Не можам да одолеам на муабетов, иако ќе забега у политика. Некој во муабетот за спомениците бараташе со бројка 850 илјади евра. Знаеш ли колку пари се тоа? Свесен ли си? Дали знаеш колку време и колку вработени можат да се исплаќаат под точка плата со 850 илјади евра и тоа во музеите, театрите и по локалитетите за ископување? Тоа се викаат брат, приоритети.Па тоа и ми е муабетот...
Ако ја пратиме таа логика, тогаш Лорд Драгон, а и неколку мои пријатели археолози никогаш не би требало да се вработат т.е факултетот за историја и археологија, македонскиот народен театар, филхармонијата, балетот би требало да се укинат, бидејќи нели, има гладен народ, а државата фрла пари од буџетот за плати на некакви си уметници и археолози.
И тоа би требало да биде така се додека не дојдат некои "подобри" времиња во кои секој би бил вработен, богат и сит, и притоа парите кои државата никако нема да може да ги потроши или партијата на власт да ги украде, конечно би се инвестирале во култура.
1. 850 илјади евра и не се некоја пара (ако се толку), кога се работи за држава. Башка што тука се вкалкулирани и провизиите за наместените тендери, но тоа е тоа. Ако утре некој друг дојде на власт треба да ги затвори тие што правеле дубари на ваков начин.1. Не можам да одолеам на муабетов, иако ќе забега у политика. Некој во муабетот за спомениците бараташе со бројка 850 илјади евра. Знаеш ли колку пари се тоа? Свесен ли си? Дали знаеш колку време и колку вработени можат да се исплаќаат под точка плата со 850 илјади евра и тоа во музеите, театрите и по локалитетите за ископување? Тоа се викаат брат, приоритети.
2. Али од друга страна (еве, нема ни офтопик да бидам у муабетов) Затоа и плоштадот ни е таков, зашто кој и да му текне праи шо сака на плоштад. Оние од Тренд и покрај стриктната забрана за праење “летна тераса“ зашто не е предвидена според планот за плоштадот, си ја кренаа, одма до нив споменик на не знам кој историски лик беше, на оние плочкине ко за у веце шо се. Нема план брат за ништо, никој не поштуе никого, секој праи како ќе му текне само за неговиот гс да биде задоволен. Тоа не може така, кога живееш у заедница со други луѓе, а особено кога си на чело на таа заедница, како момциве кои ги поставуваат спомениците, мора да се грижат за нивната среќа и удобност. Затоа мора и идеално да проценат што на луѓето им треба, а тоа сигурно во моментов не се коњи. Ја неам гајле, ја сум топ ситуиран за разлика од огрооомен процент од населението во Македонија, можда и ти си, па ти е океј да гледаш статуи и споменици, ама многу луѓе не се. И сеа, пошто они не се снашле или немале среќа во животот, шо треба ние, да ги убиеме за да можеме да си праиме коњчиња? Плус, на тоа кога ќе додадеш дека Камениот мост + плоштадот заедно со коњите изгледаат како да стаиш миљенце на плазма телевизор... добиваш катастрофа, барем у мои очи, ако не и у твои.
Види, јас се сложувам дека Скопје ќе биде поубав град. Само не знам кога, веројатно кога ќе почнеме да ги палиме градоначалниците на плоштад, барем оние кои нема да работат нормално, како последниве, транзицискиве градоначалници. За претходните ај да не се мешам, иако јас лично би подигнал една плоча на која ќе го пишува името на таа стока од градоначалник во времето кога Кензо Танге го проектирал Скопје. Плоча на која ќе пишуе, “Во спомен на идиотот тој и тој, кој дозволи Скопје да прерасне во она кое денес е“ зашто плановите на јапанецот сосема поинаков град предвидуваат...2. За естетиката и моменталниот изглед на Скопје секој си има свое мислење. Мене лично скулптурите ми изгледаат убаво, но амбиентот во кој што се наоѓаат, плоштадот на кој што се моментално, околните згради и кафиќите немаат врска едно со друго. Долгите години на непланско градење и планирање на просторот си го направија своето. Ако се средат фасадите на околните згради тогаш колку толку би се средило и би се добила некоја естетика. Сепак кога ќе се заврши проектот (ако некогаш се заврши т.е не се искрадат парите предвидени за тоа) , Скопје ќе биде поубав град отколку што бил (според мене, знам дека ти поинаку мислиш Виктор и го почитувам твоето мислење).
Ееееј цел свет е забеган значи..ццц, Грциве забегале начисто, со споменикот на Александар Македонски, а што ќе им е па на нив камен..глуип народ молим ти се... Французиве исто.. цел Париз со статуи на Луевци, ма забегани бе, камења ределе, будали..Хрвативе исто, на централен плоштад споменик на бан Јелачич, ма будали...светов забегал скроз значи :uvo:А не, јас сакам шмизлата да ја величам. Она и мадињата на бикот ми се и „естетски“ и „патриотски“ и „македонистички“ и „евтини“ и „уметнички“ (внеси епитет на ента).
Знаеш... Да имаше малце подобар пи - ар оваа Влада, да ги информираше луѓето дека планира да го сквернави плоштадот, дека сака да си игра со стилови демек во градинка со пластелин е тогаш може и со некоја позитивна кампања ќе се успееше да нема волку негативни реакции. Вака - не може. Се осеќаме непрашани. Доволно сомничаво е за грабеж.
И уште една клучна разлика: НЕ МИ ТРЕБА КАМЕН ЗА ДА БИДАМ ПАТРИОТ. Веруај - тоа таму не е вистинскиот Гоце, океј?
Има еден Гоце, во парк е. Прашај се дали ти буди некое чувство патриотско тоа бе? Да не веруеш у реинкарнација?
Да, одма до палатата каде пред да постои (за време на "хеленизмот" или пред него) имало антички храм, градена е врз него.The first church was known as the Μεγάλη Ἐκκλησία (Megálē Ekklēsíā, "Great Church"), or in Latin "Magna Ecclesia".[7] Inaugurated by Constantius II on 15 February 360, it was built next to the area where the imperial palace was being developed. The nearby Hagia Eirene ("Holy Peace") church was completed earlier and served as cathedral until the Hagia Sophia was completed. Both churches acted together as the principal churches of the Byzantine Empire.
Да се сликаш у парк со раката на цицка на едната шмизла и пивото во другата рака е премногу патриотски, што да ти расправам, (да не беше шмизлата пола Скопје немаше цицка да фати) е работава како онаа групана на фејсбук :pos2:Очигледно треба да ме судат за тоа што го кажав...се се али да си патриот у Македонија неее , никако.. и не смееш да си сакаш историја и држава никако, а ако сакаш ондак си дркач и сељак.. да да
Е да да не беше шмизлата никогаш немаше цицки да фаќам :zamislen:Да се сликаш у парк со раката на цицка на едната шмизла и пивото во другата рака е премногу патриотски, што да ти расправам, (да не беше шмизлата пола Скопје немаше цицка да фати) е работава како онаа групана на фејсбук :pos2:
дали е 50% е знак прашалник ...Е вака можам да возвратам,дека те сакам де
Неможеш да очекуваш дека сите го подржуваат проектов.Добри 50% велат НЕ.И не тргнуваме од политичка природа,туку едноставно има милион и една причина за приоритет пред овој проект.И на сето тоа,некој да ме нарече предавник,бидејќи од мој личен џеб градам нешто што не ми се допаѓа,нели е тоа ван памети?
зошто не по мое зошто по твое ... и обратно ... нема крај така ...и празни муабети у стилот не ми треба мене статуа за да знам кој сум, не ми треба мене ова она за да знам кој сум не ви вреди ...
ни мене не ми треба за да знам кој сум ... ама тоа се вика почитување на историјата и минатото ... СИТЕ ДРЖАВИ НА СВЕТОТ СИ ИМААТ ДОСЕГА ИЗГРАДЕНО ИЛИ ПАК ГРАДАТ нешто од минатото од Историјата на која каква таква си се горди .... ако ние немавеме можност досега да градиме затоа шо Белград кажуваше шо и како ... и разните околности низ минатото ... еве сега ќе си градиме ...
аман аман ...Да се сликаш у парк со раката на цицка на едната шмизла и пивото во другата рака е премногу патриотски, што да ти расправам, (да не беше шмизлата пола Скопје немаше цицка да фати) е работава како онаа групана на фејсбук :pos2: