај сака е нормална работа.. ама ненормална работа е да се верува по се и сешто... гледам кај нас испоумираа од цигари луѓево.. исо и од рак на плуќа.. ептен ги има (до сеа баш ниеден непознавам таков)

А јас на пример имам болно грло и кашлам од чад на цигари.

ti to sto si se nerviras od parkovi i zelenilo ti e psihicki problem,a kaj citiraniot so boldirani bukvi e zdravstven problem koj e predizvikan od dudlaci na cigari.

сакам сакам сакам!!!:vozbud: најмногу на цел свет сакам!!! само немој да ми кажеш една цигара скратува 3 минути или 7 секунди од својот живот.. плис таков муабет немој ни да си помислил да ми кажуваш...

еве сега ќе ти кажам како ќе умриш

Како страствен пушач, еден зимски ден ќе излезиш надвор да купиш цигари и да испушиш некоја, зашто нели не е дозволено да се пуши во затворени простории и нема дома да ти дозволуваат да пушиш заради новородениот внук.
Веќе со години се задишуваш при поголем напор, што довело да не си физички активен, а со тоа полека ослабело и срцето. Веќе 5 - 6 години поткашлуваш без разлика дали си настинат или не, а последниве неколку месеци често се случува да исплукаш крв.
Како и секоја зима и оваа, заради воспалението од цигарите поподложен си на грип и еве веќе неколку дена чувствуваш дека си настинат и дека те стегаат градите.
Обвинувај ќи ги цигарите сево ова го игнорираш и ништо не преземаш за да си помогнеш.
Додека се враќаш дома тешко се закашлуваш и паѓаш немојќи да дишеш. Твоите се избезумени и те носат во болница, таму веднаш ти даваат инхалација и кислород, те снимаат и утврдуваат дека белите дробови ти се 80 % уништени и дека имаш вода меѓу плевралните листови.
Веднаш ти ставаат ендотрахеална цевка за дишење и ти даваат диуретици, но бидејќи како и повеќето 50 годишни и ти имаш хипертрофија на простатата не можеш да мокриш, па ти ставаат катетер во уретрата.
Бидејќи си пушач не си подобен за трансплантација на бели дробови и заради истата причина докторите не одлучуваат да те стават на машина за вештачко дишење.
Те клукаат со антибиотици, диуретици и што ли уште не, ама ништо не помага.
По два дена се давиш од водата во белите дробови која не може да се отстрани бидејќи од долгогодишното пушење структурно и функционално се изменети ѕидовите на бронхиите и алвеолите.
И така завршуваш.

Бато тебе никој не те тера со сила да влегуваш во такви објекти каде се пуши или?сепак би требало самиот газда да може да одлучи дали ќе се пуши или не во неговиот локал,тој инвистирал,плаќа кирија за тој простор....

Капитализам не значи анархија. Дали истиот газда има право да одлучи дали ќе продава алкохол на малолетници? Он инвестира и дава пари за да води бизнис, а за секој бизнис има правила и прописи кои мора да се следат, плаќање даноци, служење на алхокол, сега и пушењето. Ако му одговара нека влезе во тој бизнис ако не нека бара друг.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom