Насилство и повредени на протестот во Скопје

Статус
Затворена за нови мислења.

nako

No1
Член од
22 јануари 2006
Мислења
918
Поени од реакции
35
Ај просветли не бе малку, мавни ни на сите крст по глава:pos2:
Никој не го турка, сами се туркаме.
Смеј се колку сакаш, да не беше толку трагично ќе беше и смешно.
Во Лондон имаш луѓе со спротивни ставови на 5 метра држат говор и не се тепаат.
Да да, има едните се викаат вистинкса ира другите не знам како...
Го спома Лондон, а знаеш дека таму на секое ќоше имаш камера и да мокриш некаде ќе приметат какви ти се бубрезите. Големиот брат те набљудува.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Уривање на трговскиот центар под итно,изградба на две-три цркви и по некоја џамија,да има каде да се моли народот за спас на олигархиските души.:toe:

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
Прво, имотот е денационализиран и бил на црквата. Второ, нема да се гради од државни пари, туку црквата ќе собира пари. И трето незнам баш дали на куќата на Мајка Тереза ќе се гради, ама знам дека ќе се гради врз темелите на Црквата Св. Константин и Елена ако не се лажам.

Така да биди си мирен, пошто ИВЗ слобдно си гради џамии каде што има имот и слично како и МПЦ има имоти за денационализирање.
Prvo, imotot ne e denacionaliziran, i ako e, 100% e nepravedno. Na toa mesto bila kukjata na Majka Tereza. Mene ne mi e voopsto jasno kako e mozno da bil imotot na crkvata.

Kako vtoro, vladin projekt e, vladata dava pari.

Treto. Ne sakam be nit crkva, nit dzamija, nit butur..... sakam Pelagonija da mi bide plostadot.

p.s. i ne, ne gradi IVZ bas taka lesno kako sto mislis. Da imase pravedna denacionalizacija ke trebase skoro pola Skopje da mu se vrati na IVZ, a ne sega gvujo keleshot pred izbori da mi otvara temeli za nova sala za filharmonijata na imot na IVZ. :toe:

Воопшто не се лажеш..стварно таму била црквата св. Константин и Елена..на местото од Стопанска Банка..што сега е на самиот влез на ГТЦ
:pipi:
Gledas li deka samiot se fakas vo stapica.... ti se citas voopsto, ili?

Cim e na mestoto na Stopanska, neka ja srusat Stopanska i neka ja izgradat crkvata.

Nemalo crkva porano na toa mesto kade sto se planira sega da se izgradi.:toe:

K

KomitaMKD

Гостин
A sto koga utre ke izlezat muslimanite so baranje da se vozobnovi nekoja nivna dzamija.Dali togas "vernicive" ke reagiraat?Ili samo megu nas ke se raspravame.

S

smart ass

Гостин
Ми се плаче кога гледам како умира демократијата во оваа земја...

Ми се плаче кога гледам како ти е забрането да го искажеш своето мислење...

Ми се плаче кога гледам како се манипулира и залажува народот...

Ми се плаче кога гледам верници кои во името на Бога тепаат некого...

Ми се плаче кога гледам дека ни оддалеку не заслужуваме да влеземе во европското семејство...

Ми се плаче од фактот што сум дел од ваква држава...

Ми се плаче сега кога ги прегледувам снимките од денешниот протест и „контра-протест“ на плоштадот Македонија, и кога гледам како група верници во името на Бога удираат на студенти кои излегле да го искажат своето „не“ на изградба на објект на плоштадот.

Ми се плаче кога гледам како се враќаме стотици години наназад кога црквата ги спалувала на клада сите кои размислувале различно од неа.

Ми се плаче кога гледам како полицијата гледа сеир додека една група граѓани тепа друга група сограѓани.

Ми се плаче кога гледам дека многумина ги делат моите сомнежи за вмешаноста на власта во „контра-протестот“.

Ми се плаче кога гледам јавни фаци како го повикуваат и охрабруваат народот на „контра-протести“ кои завршуваат со тепачки.

Ми се плаче кога гледам како може на картата „Исус“ да си го кренеш рејтингот. Ми се плаче кога гледам толку многу луѓе кои се слепи при очи и не сфаќаат што се случува. Уште повеќе што тоа се мои сограѓани.

Ми се плаче што се тероризираат оние малкуте кои се осмелуваат јавно да го дигнат својот глас против случувањата во државава.

Ми се плаче кога гледам како верниците го вртат и другиот образ...

Ми се плаче кога читам некои кои се ситат на денешните случувања.

Да, ми се плаче...
па плачи ке ти олесни малку:smir:

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
A sto koga utre ke izlezat muslimanite so baranje da se vozobnovi nekoja nivna dzamija.Dali togas "vernicive" ke reagiraat?Ili samo megu nas ke se raspravame.
Ahahahhaha..... toj den go ocekuvam, toj den....bujrum neka navalat i na takov eden ubav i soncev den....pa neka slucajno mavaat povtorno po nekoja zenska, moja poznanicka.....ahahahhaha.....

p.s. ne sum za dzamija na plostad, ama za inat ke ja podrzam ako ima takva inicijativa.

Член од
18 јули 2008
Мислења
36
Поени од реакции
2
Kirca ti bese li tamu?
Garant ne si bil,a ako bese tamu i u slucaj da si radikalen vernik kako mene nemase da te interesira dali udaras masko,zensko,staro,mlado taka da kuti.
.

Абе, во иднина немој да бидеш толку радикален те молам и немој ти да ме спасуваш од неверници и атеисти. Не ми требаат такви спасители за мојата религија.
Да ќе заборавев пред да пишеш дека си радикален верник пиши ми што точно јадеше вчера некоја бишка, или хамбургер од 7ца ( ако знаеш кај е)
А откако ќе ти текне што си јадел јас ќе те потсетам и дека е време на велгиденски пости, па наместо како верник да се молиш за својата душа, да постиш ти одиш и тепаш студенти.
Епа мој вернику, според твојата вера ти имаш направено грев!!
Поздрави во пеколот:smir:

кцхсхт

македоноид
Член од
4 февруари 2009
Мислења
341
Поени од реакции
9
Вака да излезат и да се бунат кога ќе се гради џамија... Последните 2-3 години во Скопската котлина осамана на секаде минариња како печурки после дожд и никој ни да реагира ни да коментира... А за изградба на црква, се противат, демонстрираат, брееееее...

Член од
14 март 2008
Мислења
574
Поени од реакции
14
има многу нејасни работи во врска со протестов...
Студенти биле организатори? Што бара таму како еден од гласноговорниците, Ирена Цветковиќ - фемгерила писателката, дипломиран филолог? Што бараше и Соња Исмаил?
Би ве замолил да го погледнете подобро и дечково со белите пантолони и белиот прошаран џемпер на видео-клипов... дали е и тој студент???
скопјани сигурно ќе го препознаат... а тој со цвикерите од крајот на спотот што диригира? нека се појави маж и нека ми каже дека и тој е студент...

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Таканаречените “верници“ само ги деградираа Македонските граѓани правејќи од нив неверници,без разлика од која конфесија се.Мислам дека овие “верници“ беа од групата на Вранишковски,зошто беа прилично малку,со толку многу знамиња и други симболи.Во секој случај поддршка со насилни рекетари немал Исус кога го носел крстот на Голгота,или овие “верници“ имаат други сознанија,спротивни на Библијата?

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Морам да забележам дека од не ден се повеќе се изненадувам на постојано опаѓачкиот тренд на ко прво просечниот IQ а како второ користење на придобивките на раззвојот на цивилизација во нашава земја.
Едноставно жал ми е и добивам се поголема и поголема желба да почнам повеќеќ да работам на нешто што ќе почне да го спречува зголемувачкиот број на идиоти во земјата ми моја мила.
ОД МЕНЕ ЈА ИМААТ SERPICO И СИТЕ НЕГОВИ КОЛЕГИ ЦЕЛАТА МОЈА ПОДРШКА И ПОЧИТ за тоа што покажаа дека имаат храброст да се борат на цивилизиран начин против деструктивните сили во нашта држава кои пред се водени од страна на политичките партии и кои успеваат со својата слаткоречивост да им го поматуваат умот и на тие кои имаат потенцијал малку да ги погледната проблематиките од друг аспект и малку пообјективно да им пристапат на проблемите.
Јас знам дека со дадениот чекор на младите архитекти беа направени стратешко-систематски грешки како спроведување на протестот во пред односно меѓуизборен период, за што и Serpico сам наведе дека тоа било грешка во организацијата но било прекасно за да може да реагира како поискусен. Исто така јасно е дека е систематска грешѓка што е земена црквата како во овој случај примарен објект за потенцирање на целокупниот проблем, бидејќи треба секогаш малку и социолошки-општествено да се пријде на проблематиката за да се намали опасноста од погрешна интерпретација.
Како и да е ништо на почетокот не е совршено така и овој протест. Се надевам дека ќе има нареден протест кој знам дека лесно може да се спроведе бидејќи станува збор за реалтивно мал број на луше кои се познаваат и лесно можат да се организираат.
И јас најискрено би сакал малку повеќе да се поработи на идеите и начинот на кој ќе се спроведе тој протест. Мора за тој протест да се има на ум големото непозанвање и незаинтересираност за проблематиката од аспект ради кој и воопшто се протестира.
Во таа организација мора да се најде начин како повеќе да и се соопшти на јавноста и да и се објааснат проблемите кои се евидентирани од страната на групата.
Ова се сериозни прашања кои никако не смеат да бидат раководени предимно од емоции туку предимно со ум.
Али ова е добра лекција за целата организација која сега се надевам многу помудро и подобро ќе и ги воочи своите забелешки и својата загриженост на јавноста.
Имено треба јасно и гласно да се каже дека треба да се почнуваат да се градат објекти како Филхармонијата, драмски и северна трибина, кои се добро обмислени и ја имаат добиено мнозинската поддршка од архитектите и мнозинската јавност, а дека не треба да се градат објекти кои воопшто не биле ниту дискутирани ниту добиле архитектонска и јавна поддршка како што е комплексот архив, уставен суд и музеј.
Освен тоа се надевам дека младите архитекти кои се ужаснати од немањето став на поискусните експерти, дека ќе оформат своја организација, која ќе се состанува еднаш месечно или на два месеци или вонредно. Не е тешко да се спроведе таква организација ос пристапноста на интернет и сите останати средства за комуникација денес. И терба да се основаат јавни мислења и оценки по однос на јавни објекти, давање предлози за јавни објекти како и оценки и забелешки на ГУП и ДУП на различни општини од цела држава.
Знам дека на почетокот ќе е сизифофска желба за да дојдат тие мислења и заклучоци од состаноците до јавните гласила, но имајте на ум од објавувањето на тие заклучоци и предлози од едан таква организација не само што ќе профитира општествотот туку ќе профитираат и самите членови кои преку критичкото мислење на своите колеги многу повеќе ќе научат и ќе се здобијат со повеќе искуство од од своите колеги по одредени подетални теми.
Имајте на ум ако младите и студентите не го направат прогресот во земјата нема никој.

Р.Ѕ. искрено многу ми е жал за сите вас кои го проследија протестото низ политичка призма. Искрено се надевам дека еден дека ќе се разбудите од политичкото лудило наречено сдс-дпмне.

K

KomitaMKD

Гостин
има многу нејасни работи во врска со протестов...
Студенти биле организатори? Што бара таму како еден од гласноговорниците, Ирена Цветковиќ - фемгерила писателката, дипломиран филолог? Што бараше и Соња Исмаил?
Би ве замолил да го погледнете подобро и дечково со белите пантолони и белиот прошаран џемпер на видео-клипов... дали е и тој студент???
скопјани сигурно ќе го препознаат... а тој со цвикерите од крајот на спотот што диригира? нека се појави маж и нека ми каже дека и тој е студент...
Dobro jas ne gi znam ama ajde da recime deka ne se studenti.Sto menuva toa.Najaven protest pa makar neka e i na sds.Koj smee da spreci miren najaven protest.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.576
Поени од реакции
27.414
Колку што знам ИВЗ и МПЦ се во тесна соработка и многу блиски контакти имаат и сигурен сум дека ниту ИВЗ ниту МПЦ не се против верски објекти.

Што се однесува до протестот. Неможе никој да негира дека све беше политички филувано, темпирано да се случи меѓу два изборни круга и со доста пресметана реакција имајќи ја во предвид стандардната поларизација за време на изборите. Во оваа мини урбанистичка револуција паднаа жртва невини студенти чиј ентузијазам беше искористен од некои сомнителни личности.

K

KomitaMKD

Гостин
Колку што знам ИВЗ и МПЦ се во тесна соработка и многу блиски контакти имаат и сигурен сум дека ниту ИВЗ ниту МПЦ не се против верски објекти.

Што се однесува до протестот. Неможе никој да негира дека све беше политички филувано, темпирано да се случи меѓу два изборни круга и со доста пресметана реакција имајќи ја во предвид стандардната поларизација за време на изборите. Во оваа мини урбанистичка револуција паднаа жртва невини студенти чиј ентузијазам беше искористен од некои сомнителни личности.
Znaci da ocekuvame dzamija na plostad.Super :smir:

Член од
14 март 2008
Мислења
574
Поени од реакции
14
ова не беше оправдување, сакав само да кажам, дека луѓе од двата табора беа искористени во партиски цели...

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom