Дали Библијата е веродостојна книга?

• Креатор на темата Креатор на темата debi7777
  • Време на започнување Време на започнување
...баш бев наострен да промрчам нешто... да добацам... ама џабе! Ништо не разбирам од постов, Буцио. Мислам, не разбирам што е поентата на напишаното... штета...

...баш бев наострен да промрчам нешто... да добацам... ама џабе! Ништо не разбирам од постов, Буцио. Мислам, не разбирам што е поентата на напишаното... штета...
Читај уште еднаш Матрикс се мисли на филмот и неговата филозофија.
Потоа дајте му на народот леб и игри тој ќе биде задоволен. Леб колку што гледам има, за игри се тука Ден Браун и останата багра.
Воглавно тоа е тоа и плус лагите за Витезите Темплари од страна на аристократите (масоните) кои што им ја присвојуваат и фалсификуваат историјата :toe:.

Читај уште еднаш Матрикс се мисли на филмот и неговата филозофија.
Потоа дајте му на народот леб и игри тој ќе биде задоволен. Леб колку што гледам има, за игри се тука Ден Браун и останата багра.
Воглавно тоа е тоа и плус лагите за Витезите Темплари од страна на аристократите (масоните) кои што им ја присвојуваат и фалсификуваат историјата :toe:.

Ден Браун е писател на романчиња и нема којзнае какво влијание. Неспоредливо помалку од телевизијата на пример.
А за игри...хехехе...

Е сега ако библијата некому му дала нешто,внатрешен мир,сигурност,спокој или нешто десетто тоа е во ред.
Само што верниците некако слабо ја читаат...

А за Исус...многу покорисно и подобро би било кога би бил претставен како човечко битие со чии учења и постапки би можеле да се раководат или поистоветат многумина.Вака како божанство...се губи целата смисла на неговите постапки,барем како што се опишани во библијата.
И не...не умрел за да ги земе `гревовите` на светот врз себе туку што сакал да смени нешто во перцепцијата на луѓето.Вклучувајќи ја и одговорноста кон себе и другите.Така дошол во судир во религиозната и световната власт во Јудеја и настрадал.Како и многумина пред и по него.Останал на своето до крај.Тоа е доволен пример.

Етичност,човечност,алтруизам,преиспитување на сервираните `вистини`...тоа го проповедал.
А тие работи и тогаш и сега тешко поминуваат кај власта...

НЕ! Библијата е уште една книга со приказни кои се ширеле од племиња ,народи и тн. , а не некоја "света книга" .

Па имам гледано многу емисии за тоа , каде што библијата е каде што се собрани приказни од различни религии и народи , а и ако самиот се потрудиш ке видиш некои сличности на пример грчката митологија има многу приказни кој патувале и се менувале од народ до народ и стигнале во библијата али јадрото на приказната е иста .

Опасна работа се тоа емисиите. Без сомнение релевантен извор на информации. А тек па ја една драма што сум гледал...

Па имам гледано многу емисии за тоа , каде што библијата е каде што се собрани приказни од различни религии и народи , а и ако самиот се потрудиш ке видиш некои сличности на пример грчката митологија има многу приказни кој патувале и се менувале од народ до народ и стигнале во библијата али јадрото на приказната е иста .
Aj poslusaj si go sovetot vo bold! Pa kazi togas sto imas da kazes.

НЕ! Библијата е уште една книга со приказни кои се ширеле од племиња ,народи и тн. , а не некоја "света книга" .

И после?...

Опасна работа се тоа емисиите. Без сомнение релевантен извор на информации. А тек па ја една драма што сум гледал...
Тоа поповите, па, ич не се опасни и се убедливо најрелевантни извори. Ми текнува тој попот дедо ми што го закопуваше во Шелеверци - он беше ептен релевантен. Ако беше дрво пијан.

Вистината е како песничка
Вистината е како дечја сказна
Кој Неа ја одфла, тој самиот си нанесува казна!

Аргументи не мора, мислам дека сите ги знаете фактите
-кога е канонизирана Библијата
-кој ја измислил Библијата
-Неповрзаноста меѓу Исус и Стариот Завет
-18 години од Исусовиот живот

Аргументи не мора, мислам дека сите ги знаете фактите
-кога е канонизирана Библијата
-кој ја измислил Библијата
-Неповрзаноста меѓу Исус и Стариот Завет
-18 години од Исусовиот живот
Za prvoto nesto znam...
a poslednite tri nemam slusnato!