Ќе се гради триумфална порта

f91

Член од
12 мај 2008
Мислења
338
Поени од реакции
27
Kljusev ni gii zgradi javnite peralni,vo koj se ushte se perime ...
Branko ni gi izgradi Vavilonskite kuli
a pod nivnite vrvovi Mariovska magla se vee
i ne ni dava da vidime po eden od familija vraboten...
Lubco ni izgradi Kineski zid
sto moze da se vidi od mesechina
ama ne i od Vodno
E redno e Grujo da izgradi Triumfalna porta,
bar za toj junak sto ke gi pobedi kletite Grci
vo bitkata za imeto...da ima kaj da pomine...
a ako izgubi bar ke imame porta na stramot...

Член од
17 мај 2009
Мислења
349
Поени од реакции
16
Се.
И Мона Лиза да ја донесеш на сред улица во огромна кутија од плексиглас да стои на еден огромен парапетен ѕид, а од другата страна на ѕидот да стои, еве на пример, некоја мртва природа од Рембрант, и да ја поставиш кутијата
во музеј да ја поставиш нема да го препознаат Рембрант.
А градот како град, се гради. ние живееме додека се гради тие по нас ќе ценат што се изградило.

Олимпија

Македонија во срцето!!!
Член од
26 март 2008
Мислења
5.624
Поени од реакции
9.146
Зарем има уште место за да се гради? :uvo:
И да нема место,ќе направат.
Не мора тоа да се големи скулптури......може и да се минијатурни,ама цената ќе биде како за големи скулптури:pipi:

Милојко

Идем Куме Кући
Член од
17 ноември 2008
Мислења
3.072
Поени од реакции
554
Nekoj jako ke se nafatira so paricka. No kaj i dae Bane se vraka. Prvo nesto sto ke izgradi e pogolem zatvor.

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.177
Поени од реакции
4.133
Би било одлично да се изгради Триумфална Порта на влезот од охридската чаршија кај чинарот,срушена за време на Првата СВ.

Член од
27 јуни 2008
Мислења
1.543
Поени од реакции
42
Добар проект на владата,Скопје ќе го прават мал Париз :tv:

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
A да го прошират Бардовци!:vozbud:

Член од
5 јуни 2007
Мислења
890
Поени од реакции
9
Имав прилика да присуствувам на неколкупати кога се дискутираше за скулптурите и општо за ликот на Скопје по 4 години, и мојот впечаток е дека навистина истиот ќе биде променет, дека луѓето кои што се нафатија да го направат тоа имаат комплетна (поширока) слика за изгледот и дека истото ќе го спроведат.. и до ден денес имаме кавги расправии и дискусии дали било Скопје поубаво пред или после земјотресот од вакви или онакви еминентни архитекти.. така ќе биде и по4 години.. некој ќе се гордее некој ќе вели ја изгуби Скопје онаа драж што ја имаше и тоа е приказна актуелна во секој град во секоја држава..

Тоа што сакам да посочам е по однос на полтиката односно политикантството при коментирањето на овие работи.. едноставно некои профили едноставно бидејќи некој друг тоа го градел ( а неговите воопшто не ни помислувале на градење) со цел само да се изгребат за некој поен плукаат и ругаат со се што имаат.. навистина кусогледо.. така беше и со плаошник и со крстот па и со калето во охрид..добро има и луѓе што пак безрезервно бранат нешто единствено поради тоа што неговиот градел..

Јас се радувам што има дискусија околу тоа што е изградено или што ќе се гради на сметка на оние бескрајни кавги од претходно што НЕбило изградено.. едноставно ги сакам обележјата на нашиов ни град.. имаше и претходно модернистички статуи..3 метра подоле од македонија улицата, спроти стара желеаничка што да прашаш никој не ни знае што значи но мене ми е убава.. упте тогаш имав слики, и уште неколку други.. е сега најверојатно противниците на шмизлата ќе речат еее ама тоа има уметничка вредност овие другите не :) иако се од иста генерација или стил на уметници :Д .. што не доведува до почетокот.. некој ќе ги сака некој нема да ги сака но двокатните автобуси ќе минуваат низ нашите улици, и ќе го подобрат јавниот превоз во иста мера колку што и капиите и статуите ќе го надградат изгледот на Скопје .. гет ит? :smir:

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Се убаво,но шо ке триумфира ?! По какав повод ке се гради тази порта?Дали има некаква победа,дали има некакво големо нешто,шо се случи,за да е триумфална?!

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Се убаво,но шо ке триумфира ?! По какав повод ке се гради тази порта?Дали има некаква победа,дали има некакво големо нешто,шо се случи,за да е триумфална?!
....има , има.......„шумкарите’’ ја избркаа славната непобедлива бугарска војска...

Ај и вие напрајте си една во Софија по повод ,,Бугарите влегоа во Софија...:pos2::vozbud:

yin yang

Who, me?
Член од
24 април 2005
Мислења
1.621
Поени од реакции
32
да не мислеше од ГРДОСИЈАТА опкружена со пола згради,коли насекаде,вирови,катастрофални патишта итн .не ме ни чуди што ќе градат вакви порти. ВАКОВ град/НИКАКОВ/(зборам НЕплански и НЕурбанистички) ЗАСЛУЖУВА ВАКВИ објеткти:sekss:

Епа ајде ако им стиска нека го реализираат урбанистичкиот план, а не на хаосот да придодаваат хаос и кич.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
....има , има.......„шумкарите’’ ја избркаа славната непобедлива бугарска војска...

Ај и вие напрајте си една во Софија по повод ,,Бугарите влегоа во Софија...:pos2::vozbud:
Види се уште еднаж,дека без да споменеш софиja,бугари,БГ и така натаму не можеш да спиш.
Е ние се срамиме повеке и не градиме такви глупости.
Убаво се запрашаj шо ке триомфира и по какав повод?!

Гоч

33 1/3 rpm
Член од
17 мај 2009
Мислења
1.417
Поени од реакции
47
Види се уште еднаж,дека без да споменеш софиja,бугари,БГ и така натаму не можеш да спиш.
Е ние се срамиме повеке и не градиме такви глупости.
Убаво се запрашаj шо ке триомфира и по какав повод?!
Можеби триумф над бугарската, српската и грчката пропаганда? :toe:

Kajgana Shop

На врв Bottom