Помош: Општи прашања, совети, трикови..

A

apidrone

Гостин
Па и да и не:) Често професорот на предавање знае да ни каже некој штос што асистентот не го кажува, а тоа ни се наоѓа и те како за на колоквиум:) Знае професорот дека само 10% од студентите идеме на предавања, па намерно така прави.
кај мене па обратно е :D штосевите ни ги кажува асистентката, а професорката понекогаш ни кажува такви неповрзани работи, што ќе ги поврзеш тек кога ќе дојде време за колоквиум...

Jane

Кајганџија
Член од
5 февруари 2006
Мислења
3.394
Поени од реакции
114
кај мене па обратно е :D штосевите ни ги кажува асистентката, а професорката понекогаш ни кажува такви неповрзани работи, што ќе ги поврзеш тек кога ќе дојде време за колоквиум...
Ама битно ќе ти помогнат тие неповрзани работи кога ќе ти лупнат некоја задача на колоквиум и ќе сфатиш дека уствари вредело идењето на предавања.:smir:

Член од
26 мај 2010
Мислења
77
Поени од реакции
31
Зависи за кој програмски јазик зборуваш...

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.493
Поени од реакции
27.313
Здраво,ме заинтересира нешто visual basic...предходното искуство ми беше со php,html(за веб основи само),сега сакам да преминам на нешто посложено т.е visual basic.Прво да прашам дали сум згрешил што го симнав visual studio?дали во него има visual basic ..или тоа е програмот од каде што можат да се прават мали програми.Како за почеток сакам да објаснете едноставно како е можно да се импортира готово направена фактура од excel фајл,а потоа на празните места,од visual basic да се става аргументи и автоматски да се пополнува,а на крај да има можност да се принта,мислам малце е сложено али ај ако има некој време,не е задолжително,она другото погоре сакам да ми го објаснете,колку да стартувам.

Благодарам,
Nikolasr
Незнам кој ти кажал дека е посложено Visual Basic од PHP. Уствари незнам во кој контекст си го користел php. Но веќе ако се префрлаш на .NET технологија земи учи C#.

FeliXxX

Нинџа
Член од
27 април 2010
Мислења
808
Поени од реакции
282
Вака..втора година сум и учиме програмирање на фри паскал уште сме на почетокот..ама јас поима си неам..гледам од претходните постови математика треба да се знае ..тоа да..и ако може некој да ми даде тјуториал или книга некоја за викендо ке седнам и кога ке имам слободно време ке пробам да научам нешто..пошто неможам да сфанам ништо..а во паскал уште не работиме решаваме некои задачи, втора година сум ако некој знае и е учил ке го замолам колку може да ми помогне :):pipi:

Член од
16 февруари 2006
Мислења
459
Поени од реакции
48
Вака..втора година сум и учиме програмирање на фри паскал уште сме на почетокот..ама јас поима си неам..гледам од претходните постови математика треба да се знае ..тоа да..и ако може некој да ми даде тјуториал или книга некоја за викендо ке седнам и кога ке имам слободно време ке пробам да научам нешто..пошто неможам да сфанам ништо..а во паскал уште не работиме решаваме некои задачи, втора година сум ако некој знае и е учил ке го замолам колку може да ми помогне :):pipi:
Можеме да ти помегнеме со конкретен проблем , отвори , земи прочитај и прашај

FeliXxX

Нинџа
Член од
27 април 2010
Мислења
808
Поени од реакции
282
порано џабе беше читав...но само од читање не бива кога инсталирав паскал појасно ми стана :)
само ке ве замолам ако можете некои задачи да ми дадете за почетници оти нема во книгата ?
а тест треба да правам

Член од
27 ноември 2008
Мислења
1.433
Поени од реакции
341
Јас учам Паскал на училиште ама бидејќи сакам да продолжам понатаму со програмирање земав додатни часови кај пријател.
Е сеа книгата за паскал за една година средно со 3 часа неделно , јас ја научив за 3-4 недели по 2 сати неделно. Значи многууу побрзо со оглед на тоа шо на сколија е се раздолжено бла бла бла. Значи основните работи бидејќи не обрнувавме премногу внимание на паскал, со оглед на тоа шо е паскал, ама важно е дека го научив начинот на размислување.
Сега почнав C++ . Синтаксата ја знам , лесна е. Ама за еден ред код , знам имам мислено пола сат.

П.С. Предлог со што да продолжам после C++ ?

Член од
12 јануари 2011
Мислења
11
Поени од реакции
0
да бидам искрен неам абер од програмирање чисто онака се заинтересирав пошо иам слободно време за трошење па сакам да ги научам основите на програмерството. Побарав по интернет курсеви и наидов на семос 18 часа 3600 денари па сакам да знам дали некој може да препорача нешто подобро и дали со овој курс може да напреднам и подлабоко да навлезам во програмирањето :nesvest:

Член од
8 април 2010
Мислења
1.182
Поени од реакции
281
да бидам искрен неам абер од програмирање чисто онака се заинтересирав пошо иам слободно време за трошење па сакам да ги научам основите на програмерството. Побарав по интернет курсеви и наидов на семос 18 часа 3600 денари па сакам да знам дали некој може да препорача нешто подобро и дали со овој курс може да напреднам и подлабоко да навлезам во програмирањето :nesvest:
Искористи го интернетот имаш милион туторијали за почетници

FeliXxX

Нинџа
Член од
27 април 2010
Мислења
808
Поени од реакции
282
земи си скрипта шо учат средношколците учат од неа....и таму имаш се објаснето..ке научиш за 1 недела све...на мене толку ми требаше за паскалот..јас ја имам скриптата дома

Srcee

Unforgettable
Член од
29 април 2008
Мислења
5.275
Поени од реакции
3.496
Леле аман не ти треба курс, побарај од некој што студира тоа материјали или на крај краева по интернетов имаш 1000 туторијали.

Mr.HyPNoTiC

UnTraceable Guest!
Член од
13 ноември 2007
Мислења
1.450
Поени од реакции
239
Море кога ќе те поднаучи некоје 100 пати полесно да запамтиш ;) Ќе те поднаучи повеќе .. одкако ќе го земаш курост ... после ќе си бараш интернет туторијали ;)

Chapstick

Сам свој психолог
Член од
7 август 2009
Мислења
2.986
Поени од реакции
311
Само по форумо да прочепкаш ке ти помогне,не мора да плакаш за курсеви.

Kajgana Shop

На врв Bottom