Apokalipto
Tredici
- Член од
- 4 март 2007
- Мислења
- 15.576
- Поени од реакции
- 2.586
Христо и се е можно...Од каде знаела она за досието на татко и?
Добро бе христе татарски.... болварија демократическа е или не е?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Христо и се е можно...Од каде знаела она за досието на татко и?
Од каде знаела она за досието на татко и?
Проф. д-р Јасна Котеска, ќерка на поетот Јован Котески, во својата книга „ Комунистчка интима„ , објавена во издавачката куќа „ Темплум„ од Скопје, ја отсликува кодошката реалност на комунистичката Македонија, длабоко навлегувајки во анализа на психолошките мотиви на кодошите и на тоталитарната матрица на режимот. Во ФОКУС пренесуваме делови од нејзиното трагање по одговори зошто до денешен ден постои страв од откривање на имињата на натрапниците на човековата интима.
Еве што вели самата авторка:
Кога точно пред три години јавно прозборев за досието на татко ми, веднаш почнав да добивам анонимни и полуанонимни закани за безбедноста на моето семејство. Веќе во јануари 2006-та година и мајка ми беше повикана на “информативна“ вечера од еден од некогашните пријатели на татко ми, инаку поранешен вработен во МНР и дел од амбасадорските кругови во земјава. Мајка ми потоа ми ја пренесе заканата дека ќе останам без работа, но и дека го загрозувам животот на моето семејство и на син ми. Мојот сопруг ги сфати сериозно заканите и се обиде да се распраша за нивната природа. Дали се заканува некој уплашен “ сосед“ или некоја ос инстанците во тајните служби сака да ни пренесе некоја порака? Повеќето луѓе велеа дека доколку некоја потструктура сака да те предупреди да не отвараш државни тајни, предупредувањето би требало да изгледа “ поинаку“, но наједноставно кажано никој не можеше да гарантира за природата и за сериозноста на заканите... вели проф.др. Јасна Котевска
..... so drugi zborovi: ke ni treba "drugo dete", odnosno "nova drzava"!!?Али ако тоа се слyчи останавме без поголемиот дел на позиција, опозиција, невладини организации, уредници на ТВ и пишани медиуми, пола Уставен, грото судии, адвокати итн...
Македонија, пука од демократија.
Последен пример....штрајкот на просветарите :kesa:
"realen", temava e za Jovan Koteski i iskustvata na negovoto smejstvo po obelodenuvanjeto na dosieto preku knigata "Комунистчка интима", napishana od kerkamu na pochinatiot poet, Проф. д-р Јасна Котеска.Knigata zboruva za "demokratijata" koja ja vovedoa 1945godina tie shto dojdoa na vlast-koj se obiduvash so svrtuvanje na temava da gi odbranish- za prosvetarite imash druga tema.
Ако Македонија не беше демократска земја, немаше да дозволува да се шета ЏејЏеј Вранишковски и сите негови мантии, туку оддамна ќе беше избричен и протеран од земјава, нека си оди таму во Белградскиот пашалак нека треби ориз.. Немаше да дозволува да се филмоваат разни пробугарчени човечиња како Драганчо Каров, и Канзурот(ќе немаше кој да ја отвори темава)... Љубомир Фрчковски, веќе одамна ќе рибаше веце плочки некаде заедно со Бранче Дегенеровски, и цела клаша измислители на кратенката ф....м
Христо и се е можно...
Добро бе христе татарски.... болварија демократическа е или не е?
Ванчев.
Темава носи наслов "Дали Македонија е демократска земја?", а ти имаш најмалку право да ми кажеш што јас да пишувам.
Фурај си го твојот филм и уживај.
Во досието на татко ми постои еден документ со кој некој “ влијателен писател, чкртнат со фломастер, на татко ми нуди пазарење“ : слобода за престанок на творењето, што е , ќе се согласите смешно, дури и според постмодернистичките стандарди за авторство. Во тој документ буквално стои дека чкртнатиот писател му порачува: “ откажи се пишување песни во иднината и ке ти издејствувам слобода“.
Не се согласувам со вака формулирана забелешка, ептен низ бугарски очи е гледана.
Интересите се тие кои ја креираат наклонетоста, идеолошката матрица точно, многу им е блиска со екс-ју српските служби за кои најголем дел од нашата служба можеби бил врбуван, но според мене после распадот на СФРЈ, Македонија стана мегдан за страните интереси и служби па со тоа и тогашните “наши“ агенти и целата структура се расцепка на непресметливо многу двојни-тројни улоги, се' освен Македонски интереси.
Незнам дали некој пресметувал, но убеден сум дека агенти по број на жители во земјава, сигурно не става во највисоко рангираните “контролирани“ земји во Европа.