Граѓанска свесност

• Креатор на темата Креатор на темата marsovka
  • Време на започнување Време на започнување
Џабе барате граѓанска свесност кај нашиот народ кој е долго време со празен стромак.

На кого ќе му продавате идеали, прошетајте малку низ македонијава, разгледајте каков народ живее па после бистрете политика и високи идеали.

А и зашто граѓанската свесност ја поистоветувате со политичката свесност. Граѓанската свесност повеќе се поврзува со културата на живеење, што сигурно е изоставен дел од нашиот мозок овде во овие предели од недојдија.

E ама токму тоа е проблемот точно тоа што викаш дека поради празниот стомак не се мисли за свеста и се трчка по партии за партиско вработување уште повеќеќ се закопува не само самиот себе си туку и сите останати во државава.
Издигањето на граѓанската свест во однос на манипулациите на партиите е единственото решение за излез од вртлогот во кој сме со тоа тшо го кажуваш дека поради празниот стомак се трча по партии за работно место.
Бидејќи се додека не се изгради систем на заеднички вредности кој ќе биде надпартиски до тогаш само ќе се зголемува бројот на тие со празни стомаци.
Човекот ако сака да опстане и да живее подобро не треба да мисли егоистички само за себе туку треба да мисли и за доброто на колективот, бидејќи човекот може да живее и да опстанува само во група со социјални односи, ако тоа се прекине човекот како вид ќе изумре, а не па нашата држава и народ.

тоа е ок славјански но како да ја подигнеме свеста тоа е најважно државава ни иде у .... заради вакви работи

Образовние :wink: А тоа е mission impossible.
Мистичен напиша:
Знаат да критизираат постапки не само на влада или опозиција, во зависност од тоа од која партија имаат книшка, но знаат и да пофалат потези кои мислат дека се добри. Значи, не се само критизери. Колку такви имаме на форумов? Членови кои фалат, но и критизираат постапки на политички субјекти во зависност од нивно лично, а не партиско убедување? Има, но ретки се. Членови кои знаат да бранат постапки на влада, но и да критизираат владини хирови.

Имаме, голем број. Не се осмелуваат да реплицираат бидејќи е безвредно. Се чувствуваат како да разговараат со група пијани момци пред кооперација. Бесцелно е, и понижувачки за нив. Се чувствуваат на едно повисоко ниво, и ги разбирам во право се. Само на темава до сега видов најмалку 4 такви. Лесно ќе ги познаеш и ти :helou:

Бесцелно е и безвредно. Сите го знаат тоа дека неопределените секогаш остануваат со прстот во уста.
Но мислам дека сепак треба да се постираат неутрални мислења иако 90% од Македонија е исполитизирана.

Еден пример : Секое дете од 1 одд. ги знае сите политичари и се определува за партија без да знае што значи тоа! Страшно

Додека во Македонија децата ги учат политичарите и дека тоа е единствен начин на преживувачка, во САД децата ја учат моќта на доларот.
Политика е едно, економија е друго.

иам забележано дека има поголем број на луѓе кои им е смачено од вртењето во круг,сметам дека треба да се превземе акција било каква бидејќи ако продолжи ова гледам две сценарија:
1.Граѓански немири како во грција на македонски начин а тоа ќе значи македонија ќе гори или уште полошо по немирите може да дојде некој мафијаш или полош од сегашниве политичари
2.празнење на државава и исчезнување на македонскиот народ:сите патриоти кои сум ги сретнала кога стига прашањето финансии секогаш спомнуваат во странство заминување значи ако се влоши сегашнава економска состојба македонија ќе стане еден голем пензионерски дом.

не ги шитав вашите постови не сите баш,ама еве јас су политички определен и кажете ми како да зборувам против моите иако например прават грешки или направиле,па ако ме каже некој одма летам од работа,нели лепе тоа,мене со сила ме натерааа да се ушленам за да ме вработат и сеа као да су против ке си чутиш и ке си седиш в ќош,сеа за сеа е така,иако мразам да сум замолшан ама...........и не знам дали ке издржам долго

не ги шитав вашите постови не сите баш,ама еве јас су политички определен и кажете ми како да зборувам против моите иако например прават грешки или направиле,па ако ме каже некој одма летам од работа,нели лепе тоа,мене со сила ме натерааа да се ушленам за да ме вработат и сеа као да су против ке си чутиш и ке си седиш в ќош,сеа за сеа е така,иако мразам да сум замолшан ама...........и не знам дали ке издржам долго
Просто треба да се организираме за еден мирен протест и ако владата си продолжи по свое:има Австралија,има западна европа,има бродови
Ти сигурно не си за фрлање у канта
Стравот партиите го употребуваат против граѓаните.Баш ваквиот страв протестот може да биде извршен со тоа што си наоѓаш работа во странство и ја напушташ работата со која те држат поробен и тоа е начин...
размисли убаво сигурно нешто друго можеш да работиш.

...
Стравот партиите го употребуваат против граѓаните...

никогаш не треба да се плашиме од партиите
напротив тие треба да се плашат од нас т.е. од гласачот кој што барем еден ден во 2 или 4 години е цар или крал, па и претседателот на републиката и тој на владата се под мене и зависат од мене, а не јас од нив

тоа што ние сме се обезвредниле и сме им допуштиле да не плашат, тоа е наша грешка

Просто треба да се организираме за еден мирен протест и ако владата си продолжи по свое:има Австралија,има западна европа,има бродови
Ти сигурно не си за фрлање у канта
Стравот партиите го употребуваат против граѓаните.Баш ваквиот страв протестот може да биде извршен со тоа што си наоѓаш работа во странство и ја напушташ работата со која те држат поробен и тоа е начин...
размисли убаво сигурно нешто друго можеш да работиш.

eve i ti kako pokrenuvac na temava vo koja baras gragjanska svesnost da recam preziras partizam lociras target za problemite vo boldirano .....ednostrano(dali za deficit na gragjanska svesnost spored tebe e kriva vladava ili toa e kontinuitet plus mentalitet plus poremeteni normi za standardi)... so temava dali inteketualna oblanda poturuvas ili e momentalna slabost.?

Јас бев стрплив и ве прочитав сите.Сега бидете и вие ако заслужувам.
Имам многу за кажување на оваа тема и Марсовка ти благодарам што си ја отворила.
Нашата свест за партија,граѓанска, човечка па дури и свест за нашето постоење е на многу ниско ниво.Од 1 до 10 ние имаме 11ка. Наша кривица е што сме подлегнале на ова, меѓутоа ете гледаш многу од нас имаат оправдание од: празен стомак,невработеност,партиски притисок и уцена и овде пропаѓаат цела наша свест и сите наши морали. И пак ќе речам дека нашата човечка слабост ја сноси вината за ова. Не треба да подлегнуваме на ниту еден притисок,што и да добиеме кога сме го добиле нечесно и незаслужено а и со уцена како ЕлниноКВ ,нема да трае долго, некои се изналапале пари ама кога ке се смени власта е многу можно да платат дупло.
Овде е родена поговорката “снајди се, па живеј“ -секој Македонец ја знае и ја оправдува. Не е убаво ти да се снајдеш а некој друг да умира, ако се здружите двајцата ,заедно ке се снајдете ,можеби на малку побавен и потежок начин, ама ке успеете во нешто и ке можете да помогнете некој друг да се снајде. Јас сум партиски определен и секогаш ги критикувам сите политичари од Македонија, затоа што сите прават кардинални грешки.Во ВМРО сум од 95/6 мислам, меѓутоа кога дојде Лубчо на власт се засрамив зашто сум Македонец.Сега Г-динот Груевски ужива голема доверба од нашиот народ и ако не ја оправда ке го голтне темнината.
Еве како јас мислам да се подигне свеста на граѓаните. Ние младите со ваков став да си направиме наша организација,на која движечка сила ке и биде само подобра иднина на Македонија од сите аспекти,без разлика колку долго и макотрпно може да биде, и никогаш да не се откажеме од нашите идеали, да организираме трибини и анкети и митинзи на кои јасно ке ги истакнеме нашите идеи со кои ке ги убедиме сите дека е подобро да размислуваме и дејствуваме како еден народ , како што рече Марсовка мислам, неподелени поради било кои разлики, партиски (најгрдо и најпросто), верски , старосно и тн...
Кога ке се соединиме како еден народ и од срце си го посакуваме најдоброто,тогаш може да дејствуваме позитивно и да видиме резултати.
Инаку и јас живеам во странство, не зашто ми е поубаво, туку затоа што сакам да спечалам за да донесам дома и да и помогнам на мојата земја,колку можам толку,размислувам како да добијам слободни денови за да си дојдам за гласање.
Ете ви пример, јас си се наведов лично. Знам дека за некои звучам како глуп и
баш тие некои и штетат на својата држава.Меѓутоа верувам во Македонија и во нашиот народ,нам ни треба храброст и вистински водач и јасна цел, сила имаме. Сето ова во секој случај да биде на најмирен начин ,да ја искористиме сета интелегенција која ја поседуваме само за постигнување на нашите позитивни цели.

eve i ti kako pokrenuvac na temava vo koja baras gragjanska svesnost da recam preziras partizam lociras target za problemite vo boldirano .....ednostrano(dali za deficit na gragjanska svesnost spored tebe e kriva vladava ili toa e kontinuitet plus mentalitet plus poremeteni normi za standardi)... so temava dali inteketualna oblanda poturuvas ili e momentalna slabost.?

Па исто како и тебе, одма се покажува надпартиското во тебе и како секој добар партиец, ја окарактеризира дека е од спротивен табор, конкретно ја обвини дека е од опзицијата. Следен чекор ќе биде дека ја поддржува грција и дека е предавник. А после тоа разводнување на темава. Тоа е шаблонот на таквите како тебе на форумов.

Инаку во поглед на зголемување на демократската свест, според тебе кој е во моментов најрелевантен, Владата или опозицијата?

Па исто како и тебе, одма се покажува надпартиското во тебе и како секој добар партиец, ја окарактеризира дека е од спротивен табор, конкретно ја обвини дека е од опзицијата. Следен чекор ќе биде дека ја поддржува грција и дека е предавник. А после тоа разводнување на темава. Тоа е шаблонот на таквите како тебе на форумов.

Инаку во поглед на зголемување на демократската свест, според тебе кој е во моментов најрелевантен, Владата или опозицијата?

-jas okarakterizirvam ednostranost vo izlaganje na zastapnik na nadpartizam.

-nivo na demokratska svest e subjektivna rabota...ili so drugi zborovi kapacitet na edinka ( karakter,nivo na subjektivna tolerantnost, oset za pravicnost,verba vo vrednosti na sistemot itn)

relevantnost za podiganje na demokratska svest ne se bara od vlast i opozicija nego vo moznosta koja ja nudi sistemot, prakticiranjeto na istata e pak subjektivna rabota.

za kraj da clen sum na partija, ama ne si dozvoluvam da sum bezgresen koja pak osobina cestopati ``nepartiskite`` forumdzii si ja zemaat za alibi prilikom svoite stavovi koi najcesto izgledaat vaka

`` site se be isti ( delumna vistina)
...na narodov mu e veke preku kur dojdeno ( delumna vistina koristena so tendencija da ja potisne apatijata na izlagacot)
....ne ja biva rabotava ( konstatacija)..a resenie?????
...ne izleguvam na izbori, i da izlezam ke glasam nevazecko(defakto si go odzemas ``pravoto`` da vlijaes i vrz svoja sudbina)

kako sto rekov vo drug post samo politicka borba moze da donese progres koga na akterite vo taa borba misla vodilka bi im bila podobra Makedonija. Jas drug pat sem toa ne gledam.

-jas okarakterizirvam ednostranost vo izlaganje na zastapnik na nadpartizam.

-nivo na demokratska svest e subjektivna rabota...ili so drugi zborovi kapacitet na edinka ( karakter,nivo na subjektivna tolerantnost, oset za pravicnost,verba vo vrednosti na sistemot itn)

Точно

relevantnost za podiganje na demokratska svest ne se bara od vlast i opozicija nego vo moznosta koja ja nudi sistemot, prakticiranjeto na istata e pak subjektivna rabota.

Не е точно, ние сме високо партизирана држава во која што демократијата е сведена на нужно потребната, за да се наречеме каква таква демократија. Во ситуација кога народот-гласачите се борат за својата егзистенција, нема друго туку ќути и молчи, наведната глава сабја не сечи.

za kraj da clen sum na partija, ama ne si dozvoluvam da sum bezgresen koja pak osobina cestopati ``nepartiskite`` forumdzii si ja zemaat za alibi prilikom svoite stavovi koi najcesto izgledaat vaka

`` site se be isti ( delumna vistina)
...na narodov mu e veke preku kur dojdeno ( delumna vistina koristena so tendencija da ja potisne apatijata na izlagacot)
....ne ja biva rabotava ( konstatacija)..a resenie?????
...ne izleguvam na izbori, i da izlezam ke glasam nevazecko(defakto si go odzemas ``pravoto`` da vlijaes i vrz svoja sudbina)

kako sto rekov vo drug post samo politicka borba moze da donese progres koga na akterite vo taa borba misla vodilka bi im bila podobra Makedonija. Jas drug pat sem toa ne gledam.

Не е точно.

Одсекогаш сум гласал, затоа што мое мислење е дека ако треба да сум заебан, барем сам да се заебам.

Инаку главниот проблем, е високата партизација на администрацијата, а во моментов за жал се вработува исклучиво со книшка.
И полека идиме до моментот:

- site se isti
(исти се за жал, тоа што ми е мило да ми е живо, сите партиски вработуваат)

- na narodov mu e veke preku kur dojdeno
(да дојдено му е, многу мина земаат бугарски пасоши)

- ne ja biva rabotava ( konstatacija)..a resenie?????
(како за почеток да се почне со вработување по основ на квалитет или барем по ред како што завршиле)

- ne izleguvam na izbori, i da izlezam ke glasam nevazecko
(нема избор, секоја трета опција која би имала и мала шанса за успех се убива во корен, еве и ти си еден од тие кои ако се спомни само трета опција одма ја напаѓаш)

И што да правиме ние кои немаме книшки? Твоето решение е гледам да се зачлениш во некоја партија, како што велиш политички да делуваш. За што политички делуваш?

Да се вработиш?!?

Тие 300.000 кои творат нешто во оваа држава, ги издржуваат другите 300.000 во администрација. Зошто некој да се мачи во приватно за 12.000 денари, кога во администрација ќе зема барем 15.000 денари.

И се чудиш оти сите што вредат нешто си одат од тука, па зошто да седат, за да бидат граѓани од втора класа, гласачка машинерија која мора да гласа?

ЕТЕ ТАКА ПРОПАЃА МАКЕДОНИЈА

Goran_makedon напиша:
Наша кривица е што сме подлегнале на ова, меѓутоа ете гледаш многу од нас имаат оправдание од: празен стомак,невработеност,партиски притисок и уцена и овде пропаѓаат цела наша свест и сите наши морали.
-------------
Јас сум партиски определен и секогаш ги критикувам сите политичари од Македонија, затоа што сите прават кардинални грешки...
:uvo: Што од извадоков не ми е јасно? :toe:
Goran_makedon напиша:
Знам дека за некои звучам како глуп и
баш тие некои и штетат на својата држава.
Меѓутоа верувам во Македонија и во нашиот народ,нам ни треба храброст и вистински водач и јасна цел, сила имаме. Сето ова во секој случај да биде на најмирен начин ,да ја искористиме сета интелегенција која ја поседуваме само за постигнување на нашите позитивни цели.
Ако некому звучиш глупаво, претпоставувам дека тие другите ги сметаш за паметни. И како паметните луѓе и штетат на Македонија? :nesum:

Ти си синко само носталгичен и загубен во пар свои размислувања и желби да ја видиш Македонија да личи како местото каде веќе опстојуваш. Но разбери, таа никогаш нема да биде таква, и не сакам да биде таква...
И какви ти се тие планови, организации, чуда, ние се гнасиме на темава од такви политизирани ставови а ти токму тоа ни нудиш. Извини ама политика и партија, фуј... не... лошо дете...

Точно

Не е точно, ние сме високо партизирана држава во која што демократијата е сведена на нужно потребната, за да се наречеме каква таква демократија. Во ситуација кога народот-гласачите се борат за својата егзистенција, нема друго туку ќути и молчи, наведната глава сабја не сечи.

Не е точно.

Одсекогаш сум гласал, затоа што мое мислење е дека ако треба да сум заебан, барем сам да се заебам.

Инаку главниот проблем, е високата партизација на администрацијата, а во моментов за жал се вработува исклучиво со книшка.
И полека идиме до моментот:

- site se isti
(исти се за жал, тоа што ми е мило да ми е живо, сите партиски вработуваат)

- na narodov mu e veke preku kur dojdeno
(да дојдено му е, многу мина земаат бугарски пасоши)

- ne ja biva rabotava ( konstatacija)..a resenie?????
(како за почеток да се почне со вработување по основ на квалитет или барем по ред како што завршиле)

- ne izleguvam na izbori, i da izlezam ke glasam nevazecko
(нема избор, секоја трета опција која би имала и мала шанса за успех се убива во корен, еве и ти си еден од тие кои ако се спомни само трета опција одма ја напаѓаш)

И што да правиме ние кои немаме книшки? Твоето решение е гледам да се зачлениш во некоја партија, како што велиш политички да делуваш. За што политички делуваш?

Да се вработиш?!?

Тие 300.000 кои творат нешто во оваа држава, ги издржуваат другите 300.000 во администрација. Зошто некој да се мачи во приватно за 12.000 денари, кога во администрација ќе зема барем 15.000 денари.

И се чудиш оти сите што вредат нешто си одат од тука, па зошто да седат, за да бидат граѓани од втора класа, гласачка машинерија која мора да гласа?

ЕТЕ ТАКА ПРОПАЃА МАКЕДОНИЈА
znaci ako dobro te razbrav lica so gragjanska svesnost vo mometov spored tebe imaat alternativa da begaat od makedonija?

napomenuvas treta opcija...koga veke ja stavas vo igra neli i taa ke e politicki subjekt???????

pojasno bi mi bilo da rezimirame deka poradi x pricini ponudenive opcii ne ja zadovoluvaat gragjanskata svest na golema masa pa resenie za taa svest da se bara vo 3,4 opcija ( koja koga ke sozreat uslovi spred mene i sama bi se pojavila ) otkolku istoto resenie da go baras vo nepartizam.
kako bi se promenile legalno rabotive vo makedonija ako ne so politicka borba?

Jas сум политички определн, јас сум десничар со длабоки национални чувства за Македонија.
Но тоа не ме прави послушник партиски бидејќи ниту една нема што да ми понуди како соодветно и целосно, сицрпно решение.

Јас не се согласувам со политиката на едниве или другиве Курто-Мурта кој само на најавнуваат менувајќи се во фотељите додека ние ниту можеме на раат да се напасеме, ниту пак да симнеме магарешкиот самар за да починиме.

Каде има место за фалба, фалам, каде нема кудам.

Јасен одговор или треба да цртам?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom