Дали Исус навистина воскреснал?

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Дете ти не си достоен за комуникација. Ова што го пишуваш е навреда на личноста.
Дете?

Благодарам, но мислам дека сум постар од тебе. За навредите, јас сум само за тоа да се нарекуваат нештата со вистински зборови, не со еуфемизми.

Ако некој треси глупости, тој треси глупости, не гледа поинаку на работите. Ти текнува?

Логиката е една и единствена, заедничка за сите...

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Му велиш Бог создал се, значи и злото. Злото е помал поим од се, ако создал се, го создал и злото.

Е така е, но според духовната логика не е така...

Ај сега ти почитувај го неговото мислење и дискутирај...

И сега што ? ГО почитувам неговото мислење, а коментарот ќе си го задржам во себе. ТОа што ти јавно ќе кажеш дека не се слагаш со тоа и оти е евидентно те прави попаметен? Апсолутно не. Значи дискутирај нормално, кога немаш аргумент не вреѓај, а кога имаш аргумент ненавредлив кажи го.

ТОа е проблемот со пар луѓе тука.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
И сега што ? ГО почитувам неговото мислење, а коментарот ќе си го задржам во себе. ТОа што ти јавно ќе кажеш дека не се слагаш со тоа и оти е евидентно те прави попаметен? Апсолутно не. Значи дискутирај нормално, кога немаш аргумент не вреѓај, а кога имаш аргумент ненавредлив кажи го.

ТОа е проблемот со пар луѓе тука.
ОФ леле...

Дискусијата е размена на аргументи со помош на логиката. Ако некој не се придржува до основните правила на логичкото докажување, какви аргументи можеш да му дадеш?

Тој треси глупости, и сега ако го опоменеш дека треси глупости, не го почитуваш?

Знаеш како велел Платон за вистината и Аристотел?

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Дете?

Благодарам, но мислам дека сум постар од тебе. За навредите, јас сум само за тоа да се нарекуваат нештата со вистински зборови, не со еуфемизми.

Ако некој треси глупости, тој треси глупости, не гледа поинаку на работите. Ти текнува?

Логиката е една и единствена, заедничка за сите...
Трагично е ако си постар од мене а се уште не си научил кодекси на добро однесување.

И ова е тема со филозофска позадина повеќе така да апстрахирај ја логиката тука, онаква каква штоја знаеш.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Мики1 има коефициент на интелегенција на варен компир
Пријателче Заратустра, немој ти со вакви навреди. Не е добро тоа. Навреди цела група на варени компири. Немој така ќе дигнат востание и ќе се соберат пред влада. Опасни се тие компировите востанија :pos2:

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Трагично е ако си постар од мене а се уште не си научил кодекси на добро однесување.
Уште е потрагично ако некој префрлил 30 и се уште не е способен од две премиси да изведе правилен заклучок...

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Незнам зошто јас би го почитувал мислењето на човек кој јавно тука кажа дека Богомилите требало да се спалат затоа што ширеле ерес.
Дај малку здраворазумски размислете што зборувате!

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Уште е потрагично ако некој префрлил 30 и се уште не е способен од две премиси да изведе правилен заклучок...
Не се прај на улав. Не се работи за кој каков заклучок ќе извлече него за тоа каков е твојот а и нечиј друг однос кон некого тука.
Да ти цртам ли ? Мислам нема потреба доволно си возрасен да разбереш.

Иритирачки е начинот на кој што не ги прифаќате одговрите на некои луѓе што се нарекуваат верници.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
И ова е тема со филозофска позадина повеќе така да апстрахирај ја логиката тука, онаква каква штоја знаеш.
:vozbud:

Филозофијата, оф леле. Сега и за филозофија ли ќе ми кажуваш?

Па филозофијата е токму тоа, способност за логичко мислење. Филозофија во втората половина од 20 век е до толку испразнета од предметот, што мноу често се поистоветува со адвокатура, односно способност логички да се брани некоја теза...

Меѓутоа да не претеруваме, ова што сега ти го кажувам сепак е непозната земја за тебе...

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Незнам зошто јас би го почитувал мислењето на човек кој јавно тука кажа дека Богомилите требало да се спалат затоа што ширеле ерес.
Дај малку здраворазумски размислете што зборувате!
Здраворазумски е да го испочитуваш секое мислење, различно од твоето а во зависност од тоа дали ти се допаѓа или не , ќе продолжиш да дискутираш со таа личност или нема д апостои истата во твојот живот.

Kaiser

Hidden Fortress
Член од
6 мај 2011
Мислења
3.202
Поени од реакции
2.443
Човекот низ цела книга си има сосем јасно ставено до знаење за присуство на виша сила,Бог.. Од друга страна, зашто не го толкуваш Светото Писмо на истиот начин?
Lurtz не сум сигурен како е во целата книга но во цитатите погоре се гледа дека е Хокинг тотално неутрален за постоењето на универзална креативна енергија, тој вели дека може да ја има но и не мора и не дава свој суд.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Lurtz не сум сигурен како е во целата книга но во цитатите погоре се гледа дека е Хокинг тотално неутрален за постоењето на универзална креативна енергија, тој вели дека може да ја има но и не мора и не дава свој суд.
Не, тој вели дека Бог е непотребен експланаторен момент во теоријата на создавањето.

Stephen Hawking on God:

"Because there is a law such as gravity, the Universe can and will create itself from nothing ... It is not necessary to invoke God to light the blue touch paper and set the Universe going."

Тоа не е неутрално. Ако Бог не е потребен како создавач, и ако низ зборовите на Хокинг ЈАСНО

Британскиот научник кој страда од амиотрофична латерална склероза, го опишал мозокот како компјутер, кој престанува да работи кога неговите делови ќе се расипат.
А бидејќи не постои рај за расипани компјутери, наместо да веруваат во приказните за живот после смртта, луѓето треба да го искористат својот потенцијал овде, на Земјата, порачува тој...

се гледа дека не верува во задгробен живот, нема тука никаква неутралност...

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Здраворазумски е да го испочитуваш секое мислење, различно од твоето а во зависност од тоа дали ти се допаѓа или не , ќе продолжиш да дискутираш со таа личност или нема д апостои истата во твојот живот.
Изгледа не прочита што напишав...палење луѓе на клада, затоа што не се согласуваат со твоето видување на верата!
И не, НЕ го почитувам тоа мислење.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Но и понатаму одбива да биде теле кое го лажат со еврејски прикзани.
Мене лично, не ме лажат јудеуте, а Тебе лично, многумина те насанкале...Се чита по постовите.

--- надополнето ---

Ја разбираш разликата помеѓу тебе и него?
Да, ја гледам разликата: јас верувам, Хокинг не верува...

--- надополнето ---

Да не зборуваме за разликите во интелектуалниот капацитет, бидејќи тоа би биде смешно и поразително по тебе...

Не е поразително: чест ми јас да верувам повеќе од некој кој е од мене поинтелигентен...

--- надополнето ---

Луртз, се прпелкаш како Мики, а тоа е многу лошо...
Заратустра,
се преповторуваш самиот себе...Пошто се искурчи дека си бил јааако паметен, очекував „...нешто повеќе...„ од папагалско самопреповторување...

--- надополнето ---

Слеп да не си?!? Глупав да не си? Неписмен? Што ли?
Во ред, ме навреди. Сега, врати се на темата.

--- надополнето ---

Луд, малку болести и недостатоци хараат низ светот...уште промени во генот фалат.
Ами како! Инаку, родов човечки, како ќе „еволуира„?

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Кој ти е тебе к... пријателе? Не е работата само да одиш контра некого и да најдеш некој цитат на интернет или некој линк и д амислиш дека си најпаметен на светот нели? Типично македонски, симптоматично, фрустрирачки, комплексирано.

Барем Дибек се обидува да покаже некои свои уверувања и да ги убеди луѓето и троши време на сето тоа ам ти и тебе слични како оној ToeCutte мислам дека беше сте за у Рипли.
Мислиш?
ццц...трауми...:)
Пресмета каков н-димензионални простор и недетерминистички систем и со кои вредности и варијабили бил во римската провинција Јудеја пред 2000 години за да видиме дали се можни чудата опишани во Писмото (меѓу кои воскресението е далеку од најголемо чудо,конкуренцијата е силна...) ...
Зошто о Мики бараш треба научна потврда на напишаното во Писмото, тоа не е дадено за ти да се сомневаш и бараш докази туку да веруваш и да го исполниш од Бога даденото и неговите Закони.
Не паѓај во замката на лукавиот...

Ако некој ти каже и со месеци ти вика дека жена ти те вара (како што со години црквата вели дека Исус е бог и воскреснал) а ти викаш не не ме вара и додека не го видиш нејзиниот швалер со свои очи ќе живееш во убедување дека не те вара? Даваше исто некој филозофски одговор околу вонземјаните дека веруваш во можноста дека тие постојат. Па нели верниците веруваат во можноста дека постои бог? ТОа што они сметаат дека е поголема веројатноста од тебе не ги прави помалку учени од тебе.
:)
А ако те вара со поп кој вели дека Исус воскреснал !?

Kajgana Shop

На врв Bottom