Сточарите пред колапс - на блокади в понеделник

• Креатор на темата Креатор на темата firewall
  • Време на започнување Време на започнување
Адуш, ама владата им вети дека Сведмилк ќе врши постојан откуп.

Ова не бива. Или треба владата при дозвола за влез во државата на некоја компанија, место усмени гаранции, да бара credit check и кредитно писмо кое ќе се активира во случај на неиплаќања.

Оти Сведјебенмилк банкротирува само во МК, не на друго место, а нормални ржави ќе и бараат правдина на парискиот или лондонкиот суд во името на свите граѓани (оштетени).

Не треба Гвујо да ветува во име на приватна фирма која can not fucking deliver!

Не смее. Несериозно е.

Е тоа е тоа кога велам дека се безидејни и недоквакани неговине тапи советници, ако и самиот тој не е тап како буф!
Така е. Не смеела да ветува.
И требало да праќа инспекции за да види што всушност таму се дешава.

Ама, законски нема обврска да им исплаќа сега на млекарите.
И криво ми е што залудно се надеваат.

А, дека уште кај нашиот народ постои рецидив од комунизмот кој им ствара илузија дека државата еве сеа ќе се побрине за све шо ве мачи...постои дефинитивно.
И од истиот не наебуе државата, него наебува народот.

СЕ сложувам, Не смеат да бараат ништо повеќе од владата освен таа да ги бара преку суд парите за некогаш да им бидат исплатени.

Никако да блокираат.

МОже евентуално да им се помогне со хипотеките, да се дадат пролонгирани рокови за исплата на каматите за да не мораат да пропаднат.

Така е. Не смеела да ветува.
И требало да праќа инспекции за да види што всушност таму се дешава.

Ама, законски нема обврска да им исплаќа сега на млекарите.
И криво ми е што залудно се надеваат.

А, дека уште кај нашиот народ постои рецидив од комунизмот кој им ствара илузија дека државата еве сеа ќе се побрине за све шо ве мачи...постои дефинитивно.
И од истиот не наебуе државата, него наебува народот.

АДО во Грција, Франција, Германија и ред други немаше комунизам, па кога ќе запне земјоделец или транспортер цела држава е блокирана.

Дури и во САД најчист пример на суров Северно Атлантски капитализам, земјоделците протестираат против банки и слични состојби и се разбира блокираат.

Така да не знам што зборуваш?

Се сеќавам во времето на ТИТО немаше бе блокади на патишта,па изгледа според неколкумина овде на форумов тогаш сме живееле во вистински капитализам.Зошто тогаш не бараа краварите владата да им го реши проблемот со млекото,кога во капитализмот нели не смеат да блокираат патишта за приватни побарувања.:toe:

нека блокираат не пред влада туку у кисела вода пред врата кај гујо....

државата не е способна, гујо не е способен со просек 7 на економски во прилеп да води економска преродба. државата нема механизми за наплата, како никаде во свет...ти побарувач другиот должник тебе ке те затворат....

но..НО...нека не блокираат патишта кој не погодуваат сите нас...

Da bea samo stocarite problem i pred kolaps ke se opravevme nekako.No kaj nas e celata drzava pred kolaps koj se odlozuva samo zaradi izborite na koj nasiot "golem patriot" mister stranska "propadnata" investicija so sto se uverivme sega so ovaa kriza na stocarite ima planovi da ja dobie apsolutnata vlast vo ovaa nasa mala i napatena drzava od takvi likovi kako nego i slicni na nego vo redovite na drugata "golema " partija sto nekoi ja narekuvaat komunjarska mada tie ne se ni K od komunisti tuku teski i truli kapitalisti sto i go dokazaa vo periodiot od 2202 do 2006 godina koga se sto mozese da se prodade ,prodadoa za sitna para na kako sto tie velea "strnski strateski partneri" isto gi narekuvaa i direktni stranski invesicii, a vsusnost vo realnosta bea pravosmukalki za sobiranje na Makedonskite Narodni Pari.
I sega kao nesto izbori ke imalo,nesto glumime nekoja si demokratija,pa ako vekje e demokratija sekoj ima pravo na protest za zastita na svoite prava i da bevme site lugje kako sto ne sme ke im se pridruzevme site na ovie patenici koi zaradi nekoi icni hirovi na mala grupa lugje mozat da izgubat se sto steknale vo zivotot preku nok zaradi kreditite koi gi zele od bankite so garancii od vladata deka ke im bidat isplatuvani subencii i garantirani ceni na mleko.
Zalosno e ova sto se slucuva no ne i najlosoto koe doprva ni sleduva koga na vlast imame nesposobni lugje koi svojata nesposobnost i licemerie ja pokazuvaat od den vo den dodeka drzavata zaradi toa tone se podlaboko i podlaboko vo kal od koja nema da moze da izlezeme vo dogledno vreme!!

нека блокираат не пред влада туку у кисела вода пред врата кај гујо....

државата не е способна, гујо не е способен со просек 7 на економски во прилеп да води економска преродба. државата нема механизми за наплата, како никаде во свет...ти побарувач другиот должник тебе ке те затворат....

но..НО...нека не блокираат патишта кој не погодуваат сите нас...

чекај нели грујо живееше во капиштец
да не се преселил

@Garfield:
Ќе може ли преку линк до весник, или нешто слично, да ми покажеш кога и на кој начин владата им дала гаранција за исплата на млекарите?
Барав, но не можев да најдам, а затоа што ми е малку нелогично, би ти била благодарна доколку ми го поткрепиш со пример тоа тврдење.

АДО во Грција, Франција, Германија и ред други немаше комунизам, па кога ќе запне земјоделец или транспортер цела држава е блокирана.

Дури и во САД најчист пример на суров Северно Атлантски капитализам, земјоделците протестираат против банки и слични состојби и се разбира блокираат.

Така да не знам што зборуваш?

Се сеќавам во времето на ТИТО немаше бе блокади на патишта,па изгледа според неколкумина овде на форумов тогаш сме живееле во вистински капитализам.Зошто тогаш не бараа краварите владата да им го реши проблемот со млекото,кога во капитализмот нели не смеат да блокираат патишта за приватни побарувања.:toe:
АБЦ и тенеке, нигде не го оспорувам правото на штрајк на млекарите.

Само ме интересира дали имаат основ да бараат исплата од владата, односно дали истата има законска/правна обврска да го направи тоа, или се што треба (и тоа како чин на добра волја) е да го забрза пронаоѓањето на нов инвеститор кој би бил обврзан да го исплати долгот.

Комунизмот пак, го спомнав во друг контекст, односно дека меѓу нашиот народ сеуште постои убедување, водено од инерција, дека државата има законска обврска да се грижи за најразлични нивни побарувања. Па кога ќе им ги шлапнат у фаца законите и обврските, кои се сепак малку повеќе изменети од времето на социјализмот, се чешаат за глава.
И би било многу подобро кога од старт би биле свесни за ризиците и можностите за санација на евентуалните штети и би чукале на вистинската врата, без залудната надеж дека "без бриге...ево, сад че се влада побринути за све".

А, кога сме кај штрајковите во Франција, Германија и сл...Тие се обраќаат директно на владата поради повишени даноци и други нешта кои се ВО ингеренција на државата, а не поради должничко-доверителски односи со приватни фирми.

И покрај тоа, сведоци сме на снимките, кои покажуваат како полицијата ги третира штрајкувачите...Ми текнува на штрајкот на рибарите во Франција, од пред неколку месеци, кога се бунеа за некој данок...И сликата на истите седнати на земја, врзани меѓусебно со рацете позади грб, и полицајци кои им стојат како свеќи над главите.

За крај, АБЦ, нормално дека во сфрј немаше блокади...Треба да набројуваме зошто? :)

Ај да не збориме дали имаат право да бараат нешто од владата, во година во која ЦЕЛ СВЕТ ЌЕ ПАТИ заради неинволвираноста на владите во пазарите кои требаше да функционираат.

А бе, а да не гхо истураат, ами да им го дадат на прилепчани, ионака е литар млеко поефтино од литар вода во Прилеп.

Па не мислат со глава, удриле ќе протестираат. А правилото во пазарната економија ако се затвори еден пазар се бара нов. А тие ?:helou:

Ај да не збориме дали имаат право да бараат нешто од владата, во година во која ЦЕЛ СВЕТ ЌЕ ПАТИ заради неинволвираноста на владите во пазарите кои требаше да функционираат.
Бегаа од државна интервенција ко од ѓавол, плашејќи се дека така ќе им пропадне сето сатанизирање на комунизмот и социјализмот, а сега изгледа ќе бидат приморани да го направат тоа.

Но, без разлика...

Отфрливме еден, и прифативме друг систем. И истиот вели, нема што да бараш од државата.

Изгледа простава маса во државава ( зборувам за млекарите ) не можи да сфати дека Сведмилк е приватна фирма и со самото тоа државата нема ама баш никакви обрвски кон самите сточари...тие самите си склучиле договори со Сведмилк и треба само и ИСКЛУЧИВО само од Сведмилк да си ги бараат парите , без да не замараат и малтретираат нас останатите со тоа шо ги блокираат патиштата...се сложувам дека треба да им се плати млекото шо го предале но немаат никакво право да блокираат магистрални патни правци и да бараат пари од државата за производ кој го продале на приватна фирма

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom