Укинување на визите = иселување

Член од
12 јануари 2009
Мислења
721
Поени од реакции
40
Ме интересира дали туристичката виза законски овозможува да се поработи месец два на сезонска берба?
Како што сватив од телевизија не неможело да се работи на легален начин само на црно ако најдеш нешто инаку на легален не така на вести рекоа
 

BuSarCe

See My Profile
Член од
4 август 2007
Мислења
1.726
Поени од реакции
33
ова значи крај за МАКЕДОНИЈА :toe:
 

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
192
ова значи крај за МАКЕДОНИЈА :toe:
Дефинитивно бескрај,ќе нема ни излезност за потенцијален референдум окулу било каква промена на име.:smir:
 
Член од
20 јуни 2007
Мислења
809
Поени од реакции
18
Интересно е што за Бугарија и Романија пак ќе треба виза.:toe:
Колку што знам, бидејќи сеуште не се членки на шенген зоната, нивно право е да одлучат дали ќе треба или не.
 

ilija^veles

Nick Sloter
Член од
19 февруари 2009
Мислења
1.050
Поени од реакции
41
ова значи крај за МАКЕДОНИЈА :toe:
Ај појасни го своето мислење, и јас мислам дека укинувањето за визите не е позитивна, али малку да се објасни.

Kако бе што барате?Па да се откажете од барањето на Бугарски пасош.:smir:
ПОЧИТ!!!!!
 

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
A sto stanue so Kosovo i Albanija ????ke im opneme vizi???? :)
toa e osnovnata zaebancija...koga Makedonija ke vovede vizi za Kosovo , toa ke bide JASNOOT SIGNAL deka EU ke i gi simne vizite...na Makedonija....do togas ...LAGARIJA... evropska za makedonski ovci...:)...t.e. ke mora da cekame i Kosovoi Albanija da da dobijat bezvizen rezim....normalno ako do togas seuste ima Makedonija...
 

Милојко

Идем Куме Кући
Член од
17 ноември 2008
Мислења
3.072
Поени од реакции
553
Zamislete sega nekoj decko, ucen pameten zavrsil skolo sedi doma samo radi toa sto ne se upikal u nekoja partija. Makedonija za zal e prestavena preku politickite partii, takva Makedonija na nisto ne lici, nepotisticka, korumpirana i za zal nepismena. Epa deckoto nema da uspee nikad vo takva drzava i normalno e da si ide. Ili uste edna situacija sto e karakteristicna za Makedonija. Covek so fakultet po nemoznosta da si najde rabota po struka se vrabotuva vo nekoja privatna firma sto aber nema so negovoto skolo. Pretpostaveni mu se luge so sredno obrazovanie. Nemate poima koja destrukcija se desava kaj covekot koga mora da trpi nekoj koj e na funkcija nad nego a so skolo pod nego.
 

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Исселување жими стапов... се знае за што ке ги укинат визите, не летајте во облаци. Визите ке бидат укинати за одмор во унијата не подолг од 30 дена. За секој подолг престој ке треба виза. Исто така и доколку сакаш да работиш во унијата ке ти треба работна виза која не се добива баш лесно. Исселување на црно, не ни помислувајте, бидејки не е тоа Македонија, имаат ефикасен метод за депортирање на паметните кои мислат дека ке за заебат унијата.

Така да сума сумарум ништо битно не се менува, освен што ликови од типот на Ге(ј)ровски нема да дробат “македонија е во гето, бла, бла, бла...“
 

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Да но ги исполнивме условите, а и кажано е дека Грција нема и несмее да прави проблем околу тоа
така да првиот човек на ЕУ не би требало лажна надеж да ни дава
Ако се лажеме да, научи дека политиката е курва еде ден вака друг ден онака, и науичи дека додека нешто политички што се решава не се потпише официјално И почне да функционира во пракса не се смета за готово завршена работа. Во политиката 90% од работите секогаш биле од готово вересија.

Точно, во другите земји, доселениците, поточно луѓето од другите националности се секогаш граѓани од втор ред. Што значи, ако на пример во Словенија сакаш работа да најдеш, при интервју за работа Словенецот секогаш ќе има предност пред тебе.

Ама ајде, нека види народов дека не е се мед и млеко во Европа.

Да ве прашам, ако визнава либерализација се оствари, за САД се` уште ќе треба виза? Зошто јас мислам дека ќе треба, за САД, Британија и Ирска, ама прееска ме убедуваа дека немало да треба за САД.
Велика британија, и ирска имаат еден друг визен режим, САД имаат трет. мене ако ме прашаш требаше уште порано да почнеме поинтензивно да работиме на либерализирање на американскиот визен режим. Со други зборови сега за сега за САД не се менува ништо вов рска со визите.

Ме интересира дали туристичката виза законски овозможува да се поработи месец два на сезонска берба?
Не законски неможе да се поработи, АМА многу е битно да ти стане јасно е дека за тие 30 туристички дена можеш да направиш контакти и дадаеш идеи и да им покажеш на еве да речеме некој германски работодавец дека неможе во германија да најде германски кадар како тебе па да ти даде потврда за да си побараш работна виза и легално да си работиш.
А да не ги спомнувам еден куп магистри кои во тие 30 туристички дена ќе можат навистина да видат на што работата одредени работни групи по институти и универзитети и да може да воспостави контакт за да прави докторат таму, и имај на ум ако истражувачките проектите се финансирани тогаш се добиваат пари за тоа, пари од кои ако немаш фамилија се живее лагоден живот.

ова значи крај за МАКЕДОНИЈА :toe:
Здраво баба Внаѓа
 
Член од
4 март 2007
Мислења
698
Поени од реакции
137
Повелете на анкета во врска со безвизниот режим со ЕУ,
можностите за остварување слободно патување со други земји,
и опасностите пак да се дигне ѕидот по злоупотреба на слободата на туристичките патувања од страна наши граѓани,како во случајот
Чешка/Канада:

http://forum.kajgana.com/showthread.php?t=41030
 

BuSarCe

See My Profile
Член од
4 август 2007
Мислења
1.726
Поени од реакции
33
Ај појасни го своето мислење, и јас мислам дека укинувањето за визите не е позитивна, али малку да се објасни.


ПОЧИТ!!!!!
пак ќе требаат пари за надвор,плус тоа ќе работиш на диво,нормално дека платено ќе биде повеќе надвор, сигурно 80% од младината ќе сакаат да ја напуштат Македонија заради тоа што трудот на работникот не се гледа тука,една седница да се свика во парламет за нивни плати сите се наброј од пратениците и во 1час се изгласува законот.
да не забегувам од тема има услови да се живее тука само малку владата треба да поработи на тоа а не да ги полнат џебовите.а сигурно со укинувањето на визниот режим безбедноста на државата е помала,и сега како што слушам за да ги задржи своите граѓани се враќа повторно служењето во војска до 27 година.тој што е со странски пасош ќе забега другите не верувам дека ќе успеат .искрено не ми се свиѓа ова. место да се гледа како да се направи нешто во Македонија
тие само ја упропастуваат државата која полека згаснува,помалку народ помала држава или да речам град на некоја соседна држава.ние само си ја уништуваме никој не ни е крив.еве пример досега неколку од Македонија одаат да работат на брод,6 месеци во тие месеци тој нека спечали 10.000 евра
кога ќе се врати тука во што да ги вложи???а со тие пари не верувам да поминиш еден век:toe: треба малце да се гледа појасно на работите,ние само гледаме како странство и толку таму од небо паѓаат,вистина имаш доволно за живот за храна за облека,али црно ти црно,ќе речите овде нема ништо,па нема кога е поделен народот.кога се протестира излегува само тој што има мака другите се исмејуваат.
незнам како објаснувам али доволно сум свесен дека ја сакам оваа држава и дека можи да се направи во неа подобро да живееме само ако измениме ние нешто а не да чекаме од влада или парламент
како прво не знаеме кои се наши права,закони с еменуваат на секој три дена.а тоа ние сами го дозволуваме.и тоа да не дробам досаден станувам поздрав до сите кои се против визниот режим.на другите среќен им пат:smir:

Здраво баба Внаѓа
Здраво Св.Петре:baeh:
 

Kajgana Shop

На врв Bottom