Телекабел интернет - генерална дискусија (новости, прашања, проблеми)

Apple

It's good to be good
Член од
11 октомври 2009
Мислења
3.100
Поени од реакции
1.374
Последниве четири дена ситуацијата со интернетот од Телекабел кај мене е променета. Пред ~4 дена немаше нет во два наврати (од 10 до 11 и од 12 до 14 часот) собрани вкупно ~3 часа и потоа од тогаш до сега го немам проблемот со премногу мал бендвит и големо каснење. Се забежелуваат термините на поголема мрежна оптеретеност, но далеку од тоа, не е она што беше. Од тогаш се нема случено да имам каснење до гејтвеј од 150ms. Вчера се случи многу бавно да воспоставувам нова TCP конекција ама помина за некој половина час.
Ај да видиме како ќе тера натаму.

Окулу зголемувањето на лимит и брзина - пу, пу, пу, скраја да е, анатема, само ако се има вистинска можност.
Требаше една година и нешто за да ја средат мрежата (се надевам дека е навистина средена и дека нема да се вратат проблемите) со оваа понуда, ако зголемат понудата сега а нема доволно ресурси има добри шанси пак да заглави.
Единствено нешто што може да го зголемат е upload-от на пример да го направат од 512Kbps на 768Kbps, 1024Kbps или слично.

PS: Да не бидам погрешно сватен, мене ми одговара да имам поголема брзина, помало каснење и поголем трансфер.
Знаеш што е иронија?Кога сите телекабел сервисни возила им се во Кочани и за една глупост да ти интервенираат чекаш 3 дена да дојдат со изговор работиме во Кочани.Што ми е мене гајле земи вработи си други луѓе па прави.Текстов е бајка глупост колку работи само вети ништо од тоа.Па и се осеќал пензионер,секако дека да кога незнае што прават неговите ценети незаменливи колеги кои му ја водат компанијата.Многу не ценат,се гледа во понудата.Каналите катастрофа нема Дискавери и Фокс лајф а тоа ми е доволен сигнал.За дигитална да не збориме.Пола не работат од каналите

Член од
26 февруари 2011
Мислења
7
Поени од реакции
0
Ако симнуваш без акаунт ке симнуваш и со 200 зависи од преотеретеноста на серверот, но ако си имаш акаунтче ( како мене :) ) ке си симнуваш и со 1000кб :)
Јас сум претплатник на Телекабел уште од нивниот старт и не сум имал никакви проблеми, со исклучок некогаш кога ке снема целосно сигнал, но целата таа ситуација е оправдана од моја страна.
BTW шо би рекол Тони Зен
RESPECT за Телекабел

Apple

It's good to be good
Член од
11 октомври 2009
Мислења
3.100
Поени од реакции
1.374
Ако симнуваш без акаунт ке симнуваш и со 200 зависи од преотеретеноста на серверот, но ако си имаш акаунтче ( како мене :) ) ке си симнуваш и со 1000кб :)
Јас сум претплатник на Телекабел уште од нивниот старт и не сум имал никакви проблеми, со исклучок некогаш кога ке снема целосно сигнал, но целата таа ситуација е оправдана од моја страна.
BTW шо би рекол Тони Зен
RESPECT за Телекабел
Па не ставам интернет за да купувам додатни акаунти да симнувам подобро.Така и така операторот е тој што треба да ми обезбеди брзина за која плаќам.

Член од
26 февруари 2011
Мислења
7
Поени од реакции
0
Па не ставам интернет за да купувам додатни акаунти да симнувам подобро.Така и така операторот е тој што треба да ми обезбеди брзина за која плаќам.
Имаш лимит од рапидшер :pos2:
како онака ке и се продаваат акаунтите

BTW и јас имам моја веб страна и на неа има лимит секој да симнува со 20кб/пс :vozbud: pa ti ako sakas imaj i hyper internet :)

Член од
1 јануари 2010
Мислења
1.947
Поени од реакции
1.498
Имаш лимит од рапидшер :pos2:
како онака ке и се продаваат акаунтите

BTW и јас имам моја веб страна и на неа има лимит секој да симнува со 20кб/пс :vozbud: pa ti ako sakas imaj i hyper internet :)
Нема врска рапидшер со ова.
Во просек Телекабел имаше поголеми проблеми едно година дена досега (откако ги пуштија 50GB пакети), во мојата област а и како што гледам пошироко. Латенција од 150 до максимум 300ms до локален гејтвеј и брзина од нестабилни 128-256-512Кбпс downstream при нормален сигнал - значи нормална layer1 комуникација помеѓу CM и CMTS, тоа навестува дека нешто не е во ред на повисоко комуникациско ниво.
Овој проблем беше експоненцијално нагласен во долготрајни периоди (не 5 мин туку повеќе часови - нормално експоненцијална е функцијата на застој) кога имаше повеќе корисници на мрежата што значи дека многу јасно се работи за проблем со мрежни ресурси и нивно менаџирање со други зборови мрежна оптеретеност.

За разлика од порано оваа недела 4 дена по ред е добро. Почнаа со промена во понеделникот имаше позитивни резултати но не беше целосно отклонет проблемот, потоа големиот прекин беше вторник тогаш го досредија и од тогаш до сега е океј и сум навистина задоволен овие 4 дена пошто коска е, за понатаму ќе видиме.
Пред минатава година се до пуштањето на новите 50GB пакети немав проблеми со интернетот на Телекабел се беше океј.

@Nennat си немал проблеми цело време затоа што си се наоѓал во област со помал број на корисници.

M1K1 007

не у еу
Член од
7 јули 2009
Мислења
1.796
Поени од реакции
571
јас стварно не знам дали е до телекабел или е до торентот

http://img718.imageshack.us/img718/6813/15964823.jpg

прво вадеше со 20-30 кб сега малку крена (со 100) и ќе го вадам 15-16 сати

пробав и од замунда да спуштам некое икс икс икс филмче и одма го спушти ама ова SAW (од kickasstorrents.com) сидери гледам има доволно seeders: 84
leechers: 126

или далечината е проблем

моментално со 180 кб се вади

M1K1 007

не у еу
Член од
7 јули 2009
Мислења
1.796
Поени од реакции
571
1178227615.png

а сношти се попалив од 26 мбит :poss:
1176887277.png 1177188133.png

а скоро 5 гб ги спуштав за 11 сати :(

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.654
Поени од реакции
7.500
јас стварно не знам дали е до телекабел или е до торентот

http://img718.imageshack.us/img718/6813/15964823.jpg

прво вадеше со 20-30 кб сега малку крена (со 100) и ќе го вадам 15-16 сати

пробав и од замунда да спуштам некое икс икс икс филмче и одма го спушти ама ова SAW (од kickasstorrents.com) сидери гледам има доволно seeders: 84
leechers: 126

или далечината е проблем

моментално со 180 кб се вади
Istiot torrent go pustiv i glej kako e kaj mene na 1% simnato

Koregiraj si go uploadot vo utorrentot, mesto 0 stavi max da ti ide 20 ili 30 ne povekje
Od listata na trakerite gi ostaviv samo ovie 4ri poso znam deka se Ok, drugite trakeri samo trosat bandwith u pronaoganje pirovi a niso cudno i brojot na sideri i pirovi da ne im e tocen. Cak i samop eden traker ti e dovolen ko na primer demonoid zaso so ukljucen Peer Exchange od eden peer ke dobivas info za povekje pirovi t.e ke ti javuva so koj pirovi e toj vrzan itn.

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.665
Поени од реакции
34.112
Aх.. мирисот на свеж лимит..

Apple

It's good to be good
Член од
11 октомври 2009
Мислења
3.100
Поени од реакции
1.374
Нема зголемување на трафик:toe:

M1K1 007

не у еу
Член од
7 јули 2009
Мислења
1.796
Поени од реакции
571
од 1 ви април 2013 ќе има поголем трафик од сигурни извори

од 50 на 80 гб значи цели 30 гб - дали прочитавте добро? се разбира дека добро прочитавте ова не е априлилили на 1 ви март

значи неверојатни 30 гб

:)

ебате лелекабељ

Apple

It's good to be good
Член од
11 октомври 2009
Мислења
3.100
Поени од реакции
1.374
Ја исклучиле National Geographic channel замислете :drk::drk: Не ми се верува