Реакции на Законот против пушење на јавни места

• Креатор на темата Креатор на темата *-----*
  • Време на започнување Време на започнување

Дали законот ке влијае врз економијата и слободното право на избор

• Вкупно гласачи
    714
Јас сум експушач. Но мене ми е малку преглуп законот. Точно е дека треба да се има некакви правила каде како, но овој закон врска нема. Сепак кај нас нема таков менталитет за ваков закон. Според мене не вреди законов доколку менталитетот не се промени кај народот. А тој се менува најпрвин со домашно воспитање а потоа со образование. Кај нас како што гледам не функционира ништо од двете (со исклучоци и секоја чест за таквите).

Пример додека студирав после 11 навечер во соба не се палеше (освен ако беше некоја забава) цигара иако сите бевме пушачи. Фино лепо си излегувавме пред врата.

Додека самиот пушач несвати некои работи невредат законите па и да се спроведуваат.

Претходниот закон за пушење со праведни според тебе казни се прекршуваше, овај не се прекршува. Заклучокот кој е, законот е успешен.

Клише или не “мечка со стап се учи!“

А ти шо има да се секираш за висината на казните, “заеби ја владата не прекршувај закон“ - ова треба протест да се одржи со вакво мото.
Ништо не реков, во ниту една реченица за претходниот закон, затоа што не ми беше ниту познат. Сепак тоа, ја докажува твојата поента дека тој бил само на хартија и нефункционален. Сепак, чудно е како може да го квалификуваш како успешен сегашниов закон, по само 3 дена од стапувањето во сила. Чекај, не брзај, рано е. Секако, не ми паѓа на памет да го прекршам законов, имам места и ресурси за пушење. Но, дефинитивно „поентата“ на Владата да не` освести нас „несвесните и несовесни порочни фаци“, нема воопшто да успее, затоа што не верувам некој да се откаже. Едноставно, дури и ако тргнеш од сопствениците на угостителски објекти, можеш да замислиш колку е тешко да контролираш во дискотека со капацитет од 500 гости, некој да не запали цигара. Тоа келнерите што попрво да прават, дали да тужакаат или да носат ајнцери... Има некои недоследности, недообјаснености во поглед на спроведувањето. Казната е превисока и тоа е единствената причина заради која според мене е проѕирна намерата да се собираат пари од граѓаните на слободни теми.

И ај доста со тој буџет, абе сватете дека не сакаме да не труете... ако при тоа го поднаполните истиот учејќи совесност, дотолку подобро.
Абре отруен... Не можеш јабука да изедеш без милион пестициди, цигарите те труеле.

Ништо не реков, во ниту една реченица за претходниот закон, затоа што не ми беше ниту познат. Сепак тоа, ја докажува твојата поента дека тој бил само на хартија и нефункционален. Сепак, чудно е како може да го квалификуваш како успешен сегашниов закон, по само 3 дена од стапувањето во сила. Чекај, не брзај, рано е. Секако, не ми паѓа на памет да го прекршам законов, имам места и ресурси за пушење. Но, дефинитивно „поентата“ на Владата да не` освести нас „несвесните и несовесни порочни фаци“, нема воопшто да успее, затоа што не верувам некој да се откаже. Едноставно, дури и ако тргнеш од сопствениците на угостителски објекти, можеш да замислиш колку е тешко да контролираш во дискотека со капацитет од 500 гости, некој да не запали цигара. Тоа келнерите што попрво да прават, дали да тужакаат или да носат ајнцери... Има некои недоследности, недообјаснености во поглед на спроведувањето. Казната е превисока и тоа е единствената причина заради која според мене е проѕирна намерата да се собираат пари од граѓаните на слободни теми.

Абре отруен... Не можеш јабука да изедеш без милион пестициди, цигарите те труеле.

Поентата на законот никако не е да те натера да се откажеш од цигара, ако беше тоа намерата, немаше да најдеш цигара да купиш. Поентата е да не пушиш на места каде доаѓаат и луѓе на кои димот што го испушташ им го загрозува здравјето, а ти дава слобода твоето задовлство да го практикуваш на отворено или во домашна атмосфера.
Законот во ваква форма беше и во другите земји, па полека се адаптираше на ситуацијата. Поконкретно, кога нашите “загрижени“ и “сиромашни“ кафанџии кои “едвај лебот го вадат“ , ќе обезбедат посебни простории за пушачи со добра вентилација, верувам дека законот , ќе претрпи измени, такви адптации имам видено во ЕУ, и не гледам празни барови, а најмалку задимени простории.

Поентата на законот никако не е да те натера да се откажеш од цигара, ако беше тоа намерата, немаше да најдеш цигара да купиш. Поентата е да не пушиш на места каде доаѓаат и луѓе на кои димот што го испушташ им го загрозува здравјето, а ти дава слобода твоето задовлство да го практикуваш на отворено или во домашна атмосфера.
Ааа, не душо... Еве што вели пастирот.
Ќе се заштедело на апаратура и ќе ни „помогнеле во транзицијата да ги откажеме социјалните навики“.
Предвидувам: МНОГУ ИНТЕРЕСНИ МИГОВИ.

Значи сега да чекаме неколку генерации балканскиот пештерски човек да еволуира?
Како што сам заклучи, секоја чест на исклучоците ама свест нема. Наместо тоа страв од казни има и колку да не звучи убаво, ама аналогијата на Синдикат за мечката и стапот е лекот за нашиот примитивизам.

СТРАВ, па добро де ти оправдуваш ваков начин. Ова се коси со сите демократски дефиниции. Ова во комунизмот небило до олкава мера.

Плус гледам си запнал штетно и сл. Па тогаш нека забранат и алкохол да се служи затоа што поштетен е според мене, кафиња исто така, само густи сокови да се служат.

Е сега на ова ќе ми следува реплика дека ако некој пие не ми штети на мене и сл. Тука не би се сложил доколку некој е пијан и вози може да направи сообраќајка, а во другата кола може да е секој, или да се затепа во дискотеката па да насрада некој невин. Значи секако за се има нешто што смета.

Дедо ми живеше 85 години и до последниот ден палеше цигара. ине умре од цигара туку од старост.

И знам дека не е убаво да му чадиш на некого но што дека ќе забранат во кафич кога дома може исто така да ти чади. Или пак заради тоа не комуницирај со таа особа а може да ти е брат или сестра или пак пријател. Најдобро е преку скајп правете си моабет.

Значи според мене законот е безвеза иако сум непушач, во ред е да има забрана во некои и на некој места, но има луѓе и што сакаат да пушат сепак треба да се мисли и на нив.

Од линкот на Новинарка...

Околу 80 милиони евра годишно се трошат само на цигари, а ако се земе во предвид целата апаратура која чини помалку од 60 милиони евра

Тука министерот заборави да каже дека од тие 80 милиони бар 50 одат во државната каса....

Nzm zs ama ak prodolze da e na sila taj zakon, pred vladata ke dojdat da protestirat pusacite za da se smene zakonot... Inace bivs pusac sum i bas me aresa zakonot...

Мхм, не направи ти, не направив јас, не направи тетка ти, ни братучед ми... Тоа само од небо ни падна. Несвесноста дека сите заедно придонесуваме за тоа, не прави себични, кога веќе сакаш да ги карактеризираш пушачите како себичњаци кои те трујат во затворена просторија. И нема. Немаме пари за казни да платиме, ти текнуе, ќе си чуриме надвор. Ко во индијански орди. Прашањата кои очигледно не ги сфати, се однесуваа на: ЗОШТО НЕ ПРЕЗЕМЕТЕ НЕШТО КОН ПОГЛОБАЛНИТЕ И ПОВАЖНИТЕ ЗАГАДУВАЧИ, ТУКУ ПОЧНУВАТЕ ОД СИТНИТЕ? Затоа што мислиш дека Окта помалце те загадува од затворена просторија со дим?

Знам, не мора. Затоа што полесно е по пушачите. Не се они крупни ѕвеерки што прават милионски профити и никој курац не им може. Али немој, мајќе ти га набијем, да ми викаш дека сме граѓани од втор ред, да не те сместам во магарешка клупа во последен ред.

законот е крајно дискриминирачки, иако не сум некој страствен пушач и можам да издржам а да не запалам подолго време сепак сметам дека е безвезе.никој не го зеде во предвид менталитетот на овој народ и на ова подневје.тоа ти е како на италијаните да им забраниш вино да пијат, на германците пиво, на французите да готват, на англичаните да гледат фудбал.а и процентуално земено мнозинството трпи ради малцинство,башка што се мешаат во индивидуалноста на секој човек , неговите права и слободи и право на избор.сепак се работи за моето здравје и за тоа и јас впрочем и плаќам здравствено. Ама секогаш има едно ама.сега на пример вие непушачите не мора да плаќате здравствено а и ние покрај вас пошто прибидејки толку болести се предизвикани од пушењето , сега ке ги искорениме па не гледам причина да продолжам да плаќам и да им давам пари за џабе.со тие пари ке си купам здрава храна.освем евентуално ако не фатам бронхопневмонија од ладното надвор а јас испотен!!!!
како второ цела европа го пренамени или потполно го изема овој закон .сватија луѓето дека нема логика па го тргнаја, ама нашиве пошто поке ум имаат и поцивилизирани се од европејците кога сите го укинаја ние го воведовме демек покурнази од татка.
мое мислење е дека во комунизмот подобро се живееше.апсеја додуша ако збораш против партијата ама барем ништо друго не ти бранеја,живејсиго животот како што сакаш.сега е обратно во демократијата.секој може да се повикува на војна на расна у верска нетрпеливост и на незнам што уште (демек демократија) ,ама ке те еб.т за една цигара, па за алкохол во крвта од 0.1 промил, па ако пееш гласно на улица , ако водиш љубов в кола и незнам ни јас веке за што друго.демек така било во европа и кога ке не примеле ке сме биле веке спремни исто како таму да сме,а кога ке не примат??ако си го смениме името и идентитеот!!
и на крај ми се смачија оние муабети тие демек европа цивилизација ова она а ние варвари балканци кромањонци и тн и тн.
такви сме што да се прави, таква ни е културата , менталитетот , кујната семесјтвото традицијата.не можеме со сила да се правиме европјани кога не сме, а и баш се гордејам со тоа дека не сум како нив, дека на свадба ке заиграм орце а не валцер, дека ке се испотам и ке јадам мрсно иако има холестерол, дека ке се напијам една стара жолта а не некој концентрат од 40 степени што го викат виски, дека можам да одам кај другарите на кафе без да се најавам една недела однапред, дека ако ми снема шекер ке одам од кај комшијата да земем на заем, а после ке го викнам да ми поможи дрвата да ги внесиме или да ја пробаме ракијата што сега ја сварив или комињакот што го турив сега, дека ке ми дојдат на именден еден куп гости чест да ми направат а за коледе цела мала ке се чади на огнот со топла ракија.
ако треба да се одкажам од се ова за да ме сметаат за европјанинин напреден цивилизиран тогаш јас лично несакам, а кој сака сега нема визи па срекен им пат.

Законот е во ред... и нема сила на човештвово која може да каже било што против законов. (во овој момент палам прва цигара)
Цигарата е смрт, цигарата е убиство против здравјето, цигарата е рак, цигарата е...
Добро што овој закон доаѓа после редицата на закони против животната средина: (во овој момент палам втора цигара)
-Како на пример законот против CO2, со кој се запира секаква употреба на издувни гасови, дали се тоа од фабриките, индустриските објекти, автомобилите или од ауспусите на автомобилите... (благодарам на затварањето на ОКТА и велешката топилница) ви благодарам парламентарци за донесување на овој закон (во овој момент палам трета цигара)
-Законот за депонии каде што се забранува секакво таложење на депонии од секаков вид (како на пример тетовската депонија, која фала на бог ја отстранија овие денови!!!!!!!!) преку кои можат да се добијат најразлични болести и зарази... (во овој момент палам четврта цигара)
-Законот за вода каде секое делче од "Македонијава" ќе биде снабдено со вода, која ќе биде чиста (хе хе) и питка (хе хе)... (благодарам што успеаја во Куманово целиве овие години "непречено" да доставуваат вода)
-Законот за здрава храна каде секој граѓанин од "Mакедонијава" ќе биде услужен со проверена храна која ги исполнува стандардите на европската унија, која го исполнува ХАСАП системот и која нема никакви неисправности во нејзината изработка... ( во овој момента ја палам последната цигара)
-Законот за здравство каде секој граѓанин ја има ПОТРЕБНАТА здравствена грижа и каде секој граѓанин е ДОСТОИНСТВЕНО, БЕЗУСЛОВНО и СРДЕЧНО дочекан од надлежните здравствени работници кои БЕСЦЕНЕТО и НАЈОДГОВОРНО се грижат и им се на располагање на своите пациенти 24/7...

Ви благодарам парламентарци кои го донесовте овој закон, кој само ќе се надополнува на низата други закони кои ПРЕМНОГУ УСПЕШНО се почитуваат во нашата "државичка" на која за жал им недостигаше ваков закон кој до крај ќе ги искорени сите негативности што сами си ги нанесуваме и со кои го труеме нашето општество.
Ви благодариме за тоа што се грижите за нас а не за вашиот БУЏЕТ, и што воспоставивте олку ригорозни казни, кои ќе го спречат секој обид за посегнување по ова ЗЛО доколку се наоѓате во јавен или угостителски објект а не на друго место....
Ви благодарам што ги отстранивте нашите деца од оваа ДРОГА и што ги изведовте на прав пат, бидејќи во иднина кога ќе се соочат со стресот на административните лавиринти или притисокот на неправедното општество или затворените врати на политичарите кои ги бранат нивните интереси, тие наместо да запалат ЦИГАРА можат слободно да отпатуваат во европа... повторно благодарение на вашите напори за да ни обезбедите ВИЗНА ЛИБЕРАЛИЗАЦИЈА...
Ви благодарам парламентарци... нека ви е среќна 1984 година...
(во овој момент палам прва цигара)

По што си толку сигурен дека нема да се одржи законот? :)

По тоа што во една-две земји е малку изменет? Нормално дека тие примери ќе ти ги посочуваат. Другите неколку десетици земји каде што веќе се спроведени слични закони не им одговара да ги споменат...

Во моментот единствена земја каде што во целост се спроведува законот е Словенија ама и таму има најави дека ќе падне законот, според тоа мислам дека во развиените европски земји, не се почитува а во една мала нецивилизирана земја?

Мхм, не направи ти, не направив јас, не направи тетка ти, ни братучед ми... Тоа само од небо ни падна. Несвесноста дека сите заедно придонесуваме за тоа, не прави себични, кога веќе сакаш да ги карактеризираш пушачите како себичњаци кои те трујат во затворена просторија. И нема. Немаме пари за казни да платиме, ти текнуе, ќе си чуриме надвор. Ко во индијански орди. Прашањата кои очигледно не ги сфати, се однесуваа на: ЗОШТО НЕ ПРЕЗЕМЕТЕ НЕШТО КОН ПОГЛОБАЛНИТЕ И ПОВАЖНИТЕ ЗАГАДУВАЧИ, ТУКУ ПОЧНУВАТЕ ОД СИТНИТЕ? Затоа што мислиш дека Окта помалце те загадува од затворена просторија со дим?

Знам, не мора. Затоа што полесно е по пушачите. Не се они крупни ѕвеерки што прават милионски профити и никој курац не им може. Али немој, мајќе ти га набијем, да ми викаш дека сме граѓани од втор ред, да не те сместам во магарешка клупа во последен ред.
„мајќе ти га набијем...„ изгледа културата на форумов и не е баш на завидно ниво, а? :aplauz:

Види јас те разбирам од аспект на тоа дека имаш револт кон државата која почнува од поситните проблеми (како што ти сметаш). Тоа што ТИ не го разбираш е дека своите барања треба да ги упатиш кон државата а не кон мене, односно кон непушачите.
Друга многу поважна работа што не ја разбираш е дека во тоа што ти гледаш извор на задоволство, симбол на бунтовност, па можеби и некаков инат кон она што е mainstream... другите гледаат само куп исушени растенија кои ги палат себични луѓе што неамаат обзир кон здравјето и потребите на другите.

Јас разбирам дека ти тоа го гледаш низ призма на сопствената зависност, она што не го разбирам е како не се ни обидуваш понекогаш, барем понекогаш, да ги видиш работите од друг агол...

Ќе го уќинат законов,мора не е хумано ова.Само џабе нервози,нема кај да се испуши цигара на раат.

Го поддржувам законот апсолутно. Додуше сеа појше мириса на испотени мишки, така да кое е поголемото зло ни сам не знам.
Ја сум за американски модел. Кај се јаде не се пуши. Така не би имал мука коа сечам кременадлата некој идиот шо пали после јадење да ми го заебе оброкот и вкусот.
Тие шо викате дека е дискриминирачки сте неотесани дерлиња шо излегле од контрола, затоа што со димот шо го пафкате вие загрозувате другите околу вас со што нив им ја нарушувате личната слобода и здравје. По ваш избор, не по нивни.
Даље, нацистичка била забраната. Епа дечки, стварно ми е жал шо секој ебиветар у државава секој политички муабет ми го почиња со полициска држава и нацистичка држава. Ај шо не знае шо е тоа точно туку и смета дека е апсолутно во право. Кој го интересира, нека ме додае на шо сака фино ќе му објаснам кај греши и што е тоа што уствари он сака да го каже а се церека со вакви тешки збоорови.
За пунење буџет. Ваууу и ова исто секој ебиветер го користи ко аргумент. Знаете шо, ич кур да не ве боли дал се пуни буџет или не. Тој буџет ви ги чисти улиците, имате вода,струја,полиција, болници. Аха, ни тие не ви чинеле, биле корумпирани. Епа срцки вие шо бркате стрини и швалерки за да ви скинат казни сте допринеле за тоа. А коа ќе почнете да кукате нек ги откупе владата млекото и тутунот, нек ме вработи владата, нек ми незнам шо владата сите сте првоборци а?
Жално е што во оваа држава сите знаат подобро да ја водат државата, се подобри гувернери, се подобри селектори, подобра жири-комисија,а види чудо пак сме у курац отидени. Зашто? Заради куп кретени што знаат да кењаат за боље утре а немаат храброст ни чај да си сварат, ама битно се јаки на уста и сите се револуционери, денес е така урбано да бидеш урбан револуционер. Натињаш мајца че гевара, анархист си, секоја будала се жали на власт, кретени шо студираат на приватни од по 2500 евра стануваат анархисти и се борат за подобро утре???? Денгуби и вандали шо накуцале 27 у гз и мењаат систем зашо биле студенти, се палат на револуција, позираат некаква освестеност, се шетаат со апаратчињата и протестите шо ги иницирале ги сликаат од страна пошо се безрбетници пар екселанс.

Го поддржувам законот апсолутно. Додуше сеа појше мириса на испотени мишки, така да кое е поголемото зло ни сам не знам.
Ја сум за американски модел. Кај се јаде не се пуши. Така не би имал мука коа сечам кременадлата некој идиот шо пали после јадење да ми го заебе оброкот и вкусот.
Тие шо викате дека е дискриминирачки сте неотесани дерлиња шо излегле од контрола, затоа што со димот шо го пафкате вие загрозувате другите околу вас со што нив им ја нарушувате личната слобода и здравје. По ваш избор, не по нивни.
Даље, нацистичка била забраната. Епа дечки, стварно ми е жал шо секој ебиветар у државава секој политички муабет ми го почиња со полициска држава и нацистичка држава. Ај шо не знае шо е тоа точно туку и смета дека е апсолутно во право. Кој го интересира, нека ме додае на шо сака фино ќе му објаснам кај греши и што е тоа што уствари он сака да го каже а се церека со вакви тешки збоорови.
За пунење буџет. Ваууу и ова исто секој ебиветер го користи ко аргумент. Знаете шо, ич кур да не ве боли дал се пуни буџет или не. Тој буџет ви ги чисти улиците, имате вода,струја,полиција, болници. Аха, ни тие не ви чинеле, биле корумпирани. Епа срцки вие шо бркате стрини и швалерки за да ви скинат казни сте допринеле за тоа. А коа ќе почнете да кукате нек ги откупе владата млекото и тутунот, нек ме вработи владата, нек ми незнам шо владата сите сте првоборци а?
Жално е што во оваа држава сите знаат подобро да ја водат државата, се подобри гувернери, се подобри селектори, подобра жири-комисија,а види чудо пак сме у курац отидени. Зашто? Заради куп кретени што знаат да кењаат за боље утре а немаат храброст ни чај да си сварат, ама битно се јаки на уста и сите се револуционери, денес е така урбано да бидеш урбан револуционер. Натињаш мајца че гевара, анархист си, секоја будала се жали на власт, кретени шо студираат на приватни од по 2500 евра стануваат анархисти и се борат за подобро утре???? Денгуби и вандали шо накуцале 27 у гз и мењаат систем зашо биле студенти, се палат на револуција, позираат некаква освестеност, се шетаат со апаратчињата и протестите шо ги иницирале ги сликаат од страна пошо се безрбетници пар екселанс.

И ја сум за американски модел, да се има означено места за пушење и места каде несмее да се пуши. Сепак така мислам дека двете страни ќе бидат релативно задоволни

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom