Последниве четири дена ситуацијата со интернетот од Телекабел кај мене е променета. Пред ~4 дена немаше нет во два наврати (од 10 до 11 и од 12 до 14 часот) собрани вкупно ~3 часа и потоа од тогаш до сега го немам проблемот со премногу мал бендвит и големо каснење. Се забежелуваат термините на поголема мрежна оптеретеност, но далеку од тоа, не е она што беше. Од тогаш се нема случено да имам каснење до гејтвеј од 150ms. Вчера се случи многу бавно да воспоставувам нова TCP конекција ама помина за некој половина час.
Ај да видиме како ќе тера натаму.
Окулу зголемувањето на лимит и брзина - пу, пу, пу, скраја да е, анатема, само ако се има вистинска можност.
Требаше една година и нешто за да ја средат мрежата (се надевам дека е навистина средена и дека нема да се вратат проблемите) со оваа понуда, ако зголемат понудата сега а нема доволно ресурси има добри шанси пак да заглави.
Единствено нешто што може да го зголемат е upload-от на пример да го направат од 512Kbps на 768Kbps, 1024Kbps или слично.
PS: Да не бидам погрешно сватен, мене ми одговара да имам поголема брзина, помало каснење и поголем трансфер.