За христијаните СПЕЦИЈАЛНО

Blackout

An emotional retard
Член од
14 мај 2009
Мислења
1.690
Поени од реакции
451
Ме интересира како верниците ја објаснуваат инквизацијата. Средниот црн век кога сме затупеле највеке шо може. Еј 1000 години не бил дозволен никаков напредок. Секој уметнички израз, секој обид за технологија бил осудуван. Литературните обиди (и тие најмалите што давале послободно толкување на Библијата) биле палени на плоштадот а исто и лугето што мислеле малку понапредно и се обидувале да докажат дека земјата не е плоча и дека не грми поради тоа што господ се лути. Тогаш владеела црквата и очигледно не сме виделе многу аир.......:toe:

Zeng

Thinking inside the box
Член од
9 април 2008
Мислења
1.103
Поени од реакции
31
Имам многу добро мислење за тоа време и ептен го почитувам. Барем се знаело што е што.

Blackout

An emotional retard
Член од
14 мај 2009
Мислења
1.690
Поени од реакции
451
Имам многу добро мислење за тоа време и ептен го почитувам. Барем се знаело што е што.
Се знаело дека не смееш да кажеш што мислиш. Како можеш да речеш дека се знаело што е што кога тоа е времето кога сме живееле во заблуда и несознание. Не дека се знаело нешто туку се немало избор. Или си со Господ или не си воопшто (жив)!!!!!!!!!!

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Zamisli da te prefrlele vo toa vreme:
9/10 od lugeto - nepismeni
prosecen zivoten vek - 29 godini
brak na 13-16 godini
deca : 5-15 od koi polovinata nema da doziveat 5 godisna vozrast
spienje so stokata vo ista prostorija
strav od sekoja mozna bolest sto moze da te dokusuri...
izgnieni zabi i vilica na 20 godini
shugavi chirevi i izrastoci po kozhata...

Fala na religijata
Kaj ke ni bese krajot bez nea...

Тогаш владеела црквата и очигледно не сме виделе многу аир.......:toe:
Sekoja cest Blackout. Ako navistina imas 18 godini i imas vakov stav si na prav pat. Barem ne si vo opasnost religijata da ti go pere umot. Kamo i jas ko bev 18 da razmisluvav taka. Pozdrav

M

makedon^

Гостин
Брате, малце грешка имаш во темата. Треба да гласи За христијаните католици СПЕЦИЈАЛНО, а не како што си напишал.

Инквизицијата нема врска со православните како што сме ние, така да мислам дека од најголем дел не можеш да го добиеш одговорот. Инквизицијата ја спроведувал Ватикан, а православните не го признаваат Ватикан.

Ватикан е една обична мафија што си поигрувал и сеуште си поигрува со лековерниот народ, после се пак има кој му верува

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Ме интересира како верниците ја објаснуваат инквизацијата. Средниот црн век кога сме затупеле највеке шо може. Еј 1000 години не бил дозволен никаков напредок. Секој уметнички израз, секој обид за технологија бил осудуван. Литературните обиди (и тие најмалите што давале послободно толкување на Библијата) биле палени на плоштадот а исто и лугето што мислеле малку понапредно и се обидувале да докажат дека земјата не е плоча и дека не грми поради тоа што господ се лути. Тогаш владеела црквата и очигледно не сме виделе многу аир.......:toe:
1. Не си живеел во средниот век и немаш поим како тој всушност изгледал.
2. Твојата претства за тој век е заснована на „црните„ информации кои ги добиваш преку образовниот систем па од „црни„ информации се добиваат „црни„ претстави за тој период.
3. Уметностите во средниот век никој не ги затупел, туку напротив: очигледно е дека немаш претстава за уметностите од тој период.
4. Инквизицијата е последица од новотариите кои римокатолицизмот ги воведе од средината на првиот милениум и тоа искрививање ја произведе инквизицијата која нема блага врска со изворното хриситјанство.
5. И денес имаш инквизиторски појави во Светот: зашто и нив не ги критикуваш, кога ти се поблиски од инквизицијата од Средниот век?

Piters

Collector
Член од
19 април 2009
Мислења
455
Поени од реакции
43
Читам една многу добра книга. Насловот е

A Cataloque of Angels - Wright можеш да ја симнеш од 4share.com

Се прави осврт на Ангелите како небески суштества низ призма на религиите и црквите како компаративна споредба.

Да не должам, меѓутоа станува збор за времето на инквизицијата и средниот век. Тајната на призивање на Ангели и демони била излезена од црковните простори. Многу луѓе почнале да се бават со Окултизам, Маѓија, Врачање, довикување на ангели но и демони (разликата е многу мала) за да им помогнат во подобар живот.
Сето тоа отишло малце без контрола - типоиве забегале ( се забраиле). Сето тоа раѓа една жестока реакција кај црквата со цел да стави контола над тие појави. Така да буквално секој напредок во областа на Уметноста, науката, бизнисот, - бил ставен под ЛУПА:. жестока реакција, палење на луѓе, книги, научни сознанија и тн.. Многумина од нив и невини, но многумина и со право... (резултатот после е познат)

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Ima edna kniga 'Solomon Igl - dnevnik od godinata na chumata' od Daniel Defo.
Informaciite si ima vo knigi od togasni avtori.
Golemata epidemija na cumata vo 14.vek pokosila 1/4 od svetskoto naselenie.Toa ti e ko denes da umrat 1.6 milijardi, pa ti sega smetaj.
Ti da ne si ziveel pak vo toa vreme (mozda i zivees vo umot)...

3. Уметностите во средниот век никој не ги затупел, туку напротив: очигледно е дека немаш претстава за уметностите од тој период.
Umetnost imalo vo site periodi.

4. Инквизицијата е последица од новотариите кои римокатолицизмот ги воведе од средината на првиот милениум и тоа искрививање ја произведе инквизицијата која нема блага врска со изворното хриситјанство.
Vie raspravajte se so katolicite i protestantite, vo vasiot 'klub' se. Za ateist e seedno...

golem brat

dojdov vidov pobediv
Член од
23 февруари 2009
Мислења
417
Поени од реакции
20
Брате, малце грешка имаш во темата. Треба да гласи За христијаните католици СПЕЦИЈАЛНО, а не како што си напишал.

Инквизицијата нема врска со православните како што сме ние, така да мислам дека од најголем дел не можеш да го добиеш одговорот. Инквизицијата ја спроведувал Ватикан, а православните не го признаваат Ватикан.

Ватикан е една обична мафија што си поигрувал и сеуште си поигрува со лековерниот народ, после се пак има кој му верува
krstonoscite se scenarija na katolicizmot, a pravoslavnata vera e sveta vera od boga blagoslovena

R

RAYTHEON23

Гостин
Се знаело дека не смееш да кажеш што мислиш. Како можеш да речеш дека се знаело што е што кога тоа е времето кога сме живееле во заблуда и несознание. Не дека се знаело нешто туку се немало избор. Или си со Господ или не си воопшто (жив)!!!!!!!!!!
за време на феудализмот и инквизицијата кога црквата вриела...е забележан најголем пад и застој на науката во човековата историја!!!!!!

krstonoscite se scenarija na katolicizmot, a pravoslavnata vera e sveta vera od boga blagoslovena

точно е крстоносците се од католици а и инквизицијата....ама човек секоја вера е света....на пример ти сабајле молитва(џабе) а јас добро утро-со нес кафе.

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
Шо има лошо у тоа да кршиш коски на човек шо нема исто мислење ко тебе?

golem brat

dojdov vidov pobediv
Член од
23 февруари 2009
Мислења
417
Поени од реакции
20
за време на феудализмот и инквизицијата кога црквата вриела...е забележан најголем пад и застој на науката во човековата историја!!!!!!

точно е крстоносците се од католици а и инквизицијата....ама човек секоја вера е света....на пример ти сабајле молитва(џабе) а јас добро утро-со нес кафе.
molitvata i postot se dve krila koi gi ima dusta, no bate ti napise nes kafe , i ke te pocastam sto sakas i kapucino:)pozz do tebe

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
777
2. Твојата претства за тој век е заснована на „црните„ информации кои ги добиваш преку образовниот систем па од „црни„ информации се добиваат „црни„ претстави за тој период.
5. И денес имаш инквизиторски појави во Светот: зашто и нив не ги критикуваш, кога ти се поблиски од инквизицијата од Средниот век?
и ти не си живеел у среден век .... и немаш поим
Твојата претства за тој век е заснована на „црните„ информации кои ги добиваш преку поповите, црквата како сакаш речи у секој случај ограничени информации ...

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
и ти не си живеел у среден век .... и немаш поим
Твојата претства за тој век е заснована на „црните„ информации кои ги добиваш преку поповите, црквата како сакаш речи у секој случај ограничени информации ...

Имам повеќе поим за Средниот век отколку што ти имаш поим за сегашното време.

Crki

Agnostic 6.9
Член од
1 март 2009
Мислења
143
Поени од реакции
2
Religijata ne dozvoluva razvoj na nauka, tehnologija, slobodna literatura, slobodna umetnost, kreacionizam itn..ne dozvoluiva obrazovanie osven crkovno
So toa se budi covekovata svest, razum, logika, a so toa i skepticizmot kon religijata...

Question Everything!!!

Kajgana Shop

На врв Bottom