Дали Македонија е демократска земја?

• Креатор на темата Креатор на темата Hristo
  • Време на започнување Време на започнување
Од каде знаела она за досието на татко и?

Dosieto e dobieno po osnov na: "Zakonot za pristap i uvid vo lichnite dosiea na DBK", donesen kon krajot na 1999godina, a pristapot beshe ogranichen na edna godina.Uvid mozeshe da pobara lice (samoto ili da opolnomoshti drug) koe se somnevalo deka ima dosie ili za pochinatite -chlenovi od potesnoto semejstvo.

Дефинитивно Македонија е демократска земја (или јас сакам таква да биде), само кога ќе треба да се толкува некој закон, тој се толкува од спротивен аспект,кој и одговара на власта.
Пр. Кога штрајкуваа просветарите, власта се повикуваше на законот на основно образование и на Конвенцијата на правата на децата, А Уставот на Р.Македонија не го споменуваа како да не постои....да не должам...

Проф. д-р Јасна Котеска, ќерка на поетот Јован Котески, во својата книга „ Комунистчка интима„ , објавена во издавачката куќа „ Темплум„ од Скопје, ја отсликува кодошката реалност на комунистичката Македонија, длабоко навлегувајки во анализа на психолошките мотиви на кодошите и на тоталитарната матрица на режимот. Во ФОКУС пренесуваме делови од нејзиното трагање по одговори зошто до денешен ден постои страв од откривање на имињата на натрапниците на човековата интима.

Еве што вели самата авторка:

Кога точно пред три години јавно прозборев за досието на татко ми, веднаш почнав да добивам анонимни и полуанонимни закани за безбедноста на моето семејство. Веќе во јануари 2006-та година и мајка ми беше повикана на “информативна“ вечера од еден од некогашните пријатели на татко ми, инаку поранешен вработен во МНР и дел од амбасадорските кругови во земјава. Мајка ми потоа ми ја пренесе заканата дека ќе останам без работа, но и дека го загрозувам животот на моето семејство и на син ми. Мојот сопруг ги сфати сериозно заканите и се обиде да се распраша за нивната природа. Дали се заканува некој уплашен “ сосед“ или некоја ос инстанците во тајните служби сака да ни пренесе некоја порака? Повеќето луѓе велеа дека доколку некоја потструктура сака да те предупреди да не отвараш државни тајни, предупредувањето би требало да изгледа “ поинаку“, но наједноставно кажано никој не можеше да гарантира за природата и за сериозноста на заканите... вели проф.др. Јасна Котевска

Brojkata na ludje koi ja iskoristile zakonskata moznost i ostvarile uvid vo dosieata e nekade pod 3000,od tie dosie dali desetina se obznaneti,edna od prichinite (dve se osnovni) se zakanite.I shto e najopasno po demokratijata zakanite doadjaat od predstavnici na drzavni institucii koi se zadolzeni da ja branat demokratijata.
Mozebi sudbinata na dvete krivichni prijavi do makedonskoto obvinitelstvo od J.Petrovski i M.Tachi i tuzbata vo Strazubur od J.Petrovski ako bidat dokraj izvedeni (krivichnata prijava na Petrovski e prifatena i e momentno e vo miruvanje(nedela, dve) samo zaradi dopreciziranje na adresite na obvinetite:
Frchkovski,Chokrevski,Avramovski,Verushevski......) ke ja smenat praksata zlostornicite, za storeniot zlostor da ne se kaznuvaat.

Продолжеток на дел од текстот на Јасна Котеска:

Веќе е пушувано дека во септември 1985-та година, татко ми е спроведен и осуден на 5 години робија поради “ познанство“ со ова полициска група ( т.н. “ бомбашка група“), а потоа му се суди на затворен процес, без пристап на јавноста. Еден од обвинителите за татко ми бара пресуда од 20 години. Главен обвинител во случајпот на татко ми е Јован Трпеновски, подоцна претседател на Антикорупциската комисија во независна , пост југословенска република Македонија. Другите обвинители се Ѓорѓи Наумов, министер во првата, експертска влада на Кљусев, значи пак во независна Македонија и Михајло Маневски, актуелниот министра за правда на Влада на РМ. Името на последниот функционер ми го откри еден од историчарите , кои се занимаваат со “ бомбашката група“ со која татко ми е затвотрен, но не знам дали тоа е точно, бидејки името на Маневски го нема во документите кои мене ми се на увид. Во секој случај, малку подоцна, пресудата на татко ми е преиначена и тој наместо петогодишна, добива четитригодишна робија во Идризово. Од таму излегува по нецели 2 години, во јули 1987. Се разбира дека со тоа не завршува надзорот врз него , туку тој сега се дуплира, смета Котеска.
Според Котеска, и по излегување од затвор, постојат документи во досието на нејзиниот татко кои бараат засилено следење и континуирана контрола на секое негово движење и изјава. Така, на цели две страници има детално стратегии за повторно следење, разобличување на неговите интереси, проверка на сите лица штом ќе стапат во контакт со него, планирање мерки и активности за обработка на интересирањата, коментарите, искажувањата на лицата што ке стапат во контакт со него, и.т.н. “ Во зависност од потребите ќе бидат применети и мерките ( чкртанато со фломастер) а тоа е откако сите мерки, вклучително и мерката “ продолжување на мерката контрола на телефонските разговори на претпалатничкиот број“, веќе се на сила. Какви се тие “ дополнителни мерки“? Во таа контрола, според документите од досието, повторно се појавуваат неговите колеги, писатели, но овојпат дуплирани со службени лица на ДБК. Сега повторно се активира цела машинерија на писатели-полицајци како доушници. Иако цел живот нејзиниот татко бил максимално следен, невин одлежал во Идризово, сепак системот на следење само повеќе отврднува и се дуплира, смета проф. др. Котеска, која во последните две-три години интензивно го истражуваше феноменот на македонската жртвена филозофија од крајот на дваесетиот век, сфаќајки дека единствениот достоинствен начин да зборува за досието на својот татко, поетот Јован Котески, е да се објасни машинеријата на комунизмот, неговата социјална логика и шпто тоа значело. Во тој контекст, кога првпат го прочитала полициското досие на својот татко, останала занемена пред фактоо дека македонскиот писател од нашата понова културна историја толку редовно и толку ревносно ја придвижувал таа комунистича машинерија.

Ако Македонија не беше демократска земја, немаше да дозволува да се шета ЏејЏеј Вранишковски и сите негови мантии, туку оддамна ќе беше избричен и протеран од земјава, нека си оди таму во Белградскиот пашалак нека треби ориз.. Немаше да дозволува да се филмоваат разни пробугарчени човечиња како Драганчо Каров, и Канзурот(ќе немаше кој да ја отвори темава)... Љубомир Фрчковски, веќе одамна ќе рибаше веце плочки некаде заедно со Бранче Дегенеровски, и цела клаша измислители на кратенката ф....м

Македонија, пука од демократија.

Последен пример....штрајкот на просветарите :kesa:

После 2 светска војна беше инсталиран систем кој имаше ригорозен однос кон се што е прогресивно, либерално и патриотско.
Тој систем преку својата тајна полиција ништеше се во корен што се спротиставува на партијата, партија која се наполни со членови двопрсташи, тотално идеолошки обезличена.

Со падот на комунизмот не падна и оваа гарнитура.
Тој ист систем ја спроведе приватизацијата и тоа на ист начин како и национализацијата, дивјачки без законитост.
Тој ист систем државата на неколку пати ја стави во подредена и опасна состојба работејќи за туѓи интереси.
Пример, војните на просоторот на бивша Ју, кршење на ембаргото кон Србија, палење на америчката амбасада.
Политичките убиства и прогони продолжија.

Реформите нема да се мрднат од мртвата точка додека не се Лустрира, Осветли овој мрачен систем, не со идеолошки термини туку со ИМЕ ПРЕЗИМЕ и МБ.

Се друго е мижи асан да ти баам.

Али ако тоа се сличи останавме без поголемиот дел на позиција, опозиција, невладини организации, уредници на ТВ и пишани медиуми, пола Уставен, грото судии, адвокати итн...

Али ако тоа се слyчи останавме без поголемиот дел на позиција, опозиција, невладини организации, уредници на ТВ и пишани медиуми, пола Уставен, грото судии, адвокати итн...
..... so drugi zborovi: ke ni treba "drugo dete", odnosno "nova drzava"!!?
So ubavo...
Mislam deka na 99% Makedonci bi im odgovaralo.

Македонија, пука од демократија.

Последен пример....штрајкот на просветарите :kesa:

"realen", temava e za Jovan Koteski i iskustvata na negovoto smejstvo po obelodenuvanjeto na dosieto preku knigata "Комунистчка интима", napishana od kerkamu na pochinatiot poet, Проф. д-р Јасна Котеска.Knigata zboruva za "demokratijata" koja ja vovedoa 1945godina tie shto dojdoa na vlast-koj se obiduvash so svrtuvanje na temava da gi odbranish- za prosvetarite imash druga tema.

"realen", temava e za Jovan Koteski i iskustvata na negovoto smejstvo po obelodenuvanjeto na dosieto preku knigata "Комунистчка интима", napishana od kerkamu na pochinatiot poet, Проф. д-р Јасна Котеска.Knigata zboruva za "demokratijata" koja ja vovedoa 1945godina tie shto dojdoa na vlast-koj se obiduvash so svrtuvanje na temava da gi odbranish- za prosvetarite imash druga tema.

Ванчев.
Темава носи наслов "Дали Македонија е демократска земја?", а ти имаш најмалку право да ми кажеш што јас да пишувам.
Фурај си го твојот филм и уживај.

ВМРО треба да собере храброст и во следните неколку месеци треба да го отвори и реши ова прашање со лустрацијата.Ништо лошо, ништо страшно. Сонцето пак ке си грее, само овој пат лугјето не само што ке дознаат многу работи, туку и како мотив повекје да престане такво живеење во страв.Ако БранкоЦ се докаже на некој начин како личност што ја загрозува слободата и демократијата , апсолутно дека треба да му се забрани секаква политичка активност и се разбира на сите таквите.

Ако Македонија не беше демократска земја, немаше да дозволува да се шета ЏејЏеј Вранишковски и сите негови мантии, туку оддамна ќе беше избричен и протеран од земјава, нека си оди таму во Белградскиот пашалак нека треби ориз.. Немаше да дозволува да се филмоваат разни пробугарчени човечиња како Драганчо Каров, и Канзурот(ќе немаше кој да ја отвори темава)... Љубомир Фрчковски, веќе одамна ќе рибаше веце плочки некаде заедно со Бранче Дегенеровски, и цела клаша измислители на кратенката ф....м

Продолжетпк на текстот од проф.др. Јасна Котеска:

Првото прашање што ке си го поставите е каква ментална матрица имале македонските поети, во улога на домаќини на една украдена прикаска, односно во улога на гостилничари што ограбуваат семејства, кога можеле да вршат вакво масовно и колективно насилство? А следното прашање е кој бил нивниот движечки мотив за кодошење? Користа, стравот, базичната идеолошка неписменост, љубопитноста, пакоста, “ филозофската“ желба за увид, злобата или садистичкото уживање во фактот дека некого следиш? Од една до друга страница од досието на татко ми , садизмот може да го сечете со нож . Садизмот на македонските писатели во 60-итете, 70-итете и 80-итете години на минатиот век е од таков тип што тие самите по секоја цена барале доброволно , и во име на апсолутното отсаство на елементарна емпатија, да и се поклонуваат на власта. А власта за нив е еден конкретен простор омеѓен од локалниот културен поглавар до службите на ДБК. Поглаварот на македонската култура во тој период е отелотворуван во тогашниот претсдедател на ДПМ, во главниот литературен критичар со газдинско држање, во шефот на вашата културна институција, во оној што бил одговорен за културната каса, во професорот на факултетот, од кого сте очекувале добра рецензија...Тој невидлив поглавар конечно се содржи и во секоја локална битанга , што во немање подобра работа, решила да се занимава со пишување, затоа што во годините за кои зборуваме, тоа е конјуктурн професија, која државата плански ја финансира со цел да создаде квантитет, “ економска база“ за својата контролирана литература. Но, во досието на татко ми повеќето луѓе се чкртнати со црн фломастер. Оставени се сам имињата што требало да изгорат. Сепак, во досието постојат документи од седниците на ДПМ кога тогашниот претседател, кој исто така е чкртнат со фломастер, се однесува како затварање на член на неговото здружение не е негова работа. Тој всушност се потпира на службите на ДБК. Во документот на претседателот на југословенскиот ПЕН-центар, Предраг Матвеевиќ до Окружниот Суд во Скопје во јануари 1987 г. , со кое се бара ослободување на татко ми од затвор, меѓу друго стои дека “ барале објаснување на сите страни“, па и од ДПМ, но сите се однесувале како воопшто да не се заинтересирани за случајот. Дури и југословенкиот ПЕН-центар е збунет од индолентниот однос на матичното Друштво на писатели на Макеоднија, но не е збунет тогашниот негов претседател, кој ужива во својата позиција на неприкосновен господар на македонската култура , пред кого стрепат сите писатели.

Христо и се е можно...

Добро бе христе татарски.... болварија демократическа е или не е?

Продолжеток на текстот на проф. др. Јасна Котеска:

Во досието на татко ми постои еден документ со кој некој “ влијателен писател, чкртнат со фломастер, на татко ми нуди пазарење“ : слобода за престанок на творењето, што е , ќе се согласите смешно, дури и според постмодернистичките стандарди за авторство. Во тој документ буквално стои дека чкртнатиот писател му порачува: “ откажи се пишување песни во иднината и ке ти издејствувам слобода“. Кога татко ми оди во затвор, излегуваат две различни верзии од списанието “ Разгледи“-во првото се поместени две негови песни, а во второто тие песни се извадени и целиот тираж е препечатен. Исто така, веднаш се повлечени и сите негови збирки од книжарниците и од библиотеките. Ви опреативна белешка од 15. 10.1987 г. дадена од “ нашата оперативна позиција, вработена во библиотеката“ Браќа Миладиновци“, стои дека“ по затварање на Котески сите негови дела се повлечени и забранети“. Во друга белешка од 26 јуни истата година, откако до Службите се пренесува веста за можното пуштање на татко ми од затвор, оперативниот коментар гласи дека е можно татко ми “ да се издигне на случај кој е репресиран“ па затоа инспекторот бара “ да му се одложи рокот за ослободување, односно да се избегне можноста да истиот присуствува на овогодишните СВП“.

Ванчев.
Темава носи наслов "Дали Македонија е демократска земја?", а ти имаш најмалку право да ми кажеш што јас да пишувам.
Фурај си го твојот филм и уживај.

Pa toa ti go sovetuvam i tebe -jas znam shto znachi sopstven film,go gledam od koga ja vidov "ljubovta" na Tito "ka naprednoj omladini i intelegencii 68" vo Belgrad - izlezi od "kinosalata" vo Bihakjka i ke vidish zoshto vo Makedonija nema demokratija, ke vidish, zoshto i koj i koga go smenil imeto Makedonija, ke vidish, koi se glavnite mafiozi-shverceri na cigari, droga, ke vidish koe uzivanje e da si chovek koj ima samopochit i dostoinstvo-raboti od koj najmnogu se plashat vo Bihakjka.

Во досието на татко ми постои еден документ со кој некој “ влијателен писател, чкртнат со фломастер, на татко ми нуди пазарење“ : слобода за престанок на творењето, што е , ќе се согласите смешно, дури и според постмодернистичките стандарди за авторство. Во тој документ буквално стои дека чкртнатиот писател му порачува: “ откажи се пишување песни во иднината и ке ти издејствувам слобода“.

Не се согласувам со вака формулирана забелешка, ептен низ бугарски очи е гледана.

Интересите се тие кои ја креираат наклонетоста, идеолошката матрица точно, многу им е блиска со екс-ју српските служби за кои најголем дел од нашата служба можеби бил врбуван, но според мене после распадот на СФРЈ, Македонија стана мегдан за страните интереси и служби па со тоа и тогашните “наши“ агенти и целата структура се расцепка на непресметливо многу двојни-тројни улоги, се' освен Македонски интереси.

Незнам дали некој пресметувал, но убеден сум дека агенти по број на жители во земјава, сигурно не става во највисоко рангираните “контролирани“ земји во Европа.

Едно прашане имам ком тебе-каде са досиетата на агентите на УДБА и КОС? Во Скопje са или во Белград?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom