Дали Македонија е демократска земја?

• Креатор на темата Креатор на темата Hristo
  • Време на започнување Време на започнување
Едно прашане имам ком тебе-каде са досиетата на агентите на УДБА и КОС? Во Скопje са или во Белград?

Зошто прашуваш прашања на кое сите го знаат одговорот-Белград.

Крајот на текстот на проф. др. Јасна Котеска:

Пред речиси три години бев во Државниот архив на РМ и побарав да го видам интегралното досие на татко ми, значи без пречкртани делови, но притоа одбивајки да ја потпишам изјавата кај нотар. Од службеното лице што работи на овие досиеја ми беше речено дека таа заштита е потребна заради мојата безбедност и зарди фактот дека можат да настанат проблеми, или како што рече “ некој може да посака да убие
некого“. За мене тоа беше нелогично не само затоа што со таа изјава не се штити тој што бил директна или индиректна жртва на системот, туку повторно се штити тој што кодошел, и поважно-затоа што главниот аргумент за нетранспарентноста е сосем нелогичен. Жртвата може во осама на собата на Архивот да види кој бил неговиот кодош. Но со тоа сознание потоа треба да си оди дома и да молчи, односно да остане без можност за катарза. Токму во тој случај , во случај на катарза значи, можеби “ некој ке посака да убие некого“. А катарзата може да настане само кога јавноста морално ке го осуди лицето кое кодошело, бидејки во тој случај, јавноста на жртвата и го враќа она што еднаш и го одзела-правдината. Конечно, во земја со ова историја на ужасни подземни градови од кодоши, и ужасно блокирана идеја за макар и мала провокација на поредокот, сосема е невозможно да биде смртно ранета гордоста на кодошите на минатиот систем. Сепак, тие ќе мора нешто да проголтаат, па нека голтнат по ѓаволите! Што се на се наголтале другите во нивно име , подвлекува во својата “ комунистичка интима“ др. Јасна Котеска, констатирајки дека досието на нејзиниот татко, големиот македонски поет Јован Котески, изминативе неколку години ги читала и анализирала како “ биографија“ на тајните служби и нашата паланка.

Koga umre dedo mi na 98 godini site od nasata familija posakavme da go vidime negovoto dosie,se sto imaat napisano sluzbite za nego i negoviot prestoj vo Idrizovo i posle toa.Dali veruvate deka pola od stranicte gi nemase a toa sto bese ostanato bese se gluposti,nekoi raboti mi se poveke od jasni...

Pa toa ti go sovetuvam i tebe -jas znam shto znachi sopstven film,go gledam od koga ja vidov "ljubovta" na Tito "ka naprednoj omladini i intelegencii 68" vo Belgrad - izlezi od "kinosalata" vo Bihakjka i ke vidish zoshto vo Makedonija nema demokratija, ke vidish, zoshto i koj i koga go smenil imeto Makedonija, ke vidish, koi se glavnite mafiozi-shverceri na cigari, droga, ke vidish koe uzivanje e da si chovek koj ima samopochit i dostoinstvo-raboti od koj najmnogu se plashat vo Bihakjka.
Извини ванчев, очигледно си постар, но веќе ги замина сите граници, па би морал да ти одговорам соодветно.

1. Од кај ти тебе право да ми советуваш што да правам и што да пишувам ?

2. Мене најмалку ме занимаат твоите трауми од детството, па затоа би те замолил да ме поштедиш од понатамошно мое инволвирање во некакви теории на заговор, бидејќи по десетти пат ја преминуваш линијата на невкусното.

3. Твоите фрустрации, не се мој проблем. За тоа постојат соодветни институции.

4. По којзнае кој пат ќе кажам дека настаните ги коментирам исклучиво врз база на мое ЛИЧНО согледување и разсудување, бидејќи мојот интелектуален склоп, не ми дозволува авантура со која би се впуштил во било какво слепо бранење на било кои политички структури, опции или ставови, исто како што и не ми дозволува да бидам член на било која политичка партија.

5. Твојот анимозитет кон сите оние кои ја критикуваат власта на форумов, е општо познат. Ама кочи бре ванчев. Немој толку да си екстремен. Смири се малку. Запали една цигара....изброј до десет. Па не можеме сите исто да мислиме.

6. Уште еднаш добронамерно ќе ти напоменам. Моите лични ставови, се моја лична работа. Доколку не ти се бендисаат, повели победи ги со аргументи, а не со лепење не етикети.

Етикетирањето е курвински начин на бегање од аргументи.

Зошто прашуваш прашања на кое сите го знаат одговорот-Белград.

Крајот на текстот на проф. др. Јасна Котеска:

Пред речиси три години бев во Државниот архив на РМ и побарав да го видам интегралното досие на татко ми, значи без пречкртани делови, но притоа одбивајки да ја потпишам изјавата кај нотар. Од службеното лице што работи на овие досиеја ми беше речено дека таа заштита е потребна заради мојата безбедност и зарди фактот дека можат да настанат проблеми, или како што рече “ некој може да посака да убие
некого“. За мене тоа беше нелогично не само затоа што со таа изјава не се штити тој што бил директна или индиректна жртва на системот, туку повторно се штити тој што кодошел, и поважно-затоа што главниот аргумент за нетранспарентноста е сосем нелогичен. Жртвата може во осама на собата на Архивот да види кој бил неговиот кодош. Но со тоа сознание потоа треба да си оди дома и да молчи, односно да остане без можност за катарза. Токму во тој случај , во случај на катарза значи, можеби “ некој ке посака да убие некого“. А катарзата може да настане само кога јавноста морално ке го осуди лицето кое кодошело, бидејки во тој случај, јавноста на жртвата и го враќа она што еднаш и го одзела-правдината. Конечно, во земја со ова историја на ужасни подземни градови од кодоши, и ужасно блокирана идеја за макар и мала провокација на поредокот, сосема е невозможно да биде смртно ранета гордоста на кодошите на минатиот систем. Сепак, тие ќе мора нешто да проголтаат, па нека голтнат по ѓаволите! Што се на се наголтале другите во нивно име , подвлекува во својата “ комунистичка интима“ др. Јасна Котеска, констатирајки дека досието на нејзиниот татко, големиот македонски поет Јован Котески, изминативе неколку години ги читала и анализирала како “ биографија“ на тајните служби и нашата паланка.
Кога ги нема досиетата на службите за безбедност,шо да зборуваме.От истите служби е можно да има агенти и то да служат на држава Х.
Оттук треба да се започне.Досиетата на сите агенти на службите,които не са веке внатре да бидат отворени.

Извини ванчев, очигледно си постар, но веќе ги замина сите граници, па би морал да ти одговорам соодветно.

1. Од кај ти тебе право да ми советуваш што да правам и што да пишувам ?

2. Мене најмалку ме занимаат твоите трауми од детството, па затоа би те замолил да ме поштедиш од понатамошно мое инволвирање во некакви теории на заговор, бидејќи по десетти пат ја преминуваш линијата на невкусното.

3. Твоите фрустрации, не се мој проблем. За тоа постојат соодветни институции.

4. По којзнае кој пат ќе кажам дека настаните ги коментирам исклучиво врз база на мое ЛИЧНО согледување и разсудување, бидејќи мојот интелектуален склоп, не ми дозволува авантура со која би се впуштил во било какво слепо бранење на било кои политички структури, опции или ставови, исто како што и не ми дозволува да бидам член на било која политичка партија.

5. Твојот анимозитет кон сите оние кои ја критикуваат власта на форумов, е општо познат. Ама кочи бре ванчев. Немој толку да си екстремен. Смири се малку. Запали една цигара....изброј до десет. Па не можеме сите исто да мислиме.

6. Уште еднаш добронамерно ќе ти напоменам. Моите лични ставови, се моја лична работа. Доколку не ти се бендисаат, повели победи ги со аргументи, а не со лепење не етикети.

Етикетирањето е курвински начин на бегање од аргументи.

Tvojot intelektualen sklop mi e dokraj jasen, temata za policiskiot progon na poteot Jovan Koteski, koj ne zavrshil nitu so negovoto odlezuvanje na zatvorskata kazna ,nitu so negovata smrt ,tuku progonot prodolzil i deneska vrz negovata sopruga i kerka, zaradi obidot da go "PROCHITAAT" dosieto i da gi zigosaat javno kodoshite, ti со интелектуален склоп, koj не ти дозволува авантура со која би се впуштил во било какво слепо бранење на било кои политички структури ja defokusirash a so toa slepo i instruirano branish edna politichka struktura koja unishti iljadnici Makedonci.
Defokusiranjeto na temi po kriterijumite na Bihakjka e herojstvo.
Ovaa podolu citirano preprochitaj go nekolkupati mozebi ke ti pomogne da osoznaesh kon kakvo herojstvo tezneesh i so shto se gordeesh.

А катарзата може да настане само кога јавноста морално ке го осуди лицето кое кодошело, бидејки во тој случај, јавноста на жртвата и го враќа она што еднаш и го одзела-правдината. Конечно, во земја со ова историја на ужасни подземни градови од кодоши, и ужасно блокирана идеја за макар и мала провокација на поредокот, сосема е невозможно да биде смртно ранета гордоста на кодошите на минатиот систем.

ps.kolku shto znam kurvite pochnuvaa i zavrshuvaa pred Bristol-vashiov Guru,Gligorov tamu pochna a tamu i zavrshi-naravouchenie:kakov vodach takvi sledbenici.

Темата е веќе дефокусирана Ванчев.

Затоа понекогаш и едноставното игнорирање на одредени членови може да заврши работа.

Hristo, оди во "лулката на демократијата" Грција.
Таму е ултра демократски.

Hristo, оди во "лулката на демократијата" Грција.
Таму е ултра демократски.

Јас можам да одам-каде што ке посакам. Проблемот е Македонија каде ке оди ако не се расчисти со етаблираната надземно-подземна стуктура која што уште владее во Македонија, а инсталирана за време на комунизмот. И тоа е наш проблем. Не е штос воопшто да одиме на теза- некаде е уште полошо. Ако, внимателно се чита текстот ке се види дека и во 2006( не е 1986) година, по повод на најава за расветлување на судбината на татко и ( поетот Котески),на неговата ќерка проф, др. Јасна Котеска и е запретено со губиток на работа и живот на нејзиното смејство. Ако се правиме глуви и ги маргинализираме, наместо да ги подржиме ваквите индивидуалани обиди за демонтажа на системот, кога веќе државата не сака, тогаш ајде на стара шема- плукање по Србија, Бугарија, Грција, албанците и така да мислиме дека сме допринеле нешто за Македонија. Жално, бедно...и несоодветно.

Еј супер!
Ај губи се од тука!
Да имам на кого да ја оставам Македонија одамна би ја напуштил. Вака, се плашам кога би отишол некаде надвор, кога ке се вратам ништо нема да најдам. А пак твоето отсаство нема да се забележи. Верувај ми.:helou:

Да имам на кого да ја оставам Македонија одамна би ја напуштил. Вака, се плашам кога би отишол некаде надвор, кога ке се вратам ништо нема да најдам. А пак твоето отсаство нема да се забележи. Верувај ми.:helou:
Кутриот Канзуров...Да ја оставел Македонија, му било страв да не не најди ништо, кога ќе се врател...:pos2::pos2: Виц на деценијата!

Повторно си нападнал некое интернет кафе:):)

Кутриот Канзуров...Да ја оставел Македонија, му било страв да не не најди ништо, кога ќе се врател...:pos2::pos2: Виц на деценијата!

Повторно си нападнал некое интернет кафе:):)

Ајде, екипирајте се. Но, нема проблем-сум научил да играм симултанка. Нормално, ако влогот е голем.А, сега влогот е...Македонија.

Ајде, екипирајте се. Но, нема проблем-сум научил да играм симултанка. Нормално, ако влогот е голем.А, сега влогот е...Македонија.
Од кога бе тебе Македонија ти бил влогот? Од парите што ги прими од бугарчетата, од Македонец, бугар да станиш? Исти сте со Драги Каров, Лазар Колишевски, и сите манијакални српско-бугарски крвопијци на Македонија.. Одродници и ПРЕДАВНИЦИ на Македонската кауза..Поклоници на бугарскиот двор, и на шизото карагомнаров и цела чета српски комуњарски глуперди,поклонувајќи му се на копукот тито, само да имате финансиска добивка, да градите куќи на 100ката, а до вчера сол во очи немавте да си фрлите...бугароманчиња, србоманчиња, доста страдаше од вас Македонија...

Доволно голем пример за демократија во земјата е тоа што сеуште си жив, Канзур... Да беше недемократија, веројатно сега ќе беше во Идризово,...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom