Помош: Општи прашања, совети, трикови..

Srcee

Unforgettable
Член од
29 април 2008
Мислења
5.275
Поени од реакции
3.496
a c++ za kolku vreme moze da se nauci barem 50-60% ?? ko za mene 16 godisen ?
Леле аман, погоре ти пишува. Ако знаеш алгоритми, можеш за 1 ден да го научиш. Алгоритмите се финтата, не јазикот.

Член од
19 септември 2009
Мислења
14
Поени од реакции
2
Да научиш програмски јазик како што веќе ти кажаа, ја учиш синтаксата за неколку дена и после тоа немаш гајле. Меѓутоа заблудата е следна: Програмскиот јазик воопшто не е поврзан со алгоритмите. Значи програмската логика треба време да се научи како и се друго.
Малку е лошо прашањето "За колку време се учи ова, или она?", меѓутоа никој нема да ти одговори точно бидјеќи тоа е индивидуална работа (секој колку предзнаење има и колку е склон кон одредена наука). Значи ако сакаш нешто ново да научиш, без разлика дали е тоа програмски јазик, или пак летање со авион (фигуративно), нема да дознаеш ако навистина не седнеш и не се посветиш на таа работа.

I

Intex

Гостин
a c++ za kolku vreme moze da se nauci barem 50-60% ?? ko za mene 16 godisen ?
Почни си со ексел (формулите), па после оди на Аксес (датабази и сл.), па Паскал (некое време, колку за синтаксата), дури на крај оди на C++. Ако одма почнеш со C++, наебал си. Јас во школо учам Паскал и C++ и ако вложуваш труд (а јас вложувам), не е тешко. Во суштина се е исто (математички проблеми решавама уште), само што се преведува алгоритмот од еден во друг јазик (код)?
Не ми е јасно шо ти значи тоа 50-60%? Ова не оди така како шо мислиш ти (и јас мислев така до лани де). ;)

SkyDriver

Would like my bananna ?
Член од
31 јули 2008
Мислења
2.140
Поени од реакции
221
Јас сум самоук програмер и правам повеќе пари од професорите на факултетиве.
Сигурен си ? :)

Имај во предвид дека професорите освен што предаваат по факултетиве учествоваат и во проекти од кои зимаат многу повеќе пари одколку ти што би можел да собереш барајки клиенти... Башка тоа, сигурен сум дека си имаат развиено свој ланец на софтвер за комерцијален бизнис.

Сето ова математички пресметано би испаднало x2 или x3 од тоа што ти го зимаш. :)

Е сега, да не дојде до забуни, има и исклучоци кои гураат само од професорската плата, али поголемиот дел професори спаѓаат во она што го наведов погоре.

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942
Сигурен си ? :)

Имај во предвид дека професорите освен што предаваат по факултетиве учествоваат и во проекти од кои зимаат многу повеќе пари одколку ти што би можел да собереш барајки клиенти... Башка тоа, сигурен сум дека си имаат развиено свој ланец на софтвер за комерцијален бизнис.

Сето ова математички пресметано би испаднало x2 или x3 од тоа што ти го зимаш. :)

Е сега, да не дојде до забуни, има и исклучоци кои гураат само од професорската плата, али поголемиот дел професори спаѓаат во она што го наведов погоре.
Исто да се надоврзам дека други им ги работат проектите (најчесто студенти за оценка) а они само собираат кајмај, така што можат да бркаат по 5-6 проекти паралелно и да не се замараат воопшто :helou:

R

Reve0ke

Гостин
Ако немаш математичка логика и една година може да ти биде малце.
Јас сум самоук програмер и правам повеќе пари од професорите на факултетиве.
Ама не верувам да знајш повеќе од професорите на факултетиве.

Член од
15 октомври 2009
Мислења
822
Поени од реакции
291
pa sepak fala, jas imam bratuced koj studira informatika 3ta godina ke go prasam i nego pa ke vidime :)

@Dule@

Бананамен )))
Член од
24 ноември 2009
Мислења
119
Поени од реакции
1
Зависи ама тешки се треба да почнеш од што помал и да имаш доста талент
аритметика да ти иде математика итн па најверојатно и брзо ке го научиш

Heartbreaker

The Real ROCKNROLLA
Член од
6 декември 2009
Мислења
276
Поени од реакции
28
Реално синтаксата на еден програмски јазик се учи за време од една недела, меѓутоа примената на таа синтакса се учи цел живот. Секогаш постојат нови предизвици и нови нешта и финти кои може да се научат.

Член од
7 декември 2009
Мислења
133
Поени од реакции
8
Зависи колку те бива. Ако не знаеш да размислуваш, џабе ти е и најдобриот професор до тебе. Програмирањето не е учење на памет. Секој добар програмер пред се треба да биде добар логичар.

Член од
22 јуни 2007
Мислења
840
Поени од реакции
25
Здраво,ме заинтересира нешто visual basic...предходното искуство ми беше со php,html(за веб основи само),сега сакам да преминам на нешто посложено т.е visual basic.Прво да прашам дали сум згрешил што го симнав visual studio?дали во него има visual basic ..или тоа е програмот од каде што можат да се прават мали програми.Како за почеток сакам да објаснете едноставно како е можно да се импортира готово направена фактура од excel фајл,а потоа на празните места,од visual basic да се става аргументи и автоматски да се пополнува,а на крај да има можност да се принта,мислам малце е сложено али ај ако има некој време,не е задолжително,она другото погоре сакам да ми го објаснете,колку да стартувам.

Благодарам,
Nikolasr

H

^HITMAN^

Гостин
Брат 300 работи кажа во постот но немаат смисла некако. :) Што сакаш да работиш ти?

serious

If you need me, whistle
Член од
6 февруари 2009
Мислења
147
Поени од реакции
10
Кој уште користи Visual Studio?
Php, јavascript е за интернет. Ја би ти посочил да почнеш да учиш C програмски јазик.
На гугл има еден тон туториали како и што.
поздрав

Kajgana Shop

На врв Bottom