Fender Stratocaster многу добра гитара само незнам дали тука ја има мојата е од странство.
Гуглај за неа ќе видиш што ти треба.
Не е Фендер, тоа е Squier, и има ОГРОМНА разлика.
Он-топик:Ако сакаш квалитетна гитара најверојатно добар избор ти е Ibanez
или Fender ми кажаа по форумов дека некогаш и негде по Скопјево држеле и Dean што ми е омилена марка иако за Dean малце подлабок џеб треба.
Најубаво ти е да си се распрашаш по Guitar Shopовите низ Скопје
кај Цеки или кај Рамстор новата
Dean имаш кај Цеки, али тоа се скапи гитари и дефинитивно не се за почетници.
Доколку имаш финансии (2000е +) , моја препорака
Gibson Les Paul
Gibson Explorer
Доколку си слаб со пари земи си некој Ibanez така поефтин.
Нумеро уно, 2000 евра не се даваат за почетник да свири, нумеро цвај, ефтините ибанези се тиња, имаш џексони за тие пари, или малку поскапи епифон, евентуално ибанез (добрите ибанези се 500+ евра, ама никогаш не сум ги сакал.).
Дете,земи си Squier Stratocaster. Нема да зажалиш. Потоа ќе ја замениш со Фендер.
Тоа ти е за секаква музика ако сакаш да свириш.Ако сакаш да се ограничиш на некој ГНР - или ΑC/DC рок,купуј Gibson.
РОФЛ, така ако лесно се мења фендер за сквир, сите ќе свиревме на стратокастери до сеа. Без разлика на стилот, сите гитари се универзални, зависи кој ги свири само...
sto ste zapnale bre so toj stratokaster vise,,spored mene taa gitara e za blues i soft rock, bolje neka si zeme ibanez nekoj,a za Gibson les paul nejku da slusnam zbot poso taa e `sveta`` gitara i za da ja ima coek bogami treba i dlabok dzeb da ima, i so nea poise stilovi mozat da se svirat-i za metal,bluz,rok,jazz,univerzalna e donekade--
Inace ima nova otvorena prodavnica za muz,instrumenti GUITAR HOUSE karsi ramstor e, idi vidi,,do sea najonaka opremeni se,
I NE KUPUJ STRATOKASTER U NIKOJ SLUCAJ....
I TOJ SO KAZA DEKA E ZA SEKAKVA MUZIKA POJMA SI NEMA,,
Пак, читај горе, секоја гитара е универзална, зависи кој ја свири. Инаку стратокастерот е прекрасна, издржлива гитара, која трпи секакво свирење, додека Паулата е тешка, малку погломазна гитара, што вади тон кој што 300 фендери не можат да го извадат.
Лично мислење, сум испробал и фендери и гибсони, ама како Паулата...
Лез Пол,една од најдобрите гитара ама преценета,не вреди за 2 000 + долари,реалната цена треба да е пониска,ама си наплаќат за името.
И ЛПто не е идеално за свирење секаква музика,додека Фендер Стратокастер со хамбкер на мост по можност од новите делукс е нај приспособлива и флексибилна гитара шо постои.
Пак, читај горе.
Имаш процесори, педали, појачала разни-безобразни, само треба ТИ да си го одбереш стилот, ама гитарата да те одбере тебе. Врската меѓу газдата и гитарата се формира од прво фаќање, кога ја земеш во раце, единствено знаеш дека е тоа тоа.
Заеби дали е страт или паула, вкус си е вкус.
Ама само една забелешка за цената. Има разлика зошто Фендер (оригинал, да) е 800 евра најефтин, а Гибсон 1200 евра (минимална цена). Не се идиоти тие што плаќаат, т.е. знаат дека не го плаќаат името туку ЗВУКОТ. Гибсон си е Гибсон, крај на муабет.
Само давам забелешки вака на постовите.
![Насмевка :) :)](/styles/default/xenforo/smilies/smile.png)