Ми текна како да ја постирам...дел по дел...
еве...
[FONT=M_Glasnost]Po pobedni~kata sezona na Nepobedlivite, sezonata 2004/05 be{e poinakva...[/FONT]
[FONT=M_Glasnost]Sezona 2004/05 – Sezonata na Nepobedlivite[/FONT]
[FONT=M_Glasnost]...14.08.2004 Sezonata zapo~nuva povtorno na terenot kaj Everton, Gudison Park. Kako sezonata zapo~na taka se o~ekuva{e I da zavr{i. Pobeda na Arsenal od 4-1 so golovite na Pires, Berkamp, Qunberg i Rejes. Arsenal ja prodol`i nizata na nepobedlivost I vo novata sezona vleze so pobeda I ubedliva igra i kako takov be{e prv kandidat za odbrana na titulata. Vo vtoroto kolo na 21.08.2004 godina Arsenal na Hajberi go pre~eka Midelsbrou timot koj toa leto igra{e vo finaleto na Kup na UEFA. Arsenal zabele`a pobeda od 5-3 so dvata gola na Anri, Berkamp, Rejes I Pires no ona koe {to be{e ne{to va`no vo ovoj me~ e da se naglasi deka za prv pat od mesec fevruari minatata godina, Arsenal igra{e so kompletno dva novi odbranbeni igra~i vo sredinata na odbranata od koj eden od niv be{e Senderos, a drugiot be{e od mladinskata {kola na Arsenal. Na ovoj me~ ima{e dosta gre{ki vo odbranata I nedorazbirawa I so toa Arsenal primi dva naivni gola od koj eden od penal koj Senderos go napravi vrz Haselbaink, I drugiot koj Arsenal go vrati na po~etok t.e. Na 2-2, kade navidum lesen korner koj Senderos treba{e da go ras~isti no na krajot ja proma{i topkata I Haselbain pogodi za izramnuvawe. Arsenal brzo se vrati vo kolosek I zgolemi na 5-2. Vo 3-to kolo Arsenal igra{e protiv Blekburn, povtorno na Hajberi kade so kompletnata odbrana Arsenal zabele`a sigurna igra I lesna pobeda od 3-0 so golovite na Anri, Fabregas I Rejes. Vo 4-to kolo Arsenal gostuva{e kaj Norvi~, tim koj predhodno go pobedi Juanjted na Old Traford. Arsenal pobedi so 1-4 so golovite na Rejes, Anri, Pires I Berkamp. [/FONT]
[FONT=M_Glasnost]Posle prvoto kolo Arsenal be{e prv so odli~na gol razlika I so maksmalni 12 boda od prvite 4 kola. Za zabele`uvawe be{e I igrata na Hose Antonio Rejes koj za rekordna suma od 20.000.000 evra dojde od Seviqa vo Arsenal. Ova za nego be{e prva polna sezona kako igra~ na Arsenal. Venger be{e prezadovolen I vo edno negovo intervju re~e deka e presreken I si zamina od prostorijata.[/FONT]
[FONT=M_Glasnost]18.09.2004 Arsenal pristigna na Kreven Kotix koj e oddale~en samo 30 kilometri od Hajberi. Arsenal dojde kako favorit no sepak tuka ni{to ne se znae. Koga site o~ekuvaa Anri da dade nekolku golovi, kako {to toa stana negova specijalnost, no toa izostana. Isto taka vo ovoj natprevar igra{e Senderos koj zaedno so Loren I so Kembel izigraa odli~en natprevar. Arsenal pobedi so 3-0 so dvata gola na Fredi Qunberg I pogoduvate...so golot na Rejes. Vo 6-to kolo Arsenal igra{e so Bolton na Hajberi I za prv pat ovaa sezona go izigra najlo{iot natprevar. Senderos dobi u{te edna {ansa vo prviot tim, I tokmu po negova vina Geri Spid go postigna golot, koj od negovata noga se odbi vo mre`ata. Arsenal izigra 2-2 so golovite na brakata Anri I Pires, no Bolton na ovoj me~ izigra za pobeda, koj mu be{e odzemena so golot na Pires vo 89 minuta od me~ot. Sleduvaa dve lesni pobedi od 0-1 kaj Siti so golot na E{li Kol, kade kompletnata odbrana be{e na nivo. Doma{niot natprevar so ^arlton samo ja potvrdi dobrata igra na Arsenal, I deka denot I me~ot so Bolton be{e samo lo{ ko{mar. Arsenal so dvata golovite na Anri, Qunberg I povtorno Rejes. [/FONT]
[FONT=M_Glasnost]Po 8-to kolo Arsenal so 7 pobedi I edna nere{ena I se razbira bez poraz, I so 22 boda be{e na prvoto mesto. ^elzi koj ova leto se zasili I so nov menaxer I so novi igra~i koj im dozvoli da gi prati vo ~ekor.[/FONT]
[FONT=M_Glasnost]16.10.2004 I gostuvawe na Vila na Hajberi. Timot na porane{nata yvezda na Arsenal, Dejvid O Liri, be{e autsajder no sepak ne se predade. Arsenal so lesni 3-1 pobedi so golovite Pires I Anri. Ture isto taka napravi gre{ka koja go ~ine{e Arsenal eden gol, no nebitno. Ova be{e devetoto kolo od ovaa sezona. Sleduva 10 kolo. 23.10.2004, Old Traford. Man~ester Junajted- Arsenal. Derbi nad derbito.(skraten tekst od 15.000 karakteri) Arsenal zagubi. Arsenal pobeden, no ne nadigran. Mo`ebi ke ~ekam nekolku nedeli pred da prodol`am da pi{uvam...[/FONT]
[FONT=M_Glasnost]Taka I be{e, Arsenal izgubi so golovite na Runi kade prviot be{e dosta somnitelen, koj skokna vrz nogata na Kembel. No toa e minato I pogore objasnato. Se nadevam deka Arsenal ke zaigra onaka kako znae I umee. Posle ova se o~ekuva{e pad vo igrata {to I taka be{e. I posle mesec I polovina se pi{uva{e I zboruva{e za Arsenal. Eve {to vika svetot za nas...
[/FONT]
[FONT=M_Glasnost]...The daily mail: Da se zgre{i edna{, toa e sosem normalno, no Majk Rajli zgre{i dva pati I toa vo korist na Ser Aleks I Junajted. Vakvi raboti me pravat da se potsetam na menaxerot na Bolton, Sem Alardajs koj neodamna izjavi deka Majk Rajli e vtoro klasen sudija.[/FONT]
… [FONT=M_Glasnost]Evening Standard: Po me~ot dojde do incident megu nekolku fudbaleri od dvete ekipi, pri {to nastrada eden ov pomon{nicite na Venger. Toj be{e udren po nosot I po~na obilno da krvari, po {to Topxiite vratija ga|aj}i go Ser Aleks so hrana I toa so supa. Vakvo odnesuvawe e nedozvolivo za eden derbi natprevar. [/FONT]
[FONT=M_Glasnost]...The Times: Rajli ima dosudeno po eden penal na poslednite 8 natprevari na Old Traford, I toa pogoduvate za koja strana. Za domakinot, normalno. Dosudi somnitelen penal I pred dve sezoni protiv Liverpul I Venger e vo pravo koga e besen I koga grmi vrz sudiite vo Premier Ligata ovie dena. Negoviot glas se slu{a do na{ata redakcija koja e vo blizina na Fa komitetot za sudii.[/FONT]
[FONT=M_Glasnost]...The Sun: Gazeweto na Rud vrz E{li Kol mora{e da bide kazneto so crven karton, a mnogu e nejasno kako pomo{nikot koj be{e na 30 sm, od nastanot ne vide ni{to. U{te e nejasno kako Rajli mo`e{e da dosudi penal koga Runi se frli vrz nogata na Sol. Toa e neoprostlivo za sudewe na eden derbi natprevar. [/FONT]
[FONT=M_Glasnost]...The Independiendet: Arsenal ne smee da zaboravi deka vo predhodnite 49 sredbi ima{e slu~ai koga tokmu sudiite pomognaa ovaa serija da prodol`i. Pra{ajte gi fudbalerite na Portsmut, koi pri vodstvo na Hajberi do 90 minuta im be{e dosuden penal na Arsenal koga Pires odli~no izglumi. Potoa I samiot Pires prizna deka nema{e penal, no toa bilo edinstveno ne{to {to mu tekna vo moment na o~aj.[/FONT]
[FONT=M_Glasnost]30.10.2004...Posle porazot Arsenal go pre~eka na doma{en teren Sautempton koj be{e vo najlo{ata serija vo edna sezona od oformuvaweto na Premier Ligata. Arsenal I na ovoj me~ mora{e da se spasuva I da bara bod duri vo 96 minuta koga golot na nepoznanikot Robin Van Persi koj toa leto dojde vo Arsenal od Feenord za mala suma na pari negde okolu 6.000.000 evra. Venger doka`a deka znae da bira mladi talenti. Arsenal se spasi od poraz, no iako be{e so najjakiot tim I odbrana, toga{ toj be{e nemoken koga Van Persi od levata strana postigna prekrasen gol od okolu 10 metri I od okolu 30 stepeni otvoren agol od levata strana. Dali mo`ebi poleka no sigurno se raga novata yvezda I noviot naslednik na Denis Berkamp. Sleduva{e I gostuvawe kaj Kristal Palas koj be{e predvoden od vtoriot strelec vo Premier Ligata, Endi Xonson. I tokmu toj go postigna golot od penal, penal koj @ilberto go napravi vrz nego I koj toj go iskoristi vo toj moment. Arsenal be{e izguben vo poslednite natprevari I blagodarenie na nekoi individualci Arsenal uspeva{e da ne bide porazen, tokmu kako Anri koj go postigna golot za 1-1 od sloboden udar vo 80 minuta. Na ovoj me~ Arsenal go ima{e vo timot Fabregas, igra~ koj dojde od Barselona, od nivnata mlada {kola. Isto taka na ovoj me~ Arsenal ima{e najmalku udari vo tekot na ovaa I celata predhodna sezona vo ramkite na golot, veruvale ili ne samo 2. Venger be{e besen. (skrateni 10 000 karakteri za ovie 3 naptrevari) [/FONT]
[FONT=M_Glasnost]Posle 12 kola Arsenal se nao|a{e ve}e na samo eden bod pred ^elzi, I razlikata od 8 boda I poveke poleka no sigurno timot na izvesen @oze Muriwo, koj predhodnata sezona ja osvoi Ligata na [ampionoite so Porto. Arsenal ne igra{e kako predhodnata sezona. Povredite na Kembel I negovata nedostojna zamena, [vajcarecot Filip Senderos, bea glavnata pri~ina za slabite rezultati. Pires I Qunberg imaa pauza od po 30 dena I toa doprinese za mal potres vo timot na Venger. No Venger ne se predava{e.[/FONT]
[FONT=M_Glasnost]...13.11.2004...Tim Arsenal, Tim Totenhem, Stadion Vajt Hart Lejn, sabota, 16:00...bea osnovnite podatoci koi mora{e da se znaat za da zapo~ne ovoj natprevar. So Pires I Qunberg po stranite so Anri I Berkamp napred so Vieira I Edu na sredinata I Kembel I Senderos vo centarot na odbranata, I so Kol I so Loren po bekovite, Arsenal trgna da bara pobeda na terenot na najlutiot rival, Totenhem. Se zapo~na kako od bajkite 0-2 za Arsenal so golovite na Anri I Loren od penal, No sledi vra}awe od mrtvite I vodstvo od 3-2 za Totenhem. Koga bi se vratile edna nedela nanazad I povtorno gi poglednime golovite na Totenhem, ke vidime deka odbranata e onaa, koja ovaa godina ne be{e na nivo, Tire gi prikriva{e gre{kite na Kembel I Senderos, koja pak po onaj penal vrz Runi ne mo`e{e da se vrati vo starata forma. Na se ova ako se dodade deka Sol ima{e e nekolku natprevari pauza poradi povreda tuka se pri~inite poradi koi Arsenal se naoga{e na rabot na bezdnata. No sepak, Arsenal e {ampion, I kako takov toj epitet go doka`a I na ovoj me~. Arsenal se vrati I povede so 3-4 so glovite na Vieira vo koj u~estvuva{e celiot tim, a Qunberg postigna gol za pametewe. Site mislea deka tuka e krajot na ovoj me~ no Pires ne misle{e taka. So prekrasen dribling se oslobodi od odbranbeniot igra~ I ja plasira{e topkata pod golmanot. Tokmu ovoj gol be{e re{ava~ki bidejki Totenhem postigna 4 gol, no toa be{e krajot na me~ot so rezultat za 4-5 za Arsenal. Posle ova Muriwo re~e: Se po~ustvuvav kako da gledam rakomet. Stra{no ! Mojot tim da primi 4 gola I da bidam sreken I zadovolen, ke se otka`am od karierata. Za postetuvawe e deka Muriwo e trener na ^elzi, ako nekoj ne znae koj e ovoj ~ovek ! Vo 14 kolo sleduva{e u{te eden kiks protiv VBA na doma{en teren kade odigravme samo 1-1 so golot na Pires...Pokraj mega derbito pred nekoe kolo so Junajted sleduva{e natprevar so Liverpul na Enfild Roud I tuka be{e po~etokot na problemite. Povtorno dvojkata Kembel I Senderos ne be{e kako {to treba, ostavajki premnogu prostor za kapitenot na Liverpul, Xerard koj vleze nepre~en od nikogo, po sredinata I postigna gol za 2-0. Vieira do krajot go ubla`i porazot I rezultat od 2-1. Vtor poraz. Vo 16-to kolo sleduva{e doma{en natprevar protiv Birmingem, koj Arsenal mora{e da go dobie I go dobi so 3-0 so golovite na Pires I dvata gola na Anri. Kvotata od 1.55 be{e dovolna za da se doka`e deka Arsenal poleka no sigurno veke ne e favorit za titulata vo ovaa sezona. Venger go ima{e posledniot zbor I re~e deka titulata se odlu~uva vo mart. No...[/FONT]
[FONT=M_Glasnost]Po 16-to kolo Arsenal be{e vtor so 10 pobedi 4 nere{eni I dva porazi, no ^elzi pak be{e prv so 5 boda prednost pred nas. Arsenal ima{e 34, a ^elzi ima{e 39 boda. [/FONT]