Воскреснатиот Исус и дванаесетмината апостоли

• Креатор на темата Креатор на темата Let 3
  • Време на започнување Време на започнување
Само успат споменав дека за разлика од евангелијата каде ударна тема е безгрешното зачнување и девичанството на Марија, кај Павле (кој пишувал пред да настанат евангелијата тоа го нема. Ни со еден збор никаде никогаш Павле ниту навестил за едно такво чудо какво што е зачнување од светиот дух и деввица како го раѓа синот божји. Значи само како пример како прикаските за Исус добивале со годините во фолклор и легенди а не како нешто во врска со Магдалена.

ОК, сега те сфатив. Тоа со зачнувањето од секогаш ми беше многу нелогично. Фала уште еднаш. И се согласувам со тебе во тој поглед.

За тоа „мудроста„ дека Св. Ап. Павле пишувал нешто поинаку од Христовото учење, демек, Павле а не Христос е основач на рисјанската вера, тоа веќе се изначитав(ме) кај муслиманските форумџии. И по што се разликуваат твоите произволни ставови од нивните?

Можеби не се разликуваат бидејќи дошол до исти сознанија како и тие, што значи има големи шанси он да е во право. Како и муслиманите кои збореле за истото.

Можеби не се разликуваат бидејќи дошол до исти сознанија како и тие, што значи има големи шанси он да е во право. Како и муслиманите кои збореле за истото.

Да, многумина пред нив дојдоа до „исти сознанија„, притоа „мудрувајќи по својот ум„ и „открија„ дека токму тие „најдобро„ го толкуваат Писмото па затоа денес постојат мал милион заедници кои тврдат дека се „во право„.

Да, многумина пред нив дојдоа до „исти сознанија„, притоа „мудрувајќи по својот ум„ и „открија„ дека токму тие „најдобро„ го толкуваат Писмото па затоа денес постојат мал милион заедници кои тврдат дека се „во право„.

И затоа јас и сличните сме во право дека религиите никогаш нема да го обединат народот, туку дека прават само раздор. Продолжете да си ја толкувате Светата книга како што ви текне, за нецела деценија уште плус милион такви заедници ќе никнат, а јас тогаш ќе прснам од смеење. Баш ме интересира до какви сознанија ти си дошол во однос на темава.

Моите сознанија ги пишувам речиси 2 год. на форумов, така да веќе ми е поприлично досадно да се препишувам сам себе...

Моите сознанија ги пишувам речиси 2 год. на форумов, така да веќе ми е поприлично досадно да се препишувам сам себе...

Од 400 поста 100 ми се повторувања зошто има луѓе кои ги мрзи да читаат. Разликата меѓу мене и тебе е што јас се повторувам затоа што не читаат, ти се повторуваш зошто не те сфаќаат, BIG difference between the two.

И никој не ти побара општи ставови друже, ти побарав став за темава конкретно, еден заклучок да ми удриш. Ако го немаш, во ред. Но сепак фала што ми го потврди мојот став. Дека 90% членови не ги читаат постовите како што треба, или воопшто не ги ни читаат. Те молам внимавај што пишувам во иднина.

Пиши си слободно колку пати сакаш, мене никогаш нема да ми биде тешко да се скинам од смеење кога ги читам:vozbud::pos2:

На колку апостоли му се јави Исус кога воскресна?

Читајќи ја ова библија (чиј линк несебично ми го пушти еден член на форумот) гледам дека Исус воскреснат му се јавил на дванаесетмината апостоли.
Знаеме дека Јуда (еден од дванаесетмината апостоли) се обеси уште пред Исус да умре и да воскресне, а нов апостол не беше избран , така да кој е тој дванаесетиот апостол?

ПС
Не знам ова библија со благослов на чија црква е, пошто во разни преводи постојат разни податоци, некаде пишува единаесет некаде дванаесет.

Можда имале заменик-апостоли ,а тоа дека јуда се обесил може да е грешка во превод ,може дал оставка ??

Да на првото дрво...неотповилива

На крај ќе испадне и Јуда воскреснал .... :uvo:. Па ете едно објаснение како едно време има 11 апостоли, а потоа пак 12.

Btw, вчера, ојдов кај дипломиран теолог, додуше од српска православна, ама нели една и единствена е библијата, да го прашам за дванајстио апостол.

Му велам, слушај вамо српче клето и кажуј:
Ако Јуда се обесил како дванајсти апостол, кој бил дванајстио на кому Исус му се прикажал по воскресението?

Ми одговара као од пушка: Павле!

Му викам, а бе, четник, нели Матеј?
Ми вика, па и Матеј бе!

Па му викам, а бе, јудо една, ондаК се тринајсе, бед намбр!

Ми вика, слушај, Павле бил, а Матеј е избран!

Му викам у библијата пишуе со ждреб го влечеле, по метода користеле.
Ми вика, шо знам, веројатно со камчиња, сите црни, еднио бел!

Па му викам, работава, античко таксе мааш, а?

Малку неправо му беше, ама призна!

Немаат појма бе!

Попој, ебате попојте, само да се смрдело на туѓи пари и алој.

Реков ја, таксе мааш (за оние кои не знаат, тоа е она: кому иде)!

И шо везе има то со темава?...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom