Интерактивно: TИ си кандидат за Претседател 2009!

• Креатор на темата Креатор на темата exlexmk
  • Време на започнување Време на започнување
Ајде да пробаме, без непотребни коментари... Изборите се актуелни, се одржува митинг на вашата партија, вие сте кандидат за претседател, и имате можност да го кажете вашиот став по неколку клучни точки и насоките во кои ќе делувате на нивното реализирање.

Предлагам ваков редослед:

1. Економски развој
1.1 Невработеност

2. Интеграција во ЕУ и Нато / алтернативи
2.1 Спорот со името

Слободно надополнете што сакате...ако ви е мерак пишувајте во прво лице еднина обраќајќи се на народот, ако не како ви е полесно.

Критикувајте ги опонентите од реалниот свет (партиите и кандидатите) и кажете го вашиот став.

И не правете ја темата за во чек дис аут, нема да дозволам. Ако некој претерува, ги знаете санкциите. Лет д кампањаз бигин.

Избришани два поста. Офтопик на еклеклмк и горе долу правична реакција на ТМРО.
Темата е јасно поставена.

Да видиме...

Економскиот развој ( ова тешко.. правник сум) ќе го оставам на експерти...

Невработеноста ќе ми е приоритет... јас не викам дека нема да крадам... Боже мој.. сите крадат.. Али тоа што ќе го украдам ќе го инвестирам во отварање фабрики и работни места...

Интеграциите во ЕУ и НАТО нема да ми се приоритет.. од мала ме учеа да не се пикувам таму кај што не ме сакаат. Ќе дојде време кога или ЕУ ке се распадне или ќе не молат да влеземе

Се повлекувам од спорот со името... Неможе некој да ме уценува да сменам нешто што е мое и нејќам да го сменам. Така единствена опција на гејчињана ќе им е да го прифатат уставното име... Ако нејќат- немораат.... Што ги вртам... Забрането ќе е преминување на гејска граница па ако треба и војската ќе пратам ( нели врховен командант на вооружени сили ќе сум )да го премлатат секој што ќе се обиде да се префрли таму било на шопинг било на одмор. Воведување на визи на тоа гејчиштата што сакаат да доваѓаат Прилеп и Битола на шопинг и тоа давањето на виза ќе биде чисто селективно. Не прифаќам акредитација од тоа таму гејскиот амбасадор и тако даље

* Ќе се обидувам да средам образование од основно до високо...
* Ќе им размрдам газот на студентите ( јбг викаат дека студентите се движечка сила на општеството е сеа кај нас малку задремале)

ај ко ќе ми дотекне ќе се дополнам

Предлагам ваков редослед:

1. Економски развој
1.1 Невработеност

2.1 Спорот со името

Слободно надополнете што сакате...ако ви е мерак пишувајте во прво лице еднина обраќајќи се на народот, ако не како ви е полесно.

Критикувајте ги опонентите од реалниот свет (партиите и кандидатите) и кажете го вашиот став.

Во врска со економскиот развој,потребно е отворање на ПОВЕЌЕ НОВИ ФАБРИКИ(на пр.Ф-ка за чипс,ф-ки за преработка на овошје и зеленчук......)каде би се вработиле многу луѓе.
За невработените кои се секако НАРОД МАКЕДОНСКИ,да би се изградиле социјални станови со можност истите тие да се отплаќаат на 30-40 години.
Влез во ЕУ и НАТО,но само како РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА,затоа што се друго е НЕПРИФАТЛИВО.
Спорот со името????ПРЕКИНУВАЊЕ на преговорите со гејците,затоа што НЕМОЖЕ секогаш да играме како што ни свират.
Ние немаме проблем со името,НИЕ СМЕ МАКЕДОНИЈА и НАРОД МАКЕДОНСКИ.

И секако најважното ОБЕДИНУВАЊЕ на МАКЕДОНСКИОТ НАРОД,а воедно и почитување на НАРОДОТ и кога нема избори.

Site sme svedoci na losata ekonomska sostojba vo zemjava.toa najmnogu se dolzi na masovnoto grabanje na drzavniot kapital po pat na losa privatizacija.Prvo nesto sto ke go napravam otkako ke stanam presedatel na Makedonija ke nastojuvam da se povede postapka protiv lugeto koi ja osakatija ekonomijata na MAkedonija.Ekonomskata polozba planiram da se podobri so pravenje na mesana centralno planska politika pri sto drzavata delumno ke go kontrolira proizvodstvoto vo zemjata ,a isto taka ke nastojuvame da vlozime vo izgradba na fabriki kadesto bi sse vrabotile sto pogolem broj luge a so toa ke se namali nevrabotenosta i kolku tolku ke se obezbedi eden pristoen zivot za nasite gragani.
Za evropskite aspiracii i nato ne mozam da kazam pozitivni raboti.svedoci sme deka evropejcite imaat dvoen arsin kon razlicni zemji.taka da nie kolku i da ispolnuvame uslovi tie sekogas ke baraat poveke i mnogu sporo ke odi naseto integriranje vo nato i eu.Poslednive nekolku godini od nas go pobaraa najstrasnoto nesto:promena na imeto na nasata zemja i brisenje na vekovnite sekavanja deka nie od sekogas sme bile i ke ostaneme Makedonci.Ke im poracam na gospodata od evropa deka kolku i da ne potkupuvaat so razni materijalni dobivki nie nema da potklekneme pod pritisokot i sekogas ke ostaneme toa sto sme.Sme pominale i poteski vreminja ke go pomineme i ova.Slusam nekoi kvazi novinari spomenuvaat nekakva izolacija ako ne go smenime imeto.Lazat gospoda,tie se istite onie luge koi bi ja prodale i svojata rodena majka za grst zlato.
Isto taka ne bi sakal da gi komentiram moite protivnici vo kampanjata no sum primoran na toa poradi lagite koi gi kazuvaat istite tie luge skoro 20 godini.moite protivnici od koi edniot do pred nekoe vreme bese totalen anonimec i nemase nikakov rejting,a drugiot dobro poznat na javnosta po negovite ispadi so tepanje na zeni,preodavanje na ime na drzava i mnogu drugi crni damki, i kandidat na koj mu bea sobirani potpisi od vladeackata partija za da napravi razdor vo opozicijata, voopsto ne se kadarni za da bidat sefovi na drzavata.tie nemaat programa ednostavno koristat zborovi so koi gi napagaat protivkandidatite i mislat deka taka se stanuva pretsedatel.dosta bese veruvanje na isti luge koi samo vetuvaat a nisto ne ispolnuvaat.vreme e za promeni.da zivee Makedonija

...Predsedatel..?
Prvo...vremena prenamena na salata Boris Trajkovski..kako privremeno smestuvanje za seta bagra koja na bilo kakov nacin bila na bilo kakva izborna funkcija....vtoro....zapocnuvanje na festivalot Makedonska prolet........vo istata sala..........posle.............. ke vidime...:)
....detalite se epten pikantni...no vaka vo nekolku zbora se zavrsuva so:
-seta smuvana para pak e vo Makedonski banki......so kamata...,
-oligarsive rabotat 24/365 so eden den odmor na prestapna godina....na 2 avgust ..da mozat da go proslavat......i redovno plakjaat danok na dobivka i DAANNOOK ko planina na golemiot smuvan imot..
-na narod mu e PROSECNO dobro vo dusata, za vo dzebot nema ogranicuvanje...
-protivpropaganda KE MOZE DA POKAZE STO ZNAE.....od mnogu visoko stolce...:)
-EU emisari na kolenici doagjaat na audenciite...koi ne mozat da gi zakazat vo rok pokus od 3 meseci.. :)
-ABC proektira atomska..................................................................................:)

1. Економски развој
1.1 Невработеност

2.1 Спорот со името

Нема претседателот такви ингеренции во областа од економијата, не диктира никаква монетарна или фискална политика, затоа тоа го оставам во рацете на семоќните економски советници и министри.

Интеграција во ЕУ и НАТО...

- Нато по секако ќе не прими, сакале или не. Чим американците градат толкаво зомби на Кале, јасно е тоа прашање. За влез во ЕУ ќе причекаме додека ми помине мандатот, после тоа некое друго време. Но секако, ќе настојувам да остварувам контакти, лобирања со високите европ-пратеници, Комесари и секретари.

- Нови пријателства на Република Македонија со другите држави, подобрување на односите со соседите во секој случај. Стопирање на провокации, и ширење нацинално делење и омраза.

- А да, и ќе заборавев, првиот ден, доставувам ултиматум до сите продадени души што имаат нелегални бугарски пасоши. Или ќе се откажат од него, т.е ќе одречат дека имаат бугарски корени или присилно ќе бидат одведени надвор од Македонија.

- Вечно горчлива тема, името. Секако останувам на преговорите, но со цврсти гаранции дека никој нема да го чепка идентитетот и јазикот на македонците. Запишување во графата во ОН за јазик македонски и националност македонска, менување на сегашниот преговарач бидејќи имаше гласини дека е бугарофил.
Формирање на група од 2-3 експерти кои заедно во тим ќе преговараат.
Уставното име во секој случај нема да дозволам да се промени. Двојна формула, можеби ќе помогне, ако им се дадат подобри економски повластици на јужните соседи.

Ќе крадам, ама ќе има и за народот!:)

И ќе ја смувам Бакојани да го решам "проблемот" со името.

Македонија е парламентарна држава така да функцијата претседател не дава ингеренции и надлежности за делување и осмислување на макроекномската политика.
Нема потреба од претседател тоа е комунистичка оставштина од времето на Тито демек претседателот требал да ја "чува" државата.
Океј ај да претпоставиме дека претседателот има моќ на делување како што има во моментов премиерот.
У тој случај стварно незнам што би правел највероватно би дал оставка.
Зошто?
Ќе ги донесам најпознатите менаџери ќе им дадам баснословен кеш за да најдат инвеститори кои ќе инвестираат во земјоделието, енергетиката турзимот etc.
И кога ќе се изградат фабриките што правиме?
Е па ништо не правиме тогаш пошто нели скопските "тинејџери" треба да се забавуваат да се "муваат" треба да учат "маркетинг","адвертајзинг" и "менаџмент" треба да одат на "факс" да се журкаат во дискач до 5 саат сабаље да плаќаат макијато 100 денари да се пијанчат, да абортираат на 17 години , промискуитетните девојки треба да држат беседи по морал и етика по форуми на нивни затуцани врсници а за тоа време нивни предвреме остарени родители работат како црнци за да им овозможат "расипнички" им живот.

Почитувани граѓани на Македонија, се соочуваме со длабока економска криза додека нашите соседи галопираат кон НАТО и ЕУ стандардите, сивата економија е на највисоко ниво, државната администрација е корумпирана,правната држава не функсионира,имаме етничка поделба на граѓаните.
Оваа влада не може или не сака да обезбеди фер и демократски избори, не може да се справи со сивата економија, имаме над 400 000 илјади невработени граѓани од кои 300 000 илјади работат на црно и користат здравствено осигурување од државата а фирмите во кои работат затајуваат данок на профит и со тоа избегнуваат и ДДВ. Треба да и соопштиме на оваа влада дека доста е веќе, мора државата да обезбеди услови за стабилна економија со лојална конкуренција, мора да се професионализира државната адмниинистрација и да се справи со корупцијата и мора да функсионира правната држава. Се друго води кон неформална економија,загрозување на работничките права,државата е несигурна за инвестиции.
Македонија мора да обезбеди стабилна економска и политичка криза. Треба да се отвориме кон нашите соседи, да имаме со нив добри политички и економски односи па затоа треба да се трудиме да постигнеме европски стандарди за меѓуетнички соживот во државата и добрососедски односи со содседните држави за да станеме дел од НАТО и ЕУ. Во денешни услови со политиката која оваа владејачка гарнитура ја тера државата може да стагнира во интегрирањето не само заради проблемот со името со соседна Грција туку можеме да очекуваме проблеми и опструкции во иснина и од страна на соседните Бугарија и Албанија затоа за нас се важни меѓуетничките односи во државава и добрите релации со соседите. Што се однедсува до спорот со името, ние почитувани граѓани немаме проблем со името единствено со Грција туку и со Обединетите Нации во кои не можеме да бидеме прифатени со име исто како на веќе постоечка територија затоа треба заедно со Грчката страна да изнајдеме заеднички прифатлив компромис и не треба никој да стравува дали ќе се изгуби македонскиот идентитет бидејќи во државава,во Грција и во другите соседни држави македонците секогаш постоеле и ќе постојат па затоа дали ќе се чуствуваат како македонци и на кој јазик ќе говорат граѓаните на оваа држава не е проблем соседните држави.
Можеме да напредуваме,можеме да живееме во мир и спокој,можеме да се почитуваме со соседните држави и можеме да бидеме дел од НАТО и ЕУ.

Ајде бе колеги...:wink:
Давајте програми, па да праиме избори после:smir:

Да видиме...

Економскиот развој ( ова тешко.. правник сум) ќе го оставам на експерти...

Невработеноста ќе ми е приоритет... јас не викам дека нема да крадам... Боже мој.. сите крадат.. Али тоа што ќе го украдам ќе го инвестирам во отварање фабрики и работни места...

Интеграциите во ЕУ и НАТО нема да ми се приоритет.. од мала ме учеа да не се пикувам таму кај што не ме сакаат. Ќе дојде време кога или ЕУ ке се распадне или ќе не молат да влеземе

Се повлекувам од спорот со името... Неможе некој да ме уценува да сменам нешто што е мое и нејќам да го сменам. Така единствена опција на гејчињана ќе им е да го прифатат уставното име... Ако нејќат- немораат.... Што ги вртам... Забрането ќе е преминување на гејска граница па ако треба и војската ќе пратам ( нели врховен командант на вооружени сили ќе сум )да го премлатат секој што ќе се обиде да се префрли таму било на шопинг било на одмор. Воведување на визи на тоа гејчиштата што сакаат да доваѓаат Прилеп и Битола на шопинг и тоа давањето на виза ќе биде чисто селективно. Не прифаќам акредитација од тоа таму гејскиот амбасадор и тако даље

* Ќе се обидувам да средам образование од основно до високо...
* Ќе им размрдам газот на студентите ( јбг викаат дека студентите се движечка сила на општеството е сеа кај нас малку задремале)

ај ко ќе ми дотекне ќе се дополнам

Човече бре. Врз тебе ги биде извршен атентат уште при првите одлуки да станеш претседател. Ако не им се допага твојата политика на европските големци или на американците, одма ке те шутнат. Треба таму ептен гз да лижиш шо се вика. Да ми простат на изразот.

Ако се откажеш од преговори за името, одма ке ти судат тие од унијата. Нема да ти ја ослободат Македонија од визи никогаш ( а тоа го засека 78 посто од лугето овде). Па и ако им ставиш визи на гејците уште толку ке те колнат.
Дефинитивно атентат те чека. Како на првите наши два претседатели, кои не одеа по кефот на големците, и ги пуцааа:smir:

Почитувани граѓани на Македонија, се соочуваме со длабока економска криза додека нашите соседи галопираат кон НАТО и ЕУ стандардите, сивата економија е на највисоко ниво, државната администрација е корумпирана,правната држава не функсионира,имаме етничка поделба на граѓаните.
Оваа влада не може или не сака да обезбеди фер и демократски избори, не може да се справи со сивата економија, имаме над 400 000 илјади невработени граѓани од кои 300 000 илјади работат на црно и користат здравствено осигурување од државата а фирмите во кои работат затајуваат данок на профит и со тоа избегнуваат и ДДВ. Треба да и соопштиме на оваа влада дека доста е веќе, мора државата да обезбеди услови за стабилна економија со лојална конкуренција, мора да се професионализира државната адмниинистрација и да се справи со корупцијата и мора да функсионира правната држава. Се друго води кон неформална економија,загрозување на работничките права,државата е несигурна за инвестиции.
Македонија мора да обезбеди стабилна економска и политичка криза. Треба да се отвориме кон нашите соседи, да имаме со нив добри политички и економски односи па затоа треба да се трудиме да постигнеме европски стандарди за меѓуетнички соживот во државата и добрососедски односи со содседните држави за да станеме дел од НАТО и ЕУ. Во денешни услови со политиката која оваа владејачка гарнитура ја тера државата може да стагнира во интегрирањето не само заради проблемот со името со соседна Грција туку можеме да очекуваме проблеми и опструкции во иснина и од страна на соседните Бугарија и Албанија затоа за нас се важни меѓуетничките односи во државава и добрите релации со соседите. Што се однедсува до спорот со името, ние почитувани граѓани немаме проблем со името единствено со Грција туку и со Обединетите Нации во кои не можеме да бидеме прифатени со име исто како на веќе постоечка територија затоа треба заедно со Грчката страна да изнајдеме заеднички прифатлив компромис и не треба никој да стравува дали ќе се изгуби македонскиот идентитет бидејќи во државава,во Грција и во другите соседни држави македонците секогаш постоеле и ќе постојат па затоа дали ќе се чуствуваат како македонци и на кој јазик ќе говорат граѓаните на оваа држава не е проблем соседните држави.
Можеме да напредуваме,можеме да живееме во мир и спокој,можеме да се почитуваме со соседните држави и можеме да бидеме дел од НАТО и ЕУ.
Gospod neka ti e napomos so vakva kampanja.Dobro be kandidatu za pretsedatel od kade informacijata deka vo obedineti nacii ima zapisano ime na teritorija na drzava.Mislis deka pelagonija e zapisana vo oon.Grcija ke ima problem so mene zosto moeto maalo e nareceno grcija pa ne smee da ima dve teritorii so isto ime.ccccccc strasna rabota :kesa::kesa::kesa:

Gospod neka ti e napomos so vakva kampanja.Dobro be kandidatu za pretsedatel od kade informacijata deka vo obedineti nacii ima zapisano ime na teritorija na drzava.Mislis deka pelagonija e zapisana vo oon.Grcija ke ima problem so mene zosto moeto maalo e nareceno grcija pa ne smee da ima dve teritorii so isto ime.ccccccc strasna rabota :kesa::kesa::kesa:
Што мислиш кое е образложението на приговорите на Грција во ОН државава да биде признаена со името Македонија кој приговор ОН го прифатија односно ја признаа државата но не и името кое е име на Грчка територија и не и симбнолите кои се симболи на територија на друга држава па затоа го сменивме знамето. Без разлика дали Македонија е независна држава или не таа е дел од грчката територија и тука е предноста на Грција. Можеме да земеме пример од Косово кое не може да биде признаено како независна држава во ОН со албански етнички симболи без разлика на тоа што косоварите би го сакале тоа и не би било оспорено од Албанија.

Во врска со економскиот развој,потребно е отворање на ПОВЕЌЕ НОВИ ФАБРИКИ(на пр.Ф-ка за чипс,ф-ки за преработка на овошје и зеленчук......)каде би се вработиле многу луѓе.
Океј, и малите деца знаат дека се потребни фабрики за да се вработат луѓето, но прашањето е како? Така да, ова не е некоја еурека : )

Посебно, во времиња кога фабриките не се во државна сопственост, туку во приватна. Тоа е проблемот : )

И како претседател со неговите ингеренции ќе овозможи отварање на фабрики? : )

Oсвен, ако не мисли да стане втор Хуго Чавез, Тито, или Ево Моралес : )

Економскиот развој и невработеноста не се надлежности на претседателот на РМ така да неможе ништо да направи во врска со тоа прашање....

Инаку во врска со НАТО и ЕУ...Одма прекинувам преговори со Грција и ке ја чекам одлуката на ХАГ во однос со поднесената тужба од Македонија до Грција...Доколку ние ја добиеме таа тужба, широко ке се отворат вратите на ЕУ и НАТО, а доколку не е така...Пробувам да изградам односи со Шангајска зона(Кина Русија и Индија), и со нивна помош отцепување на Егејска Македонија,Пиринска Македонија и Мала Преспа од Албанија( прохор пчински неможе да се земе затоа што Србија е од дамна со РУсија).

Ви благодарам!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom