- Член од
- 28 ноември 2011
- Мислења
- 246
- Поени од реакции
- 106
Не навлегувај во здраствените причини, тие ден денес се познати.. замисли Бог забранил неколку работи и ни наредил неколку, а ние како луѓе само си наоѓаме причини за непослушност
Абе и човек кога е гладен...Исус нејадел свинско, но ги сметал свињите за прљави, ..едноставно е бе луѓе, свињата ќе изеде и човек кога е гладна, ќе му ги сомеле коските и ќе ги искрши за секунд..ова барем ви е познато..
Разбирам да наведуваш причини од типот - штетно по здравје....ама морал...етика?! Како причина да јадеш или не некое животно?! Не јадам свинско, затоа што свињата не се пазела што јаде?!Абе и човек кога е гладен...
Знаеш ли за авионската несреќа на Андите?
Дали и човекот е прљаво суштество?
Па сите животни се нечисти....каде има животни со кој ако останеш десет дена, ќе излезеш чист?Не ме разбираш..читај ја библијата и просвети се зошто свињата е прљава. Јас да те оставам 10 дена да живееш со свињи или 10 дена во кафез со кокошки..
--- надополнето: 20 февруари 2012 во 23:47 ---
поинаку незнам како би ти објаснил
Дали санитетските причини се единствените поради кои не треба да се јаде свинско?Стариот завет е јасен по тоа прашање и не е за џабе свињата која е синоним на валканост и смрдеж и која е далеку поголем преносител на заразни болести од сите други домашни животи да ја ставаш во ист кош со кокошката.Ова мали деца да ги прашаш знаат.
Е го погоди авторитетот......баш стариот завет го консултирам пред јадење....и по јадење!Стариот завет е јасен по тоа прашање и не е за џабе свињата која е синоним на валканост и смрдеж и која е далеку поголем преносител на заразни болести од сите други домашни животи да ја ставаш во ист кош со кокошката.Ова мали деца да ги прашаш знаат.
Загреота тоа маите и инките. Цел живот само лами у трлото... Кај да најдат, кутрите, стока без раздвоени копита?Не е само тоа..во библијата пишува причината..мислам дека се копитата кои се раздвоени, ова означува нешто..исто како и животните кои имаат развиени очњаци..
Свињата не е „далеку поголем преносител на заразни болести.“ Си се збунил нешто. Синонимот за валканост, пак, е од третманот кој човекот и' го дава. Кај баба ми у село, свињата секогаш беше чиста и розева, пошто слободно се акаше низ двор.Стариот завет е јасен по тоа прашање и не е за џабе свињата која е синоним на валканост и смрдеж и која е далеку поголем преносител на заразни болести од сите други домашни животи да ја ставаш во ист кош со кокошката.Ова мали деца да ги прашаш знаат.
Остај, не пишувај за смрдеата, бидејќи ќе стане смешно.Стариот завет е јасен по тоа прашање и не е за џабе свињата која е синоним на валканост и смрдеж и која е далеку поголем преносител на заразни болести од сите други домашни животи да ја ставаш во ист кош со кокошката.Ова мали деца да ги прашаш знаат.
Бисерче, ниедно животно не е гнасно и прљаво. Свињата е едно паметно и интелегентно животно кое одамна се чува дома и како милениче. Прашањето е следно, дали треба да се јадат интелегентни животни? И дали ако ти се даде нож да го заколеш сам ќе можеш тоа да го направиш? Сигурна сум дека нема да можеш, а ако ти се понуди во продавница средено и исчистено лесно од навика го купуваш. Јас не сум класичен вегетаријанец, но месо консумиран многу ретко (секакво месо) само заради прашањето дека и тоа мевце било нечие детенце.Стариот завет е јасен по тоа прашање и не е за џабе свињата која е синоним на валканост и смрдеж и која е далеку поголем преносител на заразни болести од сите други домашни животи да ја ставаш во ист кош со кокошката.Ова мали деца да ги прашаш знаат.