Дали свинското месо е забрането во христијанството?

Член од
1 март 2008
Мислења
503
Поени од реакции
18
Токму тоа ми беше поентата, јагнешкото не е најчисто како што напишал ADVISOR.

marcus

струмички модератор
Член од
5 јули 2006
Мислења
5.378
Поени од реакции
131
Токму тоа ми беше поентата, јагнешкото не е најчисто како што напишал ADVISOR.
Зависи колку прашок за перење употребуваш:pos2:
Инаку најчисто е телешкото..

Член од
28 март 2006
Мислења
17.754
Поени од реакции
12.216
I konjite pasat treva, kako i kravite i telinjata, zelkite i zajacite, kamilata, pa ne gi jademe.
Зборот ми беше во врска со тревата и природниот начин на исхрана-како и благопријатно :smir: дејство на органите за варење-од желка-како и околината во која желката живее. Инаку за домашни животни, Маркус го спомена телешкото, најчисто е, не за џабе се користи при протеински диети.

O

Omer el Faruk

Гостин
Off-topic: Prasanje do Omer-el-faruh

Zosto ti na tvojot avatar imas slika so covecki lik a ne se pridrzuvas kon tvoeto deka samo allah moze da sozdava likovi???

A sega okolu temata

Bog rekol sekoe meso moze da se jadi ako mu zahvaluvame na Boga deka e od nego dadeno.
Оф топик одговор. :)

Се придржувам Љубе, се придржувам. Овој лик врти - сучи Бог го создал, не јас.:toe:

Каде го рекол тоа Бог, ќе може цитат?

Член од
27 март 2009
Мислења
445
Поени од реакции
14
Abe imam zborano so mnogu muslimani i vikat deka ako mu odnesis slika, ili skulptura od covecki lik nema da go prifatat zosto samo Allah mozi da sozdava.

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Od site domasni zivotni, samo svinjata ima zabi "sekachi", sto ja svrstuva vo zhivotni-zverovi. Mesoto od takvi zhivotni ima specifichen miris i vkus, i zatoa mnogu retko ucestvuva vo coveckata ishrana. Edinstveno svinjata od domashnite zhivotni jade izmet i vo nego se izlezhuva (vkl. Od lugje). Edinstvena e od domasnite zivotni koja gi jade svoite prasinja i napadja deca. Se hrani so leshovi od zhivotni, duri i od onie vo faza na raspadjanje.

Zaradi nacinot na zivot i ishrana, prenesuva mnogu zarazni bolesti:

1. Trihinoza - najcesto se javuva kako epidemija. Nikoj ne e imun na ovaa bolest. Pricinitelot na bolesta e povrzan so svinjite kako chumata so gluvcite. "Crvite" na trihinozata se dolgi 3,17 mm, a siroki 0,063 mm. Tie vo covekot oistanuvaat 40+ godini vo okrugli kapsuli megju muskulnite vlakna. Koga kje vlezat vo covekot, se nastanuvaat vo crevata, rastat i se razmnozuvaat so po 1500 novi crvcinja i vleguvaat vo krvta, a preku krvta vo celoto telo. Mnogu tesko se vrsi dijagnoza zosto simptomite se slicni 50 drugi bolesti. Larvite na crvite gi napadjaat r'betnite muskulim mozokot, ochite pljukjata, i koshtenata srzh. Akutno zabolenite mozat da umrat po 2-3 nedeli, a drugite po 4-5-6-7. Medicinata nema lek za Trihinozata. Lekuvanjeto se sostoi vo toa sto se ublazhuvaat simptomite, a ne se ubivaat crvite. Obichni metodi na dimenje na svinjskoto meso i solenje ne pomagaat protiv triptihozata.

2. Balanditum coli: Ovoj parazit e normalan zhitel vo crevata na svinjata. Se isfrla preku izmet. Ako vleze vo covekot, stvara neizlechiva dizinterija. Nejzinite simptomi se mnogu oshtri i mozat da zavrshat fatalno. Nema lek.

3. "Kukasti crvchinja": mladite crvcinja na ovaa bolest vleguvaat vo covekot preku puknatinite na kozhata i preku rani, ili ja proboduvaat. Svinjite jadat ljudski izmet vo koj ima jajca na ovoj parazit, se razvivaat vo niv kako mladi crvi. Koga kje izlezat, stanuvaat zarazni za chovekot. Dokolku vlezat vo organizmot na covekot, s enastanuvaat vo crevata i ja shmukaat krvta - pri shto nastanuva anemicnost sto doveduva i do vospalenie na utrobata.
Postojat dva vida kukasti paraziti: ancylostoma duodenale i nector americanus. Eden duodenale moze dnevno da ispie 1 kuben santimetar krv.

4. Paragonimus: Ovoj parazit zhivee vo plukjata na svinjata i pravi taa da dobie vospalenie na plukja. Dosega ne e pronajden nacin da se ubie parazitot vo tkivoto. Rezultat: zholtica i mozna smrt.

5. Clonorsis sinesis: Bolest na crniot drob i gradite. Ako vleze vo plukjata, moze da dojde do vospalenie, a vo crevata - zakrchuvanje i akuten pankreatitis.

6. Clonorchiasis: posebna bolest na crniot drob - propratena so zholtica, proliv i slabeenje - moze da bide smrtonosna. Ne postoi lek. Komplikacii na bolesta dokolku covek ne umre: moze da se stvori rak.

7. Erysipelas: od bakterijata erysipelotrix rhusiopathiae koja se naogja vo 50% od site zdravi svinji. Akutnata bolest doveduva do smrt so jaka groznica. Hronicniot oblik na bolesta ja lushti kozhata i go slabee srcevoto tkivo. Nevozmozno e da se iskoreni.

8. Svinjata e nositel i na slednive paraziti:

- taenia solium
- covecka glista
- bruceloza
- endemski haemptysis

Ne znam dali ima drugo zivotno so potencijalno povekje zdravstveni "bombi" od svinjata.:toe:
Има скоро сите животни се подеднакво опасни за здравјето ако не се внимава што се зема и како се приготвува.
Имено ајде да земем најпознат случај, од не добро печено свинско месо кое потекнува од свињи кои се одлгедувани во не соодветни услови постои опасност од внесување на Taenia solium (свинска тенија). Но и од не доволно термички обработена слатководна риба посоти исто толкава опасност за добивање на Diphyllobothrium latum (рибна тенија).

Зборот ми беше во врска со тревата и природниот начин на исхрана-како и благопријатно :smir: дејство на органите за варење-од желка-како и околината во која желката живее. Инаку за домашни животни, Маркус го спомена телешкото, најчисто е, не за џабе се користи при протеински диети.
Од говедско и од јагнешко/овчо месо може да се добие спонгиформна енцефалопатија, само што од говедско се вика кратко BSE а од јагнешко/овчо се вика ТЅЕ, и двете се фатални без можност за терапија а нема врска колку добро е термички обработено месото преку кое ќе се инфицирате.

А да ако тргнеме религии и свети книги на страна ако од ова погоре ве фати паника и параноја, само колку за информација дека ни растенијата не се до толку „доброчудни“ имено сите содржат канцерогени супстанци, на пример во зелката се идентификувани 46 канцерогнеи супстанци, разликата е во тоа што концентрациите на тие супстанци се толку ниски да практично нема потреба да се плаши некој дека се опасни по здравјето.

Член од
15 март 2008
Мислења
546
Поени од реакции
63
Abe imam zborano so mnogu muslimani i vikat deka ako mu odnesis slika, ili skulptura od covecki lik nema da go prifatat zosto samo Allah mozi da sozdava.
Колку што знам , тоа е само за слика и скулптура на Алах , не за било кој човек.
Човекот не може да го представи Алах.

Член од
30 април 2009
Мислења
795
Поени од реакции
91
I dojde ateist da kaze dali treba ili ne treba hristijanite da jadat svinsko.Mnogu jasno e napisano vo biblijata deka e zabraneto i zosto.Eve i edno video od hristijanski ucitel koj toa go potvrduva:

:smir:

Кој е тој христијански учител? Некој што напунил спортска сала и збира пари помочу магија и трикова. Ах бе американска работа од се да се правело пари, а вие верувајте си и понатаму во тие глупости.
:smir:

Христијанството не дава ограничувања во исхраната и што не е јасно. Исхраната не те прави добар или лош верник туку делата и зборовите. Ако еден организам може да поднесе свинско месо зошто да не го консумира. Христијанството ја почитува умереноста и златната средина а не забегување во крајности.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.754
Поени од реакции
12.216
Па и рибата има паразити. Органска хемија-се што е органско е подлога за развој на паразити, микроорганизми...растенија, животни, човек. Неорганската материја нема вакви бубалчиња (ако во меѓувреме не пронашле и такво нешто).

Член од
25 јули 2009
Мислења
15
Поени од реакции
0
Се изначитав еден куп глупости, кое месо било поздраво а кое не... цццц. Абе луѓе ако сте христијани тоа значи дека треба да имате вера во Бог како ваш Создател.

Ако Бог кажал дека треба да се воздржуваме од употребата на одредена храна, тогаш така треба да биде. Пишува свинско, зајачко, камилско... дека не се јаде и толку.

Божјиот збор е ВЕЧЕН, и законите непроменливи.

O

Omer el Faruk

Гостин
Ти пријателе да не си случајно адвентист? :)

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Се изначитав еден куп глупости, кое месо било поздраво а кое не... цццц. Абе луѓе ако сте христијани тоа значи дека треба да имате вера во Бог како ваш Создател.

Ако Бог кажал дека треба да се воздржуваме од употребата на одредена храна, тогаш така треба да биде. Пишува свинско, зајачко, камилско... дека не се јаде и толку.

Божјиот збор е ВЕЧЕН, и законите непроменливи.
Пишува!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
А за човечкото има нешто негде спомнато:vozbud::pos2:

Колку вери толку забрани......па нели само јаболкото беше забрането?
Ама и тоа го изедоа......
Абе јади што ти се свиѓа и што не ти прави проблем!
Се друго ти е тинтири минтири.

Член од
30 април 2009
Мислења
795
Поени од реакции
91

ТОКМУ ТАКА :smir:

Член од
28 март 2006
Мислења
17.754
Поени од реакции
12.216

Ај и јас да се придружам, токму така :) посебно болдираното. Кажано кратко и јасно.

delfybuba

Schatje
Член од
22 октомври 2008
Мислења
1.212
Поени од реакции
93
Господ не сака да се жртвуват животните и да се пролева нивната крв а луѓето да се хранат со нивото месо.
Самиот Тој не јадел месо.

Kajgana Shop

На врв Bottom