Откажана посетата на Сејдиу на Македонија

Член од
12 февруари 2007
Мислења
892
Поени од реакции
4
Откажана посетата на Сејдиу на Македонија

По целодневното тактизирање, Фатмир Сејдиу вечерва одлучи да не допатува во посета на Македонија.

Официјално образложение поради кое косовскиот Претседател решил да ја откаже средбата со Иванов е затоа што Македонија одлучила да го смени официјалниот карактер на посетата.

Сејдиу додава дека Косово и понатаму е заинтересирано за почитување на билатералните односи со Македонија.

На ова, од Кабинетот на Иванов за А2 велат дека жалат поради откажаната посета, и дека Македонија останува посветена на зајакнувањето на меѓусоседските односи со Косово.

Жидас Даскаловски

На прашање дали и зошто е сменет карактерот на протокол за најавената посета на Сејдиу од официјален во работен, од Кабинетот на Иванов тврдат дека ништо не менувале, а протоколот бил така третиран поради се уште невоспоставени дипломатски односи.

Според домашните аналитичари, ваквата политика на официјална Приштина до некаде е разбирлива, особено поради тактизирањето на македонското раководство во однос на воспоставувањето на дипломатски односи со северниот сосед.

„Кога веќе сме го потегнале првиот чекор, треба нормално да ги воспоставиме тие дипломатски односи час поскоро, бидејќи Косово е пазар во којшто ние сме моментално втора или трета земја по извозот и ние треба да го освојуваме тој пазар, а без дипломатски односи тоа е малку покомплицирано. Дава некој сигнал дека се уште има некоја скепса, и на бизнисмените и на граѓаните, а тоа не треба да го правиме“, изјави Жидас Даскаловски, Центар за креирање политики.

„И во случајов дури, иако состанокот е работен, значи на таков состанок воопшто нема потреба од специјални церемонии, тие инсистираат. Значи точно заради тоа што нивниот статус е се уште нејасен, и сакаат да го потврдат во регионот. Тие сега инсистираат да има такви церемонии, дури и го условуваат“, додаде Даскаловски.

Башким Бакиу

„Не е битно каква е посетата, битен е чинот. Значи конечно Македонија одлучи да стреми кон своите интереси. Наш интерес е да воспоставиме дипломатски односи со Косово. Не треба ние да изигруваме дека ќе ја лутиме Србија, и треба да го игнорираме Косово, туку напротив, приоритет треба да ни биде во овој момент Косово, бидејќи не воспоставувањето на дипломатски односи, и таквата политика којашто досега се водеше кон Косово, може да репродуцира и нестабилност“, вели Башким Бакиу, аналитичар.

Откако свесно или не, Македонија не го покани косовскиот Претседател на инаугурацијата на претседателот Иванов, сега постои опасност дополнително да се заладат односи меѓу двете соседни земји.

Заложбите на тазе избраниот македонски шеф на државата беа интензивирање и продлабочување на соработката со соседите.

Сега со двата пропусти кон најмладиот македонски сосед, се поставува прашањето дали таа политика ќе успее и во пракса.

A1
Formalno ne mozese da bidi oficijalna...so site mastrafi...a rabotna nejcele...i toe to...steta za GI...

Гоч

33 1/3 rpm
Член од
17 мај 2009
Мислења
1.417
Поени од реакции
47
А случајно Косово да не не сака да не признае под уставното име???

P

Princ

Гостин
Интересни размислувања на темава. Од она со молењето, до она за бивање нефер, капак мислењето дека некои очекувале ние да ги избориме нивните борби.

Исклучете ги сите сетила за момент (бидејќи во спротивно не сте рационални) и пазете на 2 факти.

1. Има одредена земја чија независност сме ја признале.
и
2. Претседателот на таа земја треба да ни дојде на гости, а ние ќе го носиме онака на кафе, здраво како си, и нема да го пречекаме со највисоки државни почести, како што се пречекува секој останат претседател на држава.

Ова воопшто не е во ред.

Formalno ne mozese da bidi oficijalna...so site mastrafi...a rabotna nejcele...i toe to...steta za GI...
Зошто формално да не може? Македонија одлучува во билатералните односи (затоа и се нарекуваат билатерални, бидејќи не може да биде замешана трета страна туку останува на "ти мене војводо, јас тебе сердаре" однос) како ќе се однесува. Мислам, можевме крал на хунзите да третираме како крал а не можевме претседател на соседна земја во чиј што пазар "ние сме моментално втора или трета земја по извозот" да третираме како претседател.

Член од
21 февруари 2009
Мислења
1.315
Поени од реакции
47
Sitacijava mi e mnogu nejasna, se mi izgleda kako da se igra partija sah, a ovde ima dosta ineresni razmisluvanja,prasanje koja e vistinata ?Makedonija go prizna Kosovo a sega nesto igra nejasno, od druga strana ovoj od Kosovo pa mnogu custvitelen pa se pravi mnogu vazen navreden iako site znaeme koja igra ja igraa 2001, ali ona sto najgolemo prasanje za mene e sto stana so priznavanjeto na Makedonija od kosovska strana, (izvinete me ako ne sum informiran) ama togas se slusna nesto deka ke ne priznaele pod BJRM ako ne se lazam pa neznam kako zavrsi slucajot. Znaci mnogu sah.

Милојко

Идем Куме Кући
Член од
17 ноември 2008
Мислења
3.072
Поени од реакции
554
Sitacijava mi e mnogu nejasna, se mi izgleda kako da se igra partija sah, a ovde ima dosta ineresni razmisluvanja,prasanje koja e vistinata ?Makedonija go prizna Kosovo a sega nesto igra nejasno, od druga strana ovoj od Kosovo pa mnogu custvitelen pa se pravi mnogu vazen navreden iako site znaeme koja igra ja igraa 2001, ali ona sto najgolemo prasanje za mene e sto stana so priznavanjeto na Makedonija od kosovska strana, (izvinete me ako ne sum informiran) ama togas se slusna nesto deka ke ne priznaele pod BJRM ako ne se lazam pa neznam kako zavrsi slucajot. Znaci mnogu sah.
Хммм,,,, не би рекол шах, според мене се работи за уцена.

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
"oficijalnoto" priznanie ne znaci i garda i crven tepih i kako veke ide...:) za toa treba KOSOVO da ja odraboti SVOJATA zadaca.......do sega samo se femka .........

Член од
15 јануари 2008
Мислења
5.041
Поени од реакции
12.035
Зошто кажуваат вакви вести по телевизииве, не можев да заспијам цела ноќ...

illusioner

Happyrotter
Член од
20 јуни 2007
Мислења
774
Поени од реакции
15
Да се прогласи ден на жалост знамињата на пола копја и на секоја ТВ и радио станица да се пуштат само жални песни ....:kesa::kesa::kesa:
Алоо и едно издркано Косово ли дојде ред да не дупи ... предлагам да ја преиспита владата одлуката за признавање на Косово!!

Член од
20 мај 2009
Мислења
344
Поени од реакции
11
Vladata pravi problem i tamu kade sto go nema.
Ova e eftin populizam na neodgovorni luge.
Legalno e da se primi Sejdiu so site pocesti vo R.Makeodnija.
Kolku i da gi mrazam Albancite

Член од
7 октомври 2008
Мислења
6.055
Поени од реакции
6.443
Владејачка коалиција е во криза

Владејачка коалиција во Македонија е во криза по дипломатската грешка во односите со Косово, јави германската новинска агенција ДПА.

Според истиот извор, откажувањето на посетата ја натера ДУИ да размисли за повлекување од владејачката коалиција како протест поради „неприфатливиот и огромен дипломатски скандал во односите со независно Косово“.

Претседателот на Демократската унија за интеграција, Али Ахмети попладнево ќе го соопшти партискиот став во врска со откажувањето на посета на косовскиот претседател Фатмир Сејдиу.

Ова за Макфакс го изјави пратеникот Џеват Адеми, кој не сакаше да соопшти повеќе детали. Ахмети ќе го соопшти ставот по враќањето од Брисел, каде имаше средби со високи претставници на Европската комисија......

A1

Mozni se interesni scenarija...
Nesakam da prognoziram, ama celata situacija mi izgleda kako da e planirana...
Samo neznam od cija strana...
Kako i da e mnogu e cudno nagloto zatopluvanje na odnosite so Srbija pa duri i posledniot natpis za Antickite geni na Makedoncite...A i pregovorite za crkvata nekako se zadvizija....Ocigledno morase da se plati , na nekoj nacin...

Sto se odnesuva do Sejdiu ako veke sme go pokanile mislam deka bi trebalo da bide precekan kako pretsedatel...

A nisto cudno i od Kosovskata strana da e barano vlakno vo jajceto, a celata situacija izrezirana od nivna strana....Mozebi tokmu na Kosovo mu odgovara nestabilnost vo Makedonija...i kriza vo vladeackata koalicija...
Osobeno ako se znaat nivnite vrski so partiite na makedonskite Albanci a i navikite od minatoto (in)direktno da se mesat vo vnatresnata politika na Makedonija...

Член од
19 јули 2006
Мислења
3.157
Поени од реакции
129
Дипломатија не трпи импровизации.

Покана и под кој протокол се знае со месеци однапред така да и гостинот а и домаќинот да можат соодветно да се подготват.

Со други зборови косовскиот претседател знаел однапред под кои услови ќе биде пречекан а знаеле и во МНР.

Ова личи на некаква задкулисна игра од која во јавноста излегува само 5%. Не се ни во МНР а ни во косово толкави аматери па да си играаат оди ми-дојди ми.

Не знам дали е на било кој начин поврзано со посетата на Ахмети на Брисел?

Причини секако има..

B

Borg_Drone

Гостин
„Кога веќе сме го потегнале првиот чекор, треба нормално да ги воспоставиме тие дипломатски односи час поскоро, бидејќи Косово е пазар во којшто ние сме моментално втора или трета земја по извозот и ние треба да го освојуваме тој пазар, а без дипломатски односи тоа е малку покомплицирано. Дава некој сигнал дека се уште има некоја скепса, и на бизнисмените и на граѓаните, а тоа не треба да го правиме“, изјави Жидас Даскаловски, Центар за креирање политики.

„И во случајов дури, иако состанокот е работен, значи на таков состанок воопшто нема потреба од специјални церемонии, тие инсистираат. Значи точно заради тоа што нивниот статус е се уште нејасен, и сакаат да го потврдат во регионот. Тие сега инсистираат да има такви церемонии, дури и го условуваат
Точно е тоа дека ако сакаме да го освоиме косовскиот пазар дека ќе треба да воспоставиме дипломатски односи, но сите овие уцени се џабе.Зошто ние како држава можеме и без косовскиот пазар, ама не знам дали они ќе можат без нас.

Член од
30 март 2009
Мислења
418
Поени од реакции
27
Точно е тоа дека ако сакаме да го освоиме косовскиот пазар дека ќе треба да воспоставиме дипломатски односи, но сите овие уцени се џабе.Зошто ние како држава можеме и без косовскиот пазар, ама не знам дали они ќе можат без нас.
Taka e,taka e, nie bez site mozeme, ama nikoj ne moze bez nas:pos2:

Kajgana Shop

На врв Bottom