Нови скулптури - во Скопје и низ цела Македонија

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.097
Избришав купче мислења.

Политика на форумов повеќе не постои. Темата е во подфорум за архитектура, значи се дискутира од естетска гледна точка.

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Па тоа и ми е муабетот...
Ако ја пратиме таа логика, тогаш Лорд Драгон, а и неколку мои пријатели археолози никогаш не би требало да се вработат т.е факултетот за историја и археологија, македонскиот народен театар, филхармонијата, балетот би требало да се укинат, бидејќи нели, има гладен народ, а државата фрла пари од буџетот за плати на некакви си уметници и археолози.

И тоа би требало да биде така се додека не дојдат некои "подобри" времиња во кои секој би бил вработен, богат и сит, и притоа парите кои државата никако нема да може да ги потроши или партијата на власт да ги украде, конечно би се инвестирале во култура. :toe:
Не можам да одолеам на муабетов, иако ќе забега у политика. Некој во муабетот за спомениците бараташе со бројка 850 илјади евра. Знаеш ли колку пари се тоа? Свесен ли си? Дали знаеш колку време и колку вработени можат да се исплаќаат под точка плата со 850 илјади евра и тоа во музеите, театрите и по локалитетите за ископување? Тоа се викаат брат, приоритети.

Али од друга страна (еве, нема ни офтопик да бидам у муабетов) Затоа и плоштадот ни е таков, зашто кој и да му текне праи шо сака на плоштад. Оние од Тренд и покрај стриктната забрана за праење “летна тераса“ зашто не е предвидена според планот за плоштадот, си ја кренаа, одма до нив споменик на не знам кој историски лик беше, на оние плочкине ко за у веце шо се. Нема план брат за ништо, никој не поштуе никого, секој праи како ќе му текне само за неговиот гс да биде задоволен. Тоа не може така, кога живееш у заедница со други луѓе, а особено кога си на чело на таа заедница, како момциве кои ги поставуваат спомениците, мора да се грижат за нивната среќа и удобност. Затоа мора и идеално да проценат што на луѓето им треба, а тоа сигурно во моментов не се коњи. Ја неам гајле, ја сум топ ситуиран за разлика од огрооомен процент од населението во Македонија, можда и ти си, па ти е океј да гледаш статуи и споменици, ама многу луѓе не се. И сеа, пошто они не се снашле или немале среќа во животот, шо треба ние, да ги убиеме за да можеме да си праиме коњчиња? Плус, на тоа кога ќе додадеш дека Камениот мост + плоштадот заедно со коњите изгледаат како да стаиш миљенце на плазма телевизор... добиваш катастрофа, барем у мои очи, ако не и у твои.

Член од
15 мај 2008
Мислења
947
Поени од реакции
99
1. Не можам да одолеам на муабетов, иако ќе забега у политика. Некој во муабетот за спомениците бараташе со бројка 850 илјади евра. Знаеш ли колку пари се тоа? Свесен ли си? Дали знаеш колку време и колку вработени можат да се исплаќаат под точка плата со 850 илјади евра и тоа во музеите, театрите и по локалитетите за ископување? Тоа се викаат брат, приоритети.

2. Али од друга страна (еве, нема ни офтопик да бидам у муабетов) Затоа и плоштадот ни е таков, зашто кој и да му текне праи шо сака на плоштад. Оние од Тренд и покрај стриктната забрана за праење “летна тераса“ зашто не е предвидена според планот за плоштадот, си ја кренаа, одма до нив споменик на не знам кој историски лик беше, на оние плочкине ко за у веце шо се. Нема план брат за ништо, никој не поштуе никого, секој праи како ќе му текне само за неговиот гс да биде задоволен. Тоа не може така, кога живееш у заедница со други луѓе, а особено кога си на чело на таа заедница, како момциве кои ги поставуваат спомениците, мора да се грижат за нивната среќа и удобност. Затоа мора и идеално да проценат што на луѓето им треба, а тоа сигурно во моментов не се коњи. Ја неам гајле, ја сум топ ситуиран за разлика од огрооомен процент од населението во Македонија, можда и ти си, па ти е океј да гледаш статуи и споменици, ама многу луѓе не се. И сеа, пошто они не се снашле или немале среќа во животот, шо треба ние, да ги убиеме за да можеме да си праиме коњчиња? Плус, на тоа кога ќе додадеш дека Камениот мост + плоштадот заедно со коњите изгледаат како да стаиш миљенце на плазма телевизор... добиваш катастрофа, барем у мои очи, ако не и у твои.
1. 850 илјади евра и не се некоја пара (ако се толку), кога се работи за држава. Башка што тука се вкалкулирани и провизиите за наместените тендери, но тоа е тоа. Ако утре некој друг дојде на власт треба да ги затвори тие што правеле дубари на ваков начин.

2. За естетиката и моменталниот изглед на Скопје секој си има свое мислење. Мене лично скулптурите ми изгледаат убаво, но амбиентот во кој што се наоѓаат, плоштадот на кој што се моментално, околните згради и кафиќите немаат врска едно со друго. Долгите години на непланско градење и планирање на просторот си го направија своето. Ако се средат фасадите на околните згради тогаш колку толку би се средило и би се добила некоја естетика. Сепак кога ќе се заврши проектот (ако некогаш се заврши т.е не се искрадат парите предвидени за тоа) , Скопје ќе биде поубав град отколку што бил (според мене, знам дека ти поинаку мислиш Виктор и го почитувам твоето мислење).

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
2. За естетиката и моменталниот изглед на Скопје секој си има свое мислење. Мене лично скулптурите ми изгледаат убаво, но амбиентот во кој што се наоѓаат, плоштадот на кој што се моментално, околните згради и кафиќите немаат врска едно со друго. Долгите години на непланско градење и планирање на просторот си го направија своето. Ако се средат фасадите на околните згради тогаш колку толку би се средило и би се добила некоја естетика. Сепак кога ќе се заврши проектот (ако некогаш се заврши т.е не се искрадат парите предвидени за тоа) , Скопје ќе биде поубав град отколку што бил (според мене, знам дека ти поинаку мислиш Виктор и го почитувам твоето мислење).
Види, јас се сложувам дека Скопје ќе биде поубав град. Само не знам кога, веројатно кога ќе почнеме да ги палиме градоначалниците на плоштад, барем оние кои нема да работат нормално, како последниве, транзицискиве градоначалници. За претходните ај да не се мешам, иако јас лично би подигнал една плоча на која ќе го пишува името на таа стока од градоначалник во времето кога Кензо Танге го проектирал Скопје. Плоча на која ќе пишуе, “Во спомен на идиотот тој и тој, кој дозволи Скопје да прерасне во она кое денес е“ зашто плановите на јапанецот сосема поинаков град предвидуваат...

Како и да е, Скопје во моментов ги доживува најгрдите свои денови, барем во центарот на градот. Мислам дека периферните, или барем маалските делови на Скопје од друга страна, токму напротив, ја задржуваат својата автентичност и маалскиот дух, а наеднаш во сите нив има супер услови за живот и тие повеќе не зависат од центарот на градот. Само, да се досреди сето тоа, улици да се искрпат, тротоари да се средат, такви работи...
Ај, се замуабетив... :)

Член од
18 јануари 2009
Мислења
1.407
Поени од реакции
339
Хмммм Гоце и Даме си ја смениле гардеробата :). Првично Гоце бил во комитска облека, а Даме во одело, зш така.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.787
Поени од реакции
12.270
Овие две скулптури се интересни на око (кај има копче за лакј :) ), барем мене ми се свиѓаат, а дали цел проект ќе е убав тоа ќе видиме дополнително. На страна дали е за на коњ или не, дали Гоце требало да го постават покрај вагонот со табакера во рака или со магаре заедно со скулптури на турски заптии...вака ми е поинтересно отколку сосема празно. Симболиката на скулптурите најверојатно ја знае авторот и тие до него, па можеби ќе се смилуваат да пренесат дел од нивното размислување кога ги правеле, што им значело.
Е сега, другите населби не се допрени, инфраструктурата исто ама ниедна критика дури и од соодветни и стручни лица не предизвика промена во оваа насока па ни останува само плоштадот како предмет на некакви промени.

Друга работа е што можеби треба да се направи баланс во трошоците и барем 5% од средствата да се одвоеле за лекарства и лекување на случаи каде е потребна интервенција во странство и каде се бараат донации, ќе беше одлично. Ако е точна информацијата за 200 милиони, со 10 милиони за овие деца болни од срце, рак...ќе беше повеќе од доволно, а ќе останеше и за правилна снабденост на лекови.

Да допунам - Lady.Q нема ова врска со партиски и непартиски, ова е мое мислење колку и да е лаичко и...ако ти е цел да пое*еш тема, каква и да е, колку и да трае, прочитај овде за повеќе
http://forum.kajgana.com/showpost.php?p=3529501&postcount=256

Член од
3 декември 2007
Мислења
3.718
Поени од реакции
772
А не, јас сакам шмизлата да ја величам. Она и мадињата на бикот ми се и „естетски“ и „патриотски“ и „македонистички“ и „евтини“ и „уметнички“ (внеси епитет на ента).

Знаеш... Да имаше малце подобар пи - ар оваа Влада, да ги информираше луѓето дека планира да го сквернави плоштадот, дека сака да си игра со стилови демек во градинка со пластелин е тогаш може и со некоја позитивна кампања ќе се успееше да нема волку негативни реакции. Вака - не може. Се осеќаме непрашани. Доволно сомничаво е за грабеж.

И уште една клучна разлика: НЕ МИ ТРЕБА КАМЕН ЗА ДА БИДАМ ПАТРИОТ. Веруај - тоа таму не е вистинскиот Гоце, океј?
Има еден Гоце, во парк е. Прашај се дали ти буди некое патриотско чувство коа поминуеш покрај него бе? Да не веруеш у реинкарнација?

Да знаеја децава 20 посто од биографијата на Гоце, немаше да има потреба од споменик. Вака - бар нека гледаат, ко не прочитале.

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.773
Поени од реакции
9.896
А не, јас сакам шмизлата да ја величам. Она и мадињата на бикот ми се и „естетски“ и „патриотски“ и „македонистички“ и „евтини“ и „уметнички“ (внеси епитет на ента).

Знаеш... Да имаше малце подобар пи - ар оваа Влада, да ги информираше луѓето дека планира да го сквернави плоштадот, дека сака да си игра со стилови демек во градинка со пластелин е тогаш може и со некоја позитивна кампања ќе се успееше да нема волку негативни реакции. Вака - не може. Се осеќаме непрашани. Доволно сомничаво е за грабеж.

И уште една клучна разлика: НЕ МИ ТРЕБА КАМЕН ЗА ДА БИДАМ ПАТРИОТ. Веруај - тоа таму не е вистинскиот Гоце, океј?
Има еден Гоце, во парк е. Прашај се дали ти буди некое чувство патриотско тоа бе? Да не веруеш у реинкарнација?
Ееееј цел свет е забеган значи..ццц, Грциве забегале начисто, со споменикот на Александар Македонски, а што ќе им е па на нив камен..глуип народ молим ти се... Французиве исто.. цел Париз со статуи на Луевци, ма забегани бе, камења ределе, будали..Хрвативе исто, на централен плоштад споменик на бан Јелачич, ма будали...светов забегал скроз значи :uvo:

/gone/87

+++FOR CLEAN SKOPJE+++
Член од
30 март 2009
Мислења
1.769
Поени од реакции
119
па добро де луѓе на кој му смета нека ги ишкрта,нека ги бутне,нафта нека им прелие итн.........
исто толку да дебатиравте(за или против) кога се поставуваше Скендербег(кој АПСОЛУТНО нема НИКАКВА ВРСКА со НАШАТА ИСТОРИЈА) со изграфирано знаме на некоја друга држава..............уфффффффффффф ЗАБОРАВИВ-па ВИЕ сте МУЛТИЕТНИЧАРИ:pos2:

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
The first church was known as the Μεγάλη Ἐκκλησία (Megálē Ekklēsíā, "Great Church"), or in Latin "Magna Ecclesia".[7] Inaugurated by Constantius II on 15 February 360, it was built next to the area where the imperial palace was being developed. The nearby Hagia Eirene ("Holy Peace") church was completed earlier and served as cathedral until the Hagia Sophia was completed. Both churches acted together as the principal churches of the Byzantine Empire.
Да, одма до палатата каде пред да постои (за време на "хеленизмот" или пред него) имало антички храм, градена е врз него.
Пред тоа (во ранохристијанскиот период имало ранохристијанска базилика).

Градот не бил до таму во тоа време.
Кога е градена бил (првата фаза), но е градена поради светоста на местото а не дека сакале да е на плоштад/центар, си ја почитувале традицијата.

Се прашувам сега, дали имало античи храм на плоштад ако толку сакаме да следиме традиција?:pos2:

Член од
3 декември 2007
Мислења
3.718
Поени од реакции
772
И шо ако имало? Нај на почеток на местото на плоштадот имало само земја. А пред земјата немало нишо. И?
Жими аргументов ова имало порано, она имало порано.

devojka111

i'm real
Член од
28 декември 2008
Мислења
1.937
Поени од реакции
148
Супер, конечно да се направи чекор за главниот град да заличи на метропола или барем да излезе од препознатливото сивило и безличност. Причина повеќе ние од внатрешноста да дојдеме во Скопје :wink:

Филозофка

Amelie Poulain
Член од
21 јануари 2009
Мислења
1.680
Поени од реакции
525
Очигледно треба да ме судат за тоа што го кажав...се се али да си патриот у Македонија неее , никако.. и не смееш да си сакаш историја и држава никако, а ако сакаш ондак си дркач и сељак.. да да
Да се сликаш у парк со раката на цицка на едната шмизла и пивото во другата рака е премногу патриотски, што да ти расправам, (да не беше шмизлата пола Скопје немаше цицка да фати) е работава како онаа групана на фејсбук :pos2:

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.773
Поени од реакции
9.896
Да се сликаш у парк со раката на цицка на едната шмизла и пивото во другата рака е премногу патриотски, што да ти расправам, (да не беше шмизлата пола Скопје немаше цицка да фати) е работава како онаа групана на фејсбук :pos2:
Е да да не беше шмизлата никогаш немаше цицки да фаќам :zamislen:
Е за жал ти нема да можеш ни Букефал да го фаќаш за муда, а камо ли Александар :)
Не мешај шмизла и Гоце Делчев

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
Е вака можам да возвратам,дека те сакам де :)
Неможеш да очекуваш дека сите го подржуваат проектов.Добри 50% велат НЕ.И не тргнуваме од политичка природа,туку едноставно има милион и една причина за приоритет пред овој проект.И на сето тоа,некој да ме нарече предавник,бидејќи од мој личен џеб градам нешто што не ми се допаѓа,нели е тоа ван памети?
дали е 50% е знак прашалник ...
и од мој џеб се градело нешто шо не ми било по кеиф ... ама нека биде .. затоа шо ете на останатите мнозинството им е кеиф ..
па до кога ќе бидеме лицемери, и ќе се двоиме ... еве нека ти биде кеиф шо се гради поради другите .... па кога ќе ти биде кеиф тебе за нешто а мене не ... јас нема да плукам туку ќе речам ако бе ете на другите им е кеиф :)
овака спрепки секој на секого ... па како напред ... нема напред ...
приоритети има ... распределени пари има насекаде ...
на крај краева на изборите ќе се види кој и како ... :smir:

ќе се чувствувам многу поубаво одколку сега кога поминувам низ празен никаков плоштад кој не заслужува ни да се прошеташ по него ... едноставно е ШУТ ПРАЗЕН НИКАКОВ и не .. не ми кажујте дека ќе неможеш да се завртиш на него кога ќе биде се поставено и готово .. погледни го уште еднаш видеото како ќе биде ...

и празни муабети у стилот не ми треба мене статуа за да знам кој сум, не ми треба мене ова она за да знам кој сум не ви вреди ...
ни мене не ми треба за да знам кој сум ... ама тоа се вика почитување на историјата и минатото ... СИТЕ ДРЖАВИ НА СВЕТОТ СИ ИМААТ ДОСЕГА ИЗГРАДЕНО ИЛИ ПАК ГРАДАТ нешто од минатото од Историјата на која каква таква си се горди .... ако ние немавеме можност досега да градиме затоа шо Белград кажуваше шо и како ... и разните околности низ минатото ... еве сега ќе си градиме ...
зошто не по мое зошто по твое ... и обратно ... нема крај така ...
на еден друг форум политички да не го спомнувам освен иронии ПЛУКАЊА (ама плукања), чекани по глави, бесења ... па ретко многу ретко нешто друго да прочиташ ... мене не ми е јасно кај е толерантноста и разбирањето меѓусебно .... :toe:

аман аман ...
колку сликовито објасни ...
ширите етикети од ракав ... да се згнаси чоек веќе :tapp:

Kajgana Shop

На врв Bottom