30 години летува во ист хотел во Охрид

• Креатор на темата Креатор на темата @cool@
  • Време на започнување Време на започнување

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.115
ЗА ЈОХАНА ШАРП ОД ЛОНДОН ОХРИДСКОТО ЕЗЕРО Е НАЈУБАВО ВО ЕВРОПА
30 години летува во иста соба во ист хотел во Охрид
Во 1981 година јас и мојот пријател Охрид го запознавме преку една реклама, во која беше рекламиран како најубаво место во Европа. Тогаш сe уште не бев мажена, но тогашниот мој пријател Хари, кој подоцна ми стана маж, веднаш се вљуби во Охрид.Тоа се случи и со мене", раскажува Шарп
284DD6101708BE44B449C74F4B6B3001.jpg
Пензионерката Јохана Шарп од Лондон од 1981 година непрекинато доаѓа во Охрид, а својот одмор го поминува во ист хотел и во иста соба. Таа отседнува во "Инекс - Горица" во собата бр. 211, од која се протега прекрасен поглед кон Езерото и кон градот. За неа Охридското Езеро и Охрид се најубави во Европа, рајско место кое може само да се сонува.
"Во 1981 година јас и мојот пријател Охрид го запознавме преку една реклама, во која беше рекламиран како најубаво место во Европа. Набргу донесовме одлука да отпатуваме за Македонија и кога стигнавме во Охрид, нe пречека дожд. Дождот лееше неколку дена, но набргу времето се поправи и градот беше облеан од сонце. Такви сончеви денови немам доживеано никаде.Тогаш сe уште не бев мажена, но тогашниот мој пријател Хари, кој подоцна ми стана маж, веднаш се вљуби во Охрид.Тоа се случи и со мене", раскажува Шарп.
Кога пристигнала во Охрид, Јохана Шарп најмногу била импресионирана од луѓето што ги сретнала.
"Ме освои љубезноста на овдешните луѓе, нивната едноставност. Сите беа пријателски расположени кон нас. Јас многу читав за поранешна Југославија, а имав можност да посетам и повеќе градови, меѓу кои се Дубровник, Љубљана. Донекаде имав претстава каде ќе заминам на одмор, но кога веќе дојдов во Охрид, си реков дека тоа е вистинското место за одмор. Се здобив и со многу пријатели во Охрид, во околината, во хотелот", појаснува госпоѓа Шарп.
Нашата соговорничка, чија сестра има стан во Охрид, кажува зошто доаѓа во истиот хотел и во истата соба.
"Најпрвин, кога ќе пристигнам во хотелот, речиси сите ме пречекуваат со насмевка и ме прегрнуваат. Таа топлина која ја чувствувате во такви моменти, не можете никогаш да ја заборавите и веднаш си велите: ' Идната година повторно морам да дојдам овде на одмор'. Собата е прекрасна, јас и Хари отседнувавме во оваа соба. Има убав поглед кон Езерото. Оттука го гледам малото парче рај. Ако сакам да бидам сама, не ми пречи цел ден да седам на терасата, да го гледам Езерото. Во тие моменти ништо друго не ми треба. Собата не се разликува многу од другите, но за мене е најубава, тука се чувствувам исполнето и среќно", кажува Јохана Шарп.
Сега, како пензионерка, Англичанката што е вљубена во Охрид вели дека овде има создадено многу пријателства.
"По толку години, секогаш наоѓам нешто ново, убаво во Охрид, во неговата околина. Со моите пријатели ги обиколувам околните места, сакам да пробам нови специјалитети од македонската кујна, слушаме што ни кажуваат луѓето. Интересни ми се средбите со овдешното население. Имам чувство дека се среќни, иако сигурно имаат свои проблеми. Јас се чувствувам прекрасно, бидејќи кога живеете во Лондон каде што е многу бучно, ова ми е еден вид бегство ќто ме освежува, ми ја враќа енергијата", вели госпоѓа Шарп.
Додека била работно активна, Шарп во Лондон работела во стоматолошка ординација, потоа како државна службеничка.
На разделба на госпоѓа Јохана Шарп и посакавме во Охрид да доаѓа и во наредните три децении, на што таа, со блага насмевка, одговори:
"Можеби толку време не ќе можам да доаѓам поради законите на природата, но ако организирате директен лет од аеродромот 'Стансет' до Охрид, тогаш во блиска иднина ќе можам да доаѓам овде три до четири пати годишно. За жал, тоа беше можно само во времето кога во Охрид, пред многу години, летував преку 'Југотурс'".

http://www.vest.com.mk/?ItemID=6A5D90E4A605FF44A33522FB2B38990D
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ТУРОПЕРАТОРИ ОД ГЕРМАНИЈА УБЕДЕНИ ДЕКА ЛЕТОСКА ЌЕ СЕ ВРА­ТАТ СО ТУРИСТИ ВО МАКЕДОНИЈА

Германска средна класа ќе го преплави Охрид

Гру­па германски туроператори деновиве престојуваше во Македонија и со­би­раше податоци за македонската туристичка понуда.
"Ох­рид­ски­те плажи, Езерото, неговата околина, природните убавини на Мав­ро­во ќе бидат основата на нашата приказна со која во Германија ќе се обидеме да ги привлечеме германските туристи да дојдат на одмор во Македонија. Туристичката приказна ќе им ја намениме на Гер­ман­ци­те од средната класа што најмногу патуваат, но и на помладите", ед­ног­лас­ни се десетина германски туроператори.
Од лошите впечатоци, тие го одвојуваат оној за Аеродромот во Охрид за кој велат дека треба да се среди и лете да биде поискористен од Скоп­ски­от, бидејќи нивните клиенти бараат директна авионска линија од Минхен, Франкфурт или од Берлин до Охрид. Додаваат дека и ма­ке­дон­ски­те патишта и улици не се толку добри како во Германија, но тоа не го земаат како некој голем недостаток.
"Јас сум првпат во Македонија. Скопје ми остави впечаток на една ти­пич­на источноевропска метропола. Но на патот за Охрид, кога го по­се­тив­ме Маврово, заклучивме дека ова место може да има убава ту­рис­тич­ка иднина. Охрид ме изненади со прекрасното езеро, плажите, со око­ли­на­та, а има и неколку убави хотели. Ние сме подготвени овде да до­не­се­ме гости што за седум дена со авионски превоз би платиле околу 600 ев­ра по човек. Некои хотели се прескапи, но има и со прифатливи це­ни. Сметам дека можеме да обезбедиме во Охрид и во Македонија да дојдат поголем број Германци од средната класа и возраст", вели Кар­стен Херцог, сопственикот на "Балтика турс" од Олденбург, кај Бре­мен.
Оваа туристичка агенција планира македонскиот туризам да го прет­ста­ви на германската туристичка мапа во најзначајните германски спи­са­ни­ја за туризам, а ќе организира презентации и за други германски ту­ро­пе­ра­то­ри.

Ако 30 години летува во Охрид во истата соба, како знае дека охридското е најубавото од сите езера? Да одеше на пример секоја година на друго езеро па да прави споредба.... вака исто како чоек кој 30 години јаде грав и вели “Гравот е најубото јадење на светот“

Зошто да менуваш нешто што те исполнува

добро де може да и се свиѓа и да ја примаат топло и со радости, не она од Скопје на крај краева :):)

За Јохана Шарп од Лондон оваа место е најевтино и убаво од цела европа можеби а не бла бла таму пред медиуми....

Почитувам почитувам ја исполнува Охридското езеро како што ме исполнува мене. Кога ќе влезам во него буквално по два саати не излегувам, па се загрижуваат луѓево за мене, само брачката мој позитивен е вели кит можи да се удај, не можи шо туку рипате :pos::pos::pos:.

Требало да си купи удел у хотелот,у.п.м. :pos2:
(или да изгради нешто,исто би ја коштало).

Anyway...
браво за нејзе.
А вие охриѓанишча,
чим го видите бабево сместа да ја частите барем некое кафенце!

Ако 30 години летува во Охрид во истата соба, како знае дека охридското е најубавото од сите езера? Да одеше на пример секоја година на друго езеро па да прави споредба.... вака исто како чоек кој 30 години јаде грав и вели “Гравот е најубото јадење на светот“
А то од кај знаеш дека таа госпоѓа иде само во Охрид, можеби зимниот период оди во Австралија на пример.

А то од кај знаеш дека таа госпоѓа иде само во Охрид, можеби зимниот период оди во Австралија на пример.

Можеби можеби - но таа ништо не вели за тоа. Тоа ти го напиша. но и ако оди на други места тогаш Охрид и не и е најомилен.

Ме освои љубезноста на овдешните луѓе
Сигурна е бабичкава дека летува во Охрид. :pos2:
Охриѓани и љубезност :duel:
Шала на страна браво за бабичкава и ако може и други колешки пензионерки нека убеди да ја посетат Македонија и Охрид.
Имаме прекрасни убавини кои што сами не си ги цениме и постојано ги уништуваме па после друг ни е крив.

Можеби можеби - но таа ништо не вели за тоа. Тоа ти го напиша. но и ако оди на други места тогаш Охрид и не и е најомилен.
Меѓутоа тебе поентата ти е да провоцираш, гадУ.

Меѓутоа тебе поентата ти е да провоцираш, гадУ.

Не бе само логика и заклучоци изведени од искази.
Значи ако жената 30 години иди во иста соба со ист поглед на исто езеро не може да рече дека на пример од друга соба или хотел или на друго езеро не би била повоодушевена. Јас сум бил и на охридско и на дојранско и на преспанско и на бледско и на скадарско и на плитвичк(и) езеро(а) и можам да кажам “Од сите тие најповеќе ме воодушеви......“

не знам зошто толку се растравожи.

Бабата не се возбудува толку како вас, ем 30 години летува на исто место, исто езеро, ист хотел, иста соба.

Logic will break your heart.

За Јохана Шарп од Лондон оваа место е најевтино и убаво од цела европа можеби а не бла бла таму пред медиуми....

Не би рекол дека е најевтино...
Особено не во Инекс Горица...

Sto ima tolku ubavo da ponudi Ohrid?Prvo i osnovno plazite ne se nesto posebno,cenite po hotelite vo maj se 50evra a da ne zborime za juni,juli,avgust.Skapo kako da mi nudat more a ne ezero.Usluga i taka i taka.Sekoj gleda da natepa nekoja cena a ti nudi"NISTO" Vo pola od hotelite ne e smeneto nisto vo sobite za gosti od vremeto na tito i sto da odam vo Ohrid?Ako ima nekoja budala da si trosi tamu pari neka odi.Ima vo Makedonija ubavi mesta samo ne e stvarta na turistite samo parite da im se soberat i nisto drugo ne e bitno.Sum bila tamu i vo hotel i privaten smestaj i dvete se zivo sranje da kazam iskreno.Sobite jezivi se oseka covek kako da izdrzuva zatvorska kazna a ne da otisol na odmor.I uste koga ke cujam nekoj se fali kraj na filmot.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom