Што треба да направи Македонската влада?

• Креатор на темата ABC
  • Време на започнување
Член од
15 јануари 2008
Мислења
5.041
Поени од реакции
12.035
Од друга страна поединци блиски до власта бараат огромни суми за да ми дадат дозвола со која ќе можам да доведам истражувачки тимови во Мариовскиот крај од Франција или од Германија за да ја испитаат процентуалната исплативост за ископ на ураниумова руда која дефинитивно ја има во поранешните напуштени рудници.
Сепак муабетот беше дека од некаде мора да се почне па затоа: -мислам дека со доделба на градежно урбанизирано земјиште во трајна сопственост за потенцијални инвеститори,кој ќе изградат индустриски капацитети би бил само добар сигнал и мал гест на кооперативност од владата на која такви сигнали како да и недостасуваат.:toe:
Ме интересира кој е задолжен за издавање на дозволи за концесионерство и експлоатација на рудници? Не ми се верува дека локалната власт може да издаде таков документ...

Верувам дека те „шетаат“ локалциве бидејќи многу добро знаат дека не можат (дека им е забрането) да чепкаат во споменатиот рудник и сакаат да ти извлечат некоја паричка.

За експлоатирање на корисни изотопи на уранијум процедурата е веројатно отров... Во секој случај со среќа:smir:

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Ме интересира кој е задолжен за издавање на дозволи за концесионерство и експлоатација на рудници? Не ми се верува дека локалната власт може да издаде таков документ...

Верувам дека те „шетаат“ локалциве бидејќи многу добро знаат дека не можат (дека им е забрането) да чепкаат во споменатиот рудник и сакаат да ти извлечат некоја паричка.

За експлоатирање на корисни изотопи на уранијум процедурата е веројатно отров... Во секој случај со среќа:smir:
се е тоа полудива...подмитена , матна процедура......ништи во Македонија не е јасно и гласно кажано и спроведено без тумачење од разноразни експерти, вештаци и ОЛЕСНИТЕЛИ...
идеата на ABC е стара и добра.. 100 индустриски гумна....... со по 10 мали капацитети.... Е НЕШТО КАКО 1000 МАЛИ КОМПАНИИ, локација, инфра структура и пат БЕСПЛАТНО, општинската управа си води сметка да нема злоупотреба на просторот...се според закони...договор за користење од 90 години и толку...се друго само се средува...инвентивноста е како вода..си го наоѓа патот...:)
...производство кое не загадува околина, на секои 5 македонски работници ,газдата може да си донесе еден од каде сака....итн.итн..тоа се познати вообичаени работи.....
...вака незнам дали знаете но на Бунарџик..се праи сега НАЈГОЛЕМАТА ФАБРИКА НА КАТАЛИЗАТОРИ у Европа, ако не во свет....тука ги селат сите катализаторски еколошки бомби од Европа... :)
...тоа значи низводно на југ од Бунарџик...нема живот.........

Член од
15 јануари 2008
Мислења
5.041
Поени од реакции
12.035
се е тоа полудива...подмитена , матна процедура......ништи во Македонија не е јасно и гласно кажано и спроведено без тумачење од разноразни експерти, вештаци и ОЛЕСНИТЕЛИ...
идеата на ABC е стара и добра.. 100 индустриски гумна....... со по 10 мали капацитети.... Е НЕШТО КАКО 1000 МАЛИ КОМПАНИИ, локација, инфра структура и пат БЕСПЛАТНО, општинската управа си води сметка да нема злоупотреба на просторот...се според закони...договор за користење од 90 години и толку...се друго само се средува...инвентивноста е како вода..си го наоѓа патот...:)
...производство кое не загадува околина, на секои 5 македонски работници ,газдата може да си донесе еден од каде сака....итн.итн..тоа се познати вообичаени работи.....
...вака незнам дали знаете но на Бунарџик..се праи сега НАЈГОЛЕМАТА ФАБРИКА НА КАТАЛИЗАТОРИ у Европа, ако не во свет....тука ги селат сите катализаторски еколошки бомби од Европа... :)
Не знаев дефинитивно. Тажно е што ни остана само да констатираме, срамежливо да нафрламе идеи од време на време и бидеме неми набљудувачи на купишта небулози и оставини за нашите деца.

Само едно не ми било јасно нигокаш: секој политичар да земе 5% од секоја склучена зделка ќе биде повеќе од богат и ќе остане многу за државата и народот. Што е тоа толку погано во људската природа што ги прави лугето толку алчни и ниски...

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Nema vrska ABC ne bi rekol deka vleguvaat vo golemi zemji ,vo nikoj slucaj deka tie kompanii ke vlozuvaat tuka za Makedonskiot Pazar toa bi bil za cela Jugoistocna Evropa.
I samiot spomenav koj se najgolemite precki medzu koj i kadarot,so danocnata politika od Grujo sto ja sprovede samo da gi ispolnevme tie uslovi sto gi spomenav gore garantiram deka od utre ke navalea ovie korporacii na aerodrom (ova seriozno go mislam na hartija imame najdobri zakoni za stranski investitori).
ABC go imam videno kompleksot od nekolku vakvi kompanii vo U.A.E (800.000 ziteli) makedonskata gradezna operativa nema da go zavrsi za 300 godini .
So samoto privlekuvanje na ovie kompanii tie sitni investitori bi dosle drugiot den vo Makedonija
Сега е време на рецесии,економски кризи и слични заебанции,а ние не смееме да дозволиме чекање од 3-4 па и 10 години,нам ни треба “економски бустер“ веќе сега,од денес.Такво нешто може да се обезбеди единствено преку маливе компании кој јас ги предлагам,па тие веќе работат по сопствените гаражи и импровизирани настрешници по дворовите.Многумина се во потрага на добра локација за своите мали технолошки процеси,а пари имаат колку за почеток,знам за такви примери од Велес,Кавадарци,Прилеп па и во Битола.Сигурно е дека и сите други општини во Македонија кубурат со ефтин или бесплатен простор за потенцијалните инвеститори.Во секоја општина има 2-3 локални моќници кој би ја зграбиле секоја педа слободен и ефтин индустриски простор,само за да не им се створи локална конкуренција,без да инвестираат за било какво производство.
Друга е работата она што јас го замислувам за индустријскиве зони низ Македонија,различна од онаа во U.A.E.,овде се работи за голо земјиште со обезбеден пат,струја и вода,зградите ќе си ги градат самите инвеститори доколку се сигурни дека ќе им останат во трајна сопственост.Мислам дека градежната оператива ќе се справи со таквиот проект,не е некој “преголем залак“.:toe:

Те шетаат од локална до министерство,а овие пак те враќаат на локална,и така до недоглед додека не се откажеш или ризикуваш како оние во Алшар пред некоја недела.Странците имаат понуди од целиот свет,па не е само Македонија ебаго,мислиш ли дека ќе ти обрнуваат внимание и ќе губат време со тебе,имајќи разбирање за твоите проблеми со властите.Тие си ја знаат процедурата и прво нешто што бараат е дозвола од властите во државата,која кај нас практично и не се добива доколку не си братучед на некој министер или премиер.:toe:

А ние треба да се радуваме оти ќе запослеле 100тина работници во фабриката за “Циклон-Б“,во Бунарџик.:tapp:

Не знаев дефинитивно. Тажно е што ни остана само да констатираме, срамежливо да нафрламе идеи од време на време и бидеме неми набљудувачи на купишта небулози и оставини за нашите деца.
Само едно не ми било јасно нигокаш: секој политичар да земе 5% од секоја склучена зделка ќе биде повеќе од богат и ќе остане многу за државата и народот. Што е тоа толку погано во људската природа што ги прави лугето толку алчни и ниски...
Затоа треба да се изнајдат токму вакви решенија во кој не смее да има процент за политичарите туку обратно,процентот ќе биде за потенцијалните инвеститори,преку обезбедување бесплатни урбанизирани и подготвени локации.:toe:

Член од
20 мај 2009
Мислења
344
Поени од реакции
11
Sto ima tuka da se filozofira.Ednostavno neka ne ne spasuva od nas samite.
Neka si odi ili neka ja smeni politikata za 360 stepeni.

J

Johnny Stulic

Гостин
Сега е време на рецесии,економски кризи и слични заебанции,а ние не смееме да дозволиме чекање од 3-4 па и 10 години,нам ни треба “економски бустер“ веќе сега,од денес.Такво нешто може да се обезбеди единствено преку маливе компании кој јас ги предлагам,па тие веќе работат по сопствените гаражи и импровизирани настрешници по дворовите.Многумина се во потрага на добра локација за своите мали технолошки процеси,а пари имаат колку за почеток,знам за такви примери од Велес,Кавадарци,Прилеп па и во Битола.Сигурно е дека и сите други општини во Македонија кубурат со ефтин или бесплатен простор за потенцијалните инвеститори.Во секоја општина има 2-3 локални моќници кој би ја зграбиле секоја педа слободен и ефтин индустриски простор,само за да не им се створи локална конкуренција,без да инвестираат за било какво производство.
Друга е работата она што јас го замислувам за индустријскиве зони низ Македонија,различна од онаа во U.A.E.,овде се работи за голо земјиште со обезбеден пат,струја и вода,зградите ќе си ги градат самите инвеститори доколку се сигурни дека ќе им останат во трајна сопственост.Мислам дека градежната оператива ќе се справи со таквиот проект,не е некој “преголем залак“.:toe:
ABC ne konstatiram deka tvojata solucija e za out ,potpolno ja podrzuvam dodeka se investira vo reklami i spomenici neka se napravi nekoj takov mini-proekt,sepak smetam deka e toj proces koj nema da ni donese nekoj brz ekonomski bum i vidni podobruvanja tuku ke bide tezok makotrpen proces posebno zakonskoto reguliranje i raspredelbata na tie kapaciteti.:smir:

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
ABC ne konstatiram deka tvojata solucija e za out ,potpolno ja podrzuvam dodeka se investira vo reklami i spomenici neka se napravi nekoj takov mini-proekt,sepak smetam deka e toj proces koj nema da ni donese nekoj brz ekonomski bum i vidni podobruvanja tuku ke bide tezok makotrpen proces posebno zakonskoto reguliranje i raspredelbata na tie kapaciteti.:smir:
Абе времето на “бумови“ помина уште пред 20 години,сега е време на преживување,гола егзистенција би рекол.Со индустријските зони во секоја општина тоа време би било далеку поедноставно да се “протурка“ и многу подобро тука да се вложат 100 милиони евра од државава одколку во разни заврзлами со кој не залажуваат,а немаме никаква корист.Па Македонскава влада само во изминатиов квартал потроши повеќе од 100 милиони евра пари како “директна помош“ во бизнис заедницата за да се ублажела кризата.А да бидеме реални дека ни бизнис заедницата виде некаква корист,ниту па граѓаните,на кој им беше сервирана ваквата вест од Ставревски,Славевски и тајфата.:toe:

Член од
28 мај 2008
Мислења
211
Поени од реакции
12
Македонската влада доколку навистина мисли за доброто на Македонија и Македонскиот народ,под итно треба да
Да даде оставка, под итно. :)

Ок. Сериозно, верувам во твојот предлог преовладува лубоморота за успешното владение на владата на западниот сосед,кој за тебе е толку омаловажувачки што дејствувањето мора да биде под итно. Ама ајде, сега ти ги читам мислите, глупаво е.
Сепак, проектите Албанија 1 еуро, и сегашното задолжување на Албанија за завршување на крупни инфраструктурни проекти се покажа како кец во ракавот за економијата на Албанија која се покажа како најмалку зафатена земја од кризата во ЕУ.
А оваа влада со сличниот проект Инвестирајте во рајот на инвеститорите им даде јасна порака доџи ми вечерас и никад више, Свидмилк ти е само еден пример.
Инаку, како ќе инвестира владата во секоја општина кога околу 20 од нив се со албанско мнозинство, нели во овие општини по твое мислење требаше да не се инвестира ниту еден денар од страна на владата за да им го оневозможи напредокот и сите албанци да гледаат спас во бегство од земјава ?
Кога сте искрени ? Кога знаете и имате желба да направите некој асолен проект за доброто на сите граѓани или пак кога со парите за образованието еден универзитет го привилегирате со 15% проценти за 3000 студенти а друг со 11 000 студенти со 10% од тие пари. Оваа дискриминација сигурен сум дека се прави и во другите сектори освен во образованието па затоа пак ќе повторам, оваа влада под итно треба единствено да даде оставка,особено ДУИ.

N

n/a

Гостин
Што треба да направи Македонската влада?

Да изврши групно самоубиство,најбоље.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Да даде оставка, под итно. :)

Ок. Сериозно, верувам во твојот предлог преовладува лубоморота за успешното владение на владата на западниот сосед,кој за тебе е толку омаловажувачки што дејствувањето мора да биде под итно. Ама ајде, сега ти ги читам мислите, глупаво е.
Сепак, проектите Албанија 1 еуро, и сегашното задолжување на Албанија за завршување на крупни инфраструктурни проекти се покажа како кец во ракавот за економијата на Албанија која се покажа како најмалку зафатена земја од кризата во ЕУ.
А оваа влада со сличниот проект Инвестирајте во рајот на инвеститорите им даде јасна порака доџи ми вечерас и никад више, Свидмилк ти е само еден пример.
Инаку, како ќе инвестира владата во секоја општина кога околу 20 од нив се со албанско мнозинство, нели во овие општини по твое мислење требаше да не се инвестира ниту еден денар од страна на владата за да им го оневозможи напредокот и сите албанци да гледаат спас во бегство од земјава ?
Кога сте искрени ? Кога знаете и имате желба да направите некој асолен проект за доброто на сите граѓани или пак кога со парите за образованието еден универзитет го привилегирате со 15% проценти за 3000 студенти а друг со 11 000 студенти со 10% од тие пари. Оваа дискриминација сигурен сум дека се прави и во другите сектори освен во образованието па затоа пак ќе повторам, оваа влада под итно треба единствено да даде оставка,особено ДУИ.
Абе не мрчи и ти сега,сум завидувал на Албанија,мене преку таквото ми е за Албанија или друг сосед,јас гледам за Македонија и никој друг не ме интересира.Тоа што го дрвите за факултетите воопшто не ме интересира,особено од фактот дека ни еден наш факултет не се респектира во странство,за Албанските и да не зборувам.Значи кога велам за сите општини,важи и за Тетово или Гостивар,без разлика каде можат и Македонците и Албанците подеднакво да партиципираат со свој објекти доколку државата им додели индустријско градежно земјиште кое би било урбанизирано и бесплатно.Јас не знам кај виде дискриминација во ваков предлог ебаго?Или само да се кукало нешто?

Член од
20 мај 2009
Мислења
344
Поени од реакции
11
Pred da se ubie ili dade ostavka ,Makedonskata vlada neka si napravi i po nekoj spomeniks .Sega barem znaat kade se pravat.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Pred da se ubie ili dade ostavka ,Makedonskata vlada neka si napravi i po nekoj spomeniks .Sega barem znaat kade se pravat.
Ни еден споменик не може да биде штетен за ни една држава,само треба да се изнајде вистинско време,вистинско место,вистински повод и најважно,вистински автор за негова изведба и планирање.Спомениците всушност ја отсликуваат културата од еден народ,итоа на прв и надиректен поглед од секој кој сака да да ја спознае државата и нејзините културни вредности.:toe:

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Ни еден споменик не може да биде штетен за ни една држава.........
Точно.....само под некои споменици пишува..... „никогаш повеќе да не се повтори’’:kesa:

Член од
20 мај 2009
Мислења
344
Поени од реакции
11
Точно.....само под некои споменици пишува..... „никогаш повеќе да не се повтори’
:salut:vone

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Точно.....само под некои споменици пишува..... „никогаш повеќе да не се повтори’’:kesa:
Всушност и тоа е дел од културата и историјата на еден народ.:toe:

Kajgana Shop

На врв Bottom