Дали Библијата е веродостојна книга?

• Креатор на темата Креатор на темата debi7777
  • Време на започнување Време на започнување
Се гледа дека никогаш не си ја отворил. Не збори од памет.

Марко 10:18 А Исус му рече: „Зошто Ме наречуваш добар! Никој не е добар освен Единиот Бог.

Библијата не ни кажува колку сме добри-напротив-покажува на гревот во нашиот живот и нуди начин да го победиме преку верата во Исус Христос.

И јас истото те прашувам.

Библијата е контрадикторна , и да-

Во секое добро има и капка зло,во секое зло има и капка добро.
:smir:

Основата на ова прашање не е Библијата, така да отпаѓа можноста дека Библијата е основата за тоа прашање. Основата, ќе да си ти самиот, оти ти го постави прашањето.
\

спрема библијата човекот е направен од кал
Значи може од кал и да се закрпи, да му се надомести рака нога прст око...
или не може?

Нели не постои добро или зло.Постои само дејство.

Ова е контрадикторно нели?:jaj:

Апсолутно. Не очекувајте да бидам доследен и да работам и говорам онака како вие што имате замислено.

Отфрлете ги умовите и слушајте ја тишината.

Апсолутно. Не очекувајте да бидам доследен и да работам и говорам онака како вие што имате замислено.

Отфрлете ги умовите и слушајте ја тишината.
Ха,ха,ха Ошо не би одговорил вака.

Не ги отфрлувајте умовите.Господ не ви ги дал за да ги отфрлувате.Само немојте целата грижа да им ја прфрлите на нив.Ќе полудите.Приватете го Умот како нешто не толку јако како што ви налагаа претходно.

Е вакво нешто би рекол Ошо.

Библијата е контрадикторна , и да-

Во секое добро има и капка зло,во секое зло има и капка добро.
:smir:

Не е. Едноставно оваа изјава е резултат на недоволно познавање на Библијата.

Ова не е точно тврдење. Бог е совршено добар, свет и праведен, а сатаната е злобен и во него нема никакво добро или вистина.

Јован 8:44 Вие потекнувате од вашиот татко - ѓаволот, и сакате да ги исполнувате желбите на татка си. Тој беше човекоубиец од почеток и не остана во вистината, зашто нема вистина во него. Кога зборува лага, зборува од своето, зашто е лажец и татко на лагата.

Ха,ха,ха Ошо не би одговорил вака.

Не ги отфрлувајте умовите.Господ не ви ги дал за да ги отфрлувате.Само немојте целата грижа да им ја прфрлите на нив.Ќе полудите.Приватете го Умот како нешто не толку јако како што ви налагаа претходно.

Е вакво нешто би рекол Ошо.

Да,тој би рекол.

Ама на синвасините(или како и да е преводот).

А тука нема такви.

Да бе, христијаните секогаш лажат, а само вие атеистите ја кажувате вистината.
Кој спомнува за атеистите ?
Иако објаснува нешта (кои и научно се издржани
На пример ?
Хемиски гледано, секој елемен што е во земјата, се содржи и во човековото тело.
Секој елемент што е во земјата се содржи и во канаринецот ? Сакаш да кажеш дека Господ може да има и лик на канаринец ?
Не е. Едноставно оваа изјава е резултат на недоволно познавање на Библијата.
Која наука ја поддржува Библијата ? Дури и во училиште биологија, физика, хемија, географија... ги поништуваат библиските тврдења.

Колку бил добар господ кога збришал цели народи без пардон? (цели - значи жени, деца, шуто и чопаво - без дискриминација - сите)

И беше добро. Многу добро.

...и кога ќе купуваш роб, купи од соседите... не од својот народ... ...ко ќе силуваш девица, ожени ја, за да биде добро... ...кога ќе видиш некој да работи у сабота - кркни му го анџарот - за да биде добро.

..и тоа беше добро. Многу добро.

Бог е све сама доброта. Ништо зло. ...и би така добро од векови до денес - од господ само добрина се виде. Све е добро кај бог.

Кај Луци е све шит. Он е зло. ...а колку народи збришал Луци? ...кого масакрирал Он?

Крај на сарказмот.

Ако е господ сува доброта, тогаш библијата има многу печатни и семантички грешки.

Библијата не може на никој начин да се земе како веродостојна од причини што иако религиозните тврдат дека во неа е целокупната мудрост божја содржана промашила некои ситници

- Не се споменува Северна Америка
- Не се споменува Централна Америка
- Не се споменуваат Карибите
- Не се споменува Австралија
- Не се споменува Антарктик
- Не се споменува Полинезија
- Не се споменува Меланезија
- Не се споменува Микронезија
- Не се споменува Јапонија
- Не се споменува Сибир

Јас разбирам понекоја ситница да им промакнала во сета таа мудрост ама цели континенти да не ги видиш...ко небаре шеташ по улица и не приметуваш пикавец и си тераш понатаму...ама цели згради,мостови,семафори да не ги приметиш...во најдобар случај ќе завршиш на интензивна...или како религиозен...

Не се спомнуваш ни ти..но сепак божјата милост е тука за секој човек кој ќе поверува...односно Библијата е наменета за спасение не е атлас...

Кој спомнува за атеистите ?

На пример ?

Секој елемент што е во земјата се содржи и во канаринецот ? Сакаш да кажеш дека Господ може да има и лик на канаринец ?

Која наука ја поддржува Библијата ? Дури и во училиште биологија, физика, хемија, географија... ги поништуваат библиските тврдења.

Јас спомнав бе. Имаш нешо против а?

Еволуцијата сигурно не ја дискутира.

Од истите хемиски елементи е создаден и човекот и земјата. Има јаглерод, азот, кислород, сулфур, железо, водород, магнезиум, флуор, цалциум, калиум... било како соедниненија, смеси или со елементарна состојба. Не знаев дека ќе треба да ти држам час по хемија. И да не си зуцнал више за ова, зашо немам намера повеќе да објаснувам.

Колку бил добар господ кога збришал цели народи без пардон? (цели - значи жени, деца, шуто и чопаво - без дискриминација - сите)

И беше добро. Многу добро.

...и кога ќе купуваш роб, купи од соседите... не од својот народ... ...ко ќе силуваш девица, ожени ја, за да биде добро... ...кога ќе видиш некој да работи у сабота - кркни му го анџарот - за да биде добро.

..и тоа беше добро. Многу добро.

Бог е све сама доброта. Ништо зло. ...и би така добро од векови до денес - од господ само добрина се виде. Све е добро кај бог.

Кај Луци е све шит. Он е зло. ...а колку народи збришал Луци? ...кого масакрирал Он?

Крај на сарказмот.

Ако е господ сува доброта, тогаш библијата има многу печатни и семантички грешки.

Ауууу немој пак да настапуваш со вакви лузерски коментари. Као ти снема аргументи, па сега ќе ми глумиш доктор Хаус. Абе иди шетај.

Луци твој најсакан ги гушка сите кога ќе стигнат во ПЕКОЛОТ. Или ги шибаше со тоа вилата у задник? Хммм.....

Не се спомнуваш ни ти..но сепак милоста е наменета за секој човек...

Јас не сум бил роден тогаш а и да сум бил шо има да ме споменува не сум некој посено значаен па да ме споменува или сите луѓе да ги споменува шо постојат...
Ама цели континенти...а од друга страна се тврди дека целокупната мудрост божја е содржана во светите списи (не само библијата туку и тората и коранот и други).
Или тие шо ја пишувале не знаеле дека има такви континенти (не е знак за мудрост) или тие континенти не биле богоугодни тогаш па ги игнорирале.

Еволуцијата сигурно не ја дискутира.
Е која наука де. Да земеме дека е точно тоа што викаш(дека најголем дел од научниците се верници, дека Библијата е научно поткрепена книга) зошто во ниту една наука не се признава верничката верзија па ниту никаде во образованието не се зема библискиот аргумент како факт.
Од истите хемиски елементи е создаден и човекот и земјата. Има јаглерод, азот, кислород, сулфур, железо, водород, магнезиум, флуор, цалциум, калиум... било како соедниненија, смеси или со елементарна состојба. Не знаев дека ќе треба да ти држам час по хемија. И да не си зуцнал више за ова, зашо немам намера повеќе да објаснувам.
Од истите хемиски елементи е изграден и кокер шпаниелот и земјата. Тоа значи дека Господ се идентификува со тоа ?
А
уууу немој пак да настапуваш со вакви лузерски коментари. Као ти снема аргументи, па сега ќе ми глумиш доктор Хаус. Абе иди шетај.
Или пак на тебе ти снемаат аргументи и место да му вратиш со нормален пост глумиш Хаус.

\

спрема библијата човекот е направен од кал
Значи може од кал и да се закрпи, да му се надомести рака нога прст око...
или не може?

1. Може.
2. Не може.
3. Највероватно.

Кој е точниот одговор?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom