Да му кажеме ЗБОГУМ на плоштадот Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата dzonyb
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
7 октомври 2008
Мислења
6.055
Поени од реакции
6.443
Не еден, туку два седумкатни хотела ќе се градат на плоштад!

Се бара идејно решение за хотел со пет ѕвезди, дел од комплексот Градска куќа

Деспина Трајковска

Не еден, туку два хотела ќе се градат на скопскиот плоштад! И двата објекта се предвидени со контроверзниот Детален урбанистички план „Мал ринг“, кој дозволува тие да бидат високи до 29 метри, односно да имаат по седум ката. Објектите е предвидено да се градат од левата страна на плоштадот, гледано кон Камениот мост, едниот во зеленилото спроти кафулето „Тренд“, а другиот пред зградата на „Пошта“ како дел од комплексот Градска куќа. Додека јавноста е во исчекување до каде е постапката за изградба на хотелот спроти „Тренд“, за вториот објект неделава Министерството за транспорт и врски веќе распиша конкурс за идејно решение. Се бара архитектонско-урбанистичко решение за хотелот, кој ќе биде со пет ѕвезди во рамки на комплексот Градска куќа и треба да се вклопи во амбиенталната целина со објектите во опкружување. Според објаснувањето од Министерството за транспорт и врски, конкурсот е само дел од подготвителните активности за изградба на комплексот што ќе се гради на државно земјиште, кое е планирано да се продава на лицитација по изборите. Најповолниот понудувач ќе има обврска комплексот да го изгради според избраните конкурси, овој за хотелот и веќе утврдениот за Градска куќа, чиј автор е архитект Коста Мангаровски.

Извор: http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=29FBC18016393445B3077A895E87DCAA

Незнам што му се намерачија на ПЛОШТАДОТ...

Ама ако вака се продолжи дефинитивно ќе го снема...

Да му кажеме ЗБОГУМ на плоштадот Македонија

ЗБОГУМ плоштаду!:helou:

Незнам што му се намерачија на ПЛОШТАДОТ...

Ама ако вака се продолжи дефинитивно ќе го снема...

Тоа не е така страшно и онака е најгрд плоштад што сум го видел. Бетонско чудо без душа. Проблем е што се вртат како лешинари и чекаат најмала прилика да заграбат простор и да профитираат. Наместо да се направеше фонтанче, да се направеше нешто што ќе го задржи вниманието на минувачите...

Одамна се знаеше ова. Грујо кажа во една емисија. И според него демек фалело градби во тој дел и според планот ке биле во старо-скопски стил на градби (нешто слично како Ристичева Палата) Него кај ке биде прилазот во хотеливе? Тотална глупост.

Тоа не е така страшно и онака е најгрд плоштад што сум го видел. Бетонско чудо без душа. Проблем е што се вртат како лешинари и чекаат најмала прилика да заграбат простор и да профитираат. Наместо да се направеше фонтанче, да се направеше нешто што ќе го задржи вниманието на минувачите...

Дефинитивно сум да се збогати кутурно, забавната содржината на градскит плоштад , ама не да се претвори во населба...

Инаку ќе ја изгуби смислата...

Кога ќе ми текне само на фонтаната во Барселона...и колку народ се лигави на глетката...и колку промет прават околните продавници и локали само од стадото туристи...:toe:
Не ми е јасно само како уважените гости ќе пристигнуваат во тој хотел?
Улица низ ГТЦ?

e skopjani ke ostanat bez plostad, pa posle ke idad vo Ohrid na plostad, se salam vo Solun.

A jas pa se prasuvam so kur ne go premestuvaat Bit Pazar na plostad?
Da si pazarime onaka na otvoreno nie skopjani....
plus Vardar tuka blizu, kupuvas bostan, op u toa vardarot pola saat, vadis, mavas noz i lapas....meraci..... btw, go s'skas germanecot koj te gleda od balkonot na hotelot izgraden vo "staro-skopski" stil ( jebote debilnost... ke gradam nesto da lici deka bilo izgradeno pred 100 godini.... pu da ti ebam akal seljacki da ti ebam ), so ja nema privilegijata da jade taze bostan oladen u precistiot vardar...

plus Vardar tuka blizu, kupuvas bostan, op u toa vardarot pola saat, vadis, mavas noz i lapas....meraci..... btw, go s'skas germanecot koj te gleda od balkonot na hotelot izgraden vo "staro-skopski" stil ( jebote debilnost... ke gradam nesto da lici deka bilo izgradeno pred 100 godini.... pu da ti ebam akal seljacki da ti ebam ), so ja nema privilegijata da jade taze bostan oladen u precistiot vardar...
:pos2:

Да ти кажам искрено во Германија плоштадите се всушност МАРКТОВИ (пазари)...
Само не класични како нашиот туку летечки, денес продават Цвеќе , Утре има Божиќен пазар и тн...

Еве во Скопје има мислам такви куќички од Нирнберг који се носат за време на божиќните празници....

Ајде еве и јас ке се збогувам, иди у неповрат све да ти ебам исполитизарно.

Да ти кажам искрено во Германија плоштадите се всушност МАРКТОВИ (пазари)...
Само не класични како нашиот туку летечки, денес продават Цвеќе , Утре има Божиќен пазар и тн...

Еве во Скопје има мислам такви куќички од Нирнберг који се носат за време на божиќните празници....
Ne ti zboram za MARKTOVI be, tuku za BIT PAZAR...:):)

Patem, imase takvo nesto slicno i u skopje za vreme na novogodisnite i boziknite praznici.... merak ti bese da se setas po plostadot ( okey, trebase malku da se poraboti na prostorna oprganizacija na tezgite... ama kako i da e, atmosfera imase )... ama i toa go upropastija, go zamenaa so svetleckite palmi sred dekemvri..... :):)

Кога ќе ми текне само на фонтаната во Барселона...и колку народ се лигави на глетката...и колку промет прават околните продавници и локали само од стадото туристи...:toe:
Не ми е јасно само како уважените гости ќе пристигнуваат во тој хотел?
Улица низ ГТЦ?

Во Барселона само Авенија Рамбла е широка колку цел Скопски плоштад,а долга колку пола Скопје.Авенија Паралел е слична по ширина но можеби и подолга.Споредбата ти е беспредметна и помалку “ренесансна“ би рекол,слична на онаа која ја прават “фабрикантиве“ на Грујо деновиве,откако прошетаа малку по белиот свет.:toe:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom