Што читате во моментов? (со краток коментар)

Македон91

Благородник
Член од
21 јануари 2009
Мислења
2.134
Поени од реакции
120
Само што ја завршив кратката повест: Чудните доживувања на Петар Шлемил од Адалберт фон Шамисо. Приказна за еден човек, кој во потрага по богатство, успех и слава склучува договор со ѓаволот и му ја продава сопствената сенка. За возврат добива "волшебно ќесе" со неисцрпно дно. По неколку мига на привидна среќа, почнуваат неговите неволји и тоталната неприфатеност од страна на општеството, на човекот без сенка.

Моментално ја читам Времеплов од Херберт Џорџ Велс. На секому добра позната, вечната стремеж на човекот да изгради временска машина/времеплов со цел подобро да ги запознае минатото и иднината.

Член од
20 јануари 2008
Мислења
47
Поени од реакции
2
Раскажи ми ги соништата- Сидни Шелдон... сплет на навидум неповрзани настани, кои на крај многу неочекувано се вклопуваат...

Setsuko

Модератор
Член од
29 јануари 2006
Мислења
6.406
Поени од реакции
5.972
Виктор Иго - „Клетници“

Дури сега дојде на ред, но сепак за испит ја читам, една од 20те што се предвидени.

Што да се каже за „Клетници“, верувам на сите многу добро ви е позната приказната. Покрај тоа што книгата ги опфаќа сите општествени слоеви сепак се задржува некако на оние најниските класи во општеството, за страдалниците, за нивните доживеани страдања и неправди.
Романтичен занес, се чита во еден здив. :)

џимеј

џимилино
Член од
4 март 2007
Мислења
10.433
Поени од реакции
25.349
Кристофер Прист - Престиж

Некој член спомна дека била досадна. Не можам да се согласам со тоа. Книгава е премногу добра и возбудлива, баш вистински магионичарски трилер. Кој го гледал филмот, знае за што се работи.
http://www.imdb.com/title/tt0482571/
Книгава не се испушта од раце! Мастерпис!

G

Giggles

Гостин
Чевлите на другата жена - Адел Паркс
Интересна приказна има, те влече да ја читаш. Си замислив и филмска верзија :)

Член од
7 јануари 2009
Мислења
679
Поени од реакции
30
предложете добар бестселер.
по можност книгата да биде за самопомош.
во стилот на ог мандино доколку го имате читано
Малку нејасна ми а поентата да се чита книги (твајлајт, потер) без ништо да извадиш од нив, едноставно џабе тепаш време.
Селф хелп вреди.
„Розата од вода“-Едни македонци. Интересна замисла,езотеричен речник,не ми беше нај-нај. Добра страна- мејд ин македонија.
„Целестинското пророштво“-Џејмс Редфилд. Ако си љубител на жанрот, сигурно ти е прочитано книгичето. Потрага по енергија и слично, има продолженија.

Македон91

Благородник
Член од
21 јануари 2009
Мислења
2.134
Поени од реакции
120
Нема смрт додека ѕвони - Димитар Башевски.
Сторија за еден македонски печалбар, Спиро (Стив) Кондев кој по повеќе од половина век работа во Јужната Земја (Австралија) се враќа во родното и напуштено Сарајаново.

С

Сатори

Гостин
Орвел фаза.
Животниска фарма и 1984.
Имам потреба политички да се образУвам.

Medea

Облинеса
Член од
25 април 2007
Мислења
2.973
Поени од реакции
3.269
Борхес - Фикции.

Апсолутно не ме занима ама добро е дур вози автобус на релација Битпазар - Карпош 4.

ladyinred

illusion.
Член од
17 декември 2008
Мислења
33
Поени од реакции
0
Acheron од Sherrilyn Kenyon,
веројатно познат ви е ликот од Бакнеж во Нокта и Игра со Гаволот,
го спомнуваат во неколку страни како полу-бог, лидер на црните ловци и сл.
Па авторката реши да посвети книга само за него, каде се објаснува неговото рагање, убивање, па како станува полу бог и така натаму.
Книгата сеуште не ми се дочитана, но бев прочитала на некаде дека Шерилин изјавила дека ке следува уште едно второ продолжение посветено само на него.

Kajgana Shop

На врв Bottom