Библиски вистини

• Креатор на темата Креатор на темата golem brat
  • Време на започнување Време на започнување
Библијата е единствена книга. Се состои од шеесет и шест помали книги. Ги пишувале 40 вдахнати писатели, во период од 1.600 години, 1.500год пред нашата ера и 100 год. во нашата ера.Провери во (2 Тимотеј 3.16). Библијата е откровение од живиот Бог и има моќ да го менува човечкиот живот. Иако некои луѓе ја сметале за некорисна и безвредна а мнозина сакале да ја уништат, но сепак Библијата останува книга нај читана и нај продавана во светот. Повеќето од 39 книги на Стариот завет се пишувани на еврејски јазик.Истите подоцна се преведени на грчки јазик.Тој превод е познат како Септуагинта или ,,превод на седумдесетмина‘‘.Преводот е извршен во Александрија за потребите на Александриската библиотека. Работата почнала околу 285. год. пред Христа. Како што се верува, за тој превод дал налог Александар Македонски, посетуваќи го Ерусалим во 322. год. пред Христа, од пророштвото на Даниел дознал дека неговото царство ќе го урне Медо-персиското царство (види Јосиф Флафие:Старини, книга II, глава 8, отсек 5 ). Овој превод бил употребуван во Христово време.
Во текот на ископувањата во 1979-80 година во низа гробници што се наоѓаат покрај црквата св. Андреј, најужниот крај од долината Хином, во Ерусалим, е најден малечок сребрен свиток. На тој свиток е напишан благослов кој го изговорил свештеникот Арон, а денеска е изложен во Израелскиот музеј во Ерусалим:,,Господ нека те благослови и нека те чува! Господ нека погледне на тебе со своето светло лице и нека те помилува!Господ нека го сврти својот поглед на тебе инека ти донесе мир!‘‘(4. Мојсева 6,24-26). Овие зборови се напишани седмиот век пред Христа. Овој ракопис е најстар од некој библиски текст.

џабе читав три страни(освен третата:pos2::pos2::pos2:)

абре темава е библиски вистини....ај навистина покрај потопот пишете нешто ме интересира озбилно...исто така и за звездата е точно астрономите потврдиле...но има една група која тврди дека тоа било околу 75 години порано...но повекето сметаат дека е таман...ај уште вистини:helou:

За ваква сорта форумџии, соодветен е следниот бугарски виц:
Имено, бугарин од Софија, посетил зоо-градина во странска земја и во градината здогледал жирафа. Жирафата, јасно е, е препознатлива по својот долг врат. Но, бугаринов, ради својата тврдоглавост, гледајќи ја жирафата, дошол до генијален заклучок: „Не, вакво нешто не може да постои!„.
Така, за оние кои се духовно „затуцани„, дури и очигледните работи не се доволно убедливи!

За ваква сорта форумџии, соодветен е следниот бугарски виц:
Имено, бугарин од Софија, посетил зоо-градина во странска земја и во градината здогледал жирафа. Жирафата, јасно е, е препознатлива по својот долг врат. Но, бугаринов, ради својата тврдоглавост, гледајќи ја жирафата, дошол до генијален заклучок: „Не, вакво нешто не може да постои!„.
Така, за оние кои се духовно „затуцани„, дури и очигледните работи не се доволно убедливи!

мики1 не си фер...јас не сум враг и не правам зло ако сум духовно како што велиш ти затуцан....сеедно нека бидам такав ама имам смисол за етика и разликувам добро од зло.

е сега..не ми кажуј вицови тоа е за во ЧДА кажи вистини:toe:

1+1+1=3
1+1+1=1
3=1

Може вака? Или пак не е јасно?

Затоа Бога го нарекуваме и Троедин Бог, три лика, кои делуваат апсолутно складно како да е еден лик.
Тебе не ти иде математика или на господ?

Тебе не ти иде математика или на господ?

Цитат:Напишано од MIKI1
1+1+1=3
1+1+1=1
3=1

Затоа Бога го нарекуваме и Троедин Бог, три лика, кои делуваат апсолутно складно како да е еден лик.

Изгледа дека тебе не ти иде Логика како што јас гледам.

е ај објасни ја Логиката у таква весела математика

стварно не само мене ами многу други ги интересирало и ќе ги интересира

кажи ја Логиката слободно

е ај објасни ја Логиката у таква весела математика

стварно не само мене ами многу други ги интересирало и ќе ги интересира

кажи ја Логиката слободно

(Таткото)1+(Синот)1+(Светиот Дух)1=3(Различни по лик)
(Таткото)1+(Синот)1+(Светиот Дух)1=1(Исти во Душата, исти облигации, исти права, исти моќи)
3(три раслични Божји појави)=1(Функционираат како Едно)

???

Изгледа дека тебе не ти иде Логика како што јас гледам.
Meне супер ми иде логика! Ама еве ти попроста математика, да почнеш од почеток со нешо шо е и логично за разлика од твоето :)

1+1=3
1 маж + 1 жена = на 3 (маж, жена и дете)
е тоа е нешо шо и физички се глеа и е логично!

(Таткото)1+(Синот)1+(Светиот Дух)1=3(Различни по лик)
(Таткото)1+(Синот)1+(Светиот Дух)1=1(Исти во Душата, исти облигации, исти права, исти моќи)
3(три раслични Божји појави)=1(Функционираат како Едно)

???
Ај вака да пробаме! 6 500 000 000 луѓе! Сите имаат исти права, исти обврски, исти моќи (зеаме субјективно сеа де)! Дали 6 500 000 000 = 1? Тебе дечко слабо ти идело математика! :)

1+1+1=3
1+1+1=1
3=1

И уше нешо....Ќе зеам глуп пример! Дали сите бендови се троедини, четвороедини или кој кур знам колкуедини!? Па еве еден бенд функционира апсолутно складно како да е еден човек а има по еден на секој инструмент! А да не збориме цели оркестри и филхармонии и хорови! Малце бар од 1во до 3то математика да се припазуе на часови:nesum: :)

Meне супер ми иде логика! Ама еве ти попроста математика, да почнеш од почеток со нешо шо е и логично за разлика од твоето :)

1+1=3
1 маж + 1 жена = на 3 (маж, жена и дете)
е тоа е нешо шо и физички се глеа и е логично!

Ај вака да пробаме! 6 500 000 000 луѓе! Сите имаат исти права, исти обврски, исти моќи (зеаме субјективно сеа де)! Дали 6 500 000 000 = 1? Тебе дечко слабо ти идело математика! :)

И уше нешо....Ќе зеам глуп пример! Дали сите бендови се троедини, четвороедини или кој кур знам колкуедини!? Па еве еден бенд функционира апсолутно складно како да е еден човек а има по еден на секој инструмент! А да не збориме цели оркестри и филхармонии и хорови! Малце бар од 1во до 3то математика да се припазуе на часови:nesum: :)

А да пробаш друг субфорум !!!! зашто твоиве реплики немаат никаква врска со религија !!!

Како второ имаш 16 год и претпоставувам дека математика повеќе од плоштина на квадрат незнаеш така да како може ти да ми кажуваш дали знам или незнам кога неможеш да сватиш најпроста работа па камоли да ја протолкуваш Библијата, што се кладам дека ни 10 страни немаш прочитано од нејзе , дојде тука да им солиш памет на луѓе кои имаат прочитано книги колку што ти имаш цртани филмови глеано.

Вака ова свето тројство јас апсолутно не можам да ја разберам ,или вие не знаете убаво да објаснувате

Светото Тројство е не толку добра адаптација на Тримурти од хиндуизмот. Зборот Тримурти се однесува на трите главни божества: Брама, Вишну, Шива.
Објаснувањата се конфузни бидејќи само така може политеистички концепт да се претстави како монотеистички.

Прашањето за објаснување што е Светото Тројство е погрешно поставено прашање. Зошто Семоќниот Бог се ограничува на Jacobs 3 во 1 објава? Како Семоќен толку многу други бројки му остануваат на располагање.

Светото Тројство е не толку добра адаптација на Тримурти од хиндуизмот. Зборот Тримурти се однесува на трите главни божества: Брама, Вишну, Шива.
Објаснувањата се конфузни бидејќи само така може политеистички концепт да се претстави како монотеистички.

.

чекај велиш дека тројството им е украдена работа од исток

јас на едно место најдов дека и те како знаеле за будизмот и источните религии

еве во темата гностицизам :

Книга Истина о богомилима од Васо Глусац

СТР 28 И 29

2. Гностичка jepec потекла je из незнабожачке религиозне
философије, особито из платонизма и Зороастровог дуализма,
по коме постоји добар и зао бог, бог светлости и бог таме. Ова
фантастична философија продрла je и у хришћанску цркву и
помешала своје ученье са хришћанским веровањем. По овој тео-
рији зао бог створио је овај свет и све што је видљиво, а Христос
је дошао да спасе духовни свет из материје. И Св. Писмо Старога
Завета дело је злога бога, а Нови Завет потиче од доброга бога.
Христос je имао привидно тело и привидну смрт. Својим
учењем открио je духовном свету како ће се спасити из материје
и повратити правоме Богу. Према томе нема ускрса телеса ни
другога доласка Христова. Зао бог измислио je и брак, jep се
њиме распростире материја. Стога се треба уздржавати од свега
што годи телу и тело треба мучити, да би се спасила душа. Ова
је јерес имала више огранака, а почела је опадати од III века, док
је није сасвим несало у VI веку.2

3. Манихејска jepec постала je средином III века, када je
прави гностицизам почео малаксавати. Ову јерес основао је пер-
сијанац Мани, лат. Manes или Manichaeus. Стога се ова jepec и
зове манихејство или персијски гностицизам. Мани је рођен
216. год. у Екбатани, старој престоници Мидије. Васпитан је био
у вавилонско-хришћанској секти. Када му je било 26 година,
почео је самостално проповедати своју науку. Његова je наука
смеса Зороастрове и Будине науке. Он вели за Мојсија и Христа
да су додуше били пророци, али je он (Мани) одређен да
усаврши и објасни ньихово непотпуно ученье. Све противречно-
сти и тешкоће у животу своде се, по њему, на борбу између
светлости и таме. Из смесе елемената светлости и елемената

таме постао је земаљски свет, па и сам човек. Отуда je у овом свету
и светлост и тама, и добро и зло. Једним управл>а Бог, а другим
Сатана. Да би се елементи светлости ослободили од елемената
таме и од Сатане, послао je Бог Исуса на земљу, да својим при-
мером покаже начин спасеньа. У ту сврху Исус је узео на се
привидно тело и привидно страдао и умро. У Манихеју јавио се
Параклит или Утешитељ, кога је Исус обећао послати, и он ће
довршити његово дело. Право Исусово учење искварили су апо-
столи, па се оно не може наћи у њиховим списима, него само у
списима Манихејевим. Стога он одбацује цео Стари Завет, а из
Новога признаје само неке делове. Елементи светлости могу се
спасити из таме само строгим аскетским животом, али како сви
људи не могу бити аскети, то је Манихеј поделио своје верне на
изабране (electi) и слушаоце (auditores). Изабрани муче своје
тело и уздржавају се од жене, вина, меса и анималне хране.
Слушаоци су у томе нешто слободнији и брак им је дозвољен,
али ни једни ни други нису имали крштења ни причести, а
служба им се састојала из молитава, песама и проповеди без
икаквих церемонија. Поглавар цркве звао се je Имам и седео у
Багдаду, a касније у Самарканду. Под н>им je било 12 апостола
(магистри) и 72 епископа. Ова се jepec била раширила не само у
Персији, него и у неким деловима Римскога царства, тако да je
и цар Диоклецијан издао против ње врло строге расписе. A још
раније, 277. год., персијски je владар осудио Манихеја на смрт и
то тако, да су га стрмоглав разапели, а потом одерали. Његовом
кожом плашили су његове вернике. Али и покрај свих тих про-
гона секта се je тако добро држала, да je почела опадати истом у
V веку. Спорадично се је јављала још и у VII веку. Манихејеви
оригинални списи нису нам се сачували, а вели седа их je било
седам књига. Оно што знамо о његовој науци, сачувано je у
Делима Архелаја Хегемонија из прве половине IV века. Интере-
сантно je овде споменути, да је уз његову науку у младости
пристајао и Св. Августин, који се крстио истом у 33. години и
постао je велики црквени писац и проповедник против манихе-
јаца и осталих јеретика..
.
.

значи успатно се гледа дека

БУДИЗМОТ НЕ ИМ БИЛ НЕПОЗНАТ НА БЛИСКОИСТОЧНИТЕ НАРОДИ

.

а малку подетално да објасниш ?

А да пробаш друг субфорум !!!! зашто твоиве реплики немаат никаква врска со религија !!!

Како второ имаш 16 год и претпоставувам дека математика повеќе од плоштина на квадрат незнаеш така да како може ти да ми кажуваш дали знам или незнам кога неможеш да сватиш најпроста работа па камоли да ја протолкуваш Библијата, што се кладам дека ни 10 страни немаш прочитано од нејзе , дојде тука да им солиш памет на луѓе кои имаат прочитано книги колку што ти имаш цртани филмови глеано.
Ау, ти стариот на 19 години многу поише од мене знаеш! На темата за плоштина добив 4ка :bip: Туку ете исто објаснуење даов ко твојата математика, шо ја праи мојава различна?

чекај велиш дека тројството им е украдена работа од исток а малку подетално да објасниш ?

Не е украдена, од таму потекнува. Исто како што концептот за Христијанскиот Бог не е украден, туку наследен од Еврејскиот. Исто како што Еврејскиот Бог е делумно настанат како последица од Канаанитската религија (монолатризам наспроти монотеизам).

celata priroda svedoci za boga, i site dela gi iskazuva slavata na boga, covekot zivotnite i rastenijata se dela na racete a boga i seta vidliva materija e delo na racete na gospoda , sonceto mesecinata se sto postoi gospod go sozdal za covekot , no covekot gi zloupotrebuva dobrinite od boga, i zivee po svoja volja a go obvinuva boga za se, koga celiot svet bi ziveel biblisko evangelski zivot , a narodot sto poveruva imase edno srce i edna dusa i nistro od imaneto svoe ne velese ova e moe ,tuku se im bese opsto i zaednicko dela 4; 32. togas bi bil navistina raj

celata priroda svedoci za boga, i site dela gi iskazuva slavata na boga, covekot zivotnite i rastenijata se dela na racete a boga i seta vidliva materija e delo na racete na gospoda , sonceto mesecinata se sto postoi gospod go sozdal za covekot , no covekot gi zloupotrebuva dobrinite od boga, i zivee po svoja volja a go obvinuva boga za se, koga celiot svet bi ziveel biblisko evangelski zivot , a narodot sto poveruva imase edno srce i edna dusa i nistro od imaneto svoe ne velese ova e moe ,tuku se im bese opsto i zaednicko dela 4; 32. togas bi bil navistina raj

Или накратко кажано, тоа е, според монахот Клеопа, Законот на природната креација, каде творенијата, сами по себе, се показател дека имаат свој Творец.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom