Воскреснатиот Исус и дванаесетмината апостоли

• Креатор на темата Креатор на темата Let 3
  • Време на започнување Време на започнување
Не сум контрадикторен, она што ти и јас го нарекуваме случаен исход на фрлање жреб, библијата вели дека е исход од Господа. Да, според тоа Господ е местачот, но сепак не е човек. Човекот има слободна волја сам да интерферира во работите.
А има ли Бог слободна воља сам да интерферира во работите?

На колку апостоли му се јави Исус кога воскресна?

Читајќи ја ова библија (чиј линк несебично ми го пушти еден член на форумот) гледам дека Исус воскреснат му се јавил на дванаесетмината апостоли.
Знаеме дека Јуда (еден од дванаесетмината апостоли) се обеси уште пред Исус да умре и да воскресне, а нов апостол не беше избран , така да кој е тој дванаесетиот апостол?

ПС
Не знам ова библија со благослов на чија црква е, пошто во разни преводи постојат разни податоци, некаде пишува единаесет некаде дванаесет.

Кој е? Па едноставно ...... Марија Магдалена. Таа од секогаш била една од групата апостоли, иако никогаш не била призната од Црквата.

Не бе, рекоа, со таксе мааш одлучиле да биде Матеј, бидејќи не чинело 11, морало 12!

Кој е? Па едноставно ...... Марија Магдалена. Таа од секогаш била една од групата апостоли, иако никогаш не била призната од Црквата.

Не е така едноставно, тогаш би биле 13 а не 12 пошто со Марија Магдалена (заедно со живиот Јуда) во времето на проповедувањето на Исус би биле 13 апостоли.
Имало 12 апостоли.
Јуда се обеси пред Исус да воскресне. Останале 11 апостоли
Исус воскреснат му се јавил на 12 апостоли (така вели библијата)
Накнадниот со жрепка извлечен апостол е мнооогу подоцна избран после Исусовото појавување.
Кој е дванаесетиот апостол на кој Исус, воскреснат му се јавил??

Не е така едноставно, тогаш би биле 13 а не 12 пошто со Марија Магдалена (заедно со живиот Јуда) во времето на проповедувањето на Исус би биле 13 апостоли.
Имало 12 апостоли.
Јуда се обеси пред Исус да воскресне. Останале 11 апостоли
Исус воскреснат му се јавил на 12 апостоли (така вели библијата)
Накнадниот со жрепка извлечен апостол е мнооогу подоцна избран после Исусовото појавување.
Кој е дванаесетиот апостол на кој Исус, воскреснат му се јавил??

Сега пак треба да се повторувам, ама ај, ако не успееш од прв пат ... dust yourself up and try again ....

Реков дека таа од секогаш била "апостол" - каква и да е дефиницјата за тоа, како и да го сфаќате. Компликацијата што таа не се спомнува воопшто како апостол, а била, и компликациите зошто се пак 12 апостоли а едниот умрел, се виновни тие кои ја пишувале библијата. Или тие кои ги филтрирале старите верзии од истата.

Сум нагласил и претходно , ќе нагласам и пак, ова е мое лично мислење на база од тоа што сум читал, не мора да значи дека е точно, никој не ве тера да верувате во истото. Онака кажав за да допринесам за темава.

Сега пак треба да се повторувам, ама ај, ако не успееш од прв пат ... dust yourself up and try again ....

Реков дека таа од секогаш била "апостол" - каква и да е дефиницјата за тоа, како и да го сфаќате. Компликацијата што таа не се спомнува воопшто како апостол, а била, и компликациите зошто се пак 12 апостоли а едниот умрел, се виновни тие кои ја пишувале библијата. Или тие кои ги филтрирале старите верзии од истата.

Сум нагласил и претходно , ќе нагласам и пак, ова е мое лично мислење на база од тоа што сум читал, не мора да значи дека е точно, никој не ве тера да верувате во истото. Онака кажав за да допринесам за темава.

Toa не ни помага во решението за мистеријата на дванаесетиот апостол. Ако библијата (пишувачите) не ја поменале Марија во време на Исус како тринаесети апостол, зошто би ја поменале после воскресението како дванаесети?
За читачите на библијата постоеа 12 апостоли, едниот се убива и ги има пак 12.

Toa не ни помага во решението за мистеријата на дванаесетиот апостол. Ако библијата (пишувачите) не ја поменале Марија во време на Исус како тринаесети апостол, зошто би ја поменале после воскресението како дванаесети?
Ова е више откачено... Знаеш нешто интересно или се заебаваш со уште еден пропуст?

Епа решавајте ја "мистеријата", иако за мене е повеќе од очигледно, но баш ме интересира да видам до кај ќе стигнете. Тешко дека со вакви ставови ќе стигнете било каде. Само не знам како ќе го решите ова, гледам многу сте ограничени за што е можно а што не, така не се решава мистерија, извини. Треба да се отворат повеќе видици, и да се испитаат повеќе перспективи, а не само - "не, не е точно, не си во право/не е така". Баш ме интересира како со ваков обичен разговор ќе дојдете до заклучок. Јас си дадов мое мислење бидејќи така налагаше темата, никој не побара факти на сребрена чинија. Но сепак изгледа вие ги барате. А чим мојот одговор се оспорува/се смета неважечки, слободно продолжете без мене господа, не ве замарам веќе. Иначе ќе ја надгледувам темава од време на време да видам до кај ќе стигнете .....

Со среќа! .... Ќе ви треба ...

Епа решавајте ја "мистеријата", иако за мене е повеќе од очигледно, но баш ме интересира да видам до кај ќе стигнете. Тешко дека со вакви ставови ќе стигнете било каде. Само не знам како ќе го решите ова, гледам многу сте ограничени за што е можно а што не, така не се решава мистерија, извини. Треба да се отворат повеќе видици, и да се испитаат повеќе перспективи, а не само - "не, не е точно, не си во право/не е така". Баш ме интересира како со ваков обичен разговор ќе дојдете до заклучок. Јас си дадов мое мислење бидејќи така налагаше темата, никој не побара факти на сребрена чинија. Но сепак изгледа вие ги барате. А чим мојот одговор се оспорува/се смета неважечки, слободно продолжете без мене господа, не ве замарам веќе. Иначе ќе ја надгледувам темава од време на време да видам до кај ќе стигнете .....

Со среќа! .... Ќе ви треба ...

Ај да не чекаш.
Некои легенди и прикаски околу Исус настанаа после пишувањата на Павле. Павле пишува за појавувањето на дванаесетмината, и Павле никаде со ни еден збор не споменува зачнување од светиот дух или девичанството на Марија, па дури нигде со ни еден единствен збор не ка споменува мајката на Исус. Сите тие прикаски настанаа по неговото пишување. Прикаската со Јуда во време на Павле не постоеше, немаше никакво негово предавство негово покајание и негово обесување. Павле абер немал за тоа , та затоа и си напишал како што си беше во тоа време дека си биле 12 апостоли и дека Исус му се покажал на сите нив. Е после кога почнаа да се средуваат и пишуваат евангелијата (а тие се пишувани да се поклопат со старозаветните пророци) се вметнуваа внатре прикаски кои се најдени кај пророците и дека Марија треба да е девица (иако во стариот завет не пишува дека треба да е девица туку само млада жена али евангелистите се користеа со грчкиот превод на Тората каде погрешно еврејскиот збор млада жена е преведен со грчки збор девица), па тука ја вметнаа и пророчкатѕа прикаска дека ќе биде продаден за 30 сребреници, па таа улога му ја доделија на Јуда. Затоа во евангелијата кои се напишани по смрта и пишувањето на Павле има некои нови работи за кои Павле појма немаше. Не биле синхронизирани.

Ај да не чекаш.
Некои легенди и прикаски околу Исус настанаа после пишувањата на Павле. Павле пишува за појавувањето на дванаесетмината, и Павле никаде со ни еден збор не споменува зачнување од светиот дух или девичанството на Марија, па дури нигде со ни еден единствен збор не ка споменува мајката на Исус. Сите тие прикаски настанаа по неговото пишување. Прикаската со Јуда во време на Павле не постоеше, немаше никакво негово предавство негово покајание и негово обесување. Павле абер немал за тоа , та затоа и си напишал како што си беше во тоа време дека си биле 12 апостоли и дека Исус му се покажал на сите нив. Е после кога почнаа да се средуваат и пишуваат евангелијата (а тие се пишувани да се поклопат со старозаветните пророци) се вметнуваа внатре прикаски кои се најдени кај пророците и дека Марија треба да е девица (иако во стариот завет не пишува дека треба да е девица туку само млада жена али евангелистите се користеа со грчкиот превод на Тората каде погрешно еврејскиот збор млада жена е преведен со грчки збор девица), па тука ја вметнаа и пророчкатѕа прикаска дека ќе биде продаден за 30 сребреници, па таа улога му ја доделија на Јуда. Затоа во евангелијата кои се напишани по смрта и пишувањето на Павле има некои нови работи за кои Павле појма немаше. Не биле синхронизирани.

Ова е се супер, еве не го знаев, така да фала за информациите. Но друже, што има везе Дева Марија со Марија Магдалена? Јас за втората ти зборам ... :nesum::uvo:

Знаиш има до некој степен логика ...
Ако се гледа реално актот со кој Јешуе ја докажува својата божественост е воскресението . Ако се земи реално по сите свети списи Јешуе знаел дека ке е предаден ... дури и знаел кој ке го предаде веројатно .
Е сега ке навлезам малце во догмата и во идеите на ова горе кажанато ... Еве ке земиме дека Јешуе - Исус е син божји , автоматски има знаење за неговото значење во светов . Знае дека ке биде распнат на крст , ке биде предаден и дека тоа ке ја докаже неговата божественост .

Е сега тука ке влезам во мое гледиште на работите , Јехуда го предал а ? Не мислам така ...
Ако веке Јешуе знаел каков ке биде исходот на целата приказна , знаел едноставно и дозволил да се случи . Кое дирекно посочва дека чопот можеби бил фрлан и за тоа кој ке отиде да го предаде на фарисеите па Јехуда бил несреќниот . Ако не било така ... Јешуе кој знаел кој ке го предаде ... Изгледа многу го мразел Јехуда Пошто ништо не му рекол да му го олсени страдањето .

Или уште полошо за религиозните , апсолутно е можно Јешуе да го тргнал Јехуда и да му рекол : „Пиле мое ти шо ми си омилен , сега пошто мора да биде направена божјата работа и е крајно време јас да се вратам кај татета , ти ке појдиш утре кај оние со брадите и ке ме накодошиш , па ко ке воскреснам ке частиш со парите шо ке ти ги дат . “ пошто нели земаме дека Јешуе знаел дека Биг деди ке го чека и ке му дај тајната како да се има се ( И јас тука си го замислувам Биг Деди како мистериозо од блуфонците ) . Али е стварно лошо за религиозната приказна пошто ако било така би значело дека Шимон - Петар не бил главен а тоа значи дека модерното христианство е автоматски не валидно :kesa:.

МИслам логично а богме и валидно ми е то размислување . Ако знаел шо ке биди , значи можно е сам да напраил да се деси пошто Биг деди тоа го барал од него .

Е сега дека Матеј е избиран со фрлање на чоп многу по воскресението ... си пиши така во книгата .
И дека 12 биле во моментот на појавата на Воскреснатиот исто си пиши ... Така да ... Има проблем .
Мое мислење , независно дали била Мариа Магдалена или Јехуда... Еден апостол вишок имало на настанот . Али јас гласам за Јехуда ( по фаца карактер ми е ... нема врска со то дека е маж )

Ова е се супер, еве не го знаев, така да фала за информациите. Но друже, што има везе Дева Марија со Марија Магдалена? Јас за втората ти зборам ... :nesum::uvo:

Само успат споменав дека за разлика од евангелијата каде ударна тема е безгрешното зачнување и девичанството на Марија, кај Павле (кој пишувал пред да настанат евангелијата тоа го нема. Ни со еден збор никаде никогаш Павле ниту навестил за едно такво чудо какво што е зачнување од светиот дух и деввица како го раѓа синот божји. Значи само како пример како прикаските за Исус добивале со годините во фолклор и легенди а не како нешто во врска со Магдалена.

За тоа „мудроста„ дека Св. Ап. Павле пишувал нешто поинаку од Христовото учење, демек, Павле а не Христос е основач на рисјанската вера, тоа веќе се изначитав(ме) кај муслиманските форумџии. И по што се разликуваат твоите произволни ставови од нивните?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom