Дебели луѓе и општеството

• Креатор на темата Креатор на темата Momencence
  • Време на започнување Време на започнување
Интересен е фактот што во средниот век за убава и посакувана жена се сметала полничка жена. :) Сега е друго,нормално. Немам ништо против полните луѓе,не ми пречат,и поготово не се однесуваат така како шо погоре наведе Skapanica. Дечко,ти треба малце да внимаваш на речникот и преиспитај се себеси и своите понашања пред да коментираш (осетлива) тема. Толку за тоа. Да се вратам на темата. Дебелите луѓе се дебели(или изгледаат дебело) поради(колку шо знам до сеа) 3 причини: 1. нормално,од преухранетост,и нездрава храна. Мек Доналдс и сите тие глупости. 2. има луѓе на кои едноставно им е таква градбата или генот и изгледаат полни. 3. од хормонски лекови(знам многу луѓе,особено девојки кои пијат од разни причини)и притоа се "се издувуваат". Воглавно,дебелината е страшен проблем во Америка,каде се хранат со секакви вештачки ствари.Доколку се води грижа за начинот на кој се исхрануваат луѓето,вишокот килограми нема да биде проблем.

Сериозен си за болдираново? Немој да зборуваш глупости те молам.Точно е дека има дебели Американци ама обично оа се Црнци или Шпањоли по цел ден што јадат во Мекдоналдс или Вендис.Не велам дека нема дебели бели луѓе ама сепак не во многу голема бројка.
Друга работа е што во општествово има да речам потсмев кон дебелите луѓе.Не знам на што се должи тоа најверојатно од домашното воспитување.

Вистина е. Според најновите статистики, 64 % од Американците се дебели. И затоа на оние кои одат во Америка им е УУУАААУУУ, од шо ги има толку многу и толку дебели!
Благодарам за постот над мене, Ве молам да не навредувате !

Случајно еднаш сурфајќи на Интернет видов блог на една дебела девојка, која постирала слика од неа и прашала “Што мислите за мене? “ или нешто во тој смисол (How do u see/find me? не ми текнува точно)...
И на тоа, некој безобразен и напишал “ти си една голема свиња, оди лечи се “ и така повеќе реда со ваква навредлива содржина...На сето ова после една недела или две, на истиот блог на девојката, нејзината сестра напишала :
“Се надевам дека бескрајно си среќен што го искажа твоето мислење бидејќи тоа ти беше последна шанса бидејќи оваа прекрасна девојка минатата недела се самоуби мислејќи дека не вреди да се живее во свет во кој никој не ја сака таква !!“
Не се сеќавам каде го имав прочитано за да ви пратам линк. но се надевам дека барем малку ви ја пренесов ситуацијата...Страшно бев шокирана и затоа до ден денес го памтам... Затоа луѓе, ОСЕТ !!!

Ја мислам дека тоа се луѓе што сакаат поише да јадат и тоа не е криминал па заради тоа да бидат дискриминирани :toe:

Вистина е. Според најновите статистики, 64 % од Американците се дебели. И затоа на оние кои одат во Америка им е УУУАААУУУ, од шо ги има толку многу и толку дебели!
Благодарам за постот над мене, Ве молам да не навредувате !

Случајно еднаш сурфајќи на Интернет видов блог на една дебела девојка, која постирала слика од неа и прашала “Што мислите за мене? “ или нешто во тој смисол (How do u see/find me? не ми текнува точно)...
И на тоа, некој безобразен и напишал “ти си една голема свиња, оди лечи се “ и така повеќе реда со ваква навредлива содржина...На сето ова после една недела или две, на истиот блог на девојката, нејзината сестра напишала :
“Се надевам дека бескрајно си среќен што го искажа твоето мислење бидејќи тоа ти беше последна шанса бидејќи оваа прекрасна девојка минатата недела се самоуби мислејќи дека не вреди да се живее во свет во кој никој не ја сака таква !!“
Не се сеќавам каде го имав прочитано за да ви пратам линк. но се надевам дека барем малку ви ја пренесов ситуацијата...Страшно бев шокирана и затоа до ден денес го памтам... Затоа луѓе, ОСЕТ !!!

Според процентите, најдебели во светот се Австралијанците, а во Америка може има повеќе луѓе, ама помал им е процентот зашто се поголема нација.

Инаку, за дебелината.Лоша работа е, може да смета многу во животот.Не им е лесно за таквите луѓе.Јас не се сметам за дебел, туку сум така полничок зашто таква ми е градбата.И да ослабам, пак ќе бидам широк зашто тој сум јас, и не се оптоварувам со тоа, што сака нека биде само гледам да не се усвињам многу:)

90% од вас немаат вистинска претстава како е да имаш проблем со тежината и како влијае тоа врз самиот карактер на човекот.
Спеар ми од муабети од типот „ако се сака се се може, не е проблем, со вежбање се средува“ оти фејк се. Од тотално лично искуство.

Влијае начинот на живот, метаболизмот, и просто навиките за исхрана шо ги стекнуваат децата од мали.
И да, осудувани се, па макар колку и добри личности да се за нив секогаш постои едно големо „АМА“ проследено со: „супер си,ама..ослаби.“

Според процентите, најдебели во светот се Австралијанците, а во Америка може има повеќе луѓе, ама помал им е процентот зашто се поголема нација.

Мислам дека не сфатив баш најдобро...

Шо кур имате вие против дебелите бе? х)

Мислам дека не сфатив баш најдобро...

Па имаше во весници или на интернет пред некое време...
Го измериле процентот на дебели луѓе во САД и Австралија, и процентот бил повисок кај Австралијанците.

Па нормално дека у Австралија ќе има поише дебели! Отишле македонците таму и коа вишле пари само на јадење трошеле и се дебели сеа, е ќе бидат се дебели!

Шо кур имате вие против дебелите бе? х)

Баш напротив, никој нема ништо против нив. Само дебатираме зошто е толку голем бројот на дебелите луѓе на денешницата и во целиот свет и како општеството регира на овие промени.

Lele temava e odlicna. Jas smetam deka preteranata debelina e mnogu stetna po zdravjeto, kako fizickoto taka i psihickoto na edna licnost. Tuka ne gi vklucuvam onie malce punite, niv nisto ne im fali.
Jas pocnav da se debeleam vo vtora godina sredno i od 58kg, stignav do 75kg. I taka pocnav da drzam rigorozni dieti, so nejadenje po edna nedela. Pa potoa ke mi zdosadese i pocnuvav da jadam vo nenormalni kolkicini (ne ni mozete da zamislite kolku). Po prejaduvanje imav ogromna griza na sovest, placev i se poveke se debeleev. Sega imam 24 godini, a pred 1 mesec tezev 121.5 kg. Ne mozev da mrednam, od doma ne izleguvav zatoa sto mi bese sram, osven normalno do fakultet. Bukvalen pekol. I edna vecer tatko mi pred okolu mesec dena me sedna i pocna da me prasuva zasto jadam tolku, zasto se unistuvam i.t.n. Jas mu rekov deka koga me faka kriza za jadenje nemozam a da ne jadam.
Mi predlozi da odime na psihijatar, i jas normalno se izvadiv od pamet koga mi go rece toa, no nekako me ubedi. Bev utredenta i mi postavija dijagnoza bulimija. Mene mi bese cudno, zatoa sto jas ne povrakav cesto, samo se prejaduvav i gladuvav i se poveke se debeleev. Megutoa koga pocnav da citam konkretno za bulimijata vidov deka glavna karakteristika e prejaduvanjeto. Sega sum na normalna ishrana, i jadam naveke sveza hrana, ovosje i zelencuk. Leb, testenini, koka koli i cipsovi i blagi totalno iskluciv od mojata ishrana. Sekoj den pesacam pokraj kej. Pocnav da ziveam poubavo, za eden mesec simnav 16.5 kg. i postepeno si go vrakam socijalniot zivot vo normala.

Zatoa bilo koj od vas ako cesto se prejaduva neka se preispita sto pravi, i jas sum se smeela na debeli luge i sum mislela deka nema sanssi do tolku da se zdebelam, no ete bas mene mi se sluci. Sga ledam deka nema nikakva sramota vo seto toa, no sebesi se unistuvas sekako. Poz!

Баш напротив, никој нема ништо против нив. Само дебатираме зошто е толку голем бројот на дебелите луѓе на денешницата и во целиот свет и како општеството регира на овие промени.

Затоа што порано луѓето биле гладни, а денес не се. Тоа ти е единствената причина. Помина времето кога немаше да се јаде леб. Тие слики од старо време каде се гледа сите коска и кожа е затоа што биле прегледнети.

Затоа што порано луѓето биле гладни, а денес не се. Тоа ти е единствената причина. Помина времето кога немаше да се јаде леб. Тие слики од старо време каде се гледа сите коска и кожа е затоа што биле прегледнети.

И денес постојат милиони гладни луѓе во светот како и порано. Но постојат и делови од светот каде луѓето се предебели не затоа што имаат се што ќе посакаат да јадат, туку затоа што јадат нездрава храна.
Затоа и во “дебелите“ земји повеќе од сиромашната популација се дебели отколку оние што имаат, бидејќи незадравата храна од рестораните за брза храна е најефтина и најдостапна.
Пак ќе кажам гледајте го Supersize Me, ако го немате гледано, за да ги видите ефектите од Mc Donalds. Инаку најнов документарен филм за дебелината во Америка е Killer аt Large кој што ови денови треба да излезе во продажба. Ако некој го најде, нека пише.

Po prejaduvanje imav ogromna griza na sovest, placev i se poveke se debeleev.

Дебелеењето се постигнува со претерано јадење, но со често јадење во стресни и кризни ситуации, се дебелее уште повеќе.
Инаку одењето на психијатар во западните земји и не е толку страшно како што изгледа во Македонија. Постојат луѓе кои само поради единствена кавга во семејството одат на психијатар.:toe:

Jas mu rekov deka koga me faka kriza za jadenje nemozam a da ne jadam.
Дали знаеш можеби сега што довело до таквите кризи за јадење?
Се надевам дека се ќе се среди полека полека за тебе, на добар пат си и не се откажувај.
Благодариме што даде вистински пример и укажа дека дебелината треба да се сфати сериозно бијејќи е болест,а треба да се знае оти носи со себе и еден цел камион други болести.

Дали знаеш можеби сега што довело до таквите кризи за јадење?
Се надевам дека се ќе се среди полека полека за тебе, на добар пат си и не се откажувај.
Благодариме што даде вистински пример и укажа дека дебелината треба да се сфати сериозно бијејќи е болест,а треба да се знае оти носи со себе и еден цел камион други болести.

Фала за подршката :smir:. Знам дека сум на прав пат и се повеке ми е јасно дека тоа што го правев не е нормално, но исто така знам и дека во нас самите е силата за да си го поравиме нашиот живот и здравје.

Јас се прејадував како што кажа и самиот ти во стресни ситуации, или пак кога бев тажна, уплашена од нешто. А што е најпарадоксално се прејадував кога ке видев колку сум дебела, е тогаш ке се затворев и само јади и јади, посебно тоа Мекдоналдсот, затоа што и не требаше да излезам од кола за да си нарачам.

Сега се откажувам од сета нездрава храна која носи само 5 минутно задоволство, а потоа те уништува. Поздрав!:helou:

Како што кажував и самата јас :-) чувајте си го здравјето човеции, тоа нејскапоценото нешто шо човек може да го има.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom