Што треба да направи Македонската влада?

• Креатор на темата ABC
  • Време на започнување

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Ти викам - со устав е забрането да се оттуѓуваат делови од земјава. Затоа е измислен механизмот „концесија“. 20 години е сосема солиден период. Ова не е стара догма туку актуелна и присутна во сите земји штопостојан на светов.
Многу симплистички ги поставуваш работите. Ако ти е целта да ги критикуваш акциите за садење на дрва - одма да ти кажам дека ептееен грешиш. Во Македонија има површина и за садење дрва и 130 х 10 = 1300 хектари за економските зони.
Повторно симплизам. За едни пишливи набавки на пенкала, нотеси, и друг канцелариски материјал треба да распишуваш тендери ако надминуваат сумите одредена граница, а не пак за инвестиции од 100-200 милиони Еура.
Незнам дали овој поглед на работите го влечеш од некои одамнешни времиња, ама ептееен е застарен.
Не е владата таа која им обезбедува работа на потенцијалните завршени кадри. Во социјализмот владата им обезбедуваше работа на завршените кадри.
Во модерниот свет - образованите кадри многу полесно или наоѓаат работа, или отвораат самите бизнис или како што викаш - одат во странство.
Ама дури и тој негативен феномен на одлив во странство е на кадри кои со своето образование наоѓаат работа таму. Се помалку се кадри без образование. Такви кадри не им требаат ни на странските земји (ги има со илјадници од африка, балканот и од муслиманските земји на средниот и далечниот исток).
Ај проанализирај како тоа Македонија 19 години откако се осамостои, секоја година има дефицит од 1/2, па 1, па 2, па ... милијарди долари?
Од каде парина Македонија секоја година да има тоолку дефицит?
Од парите кои на овој или оној начин доаѓаат во Македонија токму од оние кои отишле во странство.
Така да - иако не го поддржувам феноменот на иселување - имај предвид дека од иселениците Македонија и тоа како добива пари.
Абе немам намера да критикувам никаква акција или замисла,туку само сакам да кажам што треба да биде приоритет во оваа држава,за која и самиот велиш дека има 1300 хектари земја за потенцијални индустријски објекти.На овој начин владата нема да обезбедува работа за невработените туку само малку ќе помогне со создавање услови за вработување,па тоа треба да биде приоритет на секоја влада во секоја земја ебаго,без разлика дали во социјализам или “робовладателство“.Ни една држава не може да преживее со 30% администрација од работното население.А кадрите кој ги произведуваме ние по факултетите наши или средните училишта,мислиш ги нема по светот?Ги има бе брат,ги има,нема само добри мајстори,дреари,заварувачи,стаклари или дрводелци како Македонциве,кој дома би ги работеле производите за да ги извезуваат во странство.Па не може бе сите да ги иселиме во странство,има добри мајстори кој никогаш нема да научат Германски или Италјански ама ни дома нема да можат да си го најдат чарето оти никој ни домашен ни странски потенцијален инвеститор не би инвестирал доколку фабриката не му ја оставиш во негова сопственост.Па АУДИ побегна од Македонија оти Бранко им ја даваше само под концесија ама не во сопственост.Што ќе прави странецот или било кој друг инвеститор со 1000 метри квадратни хала во Македонија,ќе си ја носи дома?Не бе,таа пак ќе си остане тука како траен влог во Македонската економија,ама во приватна сопственост,а тоа не е голем “зашарок“,дури мислам дека е прилично позитивно за сите нас.

Член од
12 септември 2008
Мислења
271
Поени од реакции
42
ABC големиот сонувач..:) ни оваа влада ни оние пред неа....имаа намера да направат нешто добро за Македонија и Македонскиот народ...нивната задача , беше, е,а и на неколкуте наредни влади ќе биде : ДА ЈА ДЕМОНТИРААТ ДРЖАВАТА МАКЕДОНСКА.....
Dobro kazano. Se nadevam ne si vo pravo. Sepak, siguren sum Majka Makedonija ima dovolno Sinovi i Kerki da ja odbranat i ovojpat!
Nadesta posledna umira neli (?!) :smir:

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Dobro kazano. Se nadevam ne si vo pravo. Sepak, siguren sum Majka Makedonija ima dovolno Sinovi i Kerki da ja odbranat i ovojpat!
Nadesta posledna umira neli (?!) :smir:
можеби е жилава , но до сеа не сум слушнал некоја да преживеала...секогаш умира со тие кои ја имаат.....:)

M

marsovka

Гостин

eve што треба да направи владата:salut:
мое искрено мислење

R

RAYTHEON23

Гостин
Треба да ги рашамара уставните судии од СДС(БЈР)М за да не прават опструкции и блокади кон секоја позитивна реформа со која се инвестира во државните и национални интереси и приоритети во оваа земја. Нека постават компетентен независен кадар на нивно место.
НЕ СЕ ОД СДСМ:nenene::nenene::nenene:

навистина реалните фактори речиси и не се мрднаа еве ако во 90-ти сме имале 100 денес производството ни е 75 па така дали 4%раст не е битно фабрики скапуваат и секако невработеноста е екстремно голема а и приметив се повеке се незадоволни од гвујо...ама он мораше со мудрости за да го хипнотизира народот

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Напишано од THEGREAT_MKD
каматите мора да бидат големи за да не влијаат на монетарната политика, односно да не девалвира денарот, ако девалвира денарот, може комотно сите мотиката и на нива, јас само може да кажам на темава, фала му на бога што овие моменти на власт кај нас е оваа гарнитура, може да драпат маде само тие што незнаат економија, или се во љубов со бране.

Како второ нека ги избрка ваквите „мозоци “ од свои редови.Што е премногу,премногу е.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
НЕ СЕ ОД СДСМ:nenene::nenene::nenene:

навистина реалните фактори речиси и не се мрднаа еве ако во 90-ти сме имале 100 денес производството ни е 75 па така дали 4%раст не е битно фабрики скапуваат и секако невработеноста е екстремно голема а и приметив се повеке се незадоволни од гвујо...ама он мораше со мудрости за да го хипнотизира народот
Проблемот не е во “скапувањето“ на старите индустријски капацитети,туку во сопственоста над нив.Познавам во Прилеп поединци што успеале да се стекнат со 6 000 метри квадратни покриен индустријски комплекс,и сега се обидуваат да го изнајмат а се разбира и да заработат од него,никој од потенцијалните инвеститори не му приоѓа затоа што знае дека доколку инвестира во опрема и машини кај споменатиот “газда“ на комплексот,еден ден ќе се соочи со неизбежно напуштање од таму затоа што инвеститорот нема сопственост на самиот објект.:toe:

Како второ нека ги избрка ваквите „мозоци “ од свои редови.Што е премногу,премногу е.
Мора да има и такви,ги има и од обете страни,доволно е нивните размислувања да не се земаат сериозно,не мора да ги бркаат од своите редови.:smir:

Член од
12 јануари 2009
Мислења
721
Поени од реакции
40
Треба да се распушти:pos2::pos2::vozbud::vozbud:

osa

>>>>>>
Член од
20 јануари 2009
Мислења
816
Поени од реакции
184
na druga tema pisav i za da ne bidam dosadna samo kratko ke pisam za sto se razmisluvam i namozam da go najdam odgovorot

nasata vlada i voopsto nasata vlast ima neverojatna profesija :gi sobira parite od DANOCI ,moi tvoi,nasi i vasi,i so tie pari si pravi bukvalno sto saka
ne investira vo novi vrabotuvanja ( fabriki,i slicno )
nosi zakoni ,koi vazat samo za odredeni gragani (ne za site )
kaznuva za se i sesto,a niv nikoj nemoze da gi kazni (zboruvam za realna paricna kazna ,kazna so brkanje od rabota ),a za toa deka na izbori ke gi kaznat graganite mi lici poveke na virtuelna kazna (sto deka nema da gi izberat na izbori ,pak vlakno nema da im fali.)vo ovoj kontekst samo ke dodadam za noviot zakon vo hrvatska za koj slusnav bred izvesno vreme koga imaa lokalni izbori ,i so toj zakon imaat pravo graganite dokolku na rabotat dobro gradonacalnicite da soberat odreden broj potpisi i vednas da go smenat ,i plus da bide soodvetno kaznet.zosto i kaj nas nema takov zakon,a ne rabotel nerabotel ke si fura cetiri godini ?

i bas bi sakala da znam koe obrazovanie treba da se zavrsi za da se steknes so PROFESIJA "SOBIRAC NA PARI OD DANOCI"

osa

>>>>>>
Член од
20 јануари 2009
Мислења
816
Поени од реакции
184
колку поглуп, толку подобро.
BRAVO iskreno
a mene nikako da mi tekne,ama sto ti e tehnika ,si prasues na kompjuter i odma ti davaat tocen odgovor.
samo ja ke go dopolnam posto me potseti

kolku poglup ,tolku podobar ,so diploma od DISPERZIRAN ,PRIVATEN ILI DRZAVEN FAKULTET ( pa ne za dzabe se otvoria edno cudo fakulteti ,a vo niv nastaven kadar od dpmne ,ne za drugo da ne nemozat da polozat ako e vo fakultetot kadar na sdsm)

Член од
15 јануари 2008
Мислења
5.041
Поени од реакции
12.035
Цитат:
Напишано од ABC
Се додека одиме со старите догми за недавање земја никогаш и никому бесплатно,се дотогаш ќе нема инвеститори во Македонското стопанство.

„Ти викам - со устав е забрането да се оттуѓуваат делови од земјава. Затоа е измислен механизмот „концесија“. 20 години е сосема солиден период. Ова не е стара догма туку актуелна и присутна во сите земји штопостојан на светов.“

Значи, колку што знам јас и економската зона „Бунарџик“ е составена од парцели дадени на користење на странски инвеститори без надомест со посебни повластици во однос на давачките (царина во првата година). Со зоната управува посебна Агенција за технолошко индустриски развојни зони (или нешто слично) и замислата е слична како на АБЦ (во однос на стабилна инфраструктура и сл.)
Важен момент е распределба (дисперзија) на зони низ различни градови и заживување на „од Господ заборавени градчиња“.

Владата имаше издржана идеа дека треба да има странски промотери ама кога дојде момент да се најдат соодветни лица, ни проработи „балканското“ да ангажираа роднини и пријатили оперирани и од „странски“ и од „инвестиции“.

Или имаат голема забуна во концептот или концептот им е да не збунат!?!!?

Не знам само дали некој помислил на сопствените деца и наследството што го оставаат на потомството...

Член од
12 јануари 2009
Мислења
721
Поени од реакции
40
оди викни некој полнолетен да напраам муабет со него (по можност мајкати или татко ти) ... :toe:
Што се замараш бе ти со моите години ја појче се разбирам во политика од тебе само ајде.........немозам да се замарам со тебе

Kajgana Shop

На врв Bottom